..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > M.Nazým Güler




27 Aðustos 2009
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?  
T.C. tarihinde ilk kez teamülleri altüst edecek olan bu açýlým, Kürt sorunu odaklý olduðu için de adýna Kürt Açýlýmý da denebiliyor..

M.Nazým Güler


Türkiye Hükümeti, anlaþýlan devletin diðer kurumlarýnýn da onayýný almýþ olarak, demokratik bir açýlým baþlatmayý önlerine koymuþtur. Gerçek içeriði ve sýnýrý belli olmasa da, bu açýlýmýn, ileri bir adým olduðunu kabul etmek lazýmdýr.


:CJJB:
DEMOKRATÝK- KÜRT AÇILIMI NEREYE KADAR?


Türkiye Hükümeti, anlaþýlan devletin diðer kurumlarýnýn da onayýný almýþ olarak, demokratik bir açýlým baþlatmayý önlerine koymuþtur. Gerçek içeriði ve sýnýrý belli olmasa da, bu açýlýmýn, ileri bir adým olduðunu kabul etmek lazýmdýr.

T.C. tarihinde ilk kez teamülleri altüst edecek olan bu açýlým, Kürt sorunu odaklý olduðu için de adýna Kürt Açýlýmý da denebiliyor.. Kürt ulusu, bir ulus olarak kabul ediliyorsa, artýk bunun doðal ve uluslar arasý literatürlere göre tanýnmasý gereken tüm haklarý tanýmak ve teslim etmek lazýmdýr..

Ýþin baþýndan itibaren, “tabu” diye bir tek konu kalmamalý ve her þey tartýþýlabilmelidir ki bu açýlým saðlýklý olabilsin.. Yani, Kürtler konusunda, resmi tarih konusunda vb. her alanda herkes, tespitlerini, iddialarýný ve önerilerini kamuoyuna özgürce sunabilmelidir artýk..

Merkezde olan sorun, Kürt sorunudur. Kürt açýlýmý nasýl olmalýdýr; daðdakiler nasýl indirilebilir ve nasýl topluma entegre edilebilirler?!.

Kürtler bir ulus ise, haklarý neler olabilir, nereye kadar olmalýdýr?!..
Her þeyden önce, açýlým, köklü ve kesin bir çözümü beraberinde getirmelidir.

Barýþý getirip, herkesi rahatlatýcý bir demokrasiyi þekillendirebilmelidir…
Kürtleri bir daha baþka bir silahlý kalkýþmaya mecbur býrakmayacak koþullar ve uygun zemin oluþturabilmelidir..

Halklar arasýnda yaratýlmýþ suni güvensizliði ortadan kaldýracak ve kendine özgüveni pekiþtirecek ve karþýlýklý güveni saðlayabilecek bir ortam yaratýlmalýdýr; öyle ki, Kürtler adýna birileri, baðýmsýzlýk ve ayrýlmadan söz ettiði zaman bile, hiç kimsenin bundan endiþe etmeyeceði, halklar arasýndaki karþýlýklý güven ve gönüllü birliktelik anlayýþýnýn bu söylemlere gülüp geçebildiði bir ortam hedeflenip oluþturulmalýdýr.

Herkes, özgürce tezler, anti tezler ortaya atabilmeli, çeþitli sentezler ortaya çýkabilmeli ve halklarýn özgür iradesine iþlerlik saðlanmalýdýr..

Sivil insiyatif ve fikir jimnastiði kapsamýnda herkes, özgür ve serbest öneriler, analizler ileri sürebilmelidir; ta ki, halklarýn ortak iradesi, ortaklaþa yaþanabilir bir geleceði oluþturabilecek yöntem ve esaslarý özgürce bulup paylaþabilsin...

Þu ana kadar, kimi formül ve örnekler dillendirildi; Bask, Ýrlanda, Katalonya vb.. Bunlarýn hiç biri bölgemizdeki coðrafyada deðildir ve týpatýp yapýmýza uygun gelemezler; ancak yararlanýlabilir ve dersler çýkarýlabilinecek dünya örnekleri olarak, incelemek üzere ele alýnabilir…

Gariptir ki, kimse Federal Irak Devleti ve Federal Kürdistan örneðini dile getirmiyor; bence en fazla incelenecek ve üzerinde durulacak canlý örnek burasý olmalýdýr. Korkunun ecele faydasý yoktur; ancak yapýmýza ve kültürümüze bundan daha uygun örnek de yoktur.. Bu örnek, korkularýmýzý ve endiþelerimizi çokça katlayacak, beraberinde artýlarý ve kazanýmlarý da içinde barýndýrýyor..

Nasýl mý? Bir kere T.C.’nin Saddam Irak’ýna nazaran, aðýr aksak da olsa çok daha yönlü demokratik kurumlarý ; toplumunda da, kimi demokrasi kültürü ve alýþkanlýklarýnýn verdiði hoþgörü ortamý ve deneyimi vardýr.. Biz, Federal Irak’tan farklý kimi radikal deðiþimleri yaratýrsak yalnýz oraya deðil, tüm Ortadoðu’nun çekim alaný ve dünya için bir çaðdaþ örnek bile olabiliriz.. Çevre ülkeler, bizi hedefleyen ülkeler olmak yerine, demokratik açýlýmýmýza özenmeye çalýþan ülkeler olmaya sürükleriz onlarý.. ABD ve AB ülkeleri bile karþýmýzda hayretler içinde kalacaktýr..

Bunun sonucunda oluþacak gönüllü birliðimizi hiçbir dýþ güç kaþýyamayacak; aksine herkes, bizimle iþbirliði yapabilmek ve dayanýþmak için sýraya gireceklerdir.. Çünkü gönüllü birliðimizden kuvvet doðacaktýr..

Demokratik-Kürt açýlýmý, basitten karmaþýða hýzlý reformlar ile uç noktaya doðru evrilirken, görsel ve yazýlý medya ile halklarýmýzý, deðiþime daha kolay ve daha hýzlý adapte olabilmeleri için hazýrlamada üstün çabalar sarf etmek gerekiyor.. Açýlýmlar ilerledikçe, deðiþime alýþýlacak ve demokratik süreçle halklar, birlikte, gönüllü birlik içinde yaþanabilirliði karþýlýklý özümseyeceklerdir.. Bundan dolayý korkmamýza gerek olmadýðý kýsa zamanda görülecektir..

Kürt ulusunun önünde, iç ve dýþ dinamiklerin belirlemesiyle veya art niyetli mihraklarýn dayatmasýyla varacaðý en son merhale, (þimdilik korkulan iki seçenek) iki yol olabilir. Bunlar, ya ayrýlmayý seçen bir Baðýmsýz Kürdistan veya birlik içinde kalmayý hedefleyen bir Federal Kürdistan hedefi olabilir...

Olumlu ve iyimser bir bakýþla baktýðýmýzda, Baðýmsýz bir Kürdistan’ý bile, ( bir numaralý komþusu ve en güvenli dostu olunca) kendi yararýna çevirecek koþullar yine Türkiye’nin elinde olacaktýr. Tarihi geçmiþleri, karþýlýklý güven ve demokratik komþular olmasý avantajýyla; stratejik çýkarlarý ve dostluklarý çakýþan iki kardeþ halk olmak sadece onlara kazanç verecektir. Ancak, bunu iki halk, karþýlýklý istese dahi dünyanýn konjoktürel durumu buna izin vermez ve her iki halkýn hayrýna olamayacaktýr; en azýndan görünen yakýn süreç içinde bu böyledir. Çünkü Kürdistan sadece Türkiye’de var olan bir sorun deðildir.. Dört ülkeyi ve dolayýsýyla bütün Ortadoðu’yu ilgilendiren ve bütün dünya devi emperyalist ülkeleri etkileyebilecek bir sorundur.

Korkulabilinecek diðer uç seçenek olabilecek “Federalizm”e gelince; birlikteliðin en kötü ihtimalinin nihai hedefi federalizmdir ve þayet uygun görülürse; karþýlýklý bu hedefe gidilecek yolda, her iki halkýn aydýnlarý, bilim adamlarý, siyasetçileri, kendi halklarýný buna alýþtýrmak ve yararýný izaha çalýþarak onlarý hazýrladýðý oranda, sorunsuz, acýsýz ve hýzlý bir þekilde ortak hedefe ulaþýlabilecektir. Geçiþ, sancýsýz, barýþçýl ve saðlýklý gerçekleþebilecektir..

Karþýlýklý güvene daha fazla hizmet edecekse; ortaklaþa devletin adý, T.C. yerine, ”Türk-Kürt Federasyonu” veya “Anadolu Federasyonu” vb. gibi ortak adlar da bulunabilinir... Tabii, halklarýn özgür iradesinin ortak talebiyle olabilecek bir iþtir böyle bir seçim.. Önemli olan halklarýmýzýn huzuru, refahý ve karþýlýklý güvenidir; tabelanýn önemi tali derecede kalýr.. Ortak ülkede, barýþ içinde varlýðýný en uzun ömürlü sürdürebilme seçeneðini bulabilmektir asýl olan.. Bunun için:

Nihai þekillenmeyi ortaklaþa tayin etmeðe varýncaya kadar, yapýlacak bir sürü açýlým ve düzenlemelerle, basitten karmaþýða doðru þunlar yapýlabilinir;

-Önce, sosyal ve siyasal yapýyý týkayan; kitle psikolojisini ölüm ve gözyaþlarýyla darbeleyen, ekonomik krizlere sebep olan silahlar susmalýdýr.. Operasyonlar sürerken açýlýmlar inanýrlýðýný yitirebilir; ayrýca iç ve dýþ provakasyonlara zemin yaratýr. Operasyonlar durmalý, silahlar çift taraflý susmalýdýr. Barýþ için illa bir siyasal muhatap aramak gerekmez; sonuçta temel muhatap Kürt halký deðil midir?

Ayrýca yaramýz, bu kadar ortadayken, çare olacak merhemi kimden niçin saklayalým?!.. Dünya alem silahlarýn, Kürt sorunu çözümsüz olduðu için patlýyor olduðunu biliyorsa; baþýmýzý kuma gömüp, silahlý güçlerin siyasi iradesiyle konuþmaktan kaçýnmak, ne derece inandýrýcý olabilir veya gizlilikle kimleri ne kadar kandýrabileceðiz?!. Silahlar susacaksa, onlarý patlatanlarca susturulabilir ve bu karar da onlarýn/taraflarýn diyalogu sonucu, karþýlýklý onay ile mümkün olabilir. Bu görüþmeler, direkt, dolaylý veya çok da gizli yapýlsa bile, dünya alem sonuçta, özünde, iki tarafýn görüþmesi sonucu gerçekleþmiþ olduðunu biliyor olacaktýr; bunun için müneccim olmalarý gerekmez. Her ülkede bu veya buna benzer sorunlar yaþanmýþ ve nasýl çözdükleri bizce de malum olup hiç kimseye sýr deðildir... Benzer sorunlarýný çözen devletlerin tümü büyümüþ, küçülmemiþtir. Açýklýk, en dürüst ve en güven verici olan yoldur..Bir ülkede, savaþ da olabilir, barýþ da; dünyadaki emsalleri nasýl olmuþsa, bizde de þu veya bu þekilde benzer ve bize uygun bir çözüm yolunu bulmalýyýz. Biz de dünyalýyýz sonuçta; neden çekineceðiz veya kimden saklayacak neyimiz olabilir ki? Her þey açýk ve aleni olsun da, kimseye oyun ve tezgâh kurma fýrsatý býrakmayalým…

-Hatalar karþýlýklý olduðuna göre, “af” yerine, “barýþ, uzlaþma ve topluma kazandýrma kanunu” vb. bir þey çýkarýlmalýdýr. Silahlý militanlar, bölgenin iç savunmasýnda ve güvenliðinde bile kullanmayý düþünebiliriz. Sonuçta, bunlar uzlaþma ve barýþ þartlarýný kabul ederek ve devlete güvenerek geleceklerdir; devlet, onlarý, özel bir eðitimden geçirerek rehabilitasyonlarýný da saðlayarak, anladýklarý iþlerde, kendi halkýnýn hizmetinde istihdam edebilir.. Uygun olmayanlar da ayýklanarak, gerekli ve uygun baþka alanlarda istihdamlarý saðlanabilir.. Adaptasyon gerçekleþtirilir..

- Baþta anayasa olmak üzere, tüm kanun vb. mevzuatlarda Kürtlerin kimliðini inkâr edici düzenlemeler kaldýrýlýr. Kürt kimliði ve ulusal haklarýnýn statüsü anayasal ve yasal güvenceye kavuþturulabilir. Anayasa ve yasalar etnik, kültür, dil ve din farklýlýðý önündeki tüm engelleri kaldýrýp ülkenin etnik ve kültürel çoðulculuðu benimsenebilir.

-Boþalan köylerin imarý, köylülerin köylerine dönüþlerini saðlamakla birlikte, zarar ve ziyanlarý karþýlanarak, ölmüþ olan hayvancýlýk ve tarýmsal ekonomiyi yeniden canlandýrmak için, ilgili teþvik ve yardým kanunlarý düzenlenir..

-Köy koruculuðu daðýtýlýr ve mensuplarý, kadrolu olarak, yakýlan bölge ormanlarýnýn yeniden oluþturulup, inþasýnda kullanýlabilinir.. Böylece, tahribindyie yer aldýðý çevrenin tamirinde de görev almakla bir rehabilitasyondan da geçmiþ olurlar..

-Deðiþtirilen þehir, köy ve mezra adlarý, zaten hala yerel halk tarafýndan kullanýla gelen eski adlarýyla yeniden deðiþtirilerek eski isimlerine kavuþturulur... Her halk, kendi çocuklarýna kendi dillerinde istedikleri adlarý koyabilme özgürlüðüne kavuþturulmalýdýr. Gittikçe, yeni koþullara ve yeni ihtiyaçlara karþýlýk gelecek yeni açýlýmlarla toplumun önü açýlabilmelidir.

-Kürt parti, örgüt, dernek vb. çevreci ve siyasal örgütlenmelerin önü açýlarak; baðýmsýzlýk, federasyon, otonomi vb. her türlü yapýlanmayý özgürce tartýþýlabilecek yasal düzenlemeler yapýlabilinir. Siyaset ve fikirsel bazda kaldýkça, ortaya atýlacak hiçbir düþünce ve ifadeden korkmamak lazýmdýr; sonuçta düþünce, alternatifleriyle tartýþýlmaya baþlanacaktýr.. Fikirler, tartýþýlarak bizi doðrulara ulaþtýrabilir ancak..

-Anadiller üzerindeki baskýlar ve yasaklar tamamen kaldýrýlýr. Baþta Kürtçe olmak üzere tüm dillerin özgür geliþmeleri anayasal güvenceye kavuþturulur. Kürtçe, bir ulus dili olarak ikinci resmi dil olarak kabul edilebilinir. Eðitim dili de olabilmesi için, gereken altyapý aþamalarýný gerçekleþtirmek için hýzlý çalýþmalar saðlanýlýr.. Kürtçe’ nin, Doðu ve Güneydoðu (veya uygun görülürse tarihsel coðrafik adýyla “Kürdistan”) bölgesinde eðitim dil olmasý saðlanabilinir.

Tarihsel olarak Kürtlerin yaþamýþ olduklarý ve halen de yaþamakta olduklarý bölgeye “Kürdistan” denilmesinde hiç bir sakýnca olmamalýdýr. Kürtler kendi aralarýnda bu coðrafik adý zaten kullanýyorlar. Bölge oranlamasýna göre ortak mecliste temsil hakkýný elde etmelerinin yaný sýra, Kürt siyasi partilerinin, ayrýca, bölgede bir Kürt parlamentosu yapýsýnda yer almasý, Kürtçenin burada bir ikinci resmi dil olarak kullanmalarý saðlanabilinir… ( Bu oluþum, ileri süreçte koþullar el verdiðinde de düþünülebilinir)

Sonuçta buda bir fikir jimnastiði sayýlmalýdýr; ilgili taraflarýn etkin ve yetkin þahsiyetleri ve iþin uzmanlarý kendi görüþlerini hizmetimize sunmaya devam edeceklerdir. Bizler de acizane þahsi görüþlerimizi sunmaya çalýþýyoruz. Önemli olan silahlarýn susmasýnýn yaný sýra barýþ ve kardeþliðe en uygun demokratik yapýlanmaya kavuþmayý hedeflememizdir.

Ýster adýna Demokratik Açýlým, ister Kürt Açýlýmý diyelim; sonuçta bir deðiþim cephesi oluþmuþtur. Herkese düþen, halklara ve topluma bu süreçte olumlu katkýlar saðlayabilmek için ön açýcý rol almak; köstek olup yolu týkamak yerine, açýlýma destek olmalýyýz ki, sancýsýz bir barýþ ve kardeþlik sürecinde birlikte yol alabilelim…

Süreci baltalayýcý söylem ve eylemlerden kaçýnmalýyýz. Halklarýmýzýn çektiði acýlar artýk dinmelidir; iç ve dýþ koþullarýn çok elveriþli olduðu bu zaman ve ortamý kendi kaprislerimize ve parti çýkarlarýna veya egomuzu tatmin için heba etmeyelim. Bu ülke hepimizin ve üzerinde yaþayan halklar, bizim halklarýmýz; ölen çocuklar bizim deðerlerimizdir.

Umarým bu açýlým, tüm halklarýmýz için hayýrlara vesile olur. Aralarýnda karþýlýklý güvene, özgür birlikteliðe, barýþa, huzura ve kardeþleþmeðe hizmet edecektir..
Açýlýmlar hepimize hayýrlý ve uðurlu olsun.

M.Nazým GÜLER-24 Aðustos 2009
http://www.mnazim.com/showthread.php?tid=592



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?
Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor?
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?
4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr?
Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr.
Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi?
Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim"
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.