..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanın her tarafından öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır. -Atatürk
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > M.NİHAT MALKOÇ




21 Kasım 2010
Gümüş Portreler ve İsmail Hayal  
M.NİHAT MALKOÇ
Alanında büyük bir boşluğu dolduran “Gümüş Portreler”, bu şehirde yaşayan, şehrin değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalışan araştırmacı-yazar İsmail Hayal’in üç yıllık titiz ve yorucu bir çalışmasının ürünüdür. Siz bakmayın eserin adının “Gümüş Portreler” olduğuna, bu esere “Altın Portreler” dense yeridir. Hayal, ‘Gümüşhane’ adından esinlenerek eserini böyle isimlendirmiş. Yoksa bu çalışma ve bu çalışmaya konu olanlar altın değerindedir. Zaten bu eser altın değerinde olmasaydı Koza Altın bu projeye destek vermezdi!.. Sözü edilmişken Koza Altın’a da böyle mühim bir eserin basımına destek verdiği için teşekkür ediyoruz.


:AGJJ:

M.NİHAT MALKOÇ

Gümüşhane’nin yükselen değerlerinden olan İsmail Hayal, Gümüşhane için önemli işler yapıyor. Her geçen gün bu güzel şehre yeni eserler kazandırıyor. Bu eserlerden sonuncusu “Gümüş Portreler” adını taşıyor. Bu eserde Gümüşhane’nin değerlerini mercek altına alıyor. O’nu hepiniz tanıyorsunuz ama yine de biyografisinden kısaca bahsedeyim:

“Eğitimci-şair ve yazar İsmail Hayal, ortaokul yıllarında başladığı resim, karikatür ve şiir çalışmalarını üniversite yıllarında geliştirdi. Karikatür, desen, şiir ve makaleleri Ankara Gündem, Gümüşhane Kuşakkaya, Gümüşkent, Gümüşkoza, Harşit’in Sesi ve Trabzon Türksesi Gazetesi’nde yayımlandı. Birçok ödüller aldı. Hayalce (Şiirler), Köyüm Demirören (Araştırma), Gümüşhaneli Şairler Antolojisi ve Fıkralarla Gümüşhane adlı yayımlanmış dört eseri bulunmaktadır. Hasret (Şiir), Göze (Şiir), Gümüşhane Türküleri ve Gümüşhaneli İz Bırakanlar (Araştırma) eserleri yayıma hazır durumdadır. Kuşakkaya Gazetesi’nde başlattığı “Hayal Dükkânı” adlı kültür sanat sayfası ve Hayal Ötesi başlığı altında makaleleri Gümüşkoza Gazetesi’nde devam etmektedir.”( http://ismailhayal.com)

“Bu şehre sevdalı olmak ancak ona hizmetkârlıkla mümkün olmaktadır. Biz doğduğumuz ve doyduğumuz bu güzide topraklar için ne yapsak yeterli değil. Ömrüm var oldukça, elim tuttukça, gözüm gördükçe bu şehir adına yazmaya devam edeceğim. Ta ki bu kubbede bir hoş seda bırakana kadar…” diyor değerli eğitimci, araştırmacı, şair ve yazar dostum İsmail Hayal… Bu ifadelerini laf olsun diye söylemiyor, gayretli çalışmaları sonucunda ortaya koyduğu eserlerle Gümüşhane’ye duyduğu sevdayı fazlasıyla ispatlıyor.

‘Portre’ bir kimseyi fiziksel görümü, ruhsal durumu yönünden en belirleyici özellikleriyle betimleme; sözcüklerle onun fizikî ve ruhî resmini çizmektir. Gümüşhane’nin gelmiş geçmiş kıymetli şahsiyetlerini içinde barındıran ve onlar hakkında doyurucu malumatlar veren “Gümüş Portreler” de de bu şehrin değerlerine ve değerlilerine bir anlamda ayna tutuluyor. Bu toprağın şahsiyetlerinin yaptıkları ve yaşadıkları insanlarla paylaşılıyor.

Alanında büyük bir boşluğu dolduran “Gümüş Portreler”, bu şehirde yaşayan, şehrin değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalışan araştırmacı-yazar İsmail Hayal’in üç yıllık titiz ve yorucu bir çalışmasının ürünüdür. Siz bakmayın eserin adının “Gümüş Portreler” olduğuna, bu esere “Altın Portreler” dense yeridir. Hayal, ‘Gümüşhane’ adından esinlenerek eserini böyle isimlendirmiş. Yoksa bu çalışma ve bu çalışmaya konu olanlar altın değerindedir. Zaten bu eser altın değerinde olmasaydı Koza Altın bu projeye destek vermezdi!.. Sözü edilmişken Koza Altın’a da böyle mühim bir eserin basımına destek verdiği için teşekkür ediyoruz.

İsmail Hayal, “Gümüş Portreler” de Gümüşhaneli akademisyenleri (prof, doç. dr, yrd doç. dr, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi), uzman doktorları, bürokratları (müsteşar, daire başkanı, başkan yardımcısı, genel müdür, il müdürü), sanatçıları (sinema, ses, tiyatro, ressam), sporcuları (milli, profesyonel), işadamlarını (müteahhit, fabrikatör), siyasetçileri (milletvekili, başkan, il genel meclis üyesi, belediye meclis üyesi), yazarları ve şairleri, renkli simaları ve bu şehrin bağrından kopan şehitleri ulaşabildiği bilgilerle tanıtıyor. Bir anlamda onları toplumun vitrinine çıkarıyor. Bu eser, Gümüşhane ile ilgili araştırma yapacak olan kişileri için çok büyük önem arz ediyor. Hayal; bu eseri yazmakla kalmamış, eserini daha da geliştirmek ve söz konusu portrelere dünyanın öbür ucunda yaşayanların da ulaşabilmesi için bilişim çağının bir gereği olarak www.gumusportreler.com adlı internet sitesini de yayına sokmuştur.

     Araştırmacı-yazar İsmail Hayal, “Gümüş Portreler” i yazarak altın kıymetinde bir iş yapmıştır. Bu eser sayesinde geleceğimizin teminatı olan gençler, değerlerini ve değerlilerini tanıma imkânı bulacaktır. Bu yönüyle baktığımızda bu eser, geçmişle gelecek arasında bir köprü görevi görmektedir. Eserde elbette eksiklikler vardır, olacaktır da; bunlar zamanla giderilecek, kitap yeni baskılarında daha da mükemmel olacaktır. Bu güzel çalışmasından dolayı İsmail Bey’e teşekkür ediyoruz. O’ndan Gümüşhane’ye dair yeni eserler bekliyoruz.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: TEŞEKKÜRLER
Gönderen: İsmail HAYAL / , Türkiye
23 Kasım 2010
Gayesi ait olduğu bir şehrin kültürüne katkılar koyabilmek olan bu fakiri haketmediği iltifatlara layık gören yüreği güzelliklere dopdolu olan sevgili dostuma en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkânı
Zigana'nın Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneşli Bayır" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altın…

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Gümüşhaneli Hacı Hüsrev Doğan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliği
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.