..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Hilâl Erboyacý




2 Ocak 2011
Söylemler ve Eylemler - 2 -  
Söylemler ve Eylemler - 2 -

Hilâl Erboyacý


‘Bu gün yapýlanýn, yarýn beðenilmemesi ilerlemenin en önemli nedenidir.’ ( Oruç Baba’dan Aforizmalar-17)…


:AHIF:


‘Bir þeyin kötü olduðunu bile bile ona karþý çýkmayanlar, bir gün mutlaka o kötülükle karþý karþýya kalacaklardýr.’ ( Oruç Baba’dan Aforizmalar-16) Ya kötü ya da iyi kavramlarýndan hareketle kötü artýk kötü deðil, iyi artýk kötüyse?!...

Yazý ve þiirlerimden yola çýkarak pek çok kiþi, çoðu zaman benim kötümser, bardaðýn boþ tarafýný gören, stresli ve karabasan bir insan olduðumu düþünebilir. Elbette benim de zaman zaman öfkelerim, üzüntülerim, hýrçýnlýklarým olmuþtur her insan gibi. Çoðu zaman sakinimdir. Çoðu zaman iyimser. Ancak ayaklarým yerden hiç kesilmez. Gerçeði olduðu gibi kabul etmeyi severim. Acýlarý abartmaktan hoþlanmam. Hafife de almam. Çözüm üretmeyi severim. Genel felsefem ‘Þikayet yok, çözüm var.’ ilkesine dayanýr.

‘ O zaman niye yazý ve þiirlerinizde hep sorunlardan, olumsuzlardan bahsediyorsunuz?’ diyebilirsiniz. Beni ve yazýlarýmý önemsiyorsanýz bu en doðal hakkýnýz. Çünkü ben yukarýda altýný çizmeye çalýþtýðým söze inananlardaným. Ancak sanýrým bazý kiþilerle iyi ve kötü kavramlarý konusunda anlaþamýyorum. Ýnsanlarýn garip kýlýflarý geliþti son yýllarda. Ýyi ve kötü göreceli kavramlar haline nasýl getirildi bilmiyorum. Hatta mutluluk ve acý kavramlarýnda bile görecelilik var. Biliyorum, benim sorunum bu noktada baþlýyor.

‘Her gece uyumadan önce kendini sorguya çek. Yaptýðýn iyi eylemler için ödüllendir, kötü eylemler için cezalandýr. Kendine vereceðin ödül ve cezalar sadece sözlü olsun.’ (Oruþ Baba’dan Aforizmalar-16) Buyurun iþte. Neye ve kime göre iyi, neye ve kime göre kötü? Haklýsýnýz konunun biraz açýlmaya ihtiyacý var.

Örneðin, bireyselleþmenin aðýrlýklý anlamda güçlendiði bu çaðda toplumsal düþünmeniz enayilikten baþka bir þey deðil. Örneðin, aileniz için özveride bulunmanýz özgürlüklerinizi kýsýtlamanýz anlamýnda mutsuzluk. Yalan söylemenin bile genel- geçer savunmasý var. Beyaz yalanlar yalandan deðil. Nasýl ayýracaðýz rengini? Somut olsa kolay. Soyut bir kavramýn rengiyse yine göreceli. Ýyi bir insan olma mücadelesi veriyorsanýz hassassýnýz. Yazýk, kendinizi mahvediyorsunuz! Çalýþkan bir insansanýz, adam sen de yýpranýp kimsenin umursamadýðýný siz mi dert edeceksiniz? Mutluyum diyorsanýz, mutlu olmadýðýnýzý kanýtlamak için bahaneler hazýr. Mutsuzsanýz sorun yok, zaten herkes mutsuz , boþver….

Haklýsýnýz bu böyle sürüp gider. Çaðýn insanýnýn þaþkýnlýðý sanýrým bundan. Buyurun ‘Hasta mýsýnýz, acý mý çekiyorsunuz? Kendinizi kurtarabilecek yine sizsiniz. Sizin çektiklerinizi çevrenizdekiler anlayamazlar. Öyle göründüklerine aldanmayýnýz. Çünkü hepsinin yüzlerindeki maskeyi kaldýrýnca kendilerine aðlayan yüzler görürsünüz…’ ( Oruç abadan Aforizmalar-17 ) Biri haksýz olduðumu söylesin. Deðilse gerçekten kendimle çok barýþýk bir insan olduðumu düþünürken kendimle kavgaya gireceðim. Görev ve sorumluluk bilincinde olan bir insanýn bu bilinçte olmayan insanlarý rahatsýz etmesinin sebebi nedir? Ýþte cevabý: Görevlerinin ve sorumluluklarýnýn bilicinde olmayýþlarýnýn fark edilmesidir.

Rekabet anlayýþýnýn yaygýnlaþmasý ayný zamanda kýskançlýðý normalleþtirmek için bir kýlýf deðil de nedir? Sürekli birbiriyle yarýþ içinde olan bir toplumda iyi eylemler olabilir mi? Ya da insanlar bir baþkasýnýn acýsýný içselleþtirebilir mi? Elbette hayýr! Baþaklarýndan hep bir üstte olma mücadelesi veren , bir üstündekini alkýþlamaktan aciz, bir altýndakine yardým etmeyi zül sayan bir toplumda, yazýlarýnýzda bardaðýn dolu tarafýný görebiliyorsanýz bravo size.

Siz yine de beni boþverin. Ne öyle aman aman büyük bir yazar olmak derdindeyim ne de tanýnmak binlerce kiþi tarafýndan. Ne bir edebiyat sitem var ne de bir kitabým, satýlacak. Ben yolumda devam edeyim. Olur a bir kiþi çýkar yazýlarýmý okuyan ve der ki: ‘Bu gün yapýlanýn, yarýn beðenilmemesi ilerlemenin en önemli nedenidir.’ ( Oruç Baba’dan Aforizmalar-17)… Bakarsýnýz ýþýk olur yarýnlara. Çorbada benim de tuzum bulunur.


Devam edecek….

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler...
Gönderen: Hilâl Erboyacý / , Türkiye
2 Ocak 2011
Çok teþekkürler ediyorum Sayýn HÜSMÜLLÜ. Tamam, haklýsýnýz, bu konuda kendimi özgür býrakacaðým.En içten saygý ve selamlarýmý gönderiyorum efendim.

:: **
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
2 Ocak 2011
Çok güzel... Kutluyorum. Lütfen "darýlan olur mu, kýrýlan olur mu?" endiþesini bir yana atýn. Yaratýcýlýðýnýzýn önündeki engelleri kaldýrýn. Darýlan darýlsýn, kýrýlan kýrýlsýn! Biraz da baþkalarý bu konularý düþünsün. Selam ve saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sakýnan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 9
Söylemler ve Eylemler - 1 -
Söylemler ve Eylemler - 5 -
Söylemler ve Eylemler - 4 -
Söylemler ve Eylemler - 3 -
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Trafik Karmaþasý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zendagi Migzara (Yaþam Devam Ediyor)
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Çizik Çizik Yürekler
Çaðdaþ Bir Yusuf Has Hacip ve Maðaranýn Kamburu

Zor Zanaat Kadýn Yazar Olmak
Neydi O Güzelim Ders Kitaplarý
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.