..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Hilâl Erboyacý




4 Ocak 2011
Söylemler ve Eylemler - 3 -  
Söylemler ve Eylemler - 3 -

Hilâl Erboyacý


Bugünlük de bu kadar…Eleþtirdiðim kuyuya kendim düþmeyeyim ne olur ne olmaz. Ne diyor (Oruç Baba’dan Aforizmalar-15)’te: ‘Seni birisi konuþturana kadar sus, ama seni birisi susturana kadar konuþma!’….


:AGGE:


Gittikçe yalnýzlaþýyor insan . Gittikçe dört duvarýnýn ardýna sýkýþýp kalýyor. Herkes, herkesten þikayetçi. Kendisiyle uðraþmayý býrakmýþ, hep baþkalarýyla uðraþýyor. Uðraþtýkça yabancýlaþýyor, uðraþtýkça uzaklaþýyor. Alýnganlýklar, yanlýþ anlamalar, hýrçýnlýklar, içe çekiliþler koparýyor insanlarý birbirinden. Tahammülsüzlük kol geziyor sokaklarda. Sokak lambalarýnýn kör ýþýðýnda ara sokaklara dalýyor sitemler ve kahýrlar. Ýnsanlarýn ensesinde seslerden örülü bir tel duvar. Elini dokunsan batacak, dokunmasan kurtlar sofrasýnda güvenmek , inanmak, hissetmekle ilgili her þey paramparça olacak …Karabasanlar basacak…Oysa (Oruç Baba’dan Aforizmalar-19)’da Sayýn HÜSMÜLLÜ þöyle diyor: ‘Bu dünyadaki hiçbir þey sizin deðildir. Çünkü kaybetmekten korkup da kaybetmeyeceðiniz hiçbir þey yoktur.’ Þu an sorsam kaç kiþi vazgeçebilir elindekilerden? Kaç kiþi: ‘Dünya nimeti deðil mi? Ne önemi var diyebilir?’. Çok özür dilerim yine hata yaptým. Belki der; ancak kaç kiþi eyleme geçirebilir?...


Sayýn HÜSMÜLLÜ yanlýþým varsa düzeltin lütfen. Bir ara ‘Sokrates’in Savunmasý’ný okumuþtum. Þöyle diyordu: ‘ Ben güzel konuþuyorum diye benim dediklerime inanmayacaksýnýz. Laf ebeliði yapýyor diyerek suçlayacaksýnýz beni…Kandýrdýðýmý sanacaksýnýz öðrencilerimi….’ Öyle de oldu nitekim sonunda. Maalesef toplumsal bencilliklerimiz iyiye, güzele düþman. Kendimizi yenileyemediðimiz için, sürekli kendini yenileyen ve en iyiyi yapmaya çalýþan insanlara tahammülümüz yok. Örneðin bir büyüðümüz var; yazan, araþtýran, üreten ve bizim de kendimizi yenilememiz için gece-gündüz uðraþan. Yýllarýný verdiði araþtýrma yazýlarýndan tutun , ülke ekonomisine katkýda bulunacak, üretime yönelik araþtýrmalarýna bile kulplar takýlmaya çalýþýlýyor. Yýpratýlýyor, örseleniyor, hafife alýnmaya çalýþýlýyor, bize ait olandan kaçmak deðil de nedir bu. Ayný iþi ve çalýþmayý yabancý ülkelerin bilim adamlarýndan biri yapsa eminim çok daha fazla ilgilenir, çok daha fazla ilgi gösterirdik. Nedir bu toplumsal komplekslerimiz? Nedir bu kendi insanýmýza güvensizliðimiz? Biraz fazla kazansa , emeðinin karþýlýðýný alsa ne çýkar? Bize ne zararý var? Ama olmaz, emekmiþ, alýn teriymiþ hiç önemli deðil bunlar, yeter ki bizim dýþýmýzda kimse kazanmasýn. Oturduðumuz yerde her þey bize yaðsýn, bize aksýn. Hay Allah, þimdi aklýma öðrencilere tariz sanatýný anlatýrken örnek olarak verdiðim Salah Birsel’in ‘Pineklemeye Çaðrý’ þiiri geldi nedense. Madem söz dönüp dolaþýp oturduðumuz yerde kazanmak çabasýna geldi; paylaþayým müsaadenizle:


Duralým efendiler biraz
Koþmayalým öyle delice
Yormayalým kalbimizi
Katmerlendirip gerdanýmýzý
Oturalým efendiler biraz

Ýsteyen dikilsin gönlünce
Çökelim biz yere þöyle bir
Açalým aðzýmýzý ilkin
Gerelim omuzlarýmýzý sonra
Giderek bayýltýp gözlerimizi
Esneyelim efendiler biraz

Aldýrmayalým öyle üçe beþe
Yayalým göbeðimizi iyice
Dönelim sýrtýmýzý iþe akla
Acýyan çýkmaz sonra halimize
Vakitken çocuklar büyükler henüz
Pinekleyelim pinekleyelim
Horlayalým efendiler biraz

Salah Birsel


A, evet bunu yazmalýyým, ‘Olumsuzluklar karþýsýnda “kader” deyip geçiyor musun, bununla da yetinmeyip bazen kaderin baþýna “kötü” sýfatýný da ekliyor musun? Sen aptalsan, sen tembelsen, sen zayýfsan, sen yeteneksizsen bunda kaderin suçu ne?’(Oruç Baba’dan Aforizmalar- 23) bayýldým buna. Bu, þu ana kadar yazdýklarýmdan daha farklý, bu kez eylemsizlikten söylemle kendini kandýrma yolu. En azýndan kendi içinde çeliþmiyor. En azýndan baþkalarýna zarar vermiyor. Telkin çok güzel ama: ‘aptal olma, tembel olma, zayýf olma, yeteneklerini ortaya çýkar, kaderden þikayet etmek yerine kadere yardýmcý ol!’ süper…

Bugünlük de bu kadar…Eleþtirdiðim kuyuya kendim düþmeyeyim ne olur ne olmaz. Ne diyor (Oruç Baba’dan Aforizmalar-15)’te: ‘Seni birisi konuþturana kadar sus, ama seni birisi susturana kadar konuþma!’….


Devamý var….



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sakýnan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 9
Söylemler ve Eylemler - 1 -
Söylemler ve Eylemler - 5 -
Söylemler ve Eylemler - 4 -
Söylemler ve Eylemler - 2 -
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Trafik Karmaþasý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zendagi Migzara (Yaþam Devam Ediyor)
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Çizik Çizik Yürekler
Çaðdaþ Bir Yusuf Has Hacip ve Maðaranýn Kamburu

Zor Zanaat Kadýn Yazar Olmak
Neydi O Güzelim Ders Kitaplarý
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.