..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Hilâl Erboyacý




13 Temmuz 2010
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine  
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine

Hilâl Erboyacý


Eðitim ve öðretim denildi mi dayanamam, konuþurum. Ne varsa bugüne kadar topladýðým hepsini daðýtýrým. Sevgili Osman Tatlý’ nýn bir kitap eleþtirisi düþündürür kaç gündür beni. Nasýl bir yazma aþký? Zaman bulup yazamadýðým. Her gün belleðime kazýdýðým.


:BAJE:

Uzun bir yolculuðun yolcusuyum. En gönüllüsünden. Didaktik bir misyon üstlendiðim/ her yýl biraz daha öðrendiðim, öðretirken.



Eðitim ve öðretim denildi mi dayanamam, konuþurum. Ne varsa bugüne kadar topladýðým hepsini daðýtýrým. Sevgili Osman Tatlý’ nýn bir kitap eleþtirisi düþündürür kaç gündür beni. Nasýl bir yazma aþký? Zaman bulup yazamadýðým. Her gün belleðime kazýdýðým.



Haklý Deðerli Osman Tatlý, o güzel biçemiyle olmasý gerekenle, olaný birbirine karýþtýrmamamýz gerektiðini çok güzel vurgulamýþ. Eðitim-öðretim camiasýnýn içinde içinde bir nefer olmak nesnelliði yakalamak için yeterli bir neden.Dün de böyleydi/ bugün de böyle dediðimiz ortak serzeniþlerin yanýnda gittikçe deðiþen ve baþkalaþanlarý görmek bence en önemlisi.



Ben, kendine güven ve itibardan söz edeceðim. Ýnsanýn kendine güven duymasýnda insanlarýn deðer verdiði –para, kariyer vb. – özelliklere sahip olmak sorunun baþlangýcý.’Hiç olmazsa bir öðretmen olsun!’ anlayýþý bu mesleðe verilen deðeri yansýtýr mý? Bu meslekteki insanlarýn tavrý mý hazýrlar bu deðeri ya da deðersizliði?.. Yumurta –tavuk meselesi…..



Toplum olarak elbette ortak güvensizliklerimiz var, kendimize dair. Medeniyet merkezi (!) olana dek de sürecek görünüyor. Çocukluktan itibaren bastýrýlmýþ anne-babalarýn çocuklarýyken ; büyüdükçe bastýrýlmýþ büyükler olmamýz için öyle çok nedenimiz var ki…Neden mi? Biz genel anlamda kendini sevmeyi öðrenememiþ/ öðretilememiþ insanlar topluluðu olarak gücü yetenin gücü yetene egemen olmaya çalýþtýðý kollektif bir yapýyýz.




Ýtibarýn bir de bireysel kazanýmý olduðunu; bunun da parayla pulla ilgisi olmadýðýný anlatmaz bize kimse. Doðru ve haklý olmak için kariyerin deðil kendimizi yetiþtirmemizin çok daha önemli olduðundan söz etmez. Oysa insanlara bir misyon yüklediniz mi ona uygun davranmaya çalýþýr. Kýsacasý ‘Balýk baþtan kokar.’ Çünkü öðrenmenin en büyük dayanaðý paylaþýmdýr. Ýnsana sunulmayan hiçbir þey önemli olmaz, deðer kazanmaz.



Bazý mesleklerde kendini geliþtirmesi için bir nedeni yoktur bireyin. Para her türlü ayýbý örter. Pek çok boþluðu doldurur. Bayan öðretmenlerin pek çoðu eþinin mesleðiyle var olur/ itibar kazanýr/ özel ilgi görür. Anne– baba öðretmenler kendi olamadýklarý bu meslekleri çocuklara görev olarak daha doðmadan belirler. Þu an pek çok üniversitenin öðretmenlikle ilgili bölümlerinin bu mesleklerden daha yüksek puanlarla öðrenci almalarý, öðretmenliðe duyulan itibarý iade edemez.



Ne çok þey var söylenecek. Lafýn özü her zaman olduðu gibi biz öðretmenlere -hangi koþullarda olursa olsun- özveri/ duyarlýlýk ve sabýr düþer. Yirmi sekiz yýl devlet okullarýndan dershanelere, dershanelerden özel okullara kadar eðitim ve öðretimin her alanýný tanýyan biri olarak baðýrýyorum:

ÝMDAAAAATTT!…..



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Öðretmen farklý olmak zorundadýr.
Gönderen: Taner / , Türkiye
6 Aðustos 2010
Bu poülerizm çýlgýnlýðýnda 'herkes' eðitim þart diyebilir. Ama önemli olan herkes olmamaktýr. Öðretmenlerin farký da buradadýr. Çünkü onlar herkes olamazlar, onlar yine öðretmen olur yada mühendis olur tabip olur ekonomist, avukat, savcý, hakim... olur da olur. tüm bunlarý olmalýlar ki adam gibi hakim yetiþsin adam gibi mühendis, politikacý, hatta asker yetiþsin. Amaa öðretmen herkes olup da yine bunlarý yetiþtiriyorsa iþte o zaman hakimler savcýlar.. hep bunlar herkes olur. Evet diðer yorumcuya katýlýyorum. Sizin gibi eðitimcilere ihtiyacýmýz var. Ama lütfen 'herkes' olmayýn.

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
13 Temmuz 2010
Hilal Haným, sizin gibi kahraman öðretmenler sayesinde,öðrenciler özgüvenlerini ortaya çýkarabiliyor, zamaný geldiðinde de her þeye raðmen kendilerini bulabiliyorlar. Size sunulan sadece bir mum bile olsa, içsel bilgeliðiniz ve insana duyduðunuz saygýyla aydýnlanmayý baþlatýyorsunuz. Sizin gibi insanlarla karanlýðý meþelalerle aþýyorsunuz. Yazýnýzýn içimde uyandýrdýklarýný sizinle paylaþmak istedim... Bir öðretmenin çýðlýðý bu duyulan. Herkes eðitim þart dese de, malesef genelde tam tersi uygulanan.Esas kahraman olan öðretmenler neyse ki az da olsa varlar. Belki de az deðilde deðiþim de söz haklarý olmadýðýndan bazen istemeden etkisiz eleman konumundalar. Sözün özü içinde, finalindeki kelimede. Doða gibi öðretmenler de sesli, sessiz çýðlýklar atýyor.Ve esas duymasý, harekete geçmesi gerekenler duyarsýz kalýyor. Hapishaneleri, hastaneleri, yardým merkezlerini insanlar dolduruyor. Oysa onlar, kör, saðýr dilsiz üç maymunu oynuyor. Olan yine bizlere, gelecek nesillere oluyor. Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zendagi Migzara (Yaþam Devam Ediyor)
Çizik Çizik Yürekler
Çaðdaþ Bir Yusuf Has Hacip ve Maðaranýn Kamburu

Zor Zanaat Kadýn Yazar Olmak
Alt Tarafý Bir Nokta Üzerine/ Naçizâne Bir Yorum

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sakýnan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 9
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Neydi O Güzelim Ders Kitaplarý
Söylemler ve Eylemler - 1 -
Söylemler ve Eylemler - 5 -
Söylemler ve Eylemler - 4 -
Söylemler ve Eylemler - 2 -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.