..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Hulki Can Duru




11 Þubat 2011
Aþka Allah'a ve Akla - Tarihi Simalardan Mevlevi  
Dr. Muhittin Celal Duru, Destek Yayýnevi, 1.ci Baský, Ocak 2011

Hulki Can Duru


Mevleviliðin morfolojik yönü, biçimsel yapýsý, özü, ortaya çýkýþ nedenleri, Mevlevihanelerin özellikleri, yönetimleri, örgütsel yapýlarý, ayinleri, törenleri, Mevlevilerin giyimleri, gelenek ve göreneklerini hakkýnda bilimsel ve nesnel bilgi edinmek istiyorsanýz bu kitabý okumanýzý öneriyorum.


:BBAJ:
Mevleviler arasýnda doðup büyümüþ amcam Dr. Muhittin Celal Duru’nun 1952 yýlýnda yayýmladýðý “Tarihi Simalardan Mevlevi” isimli kitabý 2008 yýlýnda elime geçtiðinde bu yapýtý Türk yazýn ve bilim dünyasýna tekrar kazandýrmanýn elzem olduðunu düþündüm. Çünkü yapýt bilimsel, nesnel ve eleþtirel bir bakýþla ve dinsel yetkeleri gereksiz övgülerle yüceltmekten kaçýnan bir anlayýþla yazýlmýþtý. Oysa günümüzdeki dinsel yapýtlarýn neredeyse tamamýna yakýný výcýk výcýk yüceltmeler, gereksiz yaltaklanmalar, hurafeler ve ululamalarla doludur.

Her þeyden önce yapýlmasý gereken ilk iþ, metindeki eski Türkçe dilin yeni Türkçe’ye çevrilmesi, böylelikle içeriðin kolayca anlaþýlýr bile hale getirilmesini saðlamaktý. Kuþkusuz eser özgün haliyle de yayýnlanabilirdi. Ancak, dil aðýr ve eski sözcükler çoðunlukta olduðundan eserin içerdiði mesajýn özellikle genç kuþaklar tarafýndan anlaþýlmasý zor olabilirdi. Öte yandan eserde bazý yazýnsal düzeltme ve onarýmlarýn yapýlmasý da haliyle gerekmekteydi. Bu nedenlerle eseri çaðdaþ bir anlayýþla günümüz Türkçesine çevirdim ve kitap 2011 Ocak ayýnda yayýnlandý.

Muhittin Celal Duru (1887-1966) Eskiþehir Mevlevihanesi postniþini büyük dedem Hasan Hüsnü Dede’nin (1830-1908) torunlarýndandýr. Mevlevihane’nin son postniþini dedem Mesnevihan Bahattin Dede (1875-1930) þeyhlik postuna 1915te geçmiþ, Mevlevihanelerin kapandýðý 1925 senesine kadar görevini sürdürmüþtür. M.C. Duru ilk eðitimini Eskiþehir’de yapmýþ, liseden sonra Ýstanbul Týp Fakültesine girerek buradan 1911 yýlýnda mezun olmuþtur. Saðlýk Bakanlýðýnda deðiþik görevlerde bulunmuþ, Bursa Saðlýk Müdürlüðünden emekliye ayrýlmýþ, 24 Mayýs 1966da bu dünyadan göçmüþtür. M. C. Duru’nun saðlýk, hastalýk, gençlik ve Mevlevilik üzerine yazmýþ olduðu eserler þunlardýr: Çocuk Saðlýðý, Ýnsan, Ev Bakýmý, Saðlýk Bilgisi, Sosyal Yardým, Gençler Tatillerini Nasýl Geçirmeli, Gençlik Çaðý Nasýl Baþlar, Koruyucu Hekimlik, Köy Ebelerine Rehber, Saðlýk Memuru El Kitabý, Tarihi Simalardan Mevlevi, Amerikalýlarýn Dini Sorularýna Cevaplar, Mevlana’dan Ýlhamlar.

Ýmdi, hepimizin bildiði gibi büyük mutasavvýf ve düþünür Mevlana'nýn tam adý Mevlana Celalettin Rumi'dir. Ancak, bir takým vakýf ve kuruluþlarca, baþýna bir de "hazret" ünvaný ekleyerek bu ismi "Hazreti Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî" þeklinde kalýplaþtýrarak yazmaya kalkýþmak, üstelik bu baðlamda Türk Dil Kurumu’na teklif verilmesi gibi çabalar Dil Devrimi'ne ve Türkçe yazým kurallarýna aykýrý eylemlerdir. Öte yandan, Mevlana adýný ve Mevleviliðin yarattýðý dinler üstü barýþ kültürünü, sevgi dilini, evrensel hoþgörü anlayýþýný istismar ederek Mevleviliði Ýslamiyetle özdeþleþtirmek, üstüne üstlük Amerikan özentisi bir takým dini okullar, çocuk yetiþtirme yurtlarý, huzurevleri, cezaevleri, hastaneler veya benzeri yerler açmak gibi giriþimler de sakýncalý, yakýþýksýz ve yanlýþtýr. Böyle giriþimler Mevlana'nýn yüce adýnýn kirletilmesine yol açacak ve bu ülkenin bir din devletine dönüþmesini hýzlandýrmaktan baþka bir iþe yaramayacaktýr.

2007 yýlýnýn UNESCO tarafýndan Mevlana yýlý ilan edilmesi, Afgan Türkistaný’ndan gelip Anadolu topraklarýna yerleþen bu ünlü Türk düþünür ve þairinin evrensel deðerini bir kez daha ortaya koymuþ, onamýþtýr. Mevlana’nýn evrensel, insancýl ve dinler üstü felsefesi ülkemizde ve tüm dünyada çeþitli halklar arasýnda yeni taraftarlar ve yoldaþlar bulmaya, hayranlýk uyandýrmaya devam etmiþ ve etmektedir.

Mevlana’nýn felsefesindeki hoþgörü anlayýþý ve aþk bireþimi, insan düþüncesinin evrensel doruklarýndandýr. Ülkemizin ve dünyanýn bugünkü acýmasýz koþullarýnda, bu topraklarda boy vermiþ olan bu hoþgörü ve sevgi anlayýþýný, diri tutmak, yarýnlara taþýmak, yurtseverlik görevi olduðu kadar, evrensel düþünce dizgesinin geliþimine de bir katkýdýr bizim için.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
14 Þubat 2011
Kazanýlmasýna yardýmcý olduðunuz eser için kutlarým üstadým.Selam ve saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevlana'nýn Kimyasý
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Ka, Kar ve Kars
Yeni Hayat (2ci Bölüm)
Yaþam, Aþk ve Rastlantý
Râna ve Rânalarýn Açmazý (2. Bölüm)
Kürtçülük Sorunu ve Güneydoðudan Öyküler
Yeni Hayat (1ci Bölüm)
Þebeke ve Sabetayizm
Uykularýn Gizemi ve Agoraphobia (1ci Bölüm)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým
Tevfik Fikret'ten Teröre Övgü
Özel Mezarlýklar: Kârlý Bir Yatýrým Kapýsý!
Postmodern Haçlýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.