..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Dil
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Elisa
Mesut Kuntan
Þiir > Aþk ve Romantizm

Gizli, gizli aðlarsýn ya, Seni kim duyar Elisa Kanamýþ hikayelerin Yokluðun daraðacýnda Savrulunca kaderin Tül, tül perdelerine Sevgiden bir tohum ek Günahsýz hayallerine Kilitle gaybýn çilingirini Esaretin zincirleriyle Keriman kalbin, çöllerinde Elisa kendi, cennetinde... Gizli, gizli seversin ya Seni kim anlar Elisa Kanamýþ ihanetlerin Yokluðun daraðacýnda Kýrýlýnca heveslerin Kül, kül hislerine Sevgiden yak bir ateþ

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dil
41 
 Dil Bilim ve Türkçe Üzerine  (Cemal Zöngür)

Dil üzerine kafa yorup düþünen kiþi veya uzmanlar, önce dillerindeki sesli ve sessiz harflerin uyumluluðunu tespit eder. Daha sonra halkýn yaþadýðý en ücra köþeler ziyaret edilerek, kullanýlan kelimeler ve nelere nasýl anlam verildiði kayýt altýna alýnýr. Bu iþlemin ardýndan dil uzmanlarý halkýn dilindeki ana kelimelerden yaralanarak yardýmcý veya farklý yeni kelimeler üretirler. Söz konusu kelime üretimi o halkýn duygu düþünce, maddi ve manevi sosyal aktivitelerine uygun olacak þeklide gerçekleþir.
42 
 Ab'nin Yeni Dil Arayýþý ve Türkçe  (Oðuz Düzgün)

Avrupa’daki ýrkçýlýða varan milliyetçilik baskýsý, gelenekler ve kültürel alýþkýnlýklar; Türkçe’nin hak ettiði yere gelmesini bir müddet geciktirecektir ama çaðdaþ dünya, Türkçe’nin muhteþem düzeninden uzun bir süre uzak kalamayacaktýr.
43 
 Eplemguç  (Kâmuran Esen)

Mudurnu Halk Dili....
44 
 'Üçüncü Yeni'ye Selam  (NUH KENÝÞ)

Ýlkeleri var: -Heceye ve kafiyeye önem veriyorlar. -Devrik cümleye karþý çýkýyorlar. -Aruzla yazmak da serbest.
45 
 Bizi Yöneten Þu Hýyarlar!..  (Þevket Baþýbüyük)

Yine tekrarlýyorum;ben buradaki “hýyar”ý; (hayýrlý anlamýna da gelir) ancak ben “ SEÇÝLMÝÞ” manasýnda kullandým…. Bu meyanda; tüm muhtarlar “hýyar” deðil mi? Tüm belediye baþkanlarý “hýyar” deðil mi? Yani hem muhtarlar hem belediye baþkanlarý, hatta tüm seçilmiþler “hýyar”, yani SEÇÝLMÝÞLER deðiller mi?
46 
 Düþündüren Birkaç Söz... Düþünmek Eleþtirmektir; Eleþtirmek Düþünmektir... (1)  (Ahmet Çaylar)

“Baþkalarýnýn senin konuþmandan hoþlanmamasýnýn aslýnda bir tek nedeni vardýr. O da sürekli kendinden bahsediyor olmandýr.” Rakefakald
47 
 Fatma Nine / Derleme  (Kâmuran Esen)

Komþumuz Fatma Nine bana dert yanýyor:
48 
 Cart Curt Dili Anabilim Dalý ve Edebiyatý!  (Hulki Can)

Kürtçe diye bir anadil veya dil yoktur. Neden ? Çünkü, Kürt olarak tanýmlanan etnik gruplar Farsça, Türkçe veya Arapça gibi dilleri konuþurlar. Ancak, dilleri dönmediðinden, konuþtuklarý Türkçe nasýl kabaysa, konuþtuklarý Farsça ve Arapça’da kabadýr. Bu kaba Türkçeyi nasýl ki ayrý bir dil olarak tanýmlamak mümkün deðilse, ayný þekilde, konuþtuklarý öbür iki dili de ayrý diller olarak tanýmlayamayýz.
49 
 Tabelalarda Türkçe Kullanma Kampanyasý  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Dünyada bizim kadar diline sýrt çeviren ve ihanet eden baþka bir millet görülmemiþtir. Bunun yansýmalarýný, adým attýðýnýz her yerde görebilirsiniz. Kendi kendine yeten, hatta baþka dillere de çok sayýda kelime veren Türkçe, öz evlatlarýnýn elinde sýrtýndan hançerleniyor. Bunu yapanlar da sözde çaðdaþlýk kýlýfýyla iþledikleri her türlü haltý güzel gösterme gayreti içerisine giriyorlar. Basiretleri iyice körelen bu insanlar, yanlýþ yolda olduklarýný bir türlü kabul etmiyorlar. Oysa Türkçe bizim ses bayraðýmýzdýr, her türlü tacizlere raðmen ayakta kalan son kalemizdir. Bu kale düþerse, milletimizi birbirine kenetleyen dil baðý çözülürse daðýlma ve parçalanma tehlikesiyle yüz yüze kalýrýz. Dil birliðini hafife almayalým. Türkçeyi yabancý dillerin boyunduruðundan kurtaralým. Kültürel sömürge olmayý reddedelim.
50 
 Türk Dili Ýçin Bir "Ýmdat" Diyecek Sadâ Yok Mu? - 2  (Muhittin Turan)

“Türkçe soylu bir dildir.” (Tahsin Banguoðlu)
51 
 Dil Eurovision'u  (Göktu Kara)

Bakýn Churchill ne diyor: “Ben insanlara yalnýz anadillerini bilmedikleri zaman dayak atýlmasýna taraftarým.” Bu dizi ya yayýndan kaldýrýlmalý ya da formatý deðiþtirilmeli. Televizyon, radyo,sanatçýlar, konuþmacýlar topluma örnek olmak zorundadýr, köstek deðil.
52 
 Türk Dili Ýçin Bir "Ýmdat" Diyecek Sadâ Yok Mu?  (Muhittin Turan)

Bir milleti “millet” bilincine sevk eden en önemli unsurlarýn baþýnda, o milletin kimliði mesabesinde olan “dil” gelir. Bir bütünlük arz eden bu kelime, hepimizin en büyük davasý olmalýdýr.
53 
 Noktalama Ýþaretlerini Kaybedince!  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

*Bir süre sonra "soru iþareti"ni kaybetti ve soru sormaz oldu. Hiç bir þey ama hiç bir þey onu ilgilendirmiyordu. Ne kâinat ne dünya ne de kendi umrundaydý.
54 
 Münafýklar Ateþin En Alçak Tabakasýnda  (Fuat Türker)

Münafýk ise müminin zihnini açar, mücadele azmini ve çabasýný artýrýr; onu hareketli canlý, kararlý ve þevkli tutar. Münafýklar müminler için adeta nimettir, müminlerin heyecanýný kamçýlar; adrenalin etkisi yapar. Müminler onlarý gördükçe güzel ahlakýn, sevginin, dostluðun önemini daha iyi anlarlar.
55 
 Annelere Karþý Güzelliði Ýlke Edinmek  (Fuat Türker)

Yüce Allah, özellikle çocukluk dönemine iþaret ederek kiþiye, anne babasýnýn gösterdikleri sevgiyi, þefkati ve özveriyi unutmamasýný tavsiye eder. Onlar yaþlandýklarý ya da muhtaç duruma geldiklerinde de alçakgönüllü davranmalý ve güzel söz söylenmelidir.
56 
 Dilim Dilim Oldu Dilim  (Aynur Özbek Uluç)

-Size göre, dilimizin sorunlarý var mý?
57 
 Ýyi Bayramlar  (Fuat Türker)

Bugün Ramazan Bayramýnýn ilk günü. Sabah kýlýnan Bayram namazý, Rabb’lerinin huzurunda saf tutan müminlerin kardeþliklerinin göstergesidir. Ýslam ruhunu sonsuza kadar devam ettirecek olan, iþte bu kardeþlik ruhudur… Tüm Müslüman ülkelerde bayramla teneffüs edilen kardeþlik duygusu, umulur ki daha da güçlenir ve müminler, kurþunla kaynatýlmýþ gibi, bir arada, gerçek anlamda kardeþliði yaþarlar…
58 
 Dil Katliamý  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Ýnsaný diðer varlýklardan ayýran en önemli özellik konuþma yeteneðidir.Bunu dil sayesinde gerçekleþtiriyoruz.Canlý ve dinamik bir vasýta olan dil,milletlerin bir nevi çimentosudur.
59 
 lisan  (ersin sert)

lisan tükceyi gercekten hakkýný verenler için biz bu vatan için yaþýyorsak elbette türkcemizide o þekilde yaþmaya ve yaþatmaya ögrenmeye calýþacagýz
60 
 "Senin gelin kaç çocuk buldu?"  (Merve Yýldýrým)

Marmara taraflarýndan gelip de buradaki köy ahalisinin konuþmasýný anlayabilmek zor zanaat. Hele ki zamanýnda okulun kapýsýndan bile geçememiþ belli yaþýn üstündeki haným teyzelerle konuþuyorsanýz

Önceki Sayfa  1 2 3 




son eklenenler
Türkçenin Gücü
Aziz Dolu
Ýnceleme > Dil
Ýyi Bayramlar
Fuat Türker
Ýnceleme > Dil

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.