..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - hasan tülüceoðlu
hasan tülüceoðlu - aktüel pencere
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Varlýk ve Güç (hasan tülüceoðlu) 11 Þubat 2011 Toplumbilim 

Zira güç, dünya hayatýnýn en muhteþem parýltýsýydý.

  Ah Nizam - I Cedid, Vah III. Selim! (hasan tülüceoðlu) 8 Nisan 2011 Toplumsal Olaylar 

III. Selim, son iki yaklaþýmýn görüþlerini dikkate alarak öncelikle mevcut devlet sistemini tepeden týrnaða yenileþtirmeye çalýþýrken diðer taraftan da devrimci bir yaklaþýmla tamamen Batýlý tarzda yeni kurumlar ihsas etme gayretine girdi. Bu amaçla tüm ayrýntýlarý önceden düþünülüp hesaplanarak mevcut orduya alternatif ‘Nizam-ý Cedid’ adýnda yeni bir ordu kuralacaktý. Baþta ifade ettiðimiz gibi bu yeni ordu kýsa sürede çok baþarýlý olmuþtu.

  Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi (hasan tülüceoðlu) 19 Nisan 2011 Toplumsal Olaylar 

Ama gerçek böyle deðil. Bu bir zorunlu deðiþim süreciydi. Ýkinci Mahmut ve devlet yönetimi milleti, tarih ve kültürümüzü temsil etme açýsýndan bir takýmda olsa mehteraný þeklen koruyabilirlerdi. Bu açýdan onlar eleþtirilebilinir. Hatta yeniçeriliðin küçük bir bölüðü bile þeklen muhafaza edilebilmeliydi. Ancak yeni bir yapýlanma söz konusu olunca bu yeniliðin topluma yerleþtirilmesi için eskiye ait her þeyin ortadan kaldýrýlmasý da bir açýdan haklý bir yaklaþýmdý.

  Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere (hasan tülüceoðlu) 12 Mayýs 2011 Toplumsal Olaylar 

‘Lale Devri’ olarak adlandýrýlan bu devir, sosyal, toplumsal ve kültürel oluþumlarda tarihimizin çok kritik bir dönemidir. “Zevk-ü sefa ve eðlence” suçlamasý görüntüden kaynaklanan yanlýþ bir suçlamadýr. Elbet haklýlýk payý vardýr ancak hiçbir zaman abartýlacak kadar deðildir.

  Yüzde Ellinin Kodlarý (hasan tülüceoðlu) 23 Haziran 2011 Toplumsal Olaylar 

Baþbakan Erdoðan, milliyetçilik duygularýný öne çýkararak ve Davos ile Obama görüþmeleri benzeri uygulamalarýyla dünya konvansiyonelinde güçlü bir Türkiye ümid ve beklentisi vermesi Türk halkýný heyecanlandýrýp ümitlendirmiþtir. Bu ümitle Türk halký büyük bir beklenti içindedir.

  Lale Devri'nin Demokrat Havasý (hasan tülüceoðlu) 24 Temmuz 2011 Toplumsal Olaylar 

Antik Yunan eserlerinin Arapça!ya tercümesi sonrasý yetiþen Farabi, Ýbn-i Sina, Biruni, Ýbn-i Rüþt gibi isimlerde o dönem Ýslam dünyasýnýn özgürlükçü ortamýnda yetiþmiþlerdi. Keza dini ilimlerin birer ilim dalý olarak ortaya çýkmasý Ýslam toplumundaki hoþgörü ve özgürlükçü yaklaþýmýn bir sonucuydu.

  Hz. Ömer"in Demokrasisi (hasan tülüceoðlu) 22 Aðustos 2011 Toplumsal Olaylar 

Ýslam dini özünde Antik Yunan’dan daha fazla demokrasi barýndýrmaktadýr. Bunu Peygamberin söz, davranýþ ve uygulamalarýnda gördüðümüz gibi dört halife döneminde de görürüz. Bilindiði gibi bugünkü demokratik uygulamalar benzeri o gün halifeler bir çeþit seçimle iþ baþýna gelmiþlerdir.

  Ýktidar, Uçkur ve Huri (hasan tülüceoðlu) 19 Aralýk 2011 Toplumsal Olaylar 

Her insanda olduðu gibi uçkur yada kadýn, adýna ne derseniz deyin dindarlarýn da en büyük zaaflarýndandýr. Yaratýlýþtan gelen bu zaaf huri özlemleriyle de birleþtiðinde dünyada belirli bir maddi imkan, güç ve yetkiye ulaþtýðýnda dindarlarýmýz maalesef cenneti bekleme zahmetinde bulunmuyor. Cennete ulaþtýðýný ve her nimeti tatmanýn artýk hakký olduðunu düþünüyor. Baþta kendi aklýný ikna etmek ve topluma davranýþý makul göstermek için iþi kýlýfýna çok güzel uyduruyor. Hem yazýlý hem de sözlü Ýslam hukuk kaynaklarýmýzda “hile-i þer’iye” uygulamasýnýn varlýðý bu insanlarý daha da cesaretlendirmektedir. Kanunlardan önce geçmiþteki Ýslam hukuk uygulamalarýndaki yanlýþlarýn acilen düzeltilmesi gerektiðini burada özellikle vurguluyorum.

  Komün Krala Aðlamak (hasan tülüceoðlu) 24 Aralýk 2011 Toplumsal Olaylar 

Televizyon spikerinin içten ve samimi, doðallýkla gözyaþlarýna boðulmasý hem gerçekçi hem de inanýlmasý güç bir durum. Argo ifadeyle numara mý yapýyorlar diye insan alternatif olarak düþünebiliyor. Bu aðlamalarýn tamamen gerçek ve kendiliðinden olduðuna inanýyorum.

  Dizisine Bak Toplumunu Anla (hasan tülüceoðlu) 9 Ocak 2012 Toplumsal Olaylar 

Viski ve þampanya, içki içmenin günahlýðý yanýnda bir kültüre özentiyi beraberinde getiriyorsa; yerli diziler, benzerleri yabancý dizilerden daha etkin, içten, alttan ve samimi anlamda tarihi, dini, manevi deðer ve kültürlerimizi daha çok tahrip edip zarar veriyor.

  Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri (hasan tülüceoðlu) 23 Mart 2012 Eðitim 

Asýl hedefi Kuran öðrenimini sýnýrlamak olan kesintisiz sekin yýllýk eðitim, farkýnda olunmadan bu ülke gençliðinin eðitim seviyesini yükseltti. Bir düþünün beþ yýllýk eðitim gören gençle sekiz yýllýk eðitim gören bir genç bir olabilir mi? Sanki birileri böyle eðitimli gençlik yetiþmesinden rahatsýz olmuþ gibi.

 

 





 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 03:23:01