..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > hasan tülüceoðlu




23 Haziran 2011
Yüzde Ellinin Kodlarý  
hasan tülüceoðlu
Baþbakan Erdoðan, milliyetçilik duygularýný öne çýkararak ve Davos ile Obama görüþmeleri benzeri uygulamalarýyla dünya konvansiyonelinde güçlü bir Türkiye ümid ve beklentisi vermesi Türk halkýný heyecanlandýrýp ümitlendirmiþtir. Bu ümitle Türk halký büyük bir beklenti içindedir.


:BAFJ:
YÜZDE ELLÝNÝN KODLARI

Hasan TÜLÜCEOÐLU

Ak partinin, 12 Haziran seçimlerinde yüzde elli oy alarak iktidarýný korumasý beklenen bir durum olmakla birlikte aslýnda aydýn kesimimiz açýsýndan iktidarýn yýpratýcý özelliði dikkate alýndýðýnda artýrarak yüzde elli oy almasý sürpriz oldu. Alttan alta ciddi eleþtirilere bakarak Ak partinin bu seçimlerde yüzde kýrk beþin üzerine çýkamayacaðý kanaatindeydim. 2007 seçimlerinde yüzde elli beklentisindeyken 2011 seçimlerinde bu sonuca ulaþmasý benim açýmdan da sürpriz oldu.

Peþ peþe devam eden iktidarlarda gözlenmiþ bir kural olarak Ak partinin oy kaybýna uðramayýp tam aksine baþarý grafiðini sürekli yükseltmesinde elbet bir çok sebep vardýr:

1. Baþbakan sayýn Recep Tayyip Erdoðan’ýn ekstra katkýsý: Doðru gördüðünü ve bildiðini yapma ve yaptýrmadaki kararlýlýðý Erdoðan’ý diðer liderlerden ayýran ve ekstra üstünlük saðlayan en önemli özelliðidir.

2. Halkýn genel çoðunluðunun en büyük sorunu olan maddi imkansýzlýk ve saðlýk konusunda Ak partinin yaptýðý çalýþmalar toplum tabanýnda büyük beðeni bulmuþtur. Rahmetli Özal’ýn canlandýrmaya baþladýðý sosyal yardýmlaþma ve dayanýþma vakfý yoluyla yoksul halka devlet el uzatmýþ, onun zorunlu ihtiyaçlarýný karþýlamaya çalýþmýþtýr. Bunda artýrarak sürekliliði devam ettirmiþtir.

Saðlýkta yapýlan iyileþmeler ve deðiþiklikler halkýn hastanelerdeki sýkýntýlarýný azaltmýþ ve doðal olarak bir rahatlama getirmiþtir.

3. “Duyduðuma deðil, gördüðüme inanýrým” anlayýþýndaki halk, daha kapsamlýda olsa muhalefetin yoksulluk vaad ve projelerine ikna olmamýþtýr.

4. Ecevit hükümeti döneminde uygulamaya konulan ekonomik programýn baþarýyla uygulanmasý sonucu durdurulan enflasyon canavarý karþýsýnda memur kesimin maaþý erimeyip Türk parasýnýn deðerlenmesiyle kazancý korunmuþtur. Unutmayýn halký geçmiþ ve gelecekten çok yaþadýðý an ilgilendirir. Bunun için halk nazarýnda her zaman son durum geçerlidir.

5. Yüksek enflasyonlu dönemde stok ve yüksek kar marjýyla kýsa sürede çok kazanç saðlayan eski esnaf, baþlangýçta feryat etmekle birlikte yeni sisteme uymayý saðladýktan sonra mevcut ekonomik sistemin zannettiði kadar kötü olmadýðýný anlamýþtýr. Deðerli para sisteminde kar her zamankinden daha caziptir.

6. Tarým ve hayvancýlýktaki sýkýntýlara raðmen hükümetin deðiþik konularda uygulamaya koyduðu desteklerle tarým ve hayvan üreticilerinin sýkýntýlarý giderilmeye çalýþýlmýþtýr. Tohum ve gübrede dýþa baðýmlýlýk devam ettiði sürece bu sektörlerdeki sorunlar her zaman devam edecektir.

7. Kobi’lere verilen eðitim ve maddi desteklerle imalatçý ve sanayicilerin sýkýntýlarý çözülmeye çalýþýlmýþtýr. Bir çok bölgeye sanayi teþvikleri verilmiþtir. Zorunlu eðitimin 8 yýla çýkarýlmasý sonrasý bu sektörde istihdam edilecek kalifiye eleman sorunu daha da çoðalmýþtýr. Devlet bu soruna kalýcý bir çözüm getirmelidir. Aksi durumda imalat ve sanayide kalifiye eleman her zaman sorunumuz olacaktýr.

8. 28 Þubat sürecinde zorunlu eðitimin sekiz yýla çýkarýlmasý ve mevcut batý eðitim sisteminin uygulanmasý baþarýyla devam ettirilmiþtir. Üniversiteyi kazandýrmada halkýn memnun kaldýðý eðitim sisteminin hükümetin uygulamasýna güven ve itimat þifre iddialarýna raðmen sarsýlamamýþtýr.

9. Baþbakan Erdoðan, Ýstanbul belediye baþkanlýðý döneminde yaþam tarzýna müdahale konusunda güven vermiþ; iki dönemlik iktidarýnda da bunu pekiþtirmiþtir. Böylece halk Erbakan’ýn dini tabanlý partisinden bu yana ‘þeriat gelecek’ korkutmacasýndan emin olmuþtur. Ekonomideki nispi iyileþme ve yaþam tarzýnda görülen rahatlýk dünya hayatý öncelikli geniþ halk kitlelerini memnun etmiþtir.

10. Laik devlet sisteminin en güzel þekilde uygulanmasýyla laik kesimin Ak parti hükümetinin laikliðinden herhangi bir endiþeleri kalmamýþtýr.

11. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin eserlerinde ifa ettiði üzere Türk halký çok dindar olmasa, ibadetlerini düzenli yerine getirmese de baþýndaki yöneticinin dindar olmasýný ve ibadetlerini yerine getirmesini bekler. Namaz kýlan bir baþbakan dindar ve dindar olmayan Türk halký tarafýndan büyük beðeni kazanmýþtýr.

12. Baþbakan Erdoðan, milliyetçilik duygularýný öne çýkararak ve Davos ile Obama görüþmeleri benzeri uygulamalarýyla dünya konvansiyonelinde güçlü bir Türkiye ümid ve beklentisi vermesi Türk halkýný heyecanlandýrýp ümitlendirmiþtir. Bu ümitle Türk halký büyük bir beklenti içindedir.

13. Baþbakan Erdoðan, Kuran kursu ve Ýmam-hatip okullarýyla sembolleþen din eðitimi ile baþörtüsü sorununu bir süreç içerisinde çözeceði beklentisi yaratmýþtýr. Cemaatler destek takviye ve sakinleþtirmesiyle þimdilik bu büyük bir sorun olarak beklemektedir.

Ak partinin seçim baþarýsýný bir çok ayrýntýya girmeden bu þekilde özetlemek mümkün. Vurgu yaptýðýmýz üzere geniþ halk kitlelerinin ciddi ve büyük beklentileri vardýr.

Þayet Ak parti bu üçüncü iktidarý döneminde halkýn öncelikli beklentilerine kalýcý bir çözüm getiremez yada bunun çözümü için henüz süreç gerekli önceki teziyle halký ikna edemez ise elbette ki Anavatan partisi gibi misyonunu bitirip ortadan çekilecektir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hz. Ömer"in Demokrasisi
Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi
Lale Devri'nin Demokrat Havasý
Dizisine Bak Toplumunu Anla
Ýktidar, Uçkur ve Huri
Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere
Komün Krala Aðlamak
Ah Nizam - I Cedid, Vah III. Selim!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri
Varlýk ve Güç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tülücüler Ýlkokulu [Öykü]
Otoyoldan Tren Gelmiyor [Deneme]
Mezapotamyanýn Nemrutlarý ve Mýsýrýn Firavunlarýndan Postmodern Batýlý Yeni Sahiplerin Kýsmý Demokrasi Vaadeden Yeni Ortadoðu Düzenine [Eleþtiri]
Ýlk Batýlýlaþma Kahramanýmýz: II. Mahmut [Eleþtiri]
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kelebek Etkisi [Eleþtiri]
Allah"tan Tanrý"ya, Tanrý"dan Rabbe! [Eleþtiri]
Yoksa Ýstanbul, Hiç Bizim Olmadý mý? [Eleþtiri]
"Muhteþem Yüzyýl"ýn Masumiyeti [Eleþtiri]
Asým’ýn Nesli Akif’i Býraktý mý? [Eleþtiri]
Mithat Paþa"dan 28 Þubat"a, Ehl - Ý Beyti Hanedanlaþtýrma [Eleþtiri]


hasan tülüceoðlu kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.