..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > hasan tülüceoðlu




24 Temmuz 2011
Lale Devri'nin Demokrat Havasý  
hasan tülüceoðlu
Antik Yunan eserlerinin Arapça!ya tercümesi sonrasý yetiþen Farabi, Ýbn-i Sina, Biruni, Ýbn-i Rüþt gibi isimlerde o dönem Ýslam dünyasýnýn özgürlükçü ortamýnda yetiþmiþlerdi. Keza dini ilimlerin birer ilim dalý olarak ortaya çýkmasý Ýslam toplumundaki hoþgörü ve özgürlükçü yaklaþýmýn bir sonucuydu.


:BBJF:
LALE DEVRÝ'NÝN DEMOKRAT HAVASI

hasan TÜLÜCEOÐLU

Ýlmi çalýþmalar, bilimsel inkiþaflar hep toplumlarýn hür ve demokrat ortamlara kavuþtuðu dönemlerde geliþip neþvü nema bulmuþtur.

Avrupayý bugünkü seviyeye getiren, toplumun üzerine bir kabus gibi çöken ortaçað kilise baskýsýndan kurtulmasýdýr. Bu dayatmacý ve zorlayýcý anti demokrat baskýnýn kalkmasý elbet kolay olmamýþtýr. Meydanlarda nice insanlar yakýlmýþ, giyotinlerde yüzlerce kafa kopartýlmýþtýr.

Demokrasinin hakim olduðu Antik Yunan'da günümüz biliminin temellerini kuran bilginler yaþamýþtýr. O gün Aristo her ne kadar bazý açýlarda dömeokratik yönetimi eleþtirsede þayet böyle bir ortamda yaþamamýþ olsaydý bildiðimiz Aristo olamayacaktý.

Antik Yunan eserlerinin Arapça!ya tercümesi sonrasý yetiþen Farabi, Ýbn-i Sina, Biruni, Ýbn-i Rüþt gibi isimlerde o dönem Ýslam dünyasýnýn özgürlükçü ortamýnda yetiþmiþlerdi. Keza dini ilimlerin birer ilim dalý olarak ortaya çýkmasý Ýslam toplumundaki hoþgörü ve özgürlükçü yaklaþýmýn bir sonucuydu.

Bu baðlamda Lale devri kýsa süren ancak tarihimizin çok önemli dönümlerinden biridir. Sürekli savaþçý ve asker aðýrlýklý toplum Nevþehirli Ýbrahim paþanýn sadrazamlýðýyla barýþçýl ve duraðan bir yapýya dönüþtürülmek istenmiþtir. Toprak kaybýnýn kendine dönecek olumsuz sonuçlarýna raðmen Pasarofça anlaþmasýný imzalayarak savaþsýl toplum ortamýný barýþsal ve huzurlu bir topluma geçirmeye çalýþmýþtýr. Böyle bir ortama ogün Osmanlý toplumunun ihtiyacý vardý. Çünkü kendini deðerlendirip özeleþtiri yapmasý ve ilerleyip güçlenen Avrupayý doðru algýlamasýnýn tam zamanýydý. Bunun için topluma ferah ve güzel bir ortam saðlayacak olan sanatsal imar faaliyetleri baþlatýldý. Buna baþat kütüphaneler kuruldu, doðu ve batýdan tercümeler yapýldý. Bu tercümeler Cumhuriyet döneminde Hasan Ali Yücel'in giriþimleriyle yapýlan doðu ve batý klasikleriyle birlikte tarihimizin en önemli sosyo-kültürel giriþimidir.

Hedeflenen antiaksiyonel ve düþünsel ve içsel sosyal yapý yavaþ yavaþ oluþmaktaydý. Matbaanýn ülkeye getirilmesi ve devamýnda kütüphanelerin açýlmasýyla toplum, bilim ve kültüre yönlendirilmiþti. Siyasi kurallarýn belli kurallarda netleþmesiyle padiþahýn tahttan edilme endiþesinin bulunmamasý toplum üzerindeki siyasal baskýyý da kaldýrmýþtý. Ýsteyenin eðitim görmesine, araþtýrma yapmasýna düþünceler üretmesine açýk bir siyasal ortam oluþmuþtu. Bizce Lale devri tarihimizin en demokratik dönemiydi. Belki toplumumuz hiçbir zaman bu kadar hoþgörülü ve demokratik bir ortama kavuþmadý.

Lale devrinin demokratik sosyo-kültürüel yapýsý þayet devam etseydi henüz iþin baþýndaki Avrupa'yý yakalamamýz doðal bir sonuç olacaktý. Muhtemelen ikinci Ýbn-i Sina'larýn, Farabi'lerin yetiþmesine ortam hazýrlanmýþ olacak ve bugün Avrupa'nýn konumunda biz olacaktýk.

Ancak mevcut toplum yapýmýz ve kabul edilmesede sürekli bizi gözetleyen Avrupa'nýn hiçbir zaman farkýnda olamadýðýmýz ve olamayacaðýmýz müdahaleleriyle milletin önünü açacak Lale devri ortamý maalesef benzerlerini çok yaþadýðýmýz tertipleme bir isyanla sonuçsuz kalacaktý. Hemde çok uzun bir süre benzer giriþimlere kimse cesaret edemeyecekti. Toplum statükocu atýl ve baðnaz yapýsýna kendiliðinden razý olacaktý.

Demokratik ortamdan uzaklaþmamýz, grup olarak birilerini hep kazandýrdý ancak toplum olarak bizi hep gerilere götürdü. Hak ve adalet adýna ortaya çýkan Patrona Halil, bu millete en büyük kötülüðü yaptýðýný elbette bilmeyecekti. Asýl hak ve adalet, matbaalarýn kurulmasý, kütühanelerin açýlmasý, saraylarýn yapýlmasý ve masum eðlencelerin devamý sonrasýnda ortaya çýkacaktý.

“Ýnsaf, Ýnsaf” sözü benzeri “ah biraz demokrasi” diyorum. Þu an en çok ihtiyaç duyduðumuz þey demokratik toplum ortamýdýr. Býrakýn dileyen dilediðini yapsýn söylesin yazsýn etsin. Korkmayýn zülfüyare dokunmayacaklardýr. Dokunurlarsa siz ne güne duruyorsunuz.!






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hz. Ömer"in Demokrasisi
Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi
Dizisine Bak Toplumunu Anla
Yüzde Ellinin Kodlarý
Ýktidar, Uçkur ve Huri
Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere
Komün Krala Aðlamak
Ah Nizam - I Cedid, Vah III. Selim!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri
Varlýk ve Güç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tülücüler Ýlkokulu [Öykü]
Otoyoldan Tren Gelmiyor [Deneme]
Mezapotamyanýn Nemrutlarý ve Mýsýrýn Firavunlarýndan Postmodern Batýlý Yeni Sahiplerin Kýsmý Demokrasi Vaadeden Yeni Ortadoðu Düzenine [Eleþtiri]
Ýlk Batýlýlaþma Kahramanýmýz: II. Mahmut [Eleþtiri]
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kelebek Etkisi [Eleþtiri]
Yoksa Ýstanbul, Hiç Bizim Olmadý mý? [Eleþtiri]
Allah"tan Tanrý"ya, Tanrý"dan Rabbe! [Eleþtiri]
"Muhteþem Yüzyýl"ýn Masumiyeti [Eleþtiri]
Asým’ýn Nesli Akif’i Býraktý mý? [Eleþtiri]
Mithat Paþa"dan 28 Þubat"a, Ehl - Ý Beyti Hanedanlaþtýrma [Eleþtiri]


hasan tülüceoðlu kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.