..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzel birþeyin fazlasý harika olabilir -Mae West
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > M.Nazým Güler




22 Haziran 2012
Kurtlar Sofrasýndaki Kürdistan  
M.Nazým Güler
Hep korkularýmýzý söyleyip durduk; Kürt sorunu mutlaka makul bir çözüme kavuþmasý gerekir, diye. Kürt sorunu sadece bir Türkiye sorunu deðildi ve þimdi bu belirleme, daha bir gerçeklik kazanmýþtýr.


:ABJE:
KURTLAR SOFRASINDAKÝ KÜRDÝSTAN

Hep korkularýmýzý söyleyip durduk; Kürt sorunu mutlaka makul bir çözüme kavuþmasý gerekir, diye. Kürt sorunu sadece bir Türkiye sorunu deðildi ve þimdi bu belirleme, daha bir gerçeklik kazanmýþtýr.

Sayýn Baþbakan, yabancý parmaklardan söz ediyordu; peki bunu yeni mi keþfetmiþtir? Hayýr. Bu lafý Cumhuriyet tarihi boyunca söylemeyen bir tek “Türkçü” lider veya siyasetçi yoktur. Artýk bu hikâyeleri terk edelim. Çözüm için adýmlarýnýzý hýzlandýrmazsanýz; bu iþe koþanlarýn arkasýndan emeklersiniz.

Barýþ ve çözüm sürecine çomak sokanlar, her bir olumlu adým atýldýðýnda ortaya çýkýp bir tezgâh sergiliyorlar ve sizler de, sanki bu fýrsatý bekliyormuþçasýna frene basýyorsunuz. Oyuna gelmenin adý budur iþte. Çözüm reçetenizi terk ederseniz; baþkasýnýn reçetesinde bir hap olacaksýnýz.

Böyle olunca da hýrçýnlaþýp durursunuz; neden iþler ters gidiyor, diye, dert yanarsýnýz. Herkes doðru yönde koþmuyor ne yazýk ki; çözüm iþinde ters yaklaþýmlar veya gereksizce süreci yavaþlatmalar, sorunu, ters-yüz edebiliyor. Bölgeye dadanmak isteyen büyük güçler, bir þekilde, kendi çýkarlarýna uygun tarzda, soruna çözüm üreteceklerdir; ama sana da düðüm atacaklardýr. Bu da, çözüm iþinde gereksiz yere kendini týkatmanýn, iþi savsaklamak için kasýtlý bahanelere sarýlmanýn bedeli olacaktýr...

Yani, ortada kesinlik kazanmýþ bir sorun var ve sen, bu alanda açýk kapý býrakýrsan, giren çok olur. Sen, ortada parmak koyulacak sorun býrakýrsan, tüm parmakçýlarý ona cezp etmiþ olacaksýn. Pratiklerinle yabancýlara bu sofrayý sunarsan, sofraya buyur etmelerinden þikâyet etme hakkýn ortadan kalkar. Her yönüyle zengin bir sofra kurulduysa dadanan da çok olacaktýr; hele bu sofra, kurtlar sofrasýysa!.. Tedbir almayan her sofra sahibi, kendi sofrasýnda bile, kendine bir yer bulamayabilir. Unutmayalým, yavaþlamak, gecikmektir; yani geç kalmaktýr. Geç kalan, treni kaçýrýr.

Burasý Ortadoðu; yerel oyuncularýyla sýnýrlý kalmayan, bütün yabancý oyuncularý cezbeden kocaman bir oyun alanýdýr burasý. Günümüzde dengeleri alt-üst edecek domino taþlarý, tarihsel Kürdistan coðrafyasýnýn parçalarýdýr. Bu net olarak görülüyor. Orta doðu’da kaç ulus varsa, hepsi de, bir þekilde, bu Kürdistan coðrafyasýnýn iplerinden baðlanmýþtýr ve olasý deðiþikliklerden etkilenmeleri kaçýnýlmazdýr. Bu coðrafyanýn bütün maddi-manevi deðerleri, tüm yönleriyle masaya yatýrýlmaktadýr; yaþanan süreç budur.

Mevcut egemen uluslarýn egemen güçlerinin, iþtahlarý yerine ayranlarý kabarýyor nedense; sorunlarýný barýþçýl ve demokratik yollarla çözmekten yana olamýyorlar. Ýsteksiz davranýyorlar ve çözüm yollarýný, bölgeden olmayan aç kurtlarýn insafýna býrakýyorlar.

Elbette, bu zengin sofraya gelmeyecek kurtlarýn iþtahýndan þüphe ederim. Gelmeliler de; çünkü bu sofra çok zengin ve bu sofranýn parçalarýný ellerinde tutanlar, bu sofrayý hak etmiyorlar sanki. Sofraya hoyratça bakýyorlar ve nimetlerine çok haþin davranýyorlar; çatal yerine balta kullanýyorlar; kaþýk yerine dinamit kullanýyorlar. Ýnkârcý ve imhacý; yaðmacý ve talancý zihniyetlerinden bir türlü kurtulamýyorlar. Kendilerini, derin konsorsiyumlarýn aðýndan, onlara piyon olmaktan bir türlü kurtaramýyorlar. Böyle geldi, böyle gidecek sanýyorlar. Ýþte, tam da burada çok yanýlýyorlar, kendilerini aldatýyorlar. Yeryüzünde hiçbir þey olduðu gibi duramýyor ve doða, hiçbir zaman kendi içinde boþluk kabul etmiyor.

Leyla Zana, yeni ve çok doðru bir söylem attý ortaya. Bence, yabana atýlmayacak denli ciddi bir yaklaþýmdýr bu; anlayana... Bu fýrsatý, Baþbakan da, hükümet de, PKK de, Türk ve Kürt aydýnlarý da ve tüm kanaat önderleri de geliþmeyi deðerlendirmelidirler. Herkes, hem elini taþýn altýna koymalýdýr ve hem elini çabuk tutmalýdýr ve asla hiçbir provokasyoncu giriþim karþýsýnda frene basmamalý ve çözüm yolunda hýzlarýný kesmemelidir.

Çünkü bu yönde, ne zaman ciddi bir adým atýlmak istendiðinde bir yerlerde mutlaka bir þeyler oluyor; bombalarýn pimi çekiliyor, kan akýtýlýyor. Bunlar tesadüfen ve boþuna olmuyor elbette; herkes bunun bilincinde olarak davranmalýdýr. Oyunlara gelmeden çözüm sürecine hýz vermeliyiz. Sorunun muhatabý olan taraflar, eðer bu provokasyonlarý bahane ederlerse veya bu provokasyonlarýn arkasýna sýðýnýp çözüm sürecine takoz koyarlarsa, bilinmelidir ki, onlar da bu provokasyonun bir parçasý olarak, iþin içinde sayýlacaklardýr. Ortada bir danýþýklý dövüþ varsayýlýr ve töhmet altýnda kalýrlar.

Onun için, tüm provokasyonlarý boþa çýkarmanýn yegâne çaresi, bu tür oyunlar sergilendikçe, taraflar, barýþa ve umuda daha bir hýz vermelidirler. Oyun ve tezgâhlarýn beyhûde bir çaba olduðunu, bizzat oyuncu ve tezgâhçýlarýn kendileri de artýk hissedebilmelidir.

Her olumlu geliþmelerde ve hayýrlý bir adým atýlmak istendiðinde olageldiði gibi; Oslo görüþmeleri üzerine, geliþmelere raðmen Silvan provokasyonu; Leyla Zana açýlýmý ve M. Karayýlan açýklamalarýna raðmen Daðlýca provokasyonundan büyük bir anlam çýkarmak ve ders almak gereklidir.

BDP Eþbaþkaný Demirtaþ’ ýn, "PKK her türlü silahlý faaliyetlerine son versin, hükümet de operasyonlarýný durdursun. Siyasi çözüme þans tanýsýnlar" çaðrýsý da yerinde olmuþ ve doðrudur. Çözüm sürecini, öngörülü yaklaþýmlarla karþýlýklý olarak desteklemeliyiz; barýþ ve çözüm sürecini asla yavaþlatmamalýyýz. Artýk elimizi taþýn altýna koymaktan korkmayalým; halklarýmýzýn huzur ve selameti için bu gerekli ve þart olmuþtur.

PKK’ya raðmen, onlarýn adýna eylem koyanlar olabilir ve PKK, parçalanma endiþesiyle bu gerçeði itiraf edip dýþa vurmak istemeyebilir. Ordu içinde de derin birimlerden aktif olanlar kalmýþ olabilir. Ordu yetkilileri de, kendilerine raðmen, böyle olasý geliþmeleri itiraf etmeyi gururlarýna yedirmeyebilirler. Yani uluslar arasý rant çeteleri ve þer güçleri devreye girmiþ olabilirler. Her ne þekilde oluyorsa olsun, yapýlan baskýnlar ve çatýþmalar, barýþa ve çözüme hizmet etmiyor, aksine süreci baltalýyor. Çatýþmalar ve olaylar, ne Türk halkýnýn ve ne Kürt halkýnýn yararýna deðildir. Sonuçta, her iki halkýn da canýný yakýyor.

Çözümün muhataplarý bütün bunlarý öngörüp, inadýna çözüme güç vermelidirler ve barýþçýl adýmlarýný hýzlandýrmalýdýrlar. Kurban edilen gencecik deðerlerimizin ruhlarý ancak böyle þâd olabilir. Barýþ ve çözüm isteyen herkes, ama herkes, taþýn altýna elini koyabilmelidir.

Bilinsin ki; “Terör”ü fýrsat bilip köpürenler, savaþ naralarý atanlar, bu tür malzemelerin arayýþýnda olup, barýþ ve çözüm karþýtý olanlar olabilirler ancak. Bilerek veya bilmeyerek, oyunbozanlarýn ekmeðine yað sürmüþ oluyorlar. Onlarýn da amaçlarý, zaten tahrik ederek süreci baltalamak deðil midir? Oyunu hep birlikte bozmak varken, niye oyuna gelelim ki?!.

Her þey, özgür, eþit ve karþýlýklý güvene dayalý gönüllü birlikteliði muþtulayacak bir barýþý ve huzuru tesis etmek için olsun. Hepimiz, halklarýn kardeþliði uðruna, sabýrla, kararlý davranarak ve inadýna bir çaba içinde olarak, barýþ ve çözüm sürecine güç katacaklardan olalým.
Selam ve sevgiyle kalýn.

M.Nazým Güler -20.06.2012
info@mnazim.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?
Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor?
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?
4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr.
Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi?
Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim"
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.