..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yapýtlar > kemal düz




7 Mart 2021
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür  
kemal düz
insan neden yazar? ben bu soruya þöyle cevap vermek isterim: insan neden ve nasýl yazmaz ki?.. nitekim yazma iþi beþeriyeta tanrý tarafýndan öðretilmiþtir. bir saniye sonrasýnda bile baþýmýza ne geleceðini bilemediðimiz þu dünyada “yazabilmek” dýþýnda ne mirasýmýz kalabilir? insan dökmek, ruhen dinlenmek, kültür aktarýmýnda bir karýnca misali çalýþmak için yazar. hem yalnýzca yazabilenler kalýcýlýðý yakalamýþtýr.


:AAJH:

 GENÇ BÝR YAZAR ÝLE SÖYLEÞÝ: MURAT KÖMÜR

Genç bir yazar. 1984 doðumlu, Ordulu. Fantastik edebiyatýn güçlü bir ismi. Kendisiyle yazarlýðý üzerine bir söyleþi gerçekleþtirdim.
Önce ilkokul yýllarýyla baþladý söze;
Birleþtirilmiþ sýnýflarda ilk eðitimini tamamladýktan sonra yedi yýllýk ortaöðrenim hayatý baþlar. Fatsa Anadolu Lisesinden 2001 yýlýnda mezun olup Celal Bayar Üniversitesi Eðitim Fakültesini de 2005 yýlýnda bitirir, sonra Bolu’da Türkçe öðretmeni olarak çalýþmaya baþlar.
Sonra, Ýstanbul’da öðretmen olarak çalýþmaya devam eder. Halen Ordu’da öðretmendir.
Ýlk gençlik dönemine yazdýðý romanlarla kitap okumayý sevdiren, okuma alýþkanlýðýný kazandýran yazarýn 16 fantastik romaný var. Ve basým aþamasýnda baþka romanlar... Sanýyorum edebiyatýmýzda böyle bir örnek yoktur veya çok azdýr. Murat Kömür’ün kitaplarý çok satýyor ve çok okunuyor. Özellikle gençler arasýnda çok ilgi görüyor.
Kendini anlatýrken: Ruhumu kader þekillendirdi, diyebilirim. Kaderin önüme sunduðu ve beni müdahalesiz býraktýðý evrelerde piþip mevcut ruhsal dünyamý oluþturdum. Daha doðrusu mevcut ruhsal yapým, tutum ve davranýþlarým benim edilgen kaldýðým bir iklimde oluþtu. Ben de daima bundan bir çýkýþ yolu aradým durdum. Ýþte bu kaçýþ, bu arayýþ bu yadsýma veya kanýksama süreçleri arasýnda mekik dokuyup bugüne vardým.
Ýnsan neden yazar? Ben bu soruya þöyle cevap vermek isterim: Ýnsan neden ve nasýl yazmaz ki?.. Nitekim yazma iþi beþeriyete Tanrý tarafýndan öðretilmiþtir. Bir saniye sonrasýnda bile baþýmýza ne geleceðini bilemediðimiz þu dünyada “yazabilmek” dýþýnda ne mirasýmýz kalabilir? Ýnsan dökmek, ruhen dinlenmek, kültür aktarýmýnda bir karýnca misali çalýþmak için yazar. Hem yalnýzca yazabilenler kalýcýlýðý yakalamýþtýr. Sümer Kralý Gýlgamýþ’ý mürekkep yalamýþ herkes tanýr çünkü Gýlgamýþ Destaný’ný miras býrakmýþtýr. Göktürkleri, dirsek çürütmüþ herkes tanýr çünkü Göktürk Kitabelerini býrakmýþlardýr. Velhasýl insan, manen ölümsüz olmak için yazar.
Neden fantastik roman yazýlýr? Çünkü uzay denen boþlukta, bir kürenin üzerinde yaþýyoruz da ondan. Bundan daha fantastik bir þey olabilir mi? Sanatçýyý fantastik türde eser vermeye iten pek çok þey olabilir. Bilinçaltýndaki keþmekeþ, gerçeðin soðuk ve alelade yüzü, hayal þehrinin gümüþten ve altýndan bin kapýlý þehirlerinin olmasý, bireyin iç dünyasýndaki tazyiki fayrap ettirebileceði baþka bir mecra bulamamasý… Bunun gibi pek çok sebepten ötürü büyülü gerçekçi de denilen fantastik türde eser yazýlýr. Fantastik eserler, doðayla barýþýk yapýtlardýr mesela. Olaylar hep doðal ortamlarda geçer. Bu, belki de þehirleþmeye ya da robotlaþmaya bir isyandýr. Fantastik eserler çaðýn dayatmalarýna karþý bir dik duruþ, bir devrim kývýlcýmýdýr.
Fantastik edebiyat, hizmet ettiði toplumun ufkunu açar ve toplumda topyekun bir kalkýnma saðlar. Bunu fantastiðin en çok yayýmlandýðý ve geliþtiði ülkelere bakarak dahi anlamak mümkün. Marvel’in tüm kahramanlarýný yaratan ABD bugün en geliþmiþ teknolojiye sahiptir. Animelerin, avatarlarýn tüm dünyaya yayýldýðý Japonya, bugün en geliþmiþ teknolojilerin beþiðidir. Bu nedenle fantastiðe eðreti bakanlar, hayalciliðe “ötede oyna” diyenler kendi ayaðýna sýkmaktadýr.
Çocuklarýnýzý hayattaki yazarlarla tanýþtýrýp konuþturun. Bu, onlar için büyük bir mutluluk olacaktýr. Ýletiþim çaðýndayýz ve bunlarý yapmak çok kolay.
Çocuklara kendi ideolojilerinize göre kitaplar okutmayýn çünkü onlar sizin geçmiþinizin devamý deðil. Onlarýn her biri ayrý bir dünya! Bu çocuklarýn zekâ kapasiteleri yüksek, teknolojide çok ilerideler. O halde onlara hayal dünyasýný açan, onlar için mobil oyunlara karþý bir seçenek olabilecek kitaplar okutun. Onlarýn seçmesine ve kitabý deðerlendirmesine izin verin.
Murat Kömür’ün yayýmlanmýþ romanlarý:
1. GORTLAN 2. GÝZEMLÝ OKUL3. BÜYÜLÜ KRALLIK,4. VAMPÝR TUZAÐI 5. KURTADAM TUZAÐI 6. ZOMBÝ TUZAÐI 7. KAYIP SINIF 8. MUMYA TUZAÐI 9. GÝZEMLÝ KÝTAP 10. PÝRAMÝTTEKÝ SIR 11. KELLE AVCILARI DÝYARI 12. TILSIMLI YAKUT 13. EVE DÖNÜÞ 14. TEKÝNSÝZ OKUL15. FIRTINA SAVAÞÇILARI 16. FIRTINA SAVAÞÇILARI 2




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitaplar Arasýnda Bizden Sesler
Ýki Dünya Savaþý Arasýnda Ýskenderun Mekanlarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Divan Edebiyatýnýn En Güzel Þairi
Sinemanýn En Figüraný
Nusayriler de Enterasan Bir Tütün Söylencesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak [Eleþtiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.