..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eşi ne iki görüş vardır, ne iki saç kılı, ne de iki tohum. -Montaigne
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yapıtlar > kemal düz




7 Mart 2021
Genç Bir Yazar ile Söyleşi: Murat Kömür  
kemal düz
insan neden yazar? ben bu soruya şöyle cevap vermek isterim: insan neden ve nasıl yazmaz ki?.. nitekim yazma işi beşeriyeta tanrı tarafından öğretilmiştir. bir saniye sonrasında bile başımıza ne geleceğini bilemediğimiz şu dünyada “yazabilmek” dışında ne mirasımız kalabilir? insan dökmek, ruhen dinlenmek, kültür aktarımında bir karınca misali çalışmak için yazar. hem yalnızca yazabilenler kalıcılığı yakalamıştır.


:ABEB:

 GENÇ BİR YAZAR İLE SÖYLEŞİ: MURAT KÖMÜR

Genç bir yazar. 1984 doğumlu, Ordulu. Fantastik edebiyatın güçlü bir ismi. Kendisiyle yazarlığı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdim.
Önce ilkokul yıllarıyla başladı söze;
Birleştirilmiş sınıflarda ilk eğitimini tamamladıktan sonra yedi yıllık ortaöğrenim hayatı başlar. Fatsa Anadolu Lisesinden 2001 yılında mezun olup Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesini de 2005 yılında bitirir, sonra Bolu’da Türkçe öğretmeni olarak çalışmaya başlar.
Sonra, İstanbul’da öğretmen olarak çalışmaya devam eder. Halen Ordu’da öğretmendir.
İlk gençlik dönemine yazdığı romanlarla kitap okumayı sevdiren, okuma alışkanlığını kazandıran yazarın 16 fantastik romanı var. Ve basım aşamasında başka romanlar... Sanıyorum edebiyatımızda böyle bir örnek yoktur veya çok azdır. Murat Kömür’ün kitapları çok satıyor ve çok okunuyor. Özellikle gençler arasında çok ilgi görüyor.
Kendini anlatırken: Ruhumu kader şekillendirdi, diyebilirim. Kaderin önüme sunduğu ve beni müdahalesiz bıraktığı evrelerde pişip mevcut ruhsal dünyamı oluşturdum. Daha doğrusu mevcut ruhsal yapım, tutum ve davranışlarım benim edilgen kaldığım bir iklimde oluştu. Ben de daima bundan bir çıkış yolu aradım durdum. İşte bu kaçış, bu arayış bu yadsıma veya kanıksama süreçleri arasında mekik dokuyup bugüne vardım.
İnsan neden yazar? Ben bu soruya şöyle cevap vermek isterim: İnsan neden ve nasıl yazmaz ki?.. Nitekim yazma işi beşeriyete Tanrı tarafından öğretilmiştir. Bir saniye sonrasında bile başımıza ne geleceğini bilemediğimiz şu dünyada “yazabilmek” dışında ne mirasımız kalabilir? İnsan dökmek, ruhen dinlenmek, kültür aktarımında bir karınca misali çalışmak için yazar. Hem yalnızca yazabilenler kalıcılığı yakalamıştır. Sümer Kralı Gılgamış’ı mürekkep yalamış herkes tanır çünkü Gılgamış Destanı’nı miras bırakmıştır. Göktürkleri, dirsek çürütmüş herkes tanır çünkü Göktürk Kitabelerini bırakmışlardır. Velhasıl insan, manen ölümsüz olmak için yazar.
Neden fantastik roman yazılır? Çünkü uzay denen boşlukta, bir kürenin üzerinde yaşıyoruz da ondan. Bundan daha fantastik bir şey olabilir mi? Sanatçıyı fantastik türde eser vermeye iten pek çok şey olabilir. Bilinçaltındaki keşmekeş, gerçeğin soğuk ve alelade yüzü, hayal şehrinin gümüşten ve altından bin kapılı şehirlerinin olması, bireyin iç dünyasındaki tazyiki fayrap ettirebileceği başka bir mecra bulamaması… Bunun gibi pek çok sebepten ötürü büyülü gerçekçi de denilen fantastik türde eser yazılır. Fantastik eserler, doğayla barışık yapıtlardır mesela. Olaylar hep doğal ortamlarda geçer. Bu, belki de şehirleşmeye ya da robotlaşmaya bir isyandır. Fantastik eserler çağın dayatmalarına karşı bir dik duruş, bir devrim kıvılcımıdır.
Fantastik edebiyat, hizmet ettiği toplumun ufkunu açar ve toplumda topyekun bir kalkınma sağlar. Bunu fantastiğin en çok yayımlandığı ve geliştiği ülkelere bakarak dahi anlamak mümkün. Marvel’in tüm kahramanlarını yaratan ABD bugün en gelişmiş teknolojiye sahiptir. Animelerin, avatarların tüm dünyaya yayıldığı Japonya, bugün en gelişmiş teknolojilerin beşiğidir. Bu nedenle fantastiğe eğreti bakanlar, hayalciliğe “ötede oyna” diyenler kendi ayağına sıkmaktadır.
Çocuklarınızı hayattaki yazarlarla tanıştırıp konuşturun. Bu, onlar için büyük bir mutluluk olacaktır. İletişim çağındayız ve bunları yapmak çok kolay.
Çocuklara kendi ideolojilerinize göre kitaplar okutmayın çünkü onlar sizin geçmişinizin devamı değil. Onların her biri ayrı bir dünya! Bu çocukların zekâ kapasiteleri yüksek, teknolojide çok ilerideler. O halde onlara hayal dünyasını açan, onlar için mobil oyunlara karşı bir seçenek olabilecek kitaplar okutun. Onların seçmesine ve kitabı değerlendirmesine izin verin.
Murat Kömür’ün yayımlanmış romanları:
1. GORTLAN 2. GİZEMLİ OKUL3. BÜYÜLÜ KRALLIK,4. VAMPİR TUZAĞI 5. KURTADAM TUZAĞI 6. ZOMBİ TUZAĞI 7. KAYIP SINIF 8. MUMYA TUZAĞI 9. GİZEMLİ KİTAP 10. PİRAMİTTEKİ SIR 11. KELLE AVCILARI DİYARI 12. TILSIMLI YAKUT 13. EVE DÖNÜŞ 14. TEKİNSİZ OKUL15. FIRTINA SAVAŞÇILARI 16. FIRTINA SAVAŞÇILARI 2




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kitaplar Arasında Bizden Sesler
İki Dünya Savaşı Arasında İskenderun Mekanları

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Anılarda İskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Bir Dönem Soğukoluk ve Hatay
Koranavirüsle Nasıl Mücadele Ettik
Bir Paçavra Hastalığı: Koronavirüs
Krishnamurti ile Kendini Tanıma Sanatı
Trene Özlem: İskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk
Divan Edebiyatının En Güzel Şairi
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Sinemanın En Figüranı
Nusayriler de Enterasan Bir Tütün Söylencesi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nevruz Uğur [Şiir]
Aybastılı Şair İzzet Haznedar [Şiir]
Münzevi Bir Osmanlı [Şiir]
Çukurova'nın İki Yiğit Sesi: [Şiir]
[Şiir]
Şiirin Hatayı [Şiir]
Düşüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastılı Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
İskenderun'da Kitapçı Olmak [Eleştiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karşı ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © kemal düz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.