..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > ömer akþahan




21 Haziran 2003
Ödünç Bir Yaz(ý) Almaksa Eðer...  
ömer akþahan
Yaz, yaz, yaz diyordun...Ýþte, geldi yaz! Odana doluþan davetsiz bir müziðin eþliðinde ne(denli) ve ne(densiz) bir yazý dünyaya getirme uðraþýnda sana ancak çile çiçekleri eþlik edebilir inan.


:AIDF:




Ömer Akþahan

Yaz, yaz, yaz diyordun...Ýþte, geldi yaz! Odana doluþan davetsiz bir müziðin eþliðinde ne(denli) ve ne(densiz) bir yazý dünyaya getirme uðraþýnda sana ancak çile çiçekleri eþlik edebilir inan.

Tüm mevsimler doðaya giydirilmiþ birer ödünç mantodur. Nasýl þairler düzyazýlarýný ancak þiirden çaldýklarý ödünç zamanlarda kaleme alýyorlarsa, doða da tüm evrene âdeta yeni bir kiþilik kazandýrýyormuþçasýna kandýrýyor bizi. Ve bizlere de bu oyunda ancak figüran olmak kalýyor sadece.

Bu yazýnýn asýl konusu “Mercan Kýrmýzýsý”(1) olmalýydý. Her planlanan ölüm gibi bu hayatýn anlamýný, gizemini çözemeyen insan kendine yakýþaný giymede de çoðu kez yanýlýyor.

Her yazdýðým cümlenin ardýndan aynada yüzümün çizgilerini, göz çukurlarýmý inceliyorum. Yazým sanki aynada þekilleniyor. Aklýma, yazýnýn gücünün yüze yansýmasý konulu bir tez yazýlsa, nasýl bir sonuçla karþýlaþabiliriz, diye düþünürken göz kaslarýmýn yorulduðunu hissediyorum.

Mevsime inat, portakalla flört etmeye devam ediyorum. Güzelleþmek (!) uðruna bira denemesine giriþiyorum. Boyun damarlarýmýn zorlamasýyla oluþan ter ýrmaklarýnda yýkanmak istiyorum. Bu beni istemeden Göksu’ya oradan Manavgat’a, bir sýçramayla kendimi Kurþunlu’da buluveriyorum. Güçlü bir istemin baþaramayacaðý bir þey yok yaþamda!

Denenmiþ, baþarýlmýþ ancak baþkalarýna aktarýlmamýþ bir bilgi kime yarar ki? O ancak müzelere yaraþýr. Ýþte Mercan Kýrmýzýsý’nýn hazin öyküsü de öyle. 1550-1605 yýllarý arasýnda Ýznik çiniciliðine Mercan Kýrmýzýsý rengini bularak literatüre geçen kiþi ne yazýk ki, bu sýrrýný mezara taþýmýþ. 1985-1993 yýllarý arasýnda bu kez Ali ve Ýbrahim Kocaoðlu adlý kardeþler tam 12 bin deney yaparak bu efsanevi rengi bulmaya çalýþmýþlar. Bu deneyler sýrasýnda “Pembe” rengi keþfetmeleri nedeniyle çini literatürüne geçmiþ olmalarýna karþýn, kardeþlerden Ali Kocaoðlu Aralýk 1993’te Mercan Kýrmýzýsý’ný bulamayacaðýný anlamýþ ve yaþamýnýn bir anlamý kalmadýðýný düþünerek intihar etmiþtir. Diðer kardeþ ise halen arayýþlarýný sürdürüyor.

Bira, salatalýk ve portakaldan oluþan mönüye yazýn esnettiði kaslarýma doping niyetine iþtahla yumulurken, biraz da felsefe niyetine Platon’dan(2), Tanrýlar biz ölümcül insanlara neden karýn denen bir illeti yarattýðýnýn, yanýtýný paylaþmamýz gerekir sanýyorum:”ileriyi gören Tanrýlar, ölümlülerin soyunun hastalýktan yok olmasýný, erginleþmeden hemen sönüp gitmesini önlemek için, yiyip içtiðimizin gereksinmemizden çok olanlarýný içine alsýn diye karný yarattýlar. Ayrýca insanýn felsefeyle ve sanatla çok uðraþmasýný engellemek için de baðýrsaklarý üst üste doladýlar.”

Odamda beni yaþama baðlayacak ne kadar uçuk nesne varsa bir bir önüme koyup denemeye kararlýyým. Bu yaz(ý) ben ne çok istemiþtim oysa!

16.06.2003 / Alsancak

1. Geliþim ve Öðrenme, Ziya Selçuk, sy.156, Nobel Yayýn Daðýtým, Ýstanbul, 6.Basým
2. Timaios, Platon, Çev. E.Günay-L.Ay, sy.86, Cumhuriyet-Dünya Klasikleri, Þubat 2001


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yaz eserleri
Gönderen: Dilara / Ýstanbul
22 Aðustos 2003
Ben okumayalý bu yaz çok güzel eserler üretmiþsiniz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dün Gitti, Yarýn Meçhul, Bugün Bir Nimet
Garajlar ve Ýnsanlar
A n
Ataþ Bana Ne Dedi?
Daðýnýk Düþünceler
Yolculuklara Dair...
Þair ve Kent
Duyguya Ad Koyabilmek
Hayatýn Ýçine Yuvarlananlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.