..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > ömer akþahan




1 Aðustos 2003
Þair ve Kent  
ömer akþahan
Güneþi saklayan, onu bizlerden sakýnan ýlýk bir sonbahar sabahý, otoban üzerinden Göttingen’e yol alýyorum. Kolay bir yolculuk deðil benim için¸ yaklaþýk 520 km. uzaklýðýnda. Ýnsanýn hiç tanýmadýðý bir kente gidiyor olmasý yürek atýþlarýný ister ist


:BJDD:
Güneþi saklayan, onu bizlerden sakýnan ýlýk bir sonbahar sabahý, otoban üzerinden Göttingen’e yol alýyorum. Kolay bir yolculuk deðil benim için¸ yaklaþýk 520 km. uzaklýðýnda. Ýnsanýn hiç tanýmadýðý bir kente gidiyor olmasý yürek atýþlarýný ister istemez hýzlandýrýyor. Yolculuk boyunca yalnýzca bir kez mola veriyorum. Çünkü, karanlýða kalmak istemiyorum. Ama nafile, karanlýk yaðmurla birlikte çöküyor kentin üstüne. Bir ýþýk seli görünümündeki caddelerde adresi bulmaya çalýþýrken aniden karþýma çýkan kavþak beni bir anda Büyük Tiyatro sokaðýna sürüklüyor. Çaresiz telefona sarýlýp, arkadaþýmdan yardým istiyorum. Böylece kent kabusu yaþamaktan kurtuluyorum.

Almanya’ya geldiðim günden bu yana beni derinden etkileyen þey; ne kadýnlarý, ne de göz alabildiðine uzanan yeþil ormanlarý! Bilakis kentlerin “Stadtplatz” veya “Stadtmitte” diye adlandýrdýklarý, genellikle eski kent bölümünde yer alan ve dört beþ yüz yýldýr dimdik ayakta kalan birer sanat yapýtý görkemli binalarý ! Hangi kente gitsem önce oradaki bina dokusunu gözden geçiriyorum. Bu Göttingen’de de böyle oldu. Bir öðleden sonra kent merkezinde yalnýz baþýboþ dolaþýp binalara, vitrinlere bakarken duvarlardaki tabelalar dikkatimi çekti. Bir çok binanýn caddeye bakan cephelerine yerleþtirilmiþ mermer plakalarda o binada yaþamýþ Alman þair, yazar, bilim adamý ve politikacýlarýn adlarý doðum ve ölüm tarihleriyle yer alýyordu.

250 yýllýk bir üniversite kenti olan Göttingen’deki bu güzel geleneðin üzerinde kýsaca durmak istiyorum. Ýlhan Berk’in deyiþiyle; “Dünyada pek çok kenti þairlerine benzetebiliriz!”, “Hem kentler þairleriyle vardýr.” Göttingen hem anmalýk plakalarý, hem de kent cadde ve meydanýný süsleyen þair ve tanýnmýþ diðer ünlülerinin heykelleriyle gerçekten bu sözü hak ediyordu. Böylesine bir vefa duygusu karþýsýnda, yalnýzca kendi kentinin deðil ülkesinin 35 þairini birden yakma cüretini gösteren bir Sivas’ýn acaba gelecek kuþaklara utançtan baþka ne býrakabileceðini sanýyorsunuz? Okul yýllarýmda bu yana belleðime kazýnan onurlu bir Sivas Kongresi’nin bu katliamla yok edilmesi, Cumhuriyet tarihimiz için de bir utanç belgesi olarak kalacaktýr.

Kalabalýk bir turist grubuna bir heykel hakkýnda açýklamalarda bulunan rehbere kulak kabarttýðýmda, bunun Göttingen’de yaþamýþ önemli bir Alman þairin heykeli olduðunu anlýyorum. Öte yandan “Gasthaus” denilen otel / lokantanýn dýþ cephesindeki tarih beni þaþkýnlýða sürüklüyor. Tarih 1600. Oturup orada bir þiir karalýyorum Almanca. Öte yandan sýkça gittiðim Straubing kent merkezinde halen eczane olarak kullanýlan binada 1493 tarihi ise Kristof Kolomb’u bana anýmsatýp, düþler alemine sürüklüyor.

Bir an geriye dönüp baktýðýmda, ailemin yaþadýðý Ödemiþ’te birer birer yok edilen Osmanlýnýn son döneminde Rum ustalarýn inþa ettiði ve her biri ince bir zanaat kokan cumbalý, ferah baðýmsýz evlerin ilkokul diplomalý müteahhitler elinde yok edildiðini görüp üzülüyorum. Bitip tükenmeyen para hýrsýyla estetik yoksunu inþaat mühendislerinin sýrf mimara para vermeme kaygýsýyla çizdikleri çirkinlik abidesi binalar da ne yazýk ki Cumhuriyet dönemi eseri olarak anlatýlacak bir zaman sonra.. Bu ülkede, estetikten yoksun, çaðdaþ kent dokusunu hiçe sayan yaþama zorluðu çektiren köy bozmasý kentlerle daha nereye kadar gidilebilir ki?
Umarým bir gün biz de þairlerimizle birlikte yaþamayý öðreniriz...
1998/ Arnstorf



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dün Gitti, Yarýn Meçhul, Bugün Bir Nimet
Garajlar ve Ýnsanlar
A n
Ataþ Bana Ne Dedi?
Daðýnýk Düþünceler
Yolculuklara Dair...
Duyguya Ad Koyabilmek
Ödünç Bir Yaz(ý) Almaksa Eðer...
Hayatýn Ýçine Yuvarlananlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.