..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoşlanmam. Önyargıları yeğlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > M.NİHAT MALKOÇ




27 Kasım 2007
Tekayder'in Öğretmenler Günü  
M.NİHAT MALKOÇ
Şehrimizin gözbebeklerinden biri olan Tekayder, Trabzon’da güzel işler yapıyor. Bu öğretmenler gecesi de onlardan biriydi. Her kesimden insanı büyük bir sevgiyle ve hoşgörüyle kucaklıyorlar. En güzel günlerinde öğretmenleri hatırlayan ve onları eğlendiren bu derneğin kıymetli elemanlarına en küçüğünden en büyüğüne kadar teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.


:BEHF:
TEKAYDER’İN ÖĞRETMENLER GÜNÜ

M.NİHAT MALKOÇ

Öğretmenler gününde hatırlanır eğitim ordularımızın neferleri olan öğretmenlerimiz... Oysa onlar akıldan ve gönülden hiç çıkarılmamalıdır. Onlar için bir gün asla yetmez. Trabzon’da görev yapan eğitimciler Trabzon Eğitim, Kültür, Araştırma ve Yardımlaşma Derneği’nin (Tekayder) ‘Öğretmenler Günü’ kapsamında düzenlediği etkinlikte bir araya geldi. 26 Kasım 2007 Pazartesi günü akşam saat 19.00’da Park Restaurant’ta yapılan etkinliğe; İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman Çakar da iştirak etti. Program, Dernek Başkanı Fuat Öründü’nün açış konuşmasıyla başladı. Gecenin önemine değinen Tekayder Başkanı Fuat Öründü, öğretmenlerin yeni nesillerin ülke ve millet menfaatleri doğrultusunda yetiştirilmesinde mübarek bir vazife üstelenen gönüllü çalışanlar olduğunu söyledi. Daha sonra Tekayder tanıtım filmi gösterildi. Ardından KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. O. Kemal Kayra “Öğretmenlik” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Programa katılanların çoğunun öğretmeni olan Kayra şunları söyledi:

“Aranızda bulunanların çoğu benim öğrencimdir. Sizleri öğretmen olarak burada görmek benim için büyük bir bahtiyarlıktır. Ben üniversiteye geçmeden evvel 16 yıl ortaöğretimde çalıştım. Uzun yıllar hem öğretmenlik, hem de idarecilik yaptım. İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevinde bulundum. İdarecilikte hiçbir zaman öğretmenlikten aldığım doyumsuz tadı almadım. Kuleli Askeri Lisesi’nde okurken öğretmen olmayı kafama koyduğum için buradan ayrıldım. Belki de bu mutluluğu orada bulamayacaktım. Hayatta yapmadığım pek az iş kaldı. Ticaretle uğraştım, pazarcılık yaptım. Hepsi geride kaldı. Şimdi bakıyorum da hiçbir iş bana öğretmenliğin verdiği hazzı bahşetmedi.

Öğretmenlik yüce ve muhterem bir meslektir. Çünkü öğretmen, ham insana bambaşka bir şekil veriyor. Onu sıfırdan alıp zirveye kadar çıkarıyor. Her insan bir kâinattır. Onun için öğretmenlik zor bir meslektir. Gerçi her mesleğin kendince zorlukları vardır. Sadece bizim işimiz daha zor değildir. Bunun yanında her meslek kıymetlidir. Çöpçü de, boyacı da, kaynakçı da bizim için önemlidir. Hepsine ihtiyacımız ve saygımız vardır.

Bilim, insanı tek başına tatmin etmiyor. Sadece bilim asla kâfi değildir. Edinilen bilgilerin çocuklarla ve gençlerle paylaşılması apayrı bir zevk veriyor insana. Bu arada çocuklarımızı millî ve manevî değerlerimizle donatalım. Onları yerli kültürle bezeyelim. Eğer böyle yaparsak bu kişiler vatanlarına ve milletlerine sadık birer yurttaş olurlar. Her halükârda Türk millî şuurunu çocuklarımıza verelim. Milli kimliğimizi çocuklarımıza yansıtalım.

Öğretmenler gece gündüz çalışan arılar gibidir, her çiçeğe konarlar, güzel olanı alırlar; onu daha sonra şifa olan bala dönüştürürler. Öğretmenlik her kesimden itibar gören bir kimliktir. Bu milletin bütün fertleri öğretmenin hünerli ellerinden geçiyor. Onları iyi işleyelim ki şer güçlerin ağına düşmekten korunsunlar. Eğitim milletlerin güven sigortasıdır. ”

Hafızası fevkalade güçlü ve diri olan Osman Kemal Bey, görevi boyunca yaşamış olduğu capcanlı öğretmen hatıraları anlatarak dinleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Bazen güldürdü, bazen de düşündürdü. Çok keyifli bir söyleşiyle dinleyenlere hoş dakikalar yaşattı.

Osman Kemal Hoca’nın ardından Trabzon Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman Çakar Bey kısa bir selamlama konuşması yaparak öğretmenlik mesleğinin önemine değindi. Daha sonra “Öğrenci Gözüyle Öğretmen” konulu bir slâyt gösterisi seyredildi. Ardından zengin bir menü, yemek ikramı olarak öğretmenlere sunuldu. Öğretmenler yemek yerken aynı zamanda yerel bir topluluğun saz eşliğinde söylediği türkülerle eğlendiler. Programın sonunda Akçaabat Folklor ekibi birbirinden güzel oyunlar oynayarak geceyi renklendirdi.

Şehrimizin gözbebeklerinden biri olan Tekayder, Trabzon’da güzel işler yapıyor. Bu öğretmenler gecesi de onlardan biriydi. Her kesimden insanı büyük bir sevgiyle ve hoşgörüyle kucaklıyorlar. En güzel günlerinde öğretmenleri hatırlayan ve onları eğlendiren bu derneğin kıymetli elemanlarına en küçüğünden en büyüğüne kadar teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Nazım Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldı…
İfakat Belgeseli
Köprübaşılılar Derneği ve Hemşehri Dayanışması
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Dansları Şöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkânı
Zigana'nın Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneşli Bayır" ve Serkan Türk

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Buz Tutmuş Karanfiller [Şiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Şiir]
Berceste Mısralar - 303 [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.