..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




12 Ocak 2008
Ayyuka Çýkan Müstehcenlik  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bu millet dýþ düþmanlara, fitne odaklarýna, ekonomik yetersizliklere, moral çöküntüye raðmen hâlâ ayakta durabiliyorsa bunu ortak deðerlerine ve inançlarýna borçludur. Bu inançlar da hiçbir kesimin tekelinde deðildir. Yetkili birimler müstehcenlik tehlikesini niçin görmezden gelirler? ‘Bazý çevreler ne der’ korkusuyla, yaþanan deðer aþýnmasýný görmemek bu milletin geleceðini dinamitlemekten farksýzdýr. Bunu hoþ görme lüksümüz yoktur.


:BABA:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Milletimiz tarihî süreç içinde gelenek ve göreneklerine ve dinî inançlarýna sahip çýkmýþ, bu doðrultuda yaþama gayreti göstermiþtir. Fakat son yýllarda her þeyde olduðu gibi bu alanda da büyük bir baþýboþluk ve yozlaþma emareleri açýkça görülmektedir. Modern hayat pek çok deðerimizi, gelenek ve göreneklerimizi, deðer yargýlarýmýzý aþýndýrdý. Tanzimattan sonra devam eden süreç içerisinde dün olduðu gibi bugün de Batý’nýn sadece, bize hiç de uymayan ve de lazým olmayan, yaþam tarzýný almayý uygun gördük. Oysa bu alanda yeniliðe ve modernleþmeye hiç ihtiyacýmýz yoktu. Zira bizim deðerlerimiz ve inançlarýmýz deðiþime ve dönüþüme ihtiyaç göstermeyen bütün zamanlarý kapsayan evrensel deðer yargýlarýdýr.

Son dönemlerde Türkiye’de müstehcenlik almýþ baþýný gidiyor. Müstehcenlik ayyuka çýktý dersek abartmýþ olmayýz. Müstehcenlik derken sadece kadýnlarýn giyim kuþamýný kastetmiyoruz. Bu onu da içine alan, daha çok geniþ bir sahayý kapsýyor. “Müstehcen” sözcüðünün yaygýn anlamý “Açýk saçýk, edebe aykýrý, yakýþýksýz” demektir. Bunun ölçüleri de bellidir. Bu ölçüleri koyan baþta din olmak üzere gelenek ve göreneklerdir. Müstehcen kelimesi Arapça kökenlidir. Bu dildeki kökü “Hücnet” kelimesidir. Bu kökün karþýlýðý sözlüklerde “Soysuzluk, karýþýklýk, bayaðýlýk, aþaðýlýk, kötü davranýþ” olarak tarif edilir. Bunun karþýsýnda bir kelime olan edep ise “Toplum töresine uygun davranma, incelik” olarak ifade edilir. “Edep” kelimesinin yaygýn anlamý ise; “Terbiye, güzel ahlak, iyi davranýþ, incelik, kibarlýk, utanma, örtülmesi gerekli ayýp yerler” diye tarif edilir.

Günümüzde baþta televizyon, gazete ve internet olmak üzere pek çok kitle iletiþim aracý; ruhlarý kirleten, maneviyata tuzak kuran müstehcenliðe hizmet ediyor. Bu yayýn organlarý müstehcenliði evlerimize kadar soktu. Sokaklardaki görüntü kirliliðinden evvel, evlerimize kadar giren bu afetin bir þekilde önlenmesi ve normalleþme sürecine girilmesi elzemdir. Yoksa yarýnlarýmýzýn teminatý olan gençlerimiz çamura saplanýp kalacaktýr.

Ülkemizde müstehcen yayýnlar uluorta teþhir ediliyor. Gazete satan büfelerin ve marketlerin önünden geçerken bu gazete ve dergilerin çirkin görüntüsünden utanýyor insan. Umuma açýk bu cadde ve sokaklardan çocuklar, genç kýzlar ve erkekler geçiyor. Böyle yayýnlarýn orta yerde teþhir edilmesi, satýþa sunulmasý yüz kýzartýcý bir davranýþtýr. Bu milletin var olan köklü ahlakî deðerlerini hiç kimse bozma hakkýna sahip deðildir. Bizim Batý’ya karþý tek övünç kaynaðýmýz ahlakî deðerlerimizdir. Bu cepheyi de kaybedersek onlardan ne farkýmýz kalacaktýr. Deðerlerinden uzak yaþayanlarýn akýbetini tarih göstermiþtir.

“Yasaklarla bir yerlere varýlmaz” deyip duruyoruz. Ýkna yasaktan daha etkilidir. Buna ben de katýlýyorum. Fakat ailelerin deðer yargýlarý o kadar deðiþmiþ ve bozulmuþ ki yaþananlarý anormal görmüyoruz. Anormallik normalliðe dönüþünce önlem alma ihtiyacý da duyulmuyor. Bu yozlaþmanýn önüne geçmek ve caydýrýcý önlemler almak devlete düþüyor. Yetkili kurumlar müstehcenliðin önünü kesmek için ne gerekiyorsa onu yapmalýdýr. Ahlaksýzlýðý ahlak ve çaðdaþ yaþam olarak gösterenlere fýrsat verilmemelidir. Müstehcenlik hepimizin ortak sorunudur. Bu yayýnlarýn manevî tahribatý üzerinde ciddi ve tarafsýz çalýþmalar yapýlmalýdýr. Önlem alýnmazsa bu ateþ sadece belli kesimleri deðil, hepimizi yakar.

Bu millet dýþ düþmanlara, fitne odaklarýna, ekonomik yetersizliklere, moral çöküntüye raðmen hâlâ ayakta durabiliyorsa bunu ortak deðerlerine ve inançlarýna borçludur. Bu inançlar da hiçbir kesimin tekelinde deðildir. Yetkili birimler müstehcenlik tehlikesini niçin görmezden gelirler? ‘Bazý çevreler ne der’ korkusuyla, yaþanan deðer aþýnmasýný görmemek bu milletin geleceðini dinamitlemekten farksýzdýr. Bunu hoþ görme lüksümüz yoktur.

Müstehcenlik hayatýn her yerinde sinsi bir tuzak olarak karþýmýza çýkýyor. Medyadaki çok renkli fotoðraflar, sosyal hayatta kiþilerarasý sohbetler, fýkralar, þakalar, þarký sözleri, filmler, diziler müstehcen içerikleriyle toplumu kuþatmýþ vaziyettedir. Caydýrýcý önlemler alýnmýyor. RTÜK falan výz geliyor. Bir millet alenen manevî uçurumun eþiðine getiriliyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.