..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




15 Mayýs 2010
Bizim Parti Hangisi  
Mehmet Önder
Annem mutlu görünüyordu; hepimize gülücükler daðýtarak tek tek baktý, sonra da bir soru sordu: - Demirli bir þey deðil miydi o?


:AEFE:
BÝZÝM PARTÝ HANGÝSÝ



      Ortaokul bittikten sonra babam, kýsa yoldan bir zenaat öðrensin, diye Ýzmir’e götürdü; bir sanat okulunun giriþ sýnavlarýna katýldým. O sýralar ara meslekler vardý. Çocuklarýn yarýþ atý gibi dershane dersane koþmasýna, en çok parayý kazandýracak fakülteye gireceðim diye yýrtýnmalarýna gerek yoktu. Zaten dershane de yoktu. Öðrencilerin koþullarý arasýndaki uçurum bugünkünden daha bir yufka idi. Eðitim ve öðretim Milli Eðitimin okullarýnda yapýlýr, burasýna inanamayacaksýnýz, bütçeden eðitime yeterli ödenek ayrýldýðýný söyleyenler bile olurdu.

      Neyse bunlar olayýmýzla çok ilgili deðil. Köyden Ýzmir’e gitmiþtik ya, benim o kazanamadýðým sýnav için, oraya gelelim. Babamýn köydeymiþ gibi, karþýlaþtýðý herkese selam vermesi, o herkesin bize bir deðiþik bakmasýna, gülüþmelerine sebep oluyordu. Durumu anlayýnca biz de onlara güldük, ödeþtik.

      Asýl sorun, büyük kentte kadýnlarýn, kocalarýnýn elinden tutup çay bahçelerine, parklara gidiþini dönüþte anneme “Þehirde karýlar kocalarýnýn elinden tutup kahveye gidiyor” diye anlatmamdan doðdu. Annemle babam birlikte kahveye gidecekler ! Tefe konmak için, yýllarca alay konusu olmak için, belki. Yoksa birlikte kahvelerin önünden bile geçilmez. Haa, dört beþ yýlda bir, birlikte, kahvelerin önünden geçip okulda oy kullanmalarý hariç. Bu gidiþte doðal olarak babam önde, annem arkada… Babacýðým çok da iyilik severdi. Annemi sandýðýn baþýna kadar götürür; hiç bir zahmetten kaçýnmaz, elinden tutup mührü pusulaya bastýrmasýna kadar oy kullanmasýna yardýmcý olurdu. Dönüþte mi ? Koskoca kadýn evini bulup geri dönemeyecek mi? Babam kahveye oturur, annem iþinin baþýna dönerdi.


      Bir de kahvelerin ters yönünde, yani tarlaya giderken birlikte görülürlerdi. Buradaki görüntü de yine her karý kocanýn olaðan görüntüleriydi. Kocalar önde, kadýnlar sýrtlarýnda su testisi, ellerinde ekmek çýkýsý ile arkada. Eþek varsa adamlar eþeðe biner ve saðdan soldan kedi köpek çýkýp eþeði ürkütmesin, adamý düþürmesin diye kadýnlar önden yürürlerdi. Eþeðin varlýðý her yönden yararlý olurdu. Çünkü, testi ve ekmek çýkýsý heybeye konup eþeðe yüklenirdi.

     …

Annem, kentli kadýnlarýn kocalarýyla el ele tutuþup çay bahçesine gittiðini duyunca bir çeþit oldu. Haklarýný arama, özgürlüklerini yaþama geçirme konusunda daha bir hassasiyet göstermeye baþladý. Seçim günü için:

- Mektebe rey vermeye beyimin golunda gidecem. Dönüþde gayveye oturup çay içecem. Yek baþýma gidersem, yanlýþlýktan sorumluluk gabul etmem, demeye baþladý.
     
Bir de ekledi:

     - Çoluk çocuðunan da gitmem.

Babama göre bu bir tahrik “Herif beni döv. Hatta elin deðmiþken bir kuþbaþý yapýver” filan demek gibi bir þeydi.

      Babam bir yandan da korkuyordu. Annem gider gider de yirmi iki yýldýr, bir sýnýr anlaþmazlýðýndan küs olduðu dayýmýn partisine oy verir miydi? Ki bence verirdi.

Bizim evimizde, demokrasi tüm kurum ve kurallarý ile geçerliydi. O sert mizaçlý görünen babam, bir günden bir güne “Bu evde Ýbram’ýn partisine oy vereni þöyle þöyle ederim!” dememiþti. Eceline susayan herkes dayýmýn partisine oy verebilir, bunu da açýk açýk söyleyebilirdi.

Babam en demokratik biçimde:

- Öðretin bizim partiyi ananýza, dedi.

Biz çocuklar hep birlikte derslere baþladýk. Çünkü annemin partiyle, politikayla uzaktan yakýndan hiç bir ilgisi yok. Her seçim günü ayrý bir eziyet onun için. “Bir oyla ne olacakmýþ” sözünü duydu mu, yüzünde gülücükler açýyor, arkadan babamýn “Bir bir daha iki” lafýný duyuyor, sevinci yarýda kalýyordu.

      Annem, partinin adýný, iþaretini söyledikten taþ çatlasa yirmi dakika sonra unutuyor. Hiç deðilse yarým saat aklýnda tutabilse, sandýða ulaþýp oyunu kullanacak.

      Dersler baþlýyor: Önce on parmaðýný açtýrýp, her parmak için bir kez Cehepe dedirtiyoruz abimle. Elde parti bayraðý ve amblem olmadýðý için, arka planda kýzlar bir ellerinin beþ parmaðýna öteki ellerinin baþ parmaðýný ekleyip, altý iþareti yaparak tempo tutuyorlar. “Altý ok altý ok altý ok.”


      Ona kadar saydýktan sonra, evden gidip oyunu atabileceði süre yarým saat bekleyip soruyoruz.

      - Anne bizim parti hangisi?

Yanýt olarak, omuzlarýný kaldýrýp baþýný eðiyor, bilemedim iþareti yapýyor.

     …


Sayýyý önce yirmiye, sonra otuza, kýrka çýkarýyoruz. Kýzlar arka plandan elleriyle iþaretlerini yapýp “Altý ok altý ok altý ok” sesleri ile ortalýðý inletiyorlar.

Yanýt:

     - Bilemedim.

Günler propaganda çalýþmasý ile geçiyor. Babam bastýrýyor:

-     Naapýn yapýn, bu iþi bitirin.
Ne yapýp edip o bir oyu kurtarmalýyýz ama, olacak gibi de deðil. Bu kez anneme son bir þans veriyoruz: Elli kez . Elli kez parti adý, kýzlar ayný tempoda el iþaretlerine devam.

Sonunda bitirip yarým saat da bekledikten sonra, annemin yüzünde beklenmedik bir gülümseme belirdi. Tabi, asýl sevinci yaþayan bizleriz. Baþladýk zýplamaya, çýðlýklar atmaya. “Ýþte bu kadar. Politika budur. Adam adama markaj denen eylem budur. Oylar altýoka ”

Sevinç gösterileri bitince hep birlikte annemin yüzüne baktýk:

      - Þimdi söyle anne. Bizim parti hangisi?

     Annem mutlu görünüyordu; hepimize gülücükler daðýtarak tek tek baktý, sonra da bir soru sordu:

     - Demirli bir þey deðil miydi o?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Saygýlarýmla.
Gönderen: Mehmet Önder / , Türkiye
18 Mayýs 2010
Saygýlar bizden saygýdeðer ustam.

:: Çok güzel
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
16 Mayýs 2010
Öykünüz çok güzel... Keyifle ve gerçeklerin hüznü ile okudum. Ellerinize saðlýk. Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.