..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Vildan Sevil




26 Þubat 2011
Evren - Zaman - Hýz ve Hýz Tutkumuz Üstüne  
Gizini çözemediðimiz evreni, parçalayarak algýlamaya, anlamaya çalýþýrýz

Vildan Sevil


HIZ'ý yaþarken, sular, köpükler, yollar, evler, aðaçlar, tüm nesneler, aþka gelir....Þarkýlar, türküler söyler, çýðlýklar atmaya baþlarlar aniden....En kývrak, en otantik, en erotik, en karmakarýþýk figürleri içeren bir dans baþlar ki...kývýrtmadan duramazsýn...O hýza, vücudumuz tam uyum saðlayamasa da, en derinlerinde, hepsine coþkuyla eþlik eder...Ona yetiþmeye, uyum saðlamaya çalýþýr içimizdeki BEN, tinsel yapýmýz...


:BAEH:
Evren-Zaman-Hýz ve Hýz Tutkumuz Üstüne

EVREN-ZAMAN-HIZ iliþkisi hem çok etkilemiþ, hem çok düþündürmüþtür beni.

Þimdi var mý, bilmiyorum....Eskiden sirklerde, panayýrlarda kocaman bir silindir kurulur, genç adamlar motosikletle, o silindirin duvarlarýnda fýr dönerek, tepesine kadar çýkar çýkar inerdi. Yürekler aðýzda, bakakalýrdýk.

ÝNSAN, hýza ilgisini, tutkusunu imleyen nice oyun icat etmiþ tarih boyunca. Teknoloji ilerledikçe, hýz amaçlý oyunlar, sporlar, etkinlikler daha da çoðalýyor...
Benden epeyce büyük olan kuzenimin hýzlý tekne ve motosiklet tutkusu vardý. Arada beni de gezdirirdi. Boðazýn sularýnda, yollarýnda fink atardýk. O günler, çocukluðumda kaldý ama o gün duyumsadýklarým, bugün de capcanlý belleðimde.

Denizde ya da karada olsun, o hýzý yaþarken, tüm evrenin olaðanüstü devinimini duyumsardým. Doðal yaþamýmda, koþup, atlayýp, zýplayýp en sevdiðim oyunlarý oynarken, en sevdiðim yiyecekleri yerken, sevilip okþanýrken duymadýðým, olaðanüstü coþku içeren bir haz...Tren hareket halindeyken camdan baktýðýmda da benzer duygularý yaþar, þaþýrýrým. Çoðu kez gözyaþlarým, denetimsizce dökülüverir de “Ne var þimdi zýrlayacak” der, kýzarým kendime.

HIZ'ý yaþarken, sular, köpükler, yollar, evler, aðaçlar, tüm nesneler, aþka gelir....Þarkýlar, türküler söyler, çýðlýklar atmaya baþlarlar aniden....En kývrak, en otantik, en erotik, en karmakarýþýk figürleri içeren bir dans baþlar ki...Kývýrtmadan duramazsýn...O hýza, vücudumuz tam uyum saðlayamasa da, en derinlerinde, hepsine coþkuyla eþlik eder...Ona yetiþmeye, uyum saðlamaya çalýþýr içimizdeki BEN, tinsel yapýmýz...

Nedir bu?...Ýnsanoðlu, en temel korkusunu, ölüm korkusunu, oyun için neden bir kenara koyup, canýný tehlikeye atýyor?..

Bence insan, kendisini var eden evrenin; devinimini, hýzýný, çoþkusunu, erotizmini, aþkýný yakalýyor orada. O etkinliklerle, evrene öykünüyor. Varoluþuna uzanmak, onunla kaynaþmak, örtüþmek, tümleþmek, yoðuþmak, coþmak, azmak istiyor. Zamanýn akýþýný, evrenin yaþadýðý gibi yaþamak, ona ayak uydurmak istiyor.

EVREN, insanýn, varlýðýný hissettiði, tümünü bilmediði, asla bilemeyeceði olaðanüstü güçlerle, güzelliklerle donanýmlý...Olaðanüstü çeþitlilik...Ýnsaoðlunun bilip-tanýdýðý, bilmediði-tanýmadýðý ne varsa, ayný zamanda kendisinde olmayan ne varsa, evrende sayýlarla ölçülemeyecek kadar çok...TANRI/TANRISALLIK gereksiniminin, arayýþýnýn kökeni, burada sanýrým. Ýnsanýn kendini evrenin ayrýlmaz parçasý olarak hissetmesi ama ona ulaþamamasý...

EVREN, zamanýn; ZAMAN, evrenin ta kendisidir. Birbirinden ayrýlmaz. Biz tek olaný kavramsal olarak iki ayrý þeymiþ gibi adlandýrýr, algýlarýz. Gizini çözemediðimiz evreni, parçalayarak algýlamaya, anlamaya çalýþýrýz.

Grek miitolojisine göre, evren-zaman, Khaos’la (Kaos) baþlar. Kaos, uçsuz bucaksýz boþluk ya da þekli þemali olmayan bir varlýktýr. Kendi içinde uyumu olan bir karmaþadýr ayný zamanda. Kaos, kendisinden Gaia’yý (Yer) var eder. Gaia ise nasýl olduðu pek açýklanamaz bir birleþmeyle Pontos’u (Deniz) ve Uranos’u (Gök) yaratýr. Aile içi (Ensest) iliþkiler sonucunda, tüm alemi yönetecek tanrýlar doðar sonra. Tanrýlarýn tümü ölümsüzdür. Mitolojiye göre varoluþ-yaratýlýþ, Kaos’la baþlar ama Kaos öncesi yoktur denmez.

Ýþte EVREN/ZAMAN, Kaos öncesi Kaoslardan, ölümsüzlükleri aþan ölümsüzlüklere doðru, durmaksýzýn akýp gider. Biz insanoðlu ve insan kýzlarýnýn aklý, duygularý, duyularý, duyarlýlýklarý ile algýlayamayacaðýmýz, ölçemeyeceðimiz olaðanüstü bir hýzla hem de...Bu bir döngü müdür yoksa uçsuz bucaksýz sonsuzluk mudur?...Bilemiyoruz.

Hayatýmýz, iþte bu olaðanüstü hýzlý akýþta, mikroskopik ölçekle bile algýlanamayan, sonsuz sayýda minimini miniminiden biridir yalnýzca. Biz, eriþemediðimiz ama bir parçacýðý olduðumuz bu olaðanüstülüðü merak ederiz...Duyumsarýz, kýskanýrýz....Onu düþündükçe, eksikliðimiz sürekli yüzümüze vurulmaktadýr.

Evrenin de kýskançlýklarý, acýmasýzlýðý, hoyratlýðý, hýrslarý vardýr kuþkusuz. O uçsuz bucaksýzlýðýnýn bilinmez sonunu, merak ediyordur o da. Ya da döngünün, ulaþýlmaz birleþme noktasýný, oralardaki güzellikleri görmeyi arzuluyordur. Belki de evren-zaman, kendine ait olan bu sýnýrsýzlýkla, sonsuzlukla baþedemeyip kendisinden daha geri, daha küçük, daha ulaþýlabilir bir þey olmayý arzuluyordur. Her iki halde de arzusuna ulaþamayýnca, o da felaketleri, öfkeyi, þiddeti saçmakta bulmuþtur çareyi.

Nereden bakarsak bakalým, arzuda da bir sýnýrsýzlýkla karþýlaþýyoruz.

Ýnsan denen yaratýk, varoluþun þu anýnda, bilimin, teknolojinin böylesine geliþtiði bu çaðda bile öylesine gerilerde ki... Ama insan, ulaþtýðý geliþmiþliðini, kendisinin de parçacýðý olduðu EVREN/ZAMAN'a dair sorular sorup yanýtlar aramak, o muhteþemliðe daha da yakýnlaþmaya çalýþmak için kullanmak yerine, ne yapýyor? GEZEGENÝNÝ TALAN EDÝYOR, KAN döküyor, CAN alýyor, birbirini SÖMÜRÜYOR. Bu edimin, onu, gerçek arzusundan ne denli uzaklaþtýrdýðýný da bilmiyor.
Oysa evren, durmaksýzýn kendi devinimine, çoþkusuna, zevklerine, çeþitliliðine, sevgisine, erotizmine, otantiðine, kendine duyduðu o büyük aþka çaðýrýyor....

Ýþte insan, o hýz oyunlarýný oynarken, o hýz sporlarýný yaparken, hýz oyuncaklarýna binerken en temel korkusunu öteliyor, hiçe sayýyor bu nedenlerle. Yarýþtýðý rakibi, evren/zaman, ulaþmak istediði de onun güçleri, onda varolan her þey...

Acaba, insanýn, kendisine, kendi dýþýndaki canlý cansýz her varlýða, gezegenine, hatta þimdiden çöplüðe çevirdiði uzaya yönelik öfkesinin, þiddetinin altýnda, arzularýna ulaþamamanýn EKSÝKLÝÐÝ, YETERSÝZLÝÐÝ mi var?...

YETERSÝZLÝK, EKSÝKLÝK zavallýlýðý, zavallýlýk ise belki kendinin bile pek ayrýmýnda olmadýðý gizli, sinsi bir þiddeti barýndýrmaz mý baðrýnda?..Ya da þiddet dürtüsü, þiddet olgusu ve acizlik de bir sýnýrsýzlýk, bir döngü müdür acaba?...

05.01.2011 Subaþý - YALOVA


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Böcekten Ýnsana !
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
26 Þubat 2011
“Ýnsan, kendisini var eden evrenin; devinimini, hýzýný, çoþkusunu, erotizmini, aþkýný yakalýyor orada. O etkinliklerle, evrene öykünüyor. Varoluþuna uzanmak, onunla kaynaþmak, örtüþmek, tümleþmek, yoðuþmak, coþmak, azmak istiyor. Zamanýn akýþýný, evrenin yaþadýðý gibi yaþamak, ona ayak uydurmak istiyor.” Evet…. Ýnsan Mevlana’nýn anladýðý anlamda aþk ve güzellikle “sarhoþ olmak” istiyor… Not: Sn Sevil etkilendiðiniz yazarlar arasýnda “Marks” diye biri var. Bu “Marks & Spencer” mi, yoksa “Karl Marx” mý?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ozan/þair> Þiir> Okur// Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iý)
Benim Güzel Þiirlerim ve Þiirde Eytiþim// Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iýý)
Sadakat
Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt
Senden Bir Þeyler Ýsteyeyim Mi?.. Ne Dersin?..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.