..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Hulki Can Duru




28 Þubat 2011
Maher Þalal Haþ Baz  
"Büyük bir tahta al insan kalemiyle üzerine Maher Þalal Haþ Baz yaz.” ( Ýþaya Kitabý: 8: 1)

Hulki Can Duru


"Yer kalmayýncaya kadar evi eve katanlarýn ve tarlayý tarlaya birleþtirenlerin vay baþýna ! Kötüye iyi, iyiye kötü diyenlerin, karanlýðý ýþýk, ýþýðý karanlýk yerine koyanlarýn, acýya tatlý, tatlýya acý diyenlerin, kendi gözlerinde bilge olanlarýn, kendilerini zeki sananlarýn, rüþvet uðruna kötüyü haklý çýkaranlarýn, haklý adamlarýn hakkýný elinden çekip alanlarýn vay baþýna!"


:BAJF:
ÝÞAYA KÝMDÝR ?
Ýþaya ÝÖ 740-700 yýllarýnda yaþamýþ bir Ýsrail soylusu ve yalvacýydý. Yazmýþ olduðu kitapta o devirdeki yöneticilerin yaptýklarý haksýzlýklarý ve soygunlarý dile getirmiþ, yöneticileri “Sodom reisleri”, Ýsraillileri de “Gomorra halký” diyerek aðýr bir dille eleþtirmiþ, suçlamýþtýr.

O devirde soygun, rüþvet, avanta, yolsuzluk o kadar artmýþtý ki Ýþaya ikinci oðlunun ismini "Maher Þalal Haþ Baz" koyar! "Çapul koþuyor, yaðma tez yürüyor" anlamýna gelir. Þükürler olsun ki yazdýðý þeylerin günümüzle uzaktan yakýndan bir ilgisi yoktur ve böyle bir baðlantý kurulmasý da þýk olmaz. Bu fevkalade yanlýþ ve bühtan olur. Kimse de üzerine müzerine alýnmasýn,sakýn gocunmasýn ! Ýþte sözlerinden kýsa bir seçki:

ÝÞAYA’NIN SÖZLERÝ:
“10 Ey Sodom egemenleri, Rabbin sözünü dinleyin; ey Gomorra halký, yasalara kulak verin. 11 "Kurbanlarýnýzýn sayýsý çokmuþ, bana ne?" diyor RAB. "Yakmalýk koç sunularýna, besili hayvanlarýn yaðýna doydum. Boðalarýn, kuzularýn, ergeçlerin kanýndan hoþlanmam.

12 Bana tapýnmaya geldiðinizde avlularýmý çiðnemekten baþka bir þey yapmýyorsunuz. 13 Sunularýnýzý boþ yere getirmeyin artýk. Buhurdan iðreniyorum. Kötülük dolu bayramlara, Þabat kutlamalarýna ve düzenlediðiniz ayinlere katlanamýyorum.

14 Yeni Ay kutlamalarýndan, bayramlarýnýzdan caným nefret ediyor. Bunlar bana aðýr yük oldu, onlarý taþýmaktan yoruldum. 15 Ellerinizi açýp bana yakardýðýnýzda gözlerimi sizden kaçýracaðým. Ve ne kadar çok dua ederseniz edin dinlemeyeceðim. Çünkü elleriniz kanla dolu.

21 Sadýk kent nasýl da fahiþe oldu! Adaletle doluydu, doðruluðun barýnaðýydý. Þimdiyse soyguncularla doldu. 22 Gümüþü cüruf olmuþ, þarabýna su katýlmýþ.23 Yöneticileri bozguncu ve hýrsýzlarla ortak. Hepsi rüþveti seviyor, hepsi hediye peþine düþmüþ. Öksüzün hakkýný vermiyorlar, dul kadýnýn davasýný görmüyorlar. (Tevrat, Ýþaya Kitabý: Bölüm 1, 10-23)


8 Yer kalmayýncaya kadar evi eve katanlarýn ve tarlayý tarlaya birleþtirenlerin vay baþýna ! Ülkede oturacak yer bile kalmadý. Sanki bir tek siz varsýnýz. 9 Ordularýn Rabbi kulaklarýma iþittirip diyor: Bu büyük ve güzel evler mutlaka ýssýz kalacak, ve içinde oturan olmayacak.
     
13 Halkým bilgi eksikliðinden birdenbire esir düþecek; saygýn kiþileri açlýktan ölecek, kalabalýklar susuzluktan kýrýlacak. 14 Bundan dolayý ölüler diyarý doymak bilmiyor, aðzý ardýna kadar açýk; Siyon’un görkemini ve zenginliðini yutacak.     15 Küçükler ezilecek, büyükler aþaðýlanacak, onurlu bakýþlar alçaltýlacak.
     
20 Kötüye iyi, iyiye kötü diyenlerin, karanlýðý ýþýk, ýþýðý karanlýk yerine koyanlarýn, acýya tatlý, tatlýya acý diyenlerin vay baþýna!      21 Kendi gözlerinde bilge olanlarýn, kendilerini zeki sananlarýn vay baþýna!

22 23 Þarap içmekte yiðit kesilenlerin, içkileri karýþtýrmakta usta olanlarýn, rüþvet uðruna kötüyü haklý çýkaranlarýn, haklý adamlarýn hakkýný elinden çekip alanlarýn vay baþýna!

24 Bundan dolayýdýr ki ateþin dili anýzý nasýl yiyip bitirirse, ve kuru ot alevin içinde nasýl birden tutuþup yok olursa, onlarýn kökleri de öylece yok olacak, ve çiçekleri toz halinde çevreye saçýlacak. (Tevrat, Ýþaya Kitabý, Bölüm 5)


(Kaynak: Kitabý Mukaddes, Tevrat Þerif, Ýþaya Kitabý, Bölüm 1, 5; La Bible, Traduction de Louis Segond, Nouvelle Version, Les Sociétés Bibliques, 1910, 1964, 1969. Fransýzcadan çeviri ve düzelti: HCD)





.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür...
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
1 Mart 2011
Ýþaya günümüzde yaþasaydý acaba çocuklarýnýn ismini ne koyardý? (Yandaþ, Balyoz, Hýdýraleyhisselam, Memur, Gemicik, Aldagit, Yürüyenmerdiven? ) Hem eleþtirmen hem de güldürü becerisi olduðu anlaþýlýyor. Kralý ve yöneticileri “Sodom Yöneticileri” kendi milletini de “Gomorra halký” diye suçlamasý büyük cesaret ister. Çünkü eski Sodom ve Gomorra Krallýðýnda yolsuzluklarýn yaný sýra gündelik cinayetler ve cinsel suçlar eþcinsellik, tecavüzler, pedofili, zoofili de had safhadaydý. “Sodomi” sözcüðü Sodom’dan gelir. Ýþaya 44 yýl boyunca ahlaksýzlýk ve yolsuzlukla mücadele eder, eleþtirilerini sürdürür. Sonunda kral Manasse’nin emriyle testere ile ikiye biçilir. Babil Kralý Nabukatnesar ÝÖ 587de bölgeyi ele geçirince Yeruþalim de yakýp yýkýlýr, yaðmalanýr, büyük katliam yapýlýr, Yahudiler sürügüne gider.

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
28 Þubat 2011
Endiþelenmeyin üstadým, yazýlanlarý üstüne alýnacak kimse bulamazsýnýz. Çünkü onlarýn hepsi sütten çýkmýþ ak(!) kaþýk. Saygýlarýmla.

:: mirim
Gönderen: Aysu / , Türkiye
28 Þubat 2011
sizi okumayý seviyorum ,yani fazla bilmedðim konularý ilgi alanýma soktunuz .saygýlar

:: Teþekkürü mü unuttuk?
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
28 Þubat 2011
Düþ mü gördünüz üstat? Nerden çýktý, þu 3000 yaþýndaki Ýþaya seçkisi? Yalanýn dolanýn, çalmanýn çýrpmanýn, adaletsizliðin yok edildiði çaðdayýz. Gelmiþ geçmiþ tüm Rab'lara ve Rabbimize, bizi bu adil ve huzurlu günlere getirdiði için teþekkür etmeyi unuttuk da onu mu anýmsatýyorsunuz bize?...

:: Herþey adaletle baþlar
Gönderen: Gürcan Erbaþ / , Türkiye
28 Þubat 2011
Gerçekler üzerine yazýlmýþ Ýþaya'nýn eserinden hem mutlu hem bedbaht oldum. Doðrulara kim baþ kaldýrabilirki ! Ben de yýllar sonra Devlet'i (Platon) ibretle okuyorum. Baþa geçen liderler, adaletli, yetiþmiþ, bilge ve arif olmazsa kaçýnýlmaz son Sodom ve Gomore'ye dönmez mi ? Saygýlarýmla,




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yahudi Soykýrýmý Gerçek mi, Abartý mý? (3. Bölüm)
Yahudi Soykýrýmý (Holokost) Gerçek mi Abartý mý? (1. Bölüm
Kürt Aþiretleri ve Yakýn Tarih Üzerine Notlar (I)
Yahudi Soykýrýmý (Holokost) Gerçek mi, Abartý mý? (2. Bölüm)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðdaþ Gagavuz Þiiri
Mevlana'nýn Tesettür ve Kadýnlarýn Örtünmesine Bakýþý
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (1. Ci Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (2. Bölüm)
Yahudilik, Hristiyanlýk ve Müslümanlýkta Kutsal Savaþ ve Ganimetler
Yahudi - Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Cincilik ve Cinlere Ýnanýþ
Omega Melancholia (Omo) Sendromu
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (1. Bölüm)
Yeni (!) Anayasayý Kimler Ýstiyor?
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (3. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.