..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mermere sýkýþmýþ bir melek gördüm ve onu özgürlüðüne kavuþtuncaya dek mermeri oydum -Mikelanjelo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Hulki Can Duru




5 Nisan 2011
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?  
“Kitaplar bilisiz insanlarca basýlýr, bilisiz insanlarca satýlýr, bilisiz insanlarca okunur, yasaklanýr; o halde, artýk onlarýn bilisiz insanlarca yazýlmasýnda bir sorun yoktur.” La Rochefoucauld

Hulki Can Duru


Bu ülkede edebiyat artýk sanat için veya toplum için yapýlmýyor. Egolarý tatmin için, kinler, hýrslar, intikam için, toplumu kirletmek, bozmak, ufalamak, ayrýþtýrmak, dejenere etmek ve karþý-devrim için yapýlýyor. Postmodern ünlü romancýmýza (!) verilen Nobel ödülündeki ölçüt de bu kýstaslara göre belirlendi.


:BDAB:
Kitap ile insanýn düþmaný ortaktýr: Ateþ, nem, ahmaklar, zaman ve içindekiler. Paul Valéry

Sevgili okur, ruh ikizim, benzerim, mirim. Eðer ilkokuldan beri –yani yarým yüzyýldýr- þiir yazan bir þairin yapýtlarý basýlýp yayýmlanamýyorsa, bir emekli öðretmen yýllardýr kitaplarýný bastýramýyorsa ve ancak salt kendi kiþisel finansmanýyla bunu baþarabiliyorsa, bu ülkede gerçekten çok garip þeyler, dümenler, tezgahlar, oyunlar, fýrýldaklar, hesaplar dönüyor demektir. Çünkü, en rezil, en motor, en pespaye kitaplar çok satanlar mok satanlar diye medyatik kitapçýlarda arsýzca ve milletle alay edercesine teþhir ediliyorlarsa bu iþin içinde mutlaka bir bit yeniði, bir orostopolluk, bir hesaplaþma vardýr. Doðal olarak, o tapon mallarý okuyanlar da, onlara benzer tapon mallar üretiyor, ve kervan postmodern encikler üreterek güle oynaya yoluna devam ediyor.

O halde, mirim, iki olasýlýktan söz etmek sanýrým yanlýþ olmaz: Ya millet Aziz Nesin’in %60 aptallýk oranýný da aþtý, iyice salaklaþtý, süzüldü, ya da, millete –istisnalar hariç- özellikle seçmece ýskarta mallar dayatýlýyor. Kitap satýþlarýnýn promosyonlar, imza günleri ve kitap fuarlarýna raðmen yine de yerlerde sürünüyor olmasýnýn nedeni de kuþkusuz kalitesiz mala karþý duyulan isteksizlik, býkkýnlýk olsa gerek.

Bir kadýn nasýl güzel olduðunu bilir, bir erkek nasýl yakýþýklý olduðunu bilirse, bir yazar da kendi þiir ve yazýnsal gücünü bilir. Ýsterseniz megalomani diyebilirsiniz sevgili okur. Peki, ben megalomansam “Neden Böyle Bilgeyim, Neden Böyle Akýllýyým, Neden Böyle Ýyi Kitaplar Yazýyorum? ” diye kendini öve öve bitiremeyen, ve, “Ecce Homo” (Ýþte Ýnsan!) diye kendini yücelten Nietzsche’ye ne diyeceðiz o zaman? Oysa, “Ecce Homo” Ýncil’e özgü bir terim olup Ýsa’nýn tanrýlýðýný ve görkemini betimler.

Kendini övmekte Nietzsche haksýz mýydý? Hayýr. Haklýydý. Ama, ben onun kadar iddialý olmayacaðým, o kadar gözü pek deðilim doðrusu. Ýþte naçizane övünmem bu kadar olsun. Goethe þöyle buyurur: “Denir ki: Ýnsanýn kendini boþu boþuna övmesi kötü kokularýn çýkmasýna yol açar; evet ama baþkasýnýn haksýz kýnamasýndan çýkan kokuya gelince: Milletin burnu yoktur!”

Bu ülkede her alanda egemen olan belli bir zümre, malum odaklar, su baþlarýný tutmuþ, benden olmayan bana karþýdýr düsturuyla, salt kendilerinden olanlarý destekliyor, önlerini açýyor, yükseltiyor, elinden tutuyor, ön plana çýkartýyor, ve, kendilerinden olmayanlara yaþam hakký, sesini duyurma hakký vermiyor, onlarý görmezden, duymazdan geliyor, yok sayýyor. Ýþ dünyasýnda, sanat, edebiyat, müzik, sinema, kültür, siyaset, hukuk, üniversite aklýnýza ne gelirse gelsin her alanda durum böyle. Her yer parsellenmiþ, kotarýlmýþ, dikenli tellerle çevrilmiþ.

Zira, bu ülkede edebiyat artýk sanat için veya toplum için yapýlmýyor. Egolarý tatmin için, kinler, hýrslar, intikam için, catharsis (ortalýðý pisletme) için, toplumu kirletmek, bozmak, ufalamak, ayrýþtýrmak, dejenere etmek ve karþý-devrim için yapýlýyor. Postmodern ünlü romancýmýza (!) verilen Nobel ödülündeki ölçüt de bu kýstaslara göre belirlendi. En ufak bir kuþkunuz olmasýn ! Kippa düþmüþ, kel görünmüþtür. Nihai hedef Türkiye Cumhuriyetini ve onun deðerlerini yok etmektir.

Ýmdi sevgili okur, 24 Mart 2011 günü dünya yazýn tarihinde bir ilk yaþandý. Basýlmamýþ bir kitabýn bilgisayar müsvetteleri savcýlýk emriyle yok edilirken, yazarý da terörist olduðu gerekçesiyle tutuklandý. Kitabýn dijital kopyalarýný ellerinde bulunduranlar hakkýnda bile savcýlýkça kovuþturma açýlacaðý ve suçlu sayýlacaklarý açýklanarak kamuoyuna gözdaðý verildi.

Bu olay UNESCO’nun 21 Mart dünya þiir gününden 3 gün sonra gerçekleþti! Yazýn dünyasýnýn kaþalotlarý, UNESCO, Pen, edebiyat dernekleri, medyatik dergiler bu yüz kýzartýcý olaydan tek satýr söz etmedi… Ve o ülkenin cumhurbaþkaný “oldu mu ya þimdi, o kitap yasaklama yüzünden yüzbinler satacak” diye hayýflandý ! Caným, caným…

Akabinde baþka bir ilk yaþandý. Bugüne kadar kitaplarýný bastýramamýþ, ancak kendi çabasýyla yýllar sonra bastýrabilen emekli bir felsefe öðretmeni isteyen herkese kitabýný “bedava” vereceðini açýkladý. Ýz Edebiyat vasýtasýyla tanýdýðým Sn. Ömer Faruk Hüsmüllü’nün bu trajik baþkaldýrýsýný büyük beðeni ve gönençle karþýladýðýmý belirtmek isterim.

Benim de ondan bir farkým yok. Bugüne kadar ancak iki kitap bastýrabildim: (“Teslis Sendromu” ile “Aþka Allaha ve Akla-Tarihi Simalardan Mevlevi” ki bu sonuncusu amcamýn yazmýþ olduðu Mevlevilik hakkýndaki bir çalýþmanýn tarafýmca derlenmesidir.) Ama, hemen þunu soracaðým: “Ey sabahtan akþama kadar Öðretmenler Evinde tavla, iskambil ve okey oynayan emekli öðretmenler ! Niye birleþip bir yayýnevi kurmazsýnýz?”

Bu nedenle, isteyen herkese yazmýþ olduðum þiir, öykü, deneme ve eleþtirilerimi e-kitap olarak göndermeye karar vermiþ bulunuyorum. Gerçi yapýtlarýmdan bazý alýntýlar Ýz Edebiyatta kýsmen yayýnlandý. Ancak, Fahrenheit 451 Sendromuna tutulmuþ ileri demokrasi aþýklarý günün birinde benim yapýtlarýmý da bilgisayarýmdan silip yok etmeye kalkýþabilirler. Ýþte onun için, mirim, bu yola tevessül etmiþ bulunuyorum. Ýmdi, aþaðýda dökümü verilen listeden ilgilendiðiniz kitaplarý seçerek özgeçmiþinizle birlikte canhulki@yahoo.com adresine göndermeniz yeterli olacaktýr:

1.     Süre Duran Etki, 1978 (Þiir)
2.     Eski Kule Müziði, 1980 (Þiir)
3.     Geometrik Aydýnlýk, 1982 (Þiir)
4.     Havanýn Fen Noktasý, 1986 (Þiir)
5.     Tartaros Paradigmasý, 2001 (Dünyanýn sonu hakkýnda eskatolojik bir deneme)
6.     Teslis Sendromu,2003 (Hristiyanlýktaki üç tanrý inancý ile Müslümanlýktaki üç þeytan inancýnýn karþýlaþtýrýlmasý ve eleþtirisi)
7.     Nano Kutsallýk, 2005 (Kuran, Muhammet ve Müslümanlýðýn bilimsel eleþtirisi)
8.     Kuþku Bilinci ve Özgür Eleþtiri, 2009 (Roman eleþtirileri, çeþitli yazýnsal, siyasal eleþtiriler)
9.     Saatlerin Gördüðü Rüyalar, 2010 (Fantastik öyküler)


Bu tür kiþisel yazýlara Ýz Edebiyat yöneticilerinin hoþgörülü yaklaþtýklarýný bildiðimden böyle bir tanýtým yazýsý yazmaya –ki aslýnda burada bir þairin, bir yazarýn, bir eleþtirmenin dramý gizli- cüret ettim. Uygun görmedikleri takdirde iþbu yazýmý silebilirler. Ancak, kararlarý ne olursa olsun, böyle bir olanaðý bugüne kadar bize sunduklarý için Ýz Edebiyatýn sabýrlý ve dikkatli yöneticilerine candan teþekkür etmeyi bir borç addediyorum. Onlarýn sayesinde acýmýz kýsmen de olsa hafiflemiþtir!

Çünkü, bir þair, bir yazar, bir sanatçý, bir müzisyen için en büyük acý eserlerini bastýrmamak, toplumla paylaþamamaktýr. Soyut kazanç, somut kazançtan daha önemlidir. Basýlamayan her eser ölü doðmuþ bebek, cenin, düþük gibidir. Küvöze atýlýp yok edilmeyi bekler.

Çekoslovak yazar Franz Kafka (1883-1924) Yahudi asýllý olduðu için eserlerini bastýrmakta zorlanýyordu. Avrupa’da anti-semitizmin hýzla yükseldiðini gördükçe, Kafka sonunda tamamen umudunu yitirdi, hastalanýnca da eserlerini yakýp yok etmesi için dostu Max Brod’a teslim etti. Brod’un çabasýyla eserleri öldükten sonra basýldý ve Kafka ölümünden çok sonra ünlendi...


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Su yolunu buluyor inadýna...Bin selam!...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
5 Nisan 2011
Ýnsan varsa düþünce, düþünce varsa baský, baský varsa direniþ vardýr. Ýnsanlýk, dünden bugüne böyle geldi. Kendi küçük çýkarlarýný yok sayan, cesur yüreklerle geldi bugünlere, yarýnlara ulaþmanýn da baþka yolu yoktur. Sn. ÖF.Hüsmüllü ve siz Sn Hulki Can, en deðerli varlýklarýnýzý kuþanýp yürüyorsunuz barikatlara, inadýna, inadýna, inadýna...Bin selam sizlere...Dilerim ve umarým, yazar yoldaþlarýnýz yalnýz komaz sizi bu görkemli yürüyüþte... Her düþünce, her duygu özgür göçer kuþlar gibi dolanýr durur bu gezengende. Bin selam...(Not: Yazýdaki, yapýtlarýn yayýnýný engelleyen kesin ve genellemeci yaklaþýma eleþtiriyi, þu andaki coþkum engelliyor. Selam..)

:: Biz hep böyle miydik, neler oluyor bize?
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
5 Nisan 2011
Saygýdeðer üstadým, yazýnýzý okurken inanýn içim ezildi. Ne söylesem diye çok düþündüm, bir þey bulamadým. Çünkü siz söylenmesi gerekenleri zaten söylemiþsiniz. Kitaplarýnýza tabii ki talibim. Mail adresim sanýrým sizde var. Uygun bir zamanýnýzda gönderirseniz sevinirim. Sizin kaleminizin önemini çok iyi takdir edebiliyorum. Bunu iltifat olsun diye de söylemiyorum. **Ben "ücretsiz kitap" dedim bildiðiniz gibi. Peki dedim de ne oldu? Cevabý þu linkte açýkladým: http://edebiyatgalerisi.net/edebiyat/turk-edebiyati/roman/inadina-ucretsiz-kitap.html#more-61566 Bu ilgisizlik moralimi bozmadý. Ben toplum içinde bir deney yapýyorum ve sonucu böyle çýkýyor. Demek ki kullandýðým yöntemde bir hata var... Ýzedebiyat hakkýnda söylediklerinize aynen katýlýyorum. Bu güne kadar hiç bir yazýmý bu site silmedi. Yöneticilerine müteþekkirim.*** Bir arkadaþ yayýnevi yayýnevi dolaþan bazý yazarlarla ilgili þu bilgiyi göndermiþ.Sizinle paylaþmak isterim: “Marcel Proust] Devasa eseri Kayýp Zamanýn Ýzinde 1913 baharýnda çeþitli yayýncýlar tarafýndan reddedilmiþti. Reddedilen ünlü kitaplar (ve nedenleri): • Madame Bovary: "Çok fazla gereksiz detay var." • Anne Frank’ýn Hatýra Defteri: "Gündelik dedikodularýn ötesine geçmiyor." • Sineklerin Tanrýsý: "Baþarý vaat eden iyi bir fikir kötü uygulanmýþ." • Teneke Trampet: "Çeviriye uygun deðil." • Harry Potter: "Fazla kalýn ve çok pahalý." • Lolita: "Yazarý hapse girebilir." • Yüzüklerin Efendisi: "Satmaz." *** Ayný arkadaþ kendi görüþünü de þöyle belirtmiþ: “Lütfen siz de pes etmeyin. Tabii, þu anda yayýnlanmamýþ kitaplarýn bile yok edilmeye çalýþýldýðý bir ortamda bu çok daha zor. Yine de:Umut; gizli-saklý, uzakta. Ayný anda yanýbaþýmýzda. “ **Selam, sevgi ve saygýlarýmla deðerli üstadým…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.