..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Hulki Can Duru




22 Mart 2011
Dominodaki Son Taþ: Türkiye  
“Türkiye’nin Avrupa Birliðinde yeri yoktur” Sarkozy, 4 Temmuz 2009

Hulki Can Duru


Siyasal Bilimlerdeki “Domino Teorisi”ne göre, devletler domino taþlarýna benzetilir. Buna göre, yan yana dizili duran dominolardan birinin dengesinin bozulmasý ve devrilmesi diðer taþlarýn da art arda devrilmesine yol açacak ve bu bir zincirleme tepkime oluþturacaktýr…


:BBBJ:
THESIS (sav)
ABD’de bazý eyaletler özerklik ve reform gerekçesiyle federal hükümete karþý ayaklanýrlar. ABD hükümeti ve ordusu isyaný bastýrmak üzere harekete geçer… Bu ABD’nin iç sorunudur, ama dünya kamuoyuna yansýmasý þöyle olur: Baðýmsýzlýk isteyen ABD halký, Obama’ya karþý ayaklandý. Obama’nýn paralý askerleri kendi halkýný katlediyor…

Bunun üzerine Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi karar alýr ve ABD halkýný Obama’dan kurtarmak için Koalisyon Güçleri (Çin, Rusya, Hindistan, Türkiye, Ýran ) Obama’ya ve onun paralý askerlerine karþý harekat baþlatýr…

Aslýnda koalisyon güçleri ABD’ye saldýrmakta ve ülkeyi iþgal etmeyi planlamaktadýrlar. Tez yanlýþ oldu deðil mi? O halde hemen düzeltelim:

ANTITHESIS (karþýsav)
Libya’da bazý aþiretler demokrasi ve reform gerekçesiyle, Libya devletine karþý ayaklanýrlar. Libya hükümeti ve ordusu isyaný bastýrmak üzere harekete geçer… Bu Libya’nýn iç sorunudur, ama dünya kamuoyuna þöyle yansýr: Baðýmsýzlýk isteyen halk, Kaddafi’ye karþý ayaklandý. Kaddafi’nin paralý askerleri kendi halkýný katlediyor…

Bunun üzerine Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi karar alýr ve Libya halkýný Kaddafi’den kurtarmak için Koalisyon Güçleri (ABD, Kanada, Fransa, Ýtalya, Ýspanya, Danimarka vs.) Kaddafi’ye ve Kaddafi’nin ordusuna karþý saldýrý baþlatýr.

Aslýnda Koalisyon Güçleri Libya’ya saldýrmakta ve ülkeyi iþgal etmeyi planlamaktadýrlar. Eee? Þimdi doðru mu oldu? Hayýr. Gerçek oldu. Ýmdi, bu domino þemasýný aynen Türkiye’ye de uygulayabiliriz. Sadece isimleri deðiþtirmek yeterli. Kýssadan hisse:

COROLLARIUM (önceki savlara dayanarak ortaya konan koyut, argüman)
Türkiye’de bazý aþiretler özerklik ve reform gerekçesiyle ayaklanacaklar. Türk hükümeti ve ordusu isyaný bastýrmak üzere harekete geçecek… Bu Türkiye’nin iç sorunudur, ama dünya kamuoyuna þöyle yansýyacaktýr: Baðýmsýzlýk isteyen halk, RTE hükümetine ve ordusuna karþý ayaklandý. RTE’nin paralý askerleri halký katlediyor…

Bunun üzerine Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi karar alacak ve Türkiye halkýný kurtarmak için Koalisyon Güçleri (ABD, Kanada, Fransa, Ýtalya, Ýspanya, Danimarka vs.) RTE hükümetine ve ordusuna karþý saldýrý baþlatacaktýr….

Aslýnda Koalisyon Güçleri Türkiye’ye saldýrmakta ve ülkeyi iþgal etmeyi planlamaktadýrlar.

ÝMDÝ NE DÝYELÝM?
Fas, Tunus, Cezayir, Mýsýr, Libya “domino kuramý” ile bir biri ardýnca devrilirken sýrada Bahreyn, Yemen,Suriye, Ýran ve Suudi Arabistan vs de var. Hedef Ýslam coðrafyasýndaki ülkelerdir. Kuþkusuz bu zincirleme devrilmenin dominodaki son taþ Türkiye’yi etkilemesi de kaçýnýlmaz görünüyor. Geri sayým baþlamýþtýr. Ýþ, bunun zamanlamasýný kotarmaya kalmýþtýr artýk.

Zaten, bu son taþýn kozmik odasýna girilmiþ, komutanlarý hapse atýlmýþ, ordu psikolojik olarak savaþamaz duruma getirilmemiþ midir? Ülkede toplumun tümünü kucaklayacak bir “lider” var mýdýr? Peki, ülkede “Truva Atý” konumundaki ABD üsleri de bir savaþ halinde askeri haberleþmeyi kitleyebilecek, lojistik sistemi felç edebilecek midir? Böyle bir þey gerçekleþtiði takdirde askeri birlikler arasýnda baðlantý kesilecek, telsiz iletiþimi saðlanamayacak, hava sistemi bloke edildiðinden tek bir uçak havalanamayacak, navigasyon ve radar düzenekleri paralize olan savaþ gemileri yanlýþ hedeflere yönelecek, hatta 1974 Kýbrýs savaþýnda olduðu gibi hava kuvvetleri kendi amirallik gemisini batýracak kaðýttan kaplan mýncýk mýncýk olacak mýdýr?

Domino kuramý Libya’dakinden daha kolay iþleyecektir. Hadi caným sende. Abartýyorum deðil mi? Kýzým sana söylüyorum, gelinim sen anla… Ben siyasetten anlamam ve sevmem de… Ama, kartlar o kadar açýk ki… Olayý görmemek için kör olmak gerekir.

Bu iþ hayatýnda da böyledir. Grup þirketlerde kilit pozisyondaki bir eleman ve onun adamlarý (CEO, Genel Müdür, Müdür, Eþbaþkan vs.) kovulmadan önce elindeki iþler baþkalarýna kaydýrýlýr, kokteyl partiler düzenlenir, neþe ve barýþ rüzgarlarý eser, hatta eleman terfi ettirilerek seminerlere falan yurtdýþýna bile gönderilir. “Oh iþte þimdi rahat ettim, ben neymiþim be, patron bile beni öptü” diye þiþinirken birden fiþi çekerler…

Artýk, dünya kulislerinde Türkiye’nin Avrupa Birliði’nden tecrit edilmesi, NATO’dan atýlmasý ve Ýran ile çatýþmaya sürüklenerek tasfiyesinin konuþulmaya baþlandýðýný varsayýyorum… Umarým yanýlýyorumdur.




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Libya ' ya Ortak Müdahale ve sonrasý
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
24 Mart 2011
Ben,Libya' ya ortak askeri müdahaleyi saðlayan BM kararýnýn alýnmasýný saðlayan þartlarýn, ülkemiz için de sözkonusu olabileceðini ciddi bir olasýlýk görüyorum. Yani,içerde bir karýþýklýk, ( biz bu yönden zenginiz çok þükür!). Bunu bastýrmak için, doðal olarak devletin kolluk güçleri ile müdahalesive dünya kamuoyunda ''Vay, Türkiye'de devlet sivilleri öldürüyor, halka katliam, soykýrým yapýlýyor''þamatasýyla, hemen Türkiye'ye ortak askeri müdahale... Aslýnda, ''siz deðil,ancak ben öldürebilirim' düþünce siyle... Sonunda da, bugün Libya'da söylendiði þekilde ''Bölünmeyi en iyi çare olarak görüyoruz'' dümeni... Ýnþallah bu senaryo doðru çýkmaz. Ben de, kötümserliðimle baþ baþa kalýrým. Teþekkür ve saygýlarýmla

:: Adým adým
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
22 Mart 2011
12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 darbelerinde, ordu eliyle Türkiye demokrasi güçleri tahrip edildi, dinci ideoloji ve örgütlere iktidarýn yolu açýldý. Onlarýn eliyle de yaptýðý darbelerle saygýnlýðýný, güvenilirliðini yitirmiþ ordu saf dþý býrakýldý,halk uyutuldu,tüm deðerler yitirildi, geldik bu günlere. Sn Hulki Can'ýn öngördüðü senaryo, korkunç ama ne yazýk ki akla yakýn. Sinsi sinsi yürütülen Üçüncü Dünya Savaþýndayýz sanki ve aymazlýk içindeyiz.

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
22 Mart 2011
Maalesef söylediklerinizin hepsi bana göre doðru.Bu tip senaryolar karþýsýnda bazýlarý "Türkiye Irak'a ya da Libya'ya benzemez, kendisini savunur." diyorsa da ben artýk bu görüþe de katýlmýyorum. Çünkü bu millete bir þeyler oldu, kendi varlýðýna karþý yönelen tehditlere bile lakayt davranýyor. Bu ülkeyi kendi elleriyle emperyalistlere teslim edebilecek o kadar çok insan var ki!... Teþekkürler üstadým. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Devrimler ve Karþý - Devrimler
"Hamalca" Türkiye Büyük Millet Meclisi Kürsüsünde!
Türkiye Cumhuriyeti Çökerken
Ey Vatan Gözyaþlarýn Dinsin!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.