..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsan melek olsaydı dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Din > Hulki Can Duru




20 Ağustos 2012
Şeker Bayramı Nereden Geliyor?  
Hulki Can Duru
İslamiyet’teki şeker bayramı, bayramda şeker dağıtma ve konuklara şeker ikram etme geleneğinin kökeni IV.cü yüzyıl Hristiyan geleneklerine ve oradan da çok eski İskandinav mitolojilerine kadar uzanır. Efsaneye göre baş tanrı Odin’in sekiz bacaklı uçan atı Sleipnir için çocuklar çorapların içine havuç ve şeker koyup her yılbaşı duvara asar, Odin de çocuklara şekerlemeler, tatlılar ve hediyeler verirmiş.


:BJCH:
Ramazan Bayramı olarak da bilinen Şeker Bayramı, Ramazan bittikten sonra üç gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Bayram süresince eş, dost, akraba ve mezarlık ziyaretleri yapılır, kolonya, gülsuyu, çeşitli tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.

Şeker bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Büyüklerin elini öpen çocuklara hediye veya harçlık verilir, çocuklar kapı kapı dolaşarak el öperler, tatlı ve şekerleme toplarlar.

İslamiyet’teki bu şeker bayramı ve bayramda şeker dağıtma ve konuklara şeker ikram etme geleneğinin kökeni IV.cü yüzyıl Hristiyan geleneklerine ve oradan da çok eski İskandinav mitolojilerine kadar uzanır. Efsaneye göre baş tanrı Odin’in sekiz bacaklı uçan atı Sleipnir için çocuklar çorapların içine havuç ve şeker koyup her yılbaşı duvara asar, Odin de çocuklara şekerlemeler, tatlılar ve hediyeler verirmiş.

Bu pagan gelenek Noel kutlamaları ve çam ağacı kültü ile birlikte Hristiyanlığa da geçti. IV.cü yüzyılda Antalya, Demre (Myra) de yaşadığı ileri sürülen ve ailesinden büyük bir miras kalmış olan Aziz Nikola isimli bir papaz fakirlere, yaşlılara ve çocuklara yiyecek ve giyecek yardımında bulunmasıyla ün kazandı.

Hristiyanlıkta 6 Aralıkta kutlanan Aziz Nikola gününde uslu çocuklar şeker ve tatlılarla ödüllendirilmekte olup, adete göre kapıların önüne bırakılan ayakkabıların içine çeşitli şekerlemeler ve hediyeler konulmaktadır. Bu gelenek daha sonra yaygınlaşarak Noel Baba efsanesine dönüşmüş olup tüm dünya tarafından benimsemiştir.

Aziz Nikola diye biri gerçekten yaşadı mı bundan emin değiliz ama, dinsel bayramlarda hediye ve şeker dağıtma geleneği tüm dünyada sürmektedir. Güneye tatile gidenlerin özellikle Şeker Bayramında Noel Baba müzesini de ziyaret etmeleri tavsiye edilir: Web Adresi     : www.antalyamuzesi.gov.tr, E-Posta: noelbaba@muze.gov.tr - info@antalyamuzesi.gov.tr, Tel: (242) 871 68 20.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnançlara Saygı Göstermek
Gök Tanrı Dininin Yeniden Yükselişi
Davul ve Din
Sünnet Olmak veya Olmamak
Din İnsanlığın Sorunlarını Çözebilir mi?
Dindar Gençlik Sendromu
Eleştiri ve Din

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam Coğrafyasında Kadın Olmak
Neden Böyle Akılsızım? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazıyorum?
Dominodaki Son Taş: Türkiye
Deli P… ile Çılgın T…"nin Kıssadan Hisseli Sergüzeştleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Kuklalar ve Kuklacılar
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydı...
Çünkü Şifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Elsa'nın Gözleri [Şiir]
Kraliçe ve Bahçıvan - II [Şiir]
Albatros [Şiir]
Yeryüzü Rüzgarları [Şiir]
Kraliçe ve Bahçıvan [Şiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Şiir]
Malta Şahinlerine [Şiir]
Uçan Ayakkabı [Şiir]
Havanın Ölümü [Şiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Şiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Başlıca yapıtları: Eski Kule Müziği (şiir) Geometrik Aydınlık (şiir) Havanın Fen Noktası (şiir) Tartaros Paradigması (eleştiri) Teslis Sendromu (eleştiri) Nano Kutsallık (eleştiri) Sevgili Kutlu Yaşam (öykü) Kuşku Bilinci ve Eleştiri (eleştiri)

Etkilendiği Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.