..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Hulki Can Duru




13 Aðustos 2012
Sünnet Olmak veya Olmamak  
Dinin gücü doðruluðundan deðil, inananlarýn imanýndan kaynaklanýr.

Hulki Can Duru


Almanya Köln Eyalet Mahkemesi, 25 Haziran 2012 günü aldýðý kararla, Müslüman bir ailenin çocuðunu sünnet eden kiþinin yaralama suçu iþlediðini belirleyerek sünnetin yasadýþý olduðuna karar vermiþtir. Çünkü sünnetten iki gün sonra çocukta kanama olmuþ ve ailenin þikayeti üzerine Mahkeme soruþturma baþlatmýþtýr. Müslüman ve Yahudi din adamlarý söz konusu kararý inanç özgürlüðüne saldýrý olarak yorumlayarak protesto etmiþ, sünneti savunmuþlardýr.


:AFCG:
DÝNSEL AÇIDAN SÜNNET
Eski Antlaþma olarak bilinen Tevrat’ta sünnet emri açýkça ve birçok yerde geçtiði halde (Tevrat, Yaratýlýþ 17. Bölüm) Kuran’da böyle bir emir yoktur. Yeni Antlaþma Ýncil ise Musa þeriatýna göre sünnet olmanýn gereksiz bir kölelik olduðuna dikkat çekmekte, þeriat kurallarýna uyanlarýn ve þeriata göre sünnet olanlarýn lanet altýnda olduðuna vurgu yapmaktadýr. Ýncil’de þöyle der:

“Þeriatýn gereklerini yapmýþ olmaya güvenenlerin hepsi lanet altýndadýr. Tanrý katýnda hiç kimsenin Þeriat ile aklanmadýðý açýktýr. Çünkü iman ile aklanan yaþayacaktýr. (…) Öyleyse nasýl oluyor da bu deðersiz, etkisiz, ilkelere dönüyorsunuz? Yeniden onlarýn kölesi mi olmak istiyorsunuz? (...) Mesih bizi özgürlük için özgür kýldý. Bunun için dayanýn. Bir daha kölelik boyunduruðunu takýnmayýn.” (Ýncil, Galatyalýlar 3: 1, 10-12)

Ýncil ilk Hristiyanlar arasýnda Yahudiler gibi sünnet olmayý savunanlarý “ köpekler, bozguncular, asi, boþboðaz kiþiler” gibi aðýr sözlerle suçlar:

“Kötülük yapan o adamlardan, o köpeklerden sakýnýn; o sünnet bozguncularýndan sakýnýn! (…) Çünkü asi, boþboðaz, aldatýcý birçok kiþi vardýr. Özellikle sünnet yanlýlarý bunlardandýr. Onlarýn aðzýný kapatmak gerekir” (Ýncil, Filp 3:2; Titus 1:10,11)

Yani görüldüðü gibi dinsel kitaplar arasýnda bir uzlaþma, uyum ve orta yol yoktur.

Ýslam ilahiyatçýlarýna göre bir emrin Kuran’da yazýp yazmamasý pek o kadar önemli deðildir, çünkü onlara göre dinin referansý sadece Kur'an deðil, fýkýh, icmâ, kýyas, maslahatý mürsele, hadis ve örf gibi Ýslami kaynaklardýr. Bu baðlamda, sünnet de bu kapsamda incelenebilir. Örneðin, Muhammet bir hadiste fýtrattan (doðasý gereði) olan beþ eylem arasýna sünneti de katmýþtýr:

"Sünnet olmak, etek týraþý yapmak, koltuk altý tüylerini kesmek, býyýðý kýsaltmak ve týrnaklarý kesmek." (Beyhaki, Essünenül Kübra, 1/149)

Ýlahiyatçýlara göre bunlarýn sýralamasý farklýlýk gösterebilmekte ama adý geçen bu beþ eylemin fýtrattan olduðu konusunda ihtilaf yoktur. Fýtrat “yaratýlýþ, doðal, karakter, huy, hilkat ” gibi anlamlara gelir. Yani, bu anlayýþa göre sünnet olmak týrnak kesmek gibi doðal ve yaratýlýþ gereði bir eylem olup insan olmanýn, dolayýsýyla Müslüman olmanýn gereðidir. O halde, Ýslam’a göre sünnet olmak erkekler için fýtratlarýnýn gereðidir. Ayrýca, sünnet olmak Ýbrahim’den bu yana gelen bir uygulama olduðundan ve Muhammet de Ýbrahim’in dinini öðrettiðinden (Bakara 135) Kuran’da yazýp yazmamasý bir ölçüt teþkil etmese gerek.

Prof. Yaþar Nuri Öztürk, Abdülbaki Gölpýnarlý ile Diyanet Ýþleri’nin Kuran çevirisinde “sünnet” sözcüðü metnin hiçbir yerinde geçmez. Sadece Diyanet çevirisinde 2 kez dipnotlarda (20.ci ve 52.ci) söz edilir. Dipnotlarda geçen sünnet sözcüðü de penise yapýlan cerrahi sünnet operasyonuyla ilgili olmayýp, burada sünnet ile kastedilen Muhammet’in eylem ve söylemleridir. Prof. Süleyman Ateþ ile Elmalýlý Hamdi Yazýr çevirilerinde de bir tek Hicr Suresi 13 ayetinde geçen “sünnet” sözü de cerrahi eylemi kapsamaz.

SÜNNETÝN RÝSKLERÝ
Sünnetin Yahudilik öncesi çok eski bir putperest geleneði olduðu ve köleci toplumlarda hem kadýnlar, hem de erkeklere uygulandýðý bilinmektedir. Filozof ve Yahudi dinbilimci Rambam (Maymonides) sünnettin amacýnýn insanýn cinselliðini zayýflatmak olduðunu ileri sürer ve doðadaki canlýlar için böyle bir “düzeltme” nin gereksizliðine dikkat çeker. O halde, niye hayvanlarda sünnet olayý yoktur?

Psikanalitik bir yaklaþýmla, sünnet bir yerde çocukta psikoseksüel geliþim aþamalarýndan olan fallik dönemden ergenliðe geçiþte cinselliðin dengelenmesi, cinsel organlarýn salt zevk deðil fakat ayný zamanda acý veren organlar olarak da bilinçaltýna kaydedilmesi için toplum tarafýndan öngörülen bir uygulama olduðunu söyleyebiliriz.

Bu durumda erken yaþlarda yapýlan sünnet, bireyin ruhsal ve beyinsel geliþiminde zevk duygusunun acý ile birlikte kodlanmasýyla sado-mazo eðilimlerin, cinsel sapmalarýn artmasýna, ereksiyon sorunlarýna yol açabilmekte ve böylece ileri yaþlarda saðlýklý bir cinsel yaþam sürdürülmesini engellemektedir. Bunun sonucunda toplumda cinsel içerikli suç oranlarýnda artýþlar olabilmektedir.

Kuþkusuz, sünnetin zararlarý olduðu gibi faydalý ve zorunlu olduðu durumlar da olabilir. Fimozis gibi ürolojik hastalýklarda sünnet derisinin ameliyatla alýnmasý gerekli görülebilir. Apandisit veya bademciklerin týbbi açýdan bir tehlike oluþturduðunda nasýl ki alýnmasý gerekli ise, ayný þekilde sünnetin de herhangi týbbi bir gereklilik olduðu takdirde –dinsel gerekçelere baþvurulmadan- yapýlmasýnýn uygun olacaðý kanýsýndayým.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Olmadan Olmuyor
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
13 Aðustos 2012
Hayat/Yaþam = Cinsellik Cinsellik = kavga/savaþ/ölüm Cinsellik = Tamah Cinsellik = Barýþ Cinsellik = Kan/Acý Cinsellik = Ýnsan




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Gök Tanrý Dininin Yeniden Yükseliþi
Davul ve Din
Din Ýnsanlýðýn Sorunlarýný Çözebilir mi?
Dindar Gençlik Sendromu
Eleþtiri ve Din

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.