..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayı isteyen bilime sarılsın, ahireti isteyen bilime sarılsın; hem dünyayı hem ahireti isteyen yine bilime sarılsın" -Hz. Muhammed
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Din > Hulki Can Duru




3 Haziran 2012
Din İnsanlığın Sorunlarını Çözebilir mi?  
Hulki Can Duru
Bugün bile bazı dinler, dinden ayrılanlarla veya başka bir inancı seçenlerle görüşmeyi, selamlaşmayı, iletişim kurmayı “imansızlarla uygunsuz boyunduruğa girmeyin” diyerek yasaklamaktadır.


:AFCH:
Tarihin başlangıcından beri bir sürü peygamber ve din ortaya çıkmış, hepsi doğru yolun kendilerinde olduğunu iddia etmişlerdir. Bugün bile bir çok kanaat önderi “peygamber” sıfatını kullanmasa da bir takım dinsel unvan veya sıfatların ardına sığınarak aynı iddiaları sürdürmektedir.

Tarih boyunca sevgi ve kardeşliği salık veren peygamberlere ve dinlere rağmen bir çok savaş çıkmış, hatta peygamber veya din adamlarının komutasında din uğruna seferler, kırımlar, katliamlar ve fetihler yapılmış, din yüzünden insanlar birbirlerini acımasızca öldürmüştür. Ve bu hala devam etmektedir.

Dinler insanları birleştirmek yerine ayırmış, savaşlara neden olmuştur. Bugün bile bazı dinler, dinden ayrılanlarla veya başka bir inancı seçenlerle görüşmeyi, selamlaşmayı, iletişim kurmayı “imansızlarla uygunsuz boyunduruğa girmeyin” diyerek yasaklamaktadır.

O halde, imanlılarla uygun boyunduruğa mı girelim?
Yani illa o “boyunduruk” takılacak mı?
Din “boyunduruk” takmak mı demek o halde?

“Boyunduruk” sözcüğünün anlamını bilen var mı peki? Bilmeyenler için söylüyorum: Tarla veya çift süren sığırların veya öküzlerin boynuna takılan tahta kirişe “boyunduruk” denir. Bu boyunduruk sığırların birbiriyle tepişmesini engeller, kağnı arabasını veya sabanı düzgün bir şekilde sürmelerini sağlar.

İmdi ne diyelim? Bizler kağnı çeken sığırlar mıyız? Veya öküzler miyiz?

Ünlü İngiliz matematikçisi ve düşünürü Bertrand Russell 1950lerde şöyle yazıyordu:

“Din çocuklarımızın akılcı bir eğitim görmesine olanak tanımamaktadır. Din savaşın temel nedenlerini ortadan kaldırmamızı önlemektedir, din günah ve ceza konusundaki eski vahşi öğretinin yerine bilimsel işbirliği ahlakını öğrenmemize engel olmaktadır. Din olmazsa insanlığın altın çağını yakalaması mümkün olacaktır.”

O halde, dinlerin öğretileri mi yetersiz – boyuna yeni dinler çıkmış ortaya çünkü- yoksa insanlarda mı iş yok?

Hadi biraz düşünün bakalım. Biraz diyorum bakın. Çok düşünmeyin. Biraz düşünmeniz yeterli olacaktır. Çünkü, canlılar içinde düşünme yetisi en çok gelişmiş olan insandır.
Tanrı insana o beyni kullanması, eğri ile doğruyu ayırt etmesi için verdi değil mi? Hadi bakalım çalıştırın beyinleri… Ve boyundurukları kaldırıp atmaya ne dersiniz?

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Teşekkürler Mehmet bey
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
12 Haziran 2012
Benim amacım insanları düşünmeye sevk etmek, cesaret vermek değil. Biz cesur bir milletizdir zaten. Fakat beynimizi salt kurnazlık için çalıştırırız :)

:: Olmaz
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
4 Haziran 2012
Açık ve net iki şık vardır ve her şey buna bağlıdır: 1. Dünya yaşamı ve sonrasından korkanlar (yaklaşık %98'ni bağlar). Bunlar, tek başına yapamadıklarından bu dünyada başında bir buyrukçusu olsun isterler (diğer tarafta nasıl olsa bir buyrukçusu vardır). 2. Ne bu dünya yaşamından, ne de sonrasından korkanlardır. Ben şahsen, artık korkaklarla uğraşmaktan, onlara cesaret vermekten bıktım. Size kolay gelsin. Saygılarımla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnançlara Saygı Göstermek
Şeker Bayramı Nereden Geliyor?
Gök Tanrı Dininin Yeniden Yükselişi
Davul ve Din
Sünnet Olmak veya Olmamak
Dindar Gençlik Sendromu
Eleştiri ve Din

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam Coğrafyasında Kadın Olmak
Neden Böyle Akılsızım? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazıyorum?
Dominodaki Son Taş: Türkiye
Deli P… ile Çılgın T…"nin Kıssadan Hisseli Sergüzeştleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Kuklalar ve Kuklacılar
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydı...
Çünkü Şifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Elsa'nın Gözleri [Şiir]
Kraliçe ve Bahçıvan - II [Şiir]
Albatros [Şiir]
Yeryüzü Rüzgarları [Şiir]
Kraliçe ve Bahçıvan [Şiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Şiir]
Malta Şahinlerine [Şiir]
Uçan Ayakkabı [Şiir]
Havanın Ölümü [Şiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Şiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Başlıca yapıtları: Eski Kule Müziği (şiir) Geometrik Aydınlık (şiir) Havanın Fen Noktası (şiir) Tartaros Paradigması (eleştiri) Teslis Sendromu (eleştiri) Nano Kutsallık (eleştiri) Sevgili Kutlu Yaşam (öykü) Kuşku Bilinci ve Eleştiri (eleştiri)

Etkilendiği Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.