..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Çevrebilim > kemal düz




3 Mayýs 2011
Fýndýk: Karadeniz'in Ýncisi  
kemal düz
karadenizli'nin, kültürünü sanatýný yaþam biçimini günlük hayatýný büyük ölçüde fýndýk belirlemektedir. alýmlar, satýmlar, alacaklar, verecekler, düðünler, törenler, seyahatler, göçler hep fýndýk alým satýmýna göre belirlenir


:CFDD:
FINDIK: KARADENÝZ’ÝN ÝNCÝSÝ

Kemal Düz
Karadeniz’de fýndýðýn tarihi yazýlý belgelere göre 2500 yýl öncesine kadar dayanýr. 5000 yýl önce, Çin’de fýndýk yetiþtirildiði bilinmektedir. Fýndýk, önce Romalýlar tarafýndan Karadeniz bölgesine oradan da Yunanistan’a ve iklimi ýlýman olan bölgelere getirilmiþ ve yetiþtirilmiþtir. Ülkemiz dýþýnda; Gürcistan, Azerbaycan, Ýtalya, Ýspanya ve ABD’de yetiþir. Fýndýk yetiþtirmek için en uygun ortam, Dünya da Karadeniz bölgesidir. Karadeniz’in daðý taþý fýndýktýr. Fýndýk Karadeniz’de su, toprak ve havadýr. Sahilden 30 km içeriye doðru ve yüksekliði 1000 metreyi geçmeyen yerlerde yetiþir. Antik dönemlerden günümüze, fýndýk ve dalý kutsal kabul edilmiþtir. Fýndýk dalý define arayýcýlarý tarafýndan yol gösterici olarak kullanýlmaktadýr. Ayrýca, özellikle düðün törenlerinde bereket ve doðurganlýðý simgelediðine inanýlýr. Ýsveç’te fýndýðýn yýlana karþý en iyi koruyucu olduðuna inanýlýr. Bir yýlana fýndýk dalýyla dokununca yýlanýn tüm zehirini akýtacaðýna inanýlýr.
Yedi asýrdýr ülkemizde ihracatý yapýlan ticari bir meyvedir. Karadeniz bölgesinde, 450 milyon fýndýk aðacý, yaklaþýk 600 bin hektarlýk alanda, yýlda ortalama 600 bin ton fýndýk üretimi yapýlmaktadýr. Yaklaþýk 400 bin tonu ihraç edilmektedir. Yörede, 400.000 aile geçimini fýndýktan saðlamaktadýr. Fýndýk, 4 milyon insaný da dolaylý etkilemektedir. Karadenizlinin, kültürünü sanatýný yaþam biçimini günlük hayatýný büyük ölçüde fýndýk belirlemektedir. Alýmlar, satýmlar, alacaklar, verecekler, düðünler, törenler, seyahatler, göçler hep fýndýk alým satýmýna göre belirlenir. Düþünce biçimini, politik tavrýný, gelecek planlarýný, tarlasýna ekeceði ürünü bile fýndýk belirler. Kimi yýllar fýndýk iyi olur, sevinçler artar, az olur üzüntüler çoðalýr. Fýndýksýz bir hayat düþünülemez. Türkülerde, manilerde bilmecelerde fýkralarda, günlük sohbetlerde hep fýndýk vardýr.
Fýndýk üretiminde merkez, Ordu’dur. Ordu’nun doðusu ve batýsý iki bölgeye ayrýlýr:
Doðu’da; Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin. Batý’da; Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli’dir.
Fýndýk, Giresun ve Levant(Giresun dýþýnda üretilen fýndýklar) olmak üzere iki kaliteye ayrýlýr.
Ülkemizde dünyanýn en kaliteli, lezzetli fýndýklarý yetiþir. Yuvarlak fýndýk türlerinden “Tombul” dünyanýn en çok tercih edilen fýndýk türüdür. Ayrýca, Foþa, Karafýndýk gibi çeþitli türleri yetiþtirilir. Dünya’da tüketilen fýndýðýn %75’i ülkemizden karþýlanmaktadýr.
Ýlkbahar’da yapraklarýný açan fýndýk en az 6 ay ülke gündeminde de yer alýr. Kýþ mevsimine kadar her gün yeni bir renge kuþanýr. Boþ vakti yoktur fýndýðýn. Gelecek yýlýn erkek çiçekleri, daha fýndýk toplamaya baþlarken oluþmaya baþlar. Diþi çiçekler aralýk baþýna kadar görülür. Bu sürede erkek çiçeklerin tozlaþmasý ile döllenme oluþur. Erkek çiçeklerin tozlarýndan(polen) döllenen diþi çiçekler minicik kadehler oluþturur. Ýþte bu kadehçiklerin içinden fýndýklar geliþir. Eylül ayýna kadar yoðun bir çalýþma baþlar fýndýk üreticisi için.
Çok eski çaðlardan beri üretilen ve tüketilen fýndýk, insan saðlýðý ve beslenmesi bakýmýndan çok yararlýdýr.     Ýçerdiði besinler miktar ve oran olarak, saðlýklý beslenme ilkelerine uygundur. Dünyanýn en lezzetli yararlý bitkilerinden biridir. Ýnsanýn büyüme ve geliþmesi için gerekli, protein bakýmýndan oldukça zengindir. 100 gr. Fýndýkta 16 gr. Protein bulunur. Oleik asit, yaðlar, amino asit, proteinler, vitamin ve mineraller, bitki lifleri. Mineral çeþitleri olarak; alimunyum, kalsiyum, krom, kobalt, bakýr, demir, sodyum, fosfor, çinko ve maðnezyum vardýr. Kalp ve damar saðlýðý için tüketilmesi önerilmektedir. Ýçinde kolesterol barýndýrmaz. Enerji deposudur.100 gr. Fýndýk 650 kcal(kilokalori) içerir. Ýçinde kolestoral barýndýrmaz.
Fýndýk; A, B(B1, B2, B6) ve E vitamini bakýmýndan oldukça zengindir. Çeþitli kanser hastalýklarýna karþý koruyucu özellik taþýdýðý uzmanlarca belirtilmektedir. Üzüm, buðday, zeytin.. üçü bir arada, sadece Akdeniz’de yetiþir.. Bu üç bitkiyi, Karadeniz’in fýndýðý tamamlamaktadýr. Saðlýklý beslenme yöntemi olarak sunulan Akdeniz Diyetinde fýndýk da yer almaktadýr. Uzmanlar hergün her kiþinin saðlýklý beslenebilmesi için 30 gr. Fýndýk yemesini öðütlemektedirler.
Çikolata ve tatlýlar olmak üzere çorba, meze, salata, hamur iþi ve yemeklerde katký malzemesi olarak kullanýlýr. Bunun dýþýnda, fýndýk yaðý, parfümeri, sabun, masaj yaðý olarak da kullanýlýr. Fýndýk dallarýndan dibi sivri sepetler örülür. Kabuðu yakacak maddesi olarak kullanýlýr. Fýndýk için ansiklopediler þöyle yazar: “Huþgiller (huþ, kýzýlaðaç, gürgen ve fýndýk)ailesinden, anayurdu Kuzey Amerika’nýn, Avrupa’nýn ve Çin’in ýlýman bölgeleridir. Bazý türleri süs bitkisi olarak yetiþtirilir. Fýndýk boyu en çok, 5 cm’yi bulan yapraklarýný döken bir aðaçtýr. Yuvarlak, kapalý meyvesi, yapraktan bir kapçýk içinde bulunur; yað bakýmýndan zengindir.
Aybastý için fýndýk neyi ifade eder? Fýndýk sahillerde olduðu kadar Aybastý’da etkili deðildir. Aybastý’da fýndýk son kýrk, elli yýlda yaygýnlaþmýþtýr. Tarým alanlarý fýndýk bahçelerine dönüþtürülmüþtür. 50 yýl önce parmakla sayýlabilecek düzeyde olan fýndýk bahçeleri, bugün ormanlýk ve kýraç alanlarýn dýþýnda yörenin tamamýna yayýlmýþtýr. Fýndýk sahillere göre biraz daha geç olgunlaþmakta ve toplanmaktadýr. Büyük ölçekli fýndýk bahçeleri yoktur. Sahilde fýndýðýn alternatifi yok denecek düzeydedir. Oysa Aybastý’da tarým(mýsýr, arpa, çavdar, lahana, patates, fasulye) mera hayvancýlýðý, meyvecilik, ormancýlýk potansiyeli vardýr. Aybastý, kültürel, tarihsel ve coðrafi bakýmýndan oldukça zengin bir mirasa sahiptir. Tam bir tatil ve dinlenme yeridir. Zengin orman ve bitki örtüsü ile yaylalarý oksijen cennetidir. Havasý hastalýklara iyi gelir. Ýçilebilir su kaynaklarý çoktur. Yeraltýnda zengin maden yataklarý vardýr. En önemlisi de linyittir. Deðerlendirilirse doðal sularý boldur. Bunlarýn ortaya çýkarýlmasý ve tanýtýlmasý gerekmektedir. GDO(Genetiði Deðiþtirilmiþ Organizmalar), bulunduðu coðrafi konum itibariyle etkilememiþtir. Doðal ürünler günümüzde oldukça çok raðbet görmektedir. Aybastý ve çevresinde binlerce yýldýr yetiþtirilen hayvanlar, bitkiler, meyveler kýsmende olsa hala varlýðýný srdürmektedir. Bunlara sahip çýkmak ve korumak gerekir. Yörenin çevre ve doðal yapýsý bozulmamýþtýr ve bu çok önemli zenginlik kaynaýðýdýr Gürgen ve meþe aðaçlarýnýn kapladýðý yemyeþil daðlar yazýn kampçýlýk ve yürüyüþ için, kýþýn ise kayak için çok uygundur. Özellikle sonbahar fotoðraf meraklýlarý içinde eþsiz manzaralar sunar. Yamaç paraþütü için harika yerler, yazýn yürüyüþçüler, kampçýlar her tülü koþula sahiptir Aybastý yöresi. Fýndýðý gibi, Aybastý da doðu Karadeniz’in incisidir…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Abderalýlar: Delilik ve Dahilik Üzerine
Gözlük Camlarýnda ki Ýnsaniyet
Boþgezer Bir Damat Adayýna Mektup

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.