..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzel birþeyin fazlasý harika olabilir -Mae West
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Hulki Can




13 Þubat 2010
Ýslamiyet Öncesi Türklerin Dinsel Ýnançlarý (2. Bölüm)  
Hulki Can
Nasýl ki izci oymaklarýnýn flamalarýnda kullandýklarý hayvan simgelerini, veya Türk Hava, Deniz ve Kara Kuvvetlerinin amblemlerindeki simgeleri totem olarak niteleyemezsek, ayný þekilde, Türk oba ve boylarýnýn kullandýklarý "kurt, kartal, aslan" gibi simgeleri de put veya totem olarak niteleyemeyiz.


:BCFC:
Araþtýrmamýn birinci bölümünde Türklerin eski dinsel inançlarý hakkýnda çok genel bir çerçeve çizdim. Bu dinsel inançlarý günümüzde kýsmen de olsa uygulayan topluluklar vardýr. Bunlardan en önemlileri Alevilerdir. Doðan Avcýoðlu "Türklerin Tarihi" adlý dev yapýtýnda Aleviliðin eski Türk dininin Ýslamlaþmýþ biçimi olduðu sonucuna ulaþýr. ("Türklerin Tarihi, Birinci Kitap, Doðan Avcýoðlu, Tekin Yayýnevi, 1985, s: 407) Ben bu bölümde eski Türk inançlarýna yöneltilen haksýz suçlama ve aþaðýlamalar üzerinde duracaðým.

TEK TANRILIK VE ÞEKÝLCÝLÝK
Özellikle Ýslamcý yazarlar tek tanrý inancýna vurgu yaparak Ýslamiyet öncesi Türklerin çok tanrýlý dinsel inançlarýný, törelerini aþaðýlamaya çalýþýr, onlarýn putperest olduklarýný, kurda, kuþa taptýklarýný ileri sürerler. Ancak, her þeyden önce þu iyice bilinmelidir ki Ýslamlýk öncesi Türklerin büyük bir bölümü Araplar gibi Kabe'de muhafaza edilen putlara tapmýyorlardý. Namaz gibi þekilci bir tapýnmalarý da yoktu. Belli bir yöne dönük þekilci tapýnaklarý da yoktu. En büyük tapýnak doða ve çevreydi.

Diðer taraftan, bir dinde "tek tanrý" inancý olmasý, o dinin veya inancýn doðru, temiz ve tanrýsal bir kaynaktan geldiðinin göstergesi deðildir. Çünkü, Zerdüþtlük (Mazdeizm), Manikeizm, Bahailik, Yahudilik, Ünitarizm, Mormonluk gibi bir çok din ile Jüdeo-Masonik öðretilerde de tek tanrý inancý vardýr. Ama hiç biri tanrýsal kökenli deðildir. Zaten tek tanrý inancýný ilk ortaya atan Musa da deðildir. Eski Mýsýr'da Firavunlar zamanýnda da bir süre tek tanrý inancý yaygýnlaþmýþtýr.

Öte yandan, tek tanrýya inandýklarý büyük bir erdemmiþ gibi ilan eden tek tanrýlý dinlerin aslýnda iki tanrýlý, ikicil (düalist) bir yapýda olduðu, iyi bir tanrýsal güce karþýlýk, tanrýsal olmayan kötü bir güce, dolayýsýyla -insanlarý etkileme açýsýndan- neredeyse tanrýya eþit bir ruhsal varlýða (Þeytan) da büyük yer verdikleri bilinmektedir. Yani tanrý karþýtý bir varlýk olan Þeytan'a, bir sürü yarý-tanrý, tanrýcýk ve tanrýsallýk atfedilmiþ þeylere, nesnelere, kiþilere tapýndýklarýný, izzet ve yücelik verdiklerini, kutsal yazýlarýnda sýk sýk bu kötü varlýklarýn sözlerine yer verildiði, amaçlarýndan söz edildiðini gözlemliyoruz.

Müslümanlýkta tek tanrý varsa, üç þeytan nedir? Ýnler, cinler, melekler, zebaniler nedir? Tüm bu ruhsal yaratýklar pagan ve mitolojik dinlerde de yok mudur? Tarikat þeyhleri, pirler, hoca efendiler, mollalar, hazretler, erenler, evliyalar, ermiþler necidir? Ýnsanla tanrý arasýna kimse girmeyecekse hoca, imam, vaiz, müezzin, müftü, kayyum, din iþleri baþkaný, baþkan yardýmcýlarý, din iþleri müþavirleri, ateþeleri kimlerdir, necidir bunlar?

Ýlahi kaynaktan geldiðini iddia eden dinlerin her þeyden önce mitolojik ve pagan ögeler içermemesi gerekir. Eðer bir din veya kutsal kitap mitolojik ve pagan ögeler içeriyorsa tanrýsal olamaz. O halde, bu baðlamda hiç bir dinin tanrýsal veya ilahi olduðunu ileri süremeyiz. Çünkü tüm dinler ve kutsal kitaplar mitolojik, totemist, fetiþist ve pagan unsurlar içerir. Ýnsan ürünü olduðu açýktýr.

TÜRKLERDE TOTEMÝZM VAR MIDIR?
Türk boy ve obalarýnýn egemenlik ve özgürlük simgeleri olan bayrak, iþaret ve heykelleri put veya totem olarak niteleyerek Türkleri putperestlikle suçlamak haksýzlýktýr. Nasýl ki izci oymaklarýnýn flamalarýnda kullandýklarý hayvan simgelerini, veya Türk Hava, Deniz ve Kara Kuvvetlerinin amblemlerindeki simgeleri totem olarak niteleyemezsek, ayný þekilde, Türk oba ve boylarýnýn kullandýklarý "kurt, kartal, aslan" gibi simgeleri de put veya totem olarak niteleyemeyiz. Bu simgeler kuþkusuz ulusça kutsal kabul ediliyor, saygý gösteriliyordu. Ancak, ibadet veya tapýnma amacýyla kullanýlmýyordu. Ýþin püf noktasý budur.

Eðer herhangi bir nesne, eþya, türbe, yapý, mescit, bina ve benzerleri tapýnma amacýyla kullanýlýyorsa, ancak o zaman put, totem veya fetiþ kategorisine girer. Bu baðlamda Kabe, cami, mescit gibi kutsallýk atfedilen, çevresinde ibadet amacýyla dönülen, tavaf edilen, tapýnma amacýyla kullanýlan yapýlar, nesneler, aslýnda birer puttur. Eve girerken ayakkabý çýkarmak dinsel amaçlý olmadýðýndan putperestlik deðildir. Ama, camilere girerken ayakkabý çýkarmak putperestliktir, çünkü tapýnma amaçlýdýr. Beden eðitimi hareketleri spor ve saðlýk amaçlýdýr. Ancak, namaz kýlarken yapýlan hareketler þekilciliktir ve þekilci bir ibadet olduðundan doðrudan putperestlik kapsamýna girer. Türklerin eski inançlarýný aþaðýlamaya ve küçümsemeye çalýþanlar öncelikle kendi gözlerinde merteði çýkarsýnlar.

KAYNAKÇA
1.Ýslamiyetten Önce Türk Kültür Tarihi, B. Ögel, Türk Tarih Kur. Basýmevi, 1991
2.The Encyclopedia Americana International Edition, Americana Corp., I-XXX Volumes, New York, 1977
3.Théma Larousse, Tematik Ansiklopedi, Cilt 1-2, Larousse 1993 Milliyet 1993-1994
4.Türk Mitolojisi, Bahaeddin Ögel, Milli Eðitim, Basýmevi, 1971
5.Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, Milliyet Yayýnlarý, 1992
6.Ýnsan ve Kültür, Bozkurt Güvenç, Ayyýldýz Matbaasý, 1972
7.Türklerin Tarihi, Doðan Avcýoðlu, Tekin Yayýnevi, 1985






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (1. Ci Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (2. Bölüm)
Yahudilik, Hristiyanlýk ve Müslümanlýkta Kutsal Savaþ ve Ganimetler
Yahudi - Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Cincilik ve Cinlere Ýnanýþ
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (1. Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (3. Bölüm)
Tebbet Suresi Hakkýnda Teolojik ve Etik Bir Araþtýrma
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (2. Ci Bölüm)
Ahiret Hayatý Ýçki ve Seksten Ýbarettir
Ýslamiyet Öncesi Türklerin Dinsel Ýnançlarý (1. Bölüm)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðdaþ Gagavuz Þiiri
Mevlana'nýn Tesettür ve Kadýnlarýn Örtünmesine Bakýþý
Omega Melancholia (Omo) Sendromu
Yahudi Soykýrýmý Gerçek mi, Abartý mý? (3. Bölüm)
Yeni (!) Anayasayý Kimler Ýstiyor?
Modern Çaðýn Cinleri: Uzaylýlar (1. Bölüm)
Türkçe"nin Güncel Sorunlarý
Modern Çaðýn Cinleri: Uzaylýlar (2. Bölüm)
Dil Savaþlarý
Lacrymania (Sak) Sendromu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.