..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




20 Aralýk 2012
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Baðkur Maðdurlarýyýz Biz  
Kâmuran Esen
Öcalan gençliðinde namaz gýlarmýþ. Bak bak bak! “Aðzýnýn domalmasýndan Ömer deyeceði belliydi.” hesabý; bunun arkasýndan ne geleceðini tahmin etmek hiç zor deðil. Besbelli ki; Öcalan’a af düþünüyorlar ve bizi buna hazýrlýyorla sevgili günlüðüm. Öcalan’ý cici göstermeye çalýþýyorlar. Öcalan’ý bile af etmeyi düþünüyorlar da Memed Amca’nýn yüz sekiz liralýk borcunu af etmiyorla. Binlerce kiþinin katili olan kiþi gadar da mý hasiyetimiz yok mu yanýnýzda? Ihhh! Durumla böyle iken, ben nasýl iyi olayým sevgili günlüðüm?


:IBB:
Ah benim akide þekerim, mürdüm eriðim, caným, ciðerim günlüðüm; nasýlsýn, iyi min? Beni hiç sorma. Çünkü ben hiç bi vakit iyi olamam. Ýç güveyinden halliceyim desem, bu bile doðru olmaz. Suda yüzen kâðýt gemi gibiyim; batdým, batacam.

Gýþ geldi, benim keyifle hepden bozuldu. Ýþim gücüm zoba yakmak. Odunla kömürle uðraþmakdan, elim yüzüm demirci çýraklarýna döndü. Havalar bi soðuk bi soðuk. Pencerelerden örüzger üfürüp duruyo, donuyoz. Ýtdiyarlayýnca, canýn ceren de galmýyo sevgili günlüðüm. Yaprak gazeli gibi oluyo insan. Þöyle üfff deseler, dalýndan yere düþüyosun. Meltem bile esse, tiril parýl ediyosun. Elâlem ganörüferli evlerde keyif çatagoysun, biz de leylek çadýrý gibi evlerde ömür tükede’m. Ihhh!

Memed Amca’ný hiç sorma. Bu ay emekli mayiþini alamadý da, onun için burnundan soluyo. Bi belâ çýkartdýracak diye, onun gapsama alanýndan uzak duruyom. Gýdem tazminatýna güvenip mayiþine zam beklerken; býrak zammý, iki ay daha mayiþ alamayacaðýný öðrenince herifin tersi döndü.Yüzü, zaten beter; tersi, hiç anlatýlýr gibi deðil. Dimyat’a pirinç almaya gidiyodu, bi bakdý ki evdeki bulgur da gitmiþ. Emeklilerin mayiþlerini takibe almýþlarmýþ, onun için ödeme yapmamýþlarmýþ. Ne yiyecez þubata gadar? Devlete borcu olanlar varmýþ da, o borçlarý tahsil edecekmiþ hökümet. “Acemi nalbant, gâvur eþeðinde öðrenirmiþ ya nalbantlýðý.”, hökümet de gariban emeklileri buldu, bütçe açýðýný gapatmak için. Memed Amca’n mayiþini çekmek için para makinesine gitdi, eli boþ döndü. Makinede hiç bi þey yazmýyomuþ. Ne bi özür, ne bi açýklama. Yani devlet, vatandaþýný ciddiye almýyo. Ýnsan bi haber verir. Memed Amcacýðým, biz sana iki ay mayiþ veremicez, ayaðýný denk al filan der. Nerde!

Bizim torun araþdýrdý, oraya buraya telefon etdi, sebebini öðreneyim diye. Meðer bizim adamýn SSK mý, SGK mi öyle bi yere yüz sekiz lira borcu varmýþ. Borcunu yatýrdýk ama, gene mayiþini alamadý. Nerden çýkdý bu borç, anlamadýk.” Müflis bakkal, eski defterleri garýþdýrýrmýþ.” ya; hökümet de, eski gayýtlarý garýþdýrýyo çulunu düzmek için. Hiç mi utanmadýnýz sekizen yaþýndaki adama borç çýkartmaya? Hadi borç çýkardýnýz, ne diye maaþýný iki- üç ay vermiyorsunuz? Hayýrsýz evlât gibi, satmadýk bi þey býrakmadýnýz. Ne köprü galdý satmadýk, ne pavlika, ne liman. N’oldu bu paralar? Gazandýðýnýz o paralar az mý geldi de, zavallý bað-kurlularýn mayiþlerine göz diktiniz? Canýnýzýn istediðine, bin bir bahaneyle ne olanaklar, ne yardýmlar sunuyorsunuz. Bir avuç emeklinin borcunu, af etseydiniz ne olurdu? Bunlar; alacaklarýna gartal, vereceklerine garga gibiler sevgili günlüðüm.

Al sana bi haber: Öcalan gençliðinde namaz gýlarmýþ. Bak bak bak! “Aðzýnýn domalmasýndan Ömer deyeceði belliydi.” hesabý; bunun arkasýndan ne geleceðini tahmin etmek hiç zor deðil. Besbelli ki; Öcalan’a af düþünüyorlar ve bizi buna hazýrlýyorla sevgili günlüðüm. Öcalan’ý cici göstermeye çalýþýyorlar. Öcalan’ý bile af etmeyi düþünüyorlar da Memed Amca’nýn yüz sekiz liralýk borcunu af etmiyorla. Binlerce kiþinin katili olan kiþi gadar da mý hasiyetimiz yok mu yanýnýzda? Ihhh! Durumla böyle iken, ben nasýl iyi olayým sevgili günlüðüm? Öcalan’a bile af düþünüp de, biz emeklileri durup dururken borçlu çýkardýklarý için, hökümeti gýnýyom. Gerçi gýnayýnca bi þey olmuyo ama, ben yine de gýnýyom.

Artýk satacak bi þey galmadýðýna göre, borçlu emekli galmayýnca nerden yeni gaynak bulacakla, çok merak ediyom. Ýnþallah; dedelerimizin, ninelerimizin bi borcunu bulup, onlarý da bizim sýrtýmýza yüklemezler. Artýk yük çekecek halimiz galmadý sevgili günlüðüm.

Özelleþtirilen köprü ve otoyollarda, dini bayramlarda ücretsiz geçiþ uygulamasý 25 yýl boyunca devam edecek diye mücde(!) verdi gasteler. Hem de hiç utanmadan. Senede iki defa bayram gelecek de, ben köprü veya otoyola çýkacam da, para vermeyecem.” Bi guþ bi aðacýn dalýna gýrk yýlda bi gonarmýþ. Bi daha gonuncaya gadar ya guþ ölür ya da dal gururmuþ.” Ben önümüzdeki bayramý görebilecek miyim bakalým Atalarýmýz; “Ölüler, biz yaþayanlarý her gün helva yiyoz sanýrlarmýþ.” demiþler. Bunlar da bizim bi elimizi yaðda, bi elimizi balda sanýyorla besbelli. Atým yok, arabam yok; ne iþim var benim otoyollarda, köprülerde? Benim gafam kel, alay eder gibi sedef darak veriyorla. Altýn darak verseniz gaç yazar? Baþýnda saçý olmayan vatandaþ, daraðý ne yapsýn? Bedava geçiþiniz sizin olsun. Bizim otobanlarda, köprülerde iþimiz yok. Ýçmeye ayranýmýz yokken, tahtýrevanla tuvalete gitmek gibi bi huyumuz hiç yok.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.