..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




1 Mart 2019
Þerefine Ýnsanoðlu  
Hakan Yozcu
Oyunu, genelde ele aldýðýmýzda, her kesimden insanlarý ele alýyor. Sokakta yaþayan gariban insanlar. Parasýz, pulsuz, aç, üstü- baþý yýrtýk, kirli olan insanlar. Diðer tarafta da silah tüccarlýðý yaparak zengin olan ve para kazanmak uðruna masum insanlarýn ölmesine göz yuman cani insanlar. Bunlar, savaþýn etkisinden rant saðlayan umursamaz, vurdumduymaz insanlar.


:HBI:

     Ýskele Belediye Tiyatrosu, yeni oyunuyla Gazimaðusa seyircisine “Merhaba” dedi.
     28 Þubat 2019 akþamý Gazimaðusa Rauf Raif Denktaþ Kültür Ve Kongre Merkezi’nde Toygun Orbay’ýn yazdýðý, Sami Yakar’ýn yönettiði ve Ýskele Belediyesi Tiyatrosu’nun sahnelediði “Þerefine Ýnsanoðlu” adlý oyunu izledim.
     Farklý ve bol mesajlar içeren, savaþ karþýtý bir oyun. Özellikle günümüzde Dünyanýn birçok yerinde yaþanan savaþlar, bu oyunun önemini daha da artýrýyor.
     Dünyanýn her döneminde birçok savaþ yaþanmýþtýr. Bu savaþlarda birçok masum insan ölmüþ, yaþlý, kadýn, genç demeden birçok canýn yok olmasýna neden olmuþtu. Özellikle çocuklarýn çok fazla olmasý, tüm kafalarda soru iþareti oluþturdu. Neden çocuklar ölüyor?
     Ýþte oyunda “Çocuklar ölmesin” temasý ele alýnýyor. Çocuklar, Savaþlarda ölmesin vekör bir kurþun ile pisi pisine gitmesin düþüncesi anlatýlýyor.
     Oyun, sinevizyon destekli olarak savaþ sahneleri ile baþlýyor. Salonu Silah sesleri, bomba sesleri, çýðlýklar kaplýyor. Kendinizi adeta bir savaþýn ortasýnda hissediyorsunuz. Savaþýn tüm kötülüðü, ölen çocuklar, masum insanlar, kaçýþanlar, yaralananlar gözler önüne seriliyor.
     Tabii tüm bunlarla birlikte efektler çok iyi bir þekilde veriliyor. Müzik, oyunun temasý ile adeta bütünleþerek aktarýlýyor.
     Oyunu, genelde ele aldýðýmýzda, her kesimden insanlarý ele alýyor. Sokakta yaþayan gariban insanlar. Parasýz, pulsuz, aç, üstü- baþý yýrtýk, kirli olan insanlar. Diðer tarafta da silah tüccarlýðý yaparak zengin olan ve para kazanmak uðruna masum insanlarýn ölmesine göz yuman cani insanlar. Bunlar, savaþýn etkisinden rant saðlayan umursamaz, vurdumduymaz insanlar.
     Oyunda insan, acýmasýz, vahþi ve menfaatçi olarak gösteriliyor. Gözü paraya doymayan, bu uðurda diðer insanlara kýyan bir canavar olarak ele alýnýyor.
     Oyun baþladýðýnda kýþ aylarýnýn soðuk ve karlý gecelerinde sokakta yaþayan Marta ve Charlie sahneye çýkýyor. Bunlar, toplumun atýlmýþ, dýþlanan, masum, yoksul ve gariban kesimini temsil ediyorlar.
     Yazar, birçok mesajýný bu insanlar üzerinden veriyor izleyiciye. “Charlie: Zaten þarap için savaþýlmaz,” dediðinde Marta soruyor: “Neden çýkar peki, bu savaþ dediðin?” Charli de: “Açgözlülükten... Çýkar, para, zenginlik, ne dersen de... Yani bir þeyler elde etmen lazým, savaþmak için. Daha bolluk içinde olmaný saðlayacak bir þeyler. Toprak gibi, maden gibi. Kýsaca, baþkalarýnýn olan bazý þeylerin senin olmasý için yapýlýr savaþ. Yani, açgözlülük olmasa savaþ olmazdý. Gerçi, bazen kendini ya da sana ait olanlarý korumak için de savaþabilirsin; ama o zaman da baþkasýnýn açgözlülüðü söz konusudur. Yani, temel neden deðiþmez.” diye cevap verir.

Marta Charli’ye, “Çok kötü Charlie, çok, çok kötü... Çocuklar ölüyorlar Charlie, koca gözlü çocuklar...” dediðinde Charlie: “Büyükler de ölüyor.” diye cevap veriyor.
Ýþte savaþ böyle kötü bir þey. Savaþ, kimlerin öldüðüne bakar mý? Çocuk ölmüþ, yaþlý ölmüþ, kadýn-erkek ölmüþ bakar mý? Savaþ demek, ölüm demektir. Ve bu ölüm de herkes için vardýr savaþta. Savaþ, yaþ sormaz, cinsiyet sormaz, kimlik sormaz… Önüne gelenin canýný alýr, yok eder. Ýþte Charlie buna anlatmak ister Marta’ya verdiði cevapta: “Savaþ varsa, ölenler olacak… Küçük ya da büyük… Þiþman, zayýf, evli, bekar, zengin, yoksul… Olacak bunlar, Martha !”
     Oyunun ilerleyen sahnelerinde insan yaþamýnýn silah tacirlerini temsil eden zengin adamlarýný da Howard temsil eder. Eþiyle yaptýðý tartýþmada bunlarý dile getirir: “Savaþlar, çoðu kez kar-zarar hesabýyla yapýlýr yavrum. Bak, ne zaman büyük ekonomik buhranlar kasýp kavurmaya baþlasa ortalýðý, savaþ gelir ardýndan. Büyük savaþý düþünsene? O savaþýn galibi olmasaydýk, bu günlerin bolluðunu zor görürdük.”
     Bu tür silah tacirlerine göre, insan yaþamýnýn veya hayatýnýn önemi yoktur. Onlar için önemli olan yegâne þey paradýr. Silah satýlsýn, para kazanýlsýn o yeter. Kim nasýl ölürse ölsün önemli deðildir onlar için.
     Memleketinden binlerce kilometre uzaktaki bir ülkede savaþan bir çavuþun esirlere iþkence etmesinden dolayý savaþ suçlusu sayýlmasý ve bu nedenle yargýlanmasý ele alýnýr. Oyunda, okumuþ, yüksek mertebelere gelmiþ bir psikiyatrist ve avukatýn, onu kurtarmak için verdiði uðraþý izliyoruz.
Yýllarca hapiste yatan ve sinir bunalýmlarý geçiren çavuþ hapisten çýkarýlýr. Ama artýk o, normal yaþamda deðildir. Savaþý sorgular. Yanýnda ölen arkadaþlarýnýn suçunu sorgular. Kolsuz, bacaksýz kalan, kör olan arkadaþlarýný sorgular. Binlerce kilometre uzaklýktaki bir ülkede neden savaþtýklarýný sorgular. Bu rolün hakkýný Yalçýn Arýcý en iyi þekilde veriyor oyunda.
Tarih tekerrürden ibarettir dercesine, çavuþu hapisten çýkaran psikiyatrist de cinayet suçundan hapse girer ve Çavuþu anlamaya baþlar…
Oyunun, konusu ve verdiði mesajlar bakýmýndan ilgi ile izlenen bir oyun olduðunu söyleyebilirim. Sýkýlmadan ve merakla izleyebiliyorsunuz.
Oyuncular, rollerini hayli özümsemiþler. Bana göre oldukça baþarýlý idiler. Bunda Yönetmen Sami Yakar’ýn da payý oldukça büyük. Çünkü oyuncularýn ve oyun üzerinde adeta ilmek ilmek iþleme yapmýþ. Dekorundan, müziðine kadar her þeyi yerli yerince düþünmüþ.
Ýskele Belediye Tiyatrosu’nu ilk kurulduðundan bu yana bütün oyunlarýný izledim. Diyebilirim ki oyuncular bu alanda hayli mesafe kat etmiþler. Kendilerini çok iyi geliþtirmiþler. Artýk çýraklýk dönemlerini çoktan geride býrakmýþlar. Hatta ustalaþmýþlar bile diyebiliriz. Avukat Ralp Hodgson rolündeki Burkay M. Uzun müthiþ bir ses tonuna sahip. Profesyonellere taþ çýkartacak nitelikte. Yani bir tiyatro için aranan tüm özellikler var bu oyucuda. Yolunun açýk olmasýný diliyorum.
Oyunda Aliye Bozdað, Murat Sirhan, Burkay M Uzun, Bilal Dericioðlu, Yalçýn Arýcý, Cihan Yýldýz, Sýla Akgün rol almýþlar.
Teknik sorumlu Arda Ýlteriþ, suflöz Muhterem Hocaoðlularý, Ses-Iþýk-Efektte ise Ebru Kýrmýzý görev almýþlar.
Oyunda görev alan tüm arkadaþlarý kutluyorum.
Eðer savaþ karþýtý iseniz, barýþ yanlýsý bir kiþiliðe sahipseniz, zevkli ve hoþ bir vakit geçirmek istiyorsanýz, bu oyunu mutlaka izleyiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.