..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > ESRA BAYKAL




27 Nisan 2005
Arap Gecelerinin Büyüsü  
ESRA BAYKAL
Arap ülkelerinin, diðer ülkelerden farklýlaþan bir büyüsü vardýr. Havasýnda, suyunda, kokusunda garip bir büyü ve tutku saklýdýr.


:ADHF:
Arap ülkelerinin, diðer ülkelerden farklýlaþan bir büyüsü vardýr. Havasýnda, suyunda, kokusunda garip bir büyü ve tutku saklýdýr. Dillere dolanmýþ, çocukluðumuzdan beri kulaklarýmýzda, zihinlerimizde yer eden prenslere, prenseslere kadar giden adýný koyamadýðýnýz bir masalsýlýk vardýr Arap ülkelerinde...

Hayal aleminde büyüttüðünüz düþleri ve mekanlarý, gittiðinizde pek fazla göremezsiniz. Artýk o mekanlar yerlerini Amerikan rüyasýna býrakmýþlardýr...50 katlý Hilton’lar, beyaz sevimsiz binalar, Rockhouse, Mc Donald’s. ( Baðdat, zamanýn en modern ve masalsý þehriydi...Bugün...Kaybolmuþ, üstü çizilmiþ yaþamlarýn kenti. Belki yarýn Ýran...Mýsýr...Suriye...)

Ama yine de sanki bir yerlerden simsiyah gözlü, þahin bakýþlý bir prensin çýkýp, sizi atýnýn sýrtýna atacaðýný umarsýnýz. Gökdelenlere saray niyetine, farlarý yanmayan arabalara fayton niyetine bakarsýnýz...

Ama ne deðiþirse deðiþsin Arap ülkelerinde deðiþmeyen tek þey , baþýnýzý gökyüzüne kaldýrdýðýnýzda bir fanus gibi üzerinde ýþýldayan, pýrýl pýrýl yýldýzlardýr. Evrenin büyüklüðünden etkilenmenizi saðlayan, kendinizi küçücük ama nedense kýymetli hissetmenizi saðlayan bir gökyüzü vardýr gecelerinde...

Nil’den ve Kýzýldeniz’den esen ýlýk rüzgar belki de ilk fitili yakar gecelerde. Teninizde küçük ürpermeler yaratan, içinizi gýdýklayan, aklýnýzý karýþtýran ama bir enerji içeceði etkisi yapar Arap geceleri.

Müziðin ritmi kanýnýzý kaynatýr...Müziðin bunca þey anlattýðý nadir yerlerdendir...Acýyý, sözleri anlamasanýz da taa kalbinizde, neþeyi damarlarýnýzda, aþký, tutkuyu teninizde hissedersiniz. Sözler önemsizleþir, þivenin kabalýðý kaybolur, yenilenirsiniz her notada...

Kaybolmak, asla “eve” dönmemek istersiniz...Ev her neresiyse...Ve belki de asla bir “ev” olmamasý gerektiðini düþünürsünüz. Çünkü ruhunuz, kalbiniz, bedeninize öylesine büyük gelir ki; onlarý bir kutuya hapsetmemek gerektiðini, rüzgarla yolculuk edip, denizle yolunuzu bulmayý arzularsýnýz. Öze dönersiniz Arap gecelerinde...Çünkü aslýnda ruhunuz bir odaya, eve, malikaneye sýðmayacak kadar büyük, özgür ve sýradýþýdýr.

Yeniden aþka inandýrýr Arap geceleri insaný...Bir bakýþýn peþinden Fizan’a gitme gücünü verir. Küllenen duygularýn ilk çýtýrtýsýný, ilk kývýlcýmýný tetikler...Etrafta dolanan binbir koku, burun kemiðinizden genzinize, sonra teninize ve damarlarýnýza siner...Öyle bir kokudur ki bu, en çekici kadýnýn/adamýn elinizi uzatsanýz ulaþacaðýnýz mesafede olduðunu düþünürsünüz. Ve belki de O’nun... ”Belki yakýndadýr, neden olmasýn?!” dedirtir insana...Hatta, “ Burda olmalýydý ve O’nunla yaþanmalýydý. Çünkü Arap geceleri tutkusuz geçmemeli...” dedirtir.

Baþa çýkamazsýnýz eðer kendinizi býrakmazsanýz. Duygu yoðunluðu kalp sýkýþmasýna, taþikardiye neden olur, kendinizle savaþýrsanýz. Midenize aðrýlar girdiðinde Talcid almamaktýr Arap gecelerinin ruhu. Mide aðrýsýný dibine kadar yaþayýp, gözyüzüne bakarken düþler kurmaktýr. Ulaþamasanýz da yanýnýzdaymýþ gibi yaþamaktýr.

Dans ederken, kimin baktýðýna, ne düþündüðüne önemsemeden dans etmektir. Ritmi tüm bedeninizde hissetmek, sonra onunla bir olmaktýr. Týpký seviþmek gibi. Uyumla, arzuyla ve sonrasýndaki yenilemeyle...
O’na ilk dokunduðunuz andaki tutkudur Arap geceleri...Ve tutku yaþanmamýþlýða dönüþürse, insaný yorar. Ýçin için kemirir. Sonunu görerek zevk almaktýr Arap geceleri...Gözlerine son kez bakmak için bilmediðiniz sokaklarda onu aramaktýr. Kokusunu, O taa asansörün kapýsýnda, taa 1. kattayken duymak, geldiðini hissetmek, hatta O’nu çaðýrmaktýr.

Ellerinizden kayar Arap geceleri...Gerçeklerle baþlar, düþlerle sürer, bir rüya gibi biter...Geriye, ne olduðunu, neden olduðunu anlayamadýðýnýz bir sýcaklýk kalýr. Bitse de, asla yeniden yaþanmasa da kalpte küçük bir pencere, bir kaçamaktýr. Her sýkýþtýðýnýzda o pencereden dýþarý bakabilir ve hayata biraz daha umarsýz devam edebilirsiniz.

Arap geceleri tutkuyla yenilenmenizi, sevgiyle ýþýldamanýzý, aþký yeniden keþfetmenizi saðlar...

Ve bazen de O’nu çok özlemenizi...

Ýyilikler,

Esra




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Yapýmý Tatil Beldesi - Sharm El - Sheikh
Adalar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.