..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke bağımsız olmadan, bağımsızlık da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > Emine Pişiren




11 Ağustos 2008
Sinerji... (- I - )  
"...Erkekle kadının dünyaya bir çocuk getirmesi de sinerjiktir..."

Emine Pişiren


"...Bu sözler mucizevi bir şekilde etkisini göstermiş ve sahada sanki tükenmez bir enerjiyle oyun oynamışlardı. Sonuç kaçınılmazdı. Türk takımımız dünya üçüncüsü olmuştu. Mektupla gelen sinerjik iletişim, takım ruhunu sağlamıştı..."


:CBJJ:

Yaşamımızın her alanında, gereksinim duyduğumuz bu enerjiye sahip değilsek, kullanamıyorsak başarı ve mutluluğada ulaşamayız.
Geçen yazımda mutluluk enerji bataryamızın her zaman dolu olması gerektiğinden bahsetmiştim. Elime geçen bir kitap,”işte bu!” dedittirecek bilgilerle donatılmıştı. Kitap, Stephen R. Covey’e aitti. Konusu ise, etkili insanların başarısı ve alışkanlıklarını içermekteydi. Yazara göre,”Mutlu olmak!” aslında çok kolaydı. Ve kimimiz bilerek kimimiz ise farkında olmayarak bataryamızı doldurmaktaydık. Nasıl mı? Sinerjiyle! Evet, bu mümkündür.
Sinerji; bir bütünün parçalarının toplamından daha büyük olması demektir. Bu sıradan bir parça değildir. Hayatımızın en önemli mucizevi bir parçasıdır. Sinerji, doğada her yerde vardır. İki bitkiyi yan yana getirin ve kökler birbirine karıştığı zaman toprağın niteliğini değiştirirler.
Erkekle kadının dünyaya bir çocuk getirmesi de sinerjiktir. Kısacası bir artı bir eşittir iki eder. Farklılıklar oluşturur ve yaşamımızın özü olmasını sağlar. Önemli olan bu farklılıklara saygı göstermek ve değer vermektir. Güçlü yönleri alıp zayıf yönlerimizin üzerine yapılandırmamız gerek. Sinerjik iletişimde böyledir.

-“Bıktım artık, her yükü taşımaktan!..” gibi sözleri söylediğimiz, yakındığımız ve duyduğumuz çok olmuştur. Doğal dengeyi bozduğumuz an sinerji olumlu halden sıyrılır ve mutsuzluk, huzursuzluk oluşur. Yaşam trajediye dönüşür. Sinerji deneyimi olan insanlar yaşamın her alanında mucizevi bir başarı göstermiştir. Çünkü sinerjide arzu vardır. Arzu tutkuya tutku ise elde etme isteği ile buluşur.
Anımsar mısınız? Türk taraftarlarının alınmadığı avrupa stadyumunda, çoğunluğun karşı takımın taraftarlarıyla dolu, maç öncesi Türk futbolcuları çok gergin ve panik içindeydiler. Bunu fark eden sn Fatih Terim’in, futbolculara son taktikleri vermek için soyunma odasına girdi.
Gördü ki, ekip tedirgin ve heyecan içindeydi. Bu hal ise, başarının en can alıcı düşmanıydı. Başarılı bir teknik direktör olan bu insan, sahaya çıkmadan son dakikalarda sinerjisini kullanması futbol tarihinde coşku yaratmasına neden olmuştu.
Fatih hoca, cebinden bir mektup çıkartıp,
-”Arkadaşlar bu mektubu okuyunca, inanın çok etkilendim. Çünkü bu mektup sizlere yazılmış. Yazan kişi bir Türk kadını. Özellikle bu anda okumamı rica etmiş...”
Ve mektubu okumaya başladı. Bu durum, bizleri ekran karşısında dondurmuştu. Aynı zamanda da altmış milyon insanın potansiyel enerjisini emmiş olup, sinerjiye dönüştürmüştü. Mektubun kısaca içeriği şöyleydi.

-“Türk Ulusu sizin arkanızdadır. Yalnız değilsiniz!..”

Bu sözler mucizevi bir şekilde etkisini göstermiş ve sahada sanki tükenmez bir enerjiyle oyun oynamışlardı. Sonuç kaçınılmazdı. Türk takımımız dünya üçüncüsü olmuştu. Mektupla gelen sinerjik iletişim, takım ruhunu sağlamıştı.
Hani derler ya, “Kağıdım gökyüzü kalemim toprak olsa yine de sözüm sığmaz gökyüzüne...”
Sevgili okurlarım bugün yazımı ünlü İtalyan düşünür ve yazar olan Leo Buscağlia’nın öğrencileriyle arasında geçen küçük bir anısını aktaracağım...
Sınıfa hızla giren Leo Buscaglia MBA öğrencilerine gülümseyip,

-”Kağıtlarınızı çıkarın sizi imtihan edeceğim...”der.

Öğrenciler şaşkın ve hazırlıksız yakalanmıştır! Hoca tek soru sorar ve tüm sınıf bu soruya aynı yanıtı verir. Soru şuydu.”Ölümünüze bir hafta kalmış olduğunuz öğrenseniz ne yapmak isterdiniz?” Sınıfın yanıtı ise,” Sevdiğimiz insana koşar ve onu sevdiğimizi söylerdik!”
Leo Buscaglıa sınav kağıtlarının sonuçlarını merakla bekleyen öğrencilere öfkeyle haykırmış!

-“Bu güzel sözleri söylemeniz için illa ölmeniz mi gerekiyordu!..”

Ve bu son derece pozitif sinerjik etki yapan sözlerin ardından tüm sınıf boşalmış...
Sizlerinde sıra dışı, buna benzer yaratıcı anılarınız olmuştur. Birinin yaşamını kurtarmak, bir krizi çözmek, bir mucizeye tanık olmak gibi sinerjiye tanık olmuşunuzdur. İnsan yaşamının kıyısında küçük çaplı olayları fark eder.
Kısacası sevgi ve hoşgörü yoksa güvende pılını pırtısını alır gider ve özgüvenimiz öksüz kalır. Umuda kurşun atmayalım ve her daim içimizdeki enerjiyi el ele sinerjiye çevirelim.
Yüzünüzden gülücükler gönlünüzden ise bahar eksik olmasın!..

Emine Pişiren/Edremit Olay Gazetesi/Nisan.2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Değerli Yazım Dostumuz Sayın...
Hadi Yıkayalım Ruhumuzu!..
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaşıyorum Ben Anne?
Ben Yaşarken Ölmüşüm de Haberim Yokmuş!..
Utandım İnsan Oluşumdan
Anasını Öpen Kadı Olursa...
Acıdan da Zevk Alırız
Yüzlerce Hayattan Biri...
Kadının Özü O Yasak Kelime
Hiçbir Şey Göründüğü Gibi Değildir

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yarım Somun Yemek İçin Orospuluk
Entellektüel Kadınlar Nasıl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canınız Hoşaf mı Çekti?
Allah'ın Laneti Üzerlerine Olsun!..
Eh, Burası Türkiye
Her İkisi de Bir Şairin Asil Yüreğine Sahiptiler
Havada Bok Kokusu Var Baba
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Siz Böyle Yanmıyor Musunuz? - 2 -
Kısa Kes Aydın Havası Olsun!..

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Adamdan Saymışız [Şiir]
Ah Ulan Istanbul! [Şiir]
7. Didim Şiir ve Şairler Buluşması [Şiir]
Çekinme Söyle [Şiir]
Yağmur Kuşu Suskunluğu [Şiir]
Hangi Dua İle Sana Gelelim? [Şiir]
İsterdim [Şiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Şiir]
Madem ki... [Şiir]
Git Demene Gerek Yok [Şiir]


Emine Pişiren kimdir?

Yazmayı, okumayı ve birikimlerimi paylaşmayı seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köşe yazarıyım. Bazı web sayfalarında da edebiyat adına paylaşımlarım yayınlanmaktadır. Sevgi ve ışık sizle olsun.

Etkilendiği Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvın Yalom, Dale Carneige, Doğan Cüceloğlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Emine Pişiren, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.