..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Emine Piþiren




11 Aðustos 2008
Sinerji... (- I - )  
"...Erkekle kadýnýn dünyaya bir çocuk getirmesi de sinerjiktir..."

Emine Piþiren


"...Bu sözler mucizevi bir þekilde etkisini göstermiþ ve sahada sanki tükenmez bir enerjiyle oyun oynamýþlardý. Sonuç kaçýnýlmazdý. Türk takýmýmýz dünya üçüncüsü olmuþtu. Mektupla gelen sinerjik iletiþim, takým ruhunu saðlamýþtý..."


:CJIJ:

Yaþamýmýzýn her alanýnda, gereksinim duyduðumuz bu enerjiye sahip deðilsek, kullanamýyorsak baþarý ve mutluluðada ulaþamayýz.
Geçen yazýmda mutluluk enerji bataryamýzýn her zaman dolu olmasý gerektiðinden bahsetmiþtim. Elime geçen bir kitap,”iþte bu!” dedittirecek bilgilerle donatýlmýþtý. Kitap, Stephen R. Covey’e aitti. Konusu ise, etkili insanlarýn baþarýsý ve alýþkanlýklarýný içermekteydi. Yazara göre,”Mutlu olmak!” aslýnda çok kolaydý. Ve kimimiz bilerek kimimiz ise farkýnda olmayarak bataryamýzý doldurmaktaydýk. Nasýl mý? Sinerjiyle! Evet, bu mümkündür.
Sinerji; bir bütünün parçalarýnýn toplamýndan daha büyük olmasý demektir. Bu sýradan bir parça deðildir. Hayatýmýzýn en önemli mucizevi bir parçasýdýr. Sinerji, doðada her yerde vardýr. Ýki bitkiyi yan yana getirin ve kökler birbirine karýþtýðý zaman topraðýn niteliðini deðiþtirirler.
Erkekle kadýnýn dünyaya bir çocuk getirmesi de sinerjiktir. Kýsacasý bir artý bir eþittir iki eder. Farklýlýklar oluþturur ve yaþamýmýzýn özü olmasýný saðlar. Önemli olan bu farklýlýklara saygý göstermek ve deðer vermektir. Güçlü yönleri alýp zayýf yönlerimizin üzerine yapýlandýrmamýz gerek. Sinerjik iletiþimde böyledir.

-“Býktým artýk, her yükü taþýmaktan!..” gibi sözleri söylediðimiz, yakýndýðýmýz ve duyduðumuz çok olmuþtur. Doðal dengeyi bozduðumuz an sinerji olumlu halden sýyrýlýr ve mutsuzluk, huzursuzluk oluþur. Yaþam trajediye dönüþür. Sinerji deneyimi olan insanlar yaþamýn her alanýnda mucizevi bir baþarý göstermiþtir. Çünkü sinerjide arzu vardýr. Arzu tutkuya tutku ise elde etme isteði ile buluþur.
Anýmsar mýsýnýz? Türk taraftarlarýnýn alýnmadýðý avrupa stadyumunda, çoðunluðun karþý takýmýn taraftarlarýyla dolu, maç öncesi Türk futbolcularý çok gergin ve panik içindeydiler. Bunu fark eden sn Fatih Terim’in, futbolculara son taktikleri vermek için soyunma odasýna girdi.
Gördü ki, ekip tedirgin ve heyecan içindeydi. Bu hal ise, baþarýnýn en can alýcý düþmanýydý. Baþarýlý bir teknik direktör olan bu insan, sahaya çýkmadan son dakikalarda sinerjisini kullanmasý futbol tarihinde coþku yaratmasýna neden olmuþtu.
Fatih hoca, cebinden bir mektup çýkartýp,
-”Arkadaþlar bu mektubu okuyunca, inanýn çok etkilendim. Çünkü bu mektup sizlere yazýlmýþ. Yazan kiþi bir Türk kadýný. Özellikle bu anda okumamý rica etmiþ...”
Ve mektubu okumaya baþladý. Bu durum, bizleri ekran karþýsýnda dondurmuþtu. Ayný zamanda da altmýþ milyon insanýn potansiyel enerjisini emmiþ olup, sinerjiye dönüþtürmüþtü. Mektubun kýsaca içeriði þöyleydi.

-“Türk Ulusu sizin arkanýzdadýr. Yalnýz deðilsiniz!..”

Bu sözler mucizevi bir þekilde etkisini göstermiþ ve sahada sanki tükenmez bir enerjiyle oyun oynamýþlardý. Sonuç kaçýnýlmazdý. Türk takýmýmýz dünya üçüncüsü olmuþtu. Mektupla gelen sinerjik iletiþim, takým ruhunu saðlamýþtý.
Hani derler ya, “Kaðýdým gökyüzü kalemim toprak olsa yine de sözüm sýðmaz gökyüzüne...”
Sevgili okurlarým bugün yazýmý ünlü Ýtalyan düþünür ve yazar olan Leo Buscaðlia’nýn öðrencileriyle arasýnda geçen küçük bir anýsýný aktaracaðým...
Sýnýfa hýzla giren Leo Buscaglia MBA öðrencilerine gülümseyip,

-”Kaðýtlarýnýzý çýkarýn sizi imtihan edeceðim...”der.

Öðrenciler þaþkýn ve hazýrlýksýz yakalanmýþtýr! Hoca tek soru sorar ve tüm sýnýf bu soruya ayný yanýtý verir. Soru þuydu.”Ölümünüze bir hafta kalmýþ olduðunuz öðrenseniz ne yapmak isterdiniz?” Sýnýfýn yanýtý ise,” Sevdiðimiz insana koþar ve onu sevdiðimizi söylerdik!”
Leo Buscaglýa sýnav kaðýtlarýnýn sonuçlarýný merakla bekleyen öðrencilere öfkeyle haykýrmýþ!

-“Bu güzel sözleri söylemeniz için illa ölmeniz mi gerekiyordu!..”

Ve bu son derece pozitif sinerjik etki yapan sözlerin ardýndan tüm sýnýf boþalmýþ...
Sizlerinde sýra dýþý, buna benzer yaratýcý anýlarýnýz olmuþtur. Birinin yaþamýný kurtarmak, bir krizi çözmek, bir mucizeye tanýk olmak gibi sinerjiye tanýk olmuþunuzdur. Ýnsan yaþamýnýn kýyýsýnda küçük çaplý olaylarý fark eder.
Kýsacasý sevgi ve hoþgörü yoksa güvende pýlýný pýrtýsýný alýr gider ve özgüvenimiz öksüz kalýr. Umuda kurþun atmayalým ve her daim içimizdeki enerjiyi el ele sinerjiye çevirelim.
Yüzünüzden gülücükler gönlünüzden ise bahar eksik olmasýn!..

Emine Piþiren/Edremit Olay Gazetesi/Nisan.2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Hadi Yýkayalým Ruhumuzu!..
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaþýyorum Ben Anne?
Ben Yaþarken Ölmüþüm de Haberim Yokmuþ!..
Utandým Ýnsan Oluþumdan
Anasýný Öpen Kadý Olursa...
Acýdan da Zevk Alýrýz
Kadýnýn Özü O Yasak Kelime
Yüzlerce Hayattan Biri...
Hiçbir Þey Göründüðü Gibi Deðildir

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -
Kýsa Kes Aydýn Havasý Olsun!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.