..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Emine Piþiren




20 Þubat 2010
Hadi Yýkayalým Ruhumuzu!..  
Emine Piþiren
Bir mutluluk köþemiz olmalý ve bu köþemizde yalnýz kendimiz olmalýyýz. Ýçinde sevgi çiçekleri olan hayal kurduðumuz bahçemizi, baharýn çiçekleri ile donatmalý, ruhu o çiçeklerin kokularýyla doldurmalýyýz.


:CCAA:


Neden ani heyecanlara, aþýrý sevinçli telaþlara ve acý ile hüznü bulamaç yaparak yüreðimizi farkýnda olmadan limon gibi sýkar dururuz?
Ruhumuzu bir "narenciye sýkar "gibi sýkmayý ne zaman fark ederiz?
Yanýt:
Saðlýðýmýz bozulunca!..
Ýnsanlarýn duygusal zekalarý ani geliþen olaylar karþýsýnda, “zýnk” diye donup kalýr ; sonrasýnda ise bir þaþkýnlýk, bir telaþ yaþanýr. Bir nevi duygu frenleri bozulur, kiþilik ayarý kaçar, vs...
Bu anlarýmýzda; neþeli ve mutlu duygularý konuklarken bedenimizde, ani gevþemeler oluþur. Telaþlý, gergin, huzursuz, ve mutsuz anlarýmýzda ise ani kasýlmalar oluþur bedenimizde. Sonunda kaslarýmýz içinde yer alan damarlarýmýz; bu kasýlmaya baðlý daralmalar/geniþlemeler baþlar.
Sonuçta ya tansiyonumuz yükselir, bir kalp hastalýðýna aday oluruz, ya da beyin enfaktüsü geçirir, geniþleyen damarla beyin kanamasý olur, hayatýmýz riske girer. Soluðu ya dahiliye uzmanýnýn karþýsýnda, ya da psikoterapistin sedyesinde alýrýz.
Stres; sinir sistemimizi öyle etkiler ki, daha ileriki arazý olan "felce" bile sürükler bizi. Ve þu çok kesindir ki tüm rahatsýzlýklar stresten kaynaklanýr. Bedenimizde artçý þoklar gibi sarsýlýr, kanýmýzýn kimyasý bozulur ve fizyolojik depremler yaþarýz. Hatta genlerimizdeki en hassas organýmýz hangisi ise o organýmýz etkilenir ve hasta olur.
Mutluluk enerji bataryamýz stres ile azalýr. Azalýnca da mutsuzluk yürek kapýsýndan içeri sýzar. Yeniden bu kaynaðý alabilmemiz için duygularýmýzý kontrol etmeliyiz. Freni bozuk bir araç, sonunda hem kendine hem karþýsýndakine çarpacak ve zararý gözle görülür derecede olacaktýr. Ýnsanýn da duygu frenlerini korumasý ve bakýmýný yapmasý gerekir.
Günlük ve sosyal yaþamýmýzda sürekli gerilim halinde olduðumuzdan kaslarýmýzdaki var olan en önemli etken maddeyi tüketmekteyiz. Adý "kalsiyum "olan bu elementin yokluðunda bedenimiz zayýf düþer. Yorgunluk, halsizlik, tembellik ve iþtahsýz bir bedenin ne kendine ne çevresine faydasý olmaz.
Mükemmel bir ahenkle otonom çalýþmakta olan insan vücuduna hükmeden bir küçük bez vardýr. Adý "Hipofiz"olan bu bezin marifetlerini saymakla bitiremeyiz. Bu bez beynimizden tüm vücudumuza ve ruhumuza adeta hükmeder. Özellikle salgýladýðý “mutluluk” hormonu bedenimizin enerji bataryasýnýn dolu olmasýný saðlar. Adý "Endorfin" olan bu hormonumuzun azalmasý halinde;
Depresyon bulaþýr ruhumuza.
Sýkýntý…
Aþýrý alýnganlýk…
Bunalým…
Endiþe…
Panik atak bozukluklarý…
Mani/Melankoli durumlarý…
Aþýrý hassasiyet ve Vesveseli bir kiþilik renk tablosunun yaný sýra; bedensel hastalýklar baþ gösterir. Kanser baþta olmak üzere; kalp/akciðer hastalýklarý, mide ve üriner sistem hastalýklarý baþý çeker.
Peki ne yapmalýyýz?
Bize mutsuzluk bulaþtýran her vakadan, her sürekli olumsuz haberlerle insan ruhunu bunaltan insanlardan uzak kalmalýyýz.
Yüreðimizdeki sevginin farkýnda olup önce kendimizi sevmeli sonra yüzünde mutluluk enerjileri taþýyan pozitif insanlarla iletiþim halinde olup, spor ve temiz havayý bedenimizden eksik etmemeliyiz.
Bir mutluluk köþemiz olmalý ve bu köþemizde yalnýz kendimiz olmalýyýz. Ýçinde sevgi çiçekleri olan hayal kurduðumuz bahçemizi, baharýn çiçekleri ile donatmalý, ruhu o çiçeklerin kokularýyla doldurmalýyýz.
Ancak böyle yýkanýr ve arýnýr ruhumuz…

Haydi Yýkayalým Ruhumuzu!..

Sevgi ve ýþýkla


Emine Piþiren/Akçay
20.Þubat.2010



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaþýyorum Ben Anne?
Sinerji... (- I - )
Ben Yaþarken Ölmüþüm de Haberim Yokmuþ!..
Utandým Ýnsan Oluþumdan
Anasýný Öpen Kadý Olursa...
Acýdan da Zevk Alýrýz
Kadýnýn Özü O Yasak Kelime
Yüzlerce Hayattan Biri...
Hiçbir Þey Göründüðü Gibi Deðildir

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -
Kýsa Kes Aydýn Havasý Olsun!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.