..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi başka. -Orhan Veli
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Toplumsal Olaylar > eyyüp yıldırmış




8 Nisan 2009
1 Mayıslar ve Sözde Emek Dostları  
eyyüp yıldırmış
Emek mücadelesi ekmek mücadelesi ile ayrılmaz bir bütün. Çalışanlar bu gün ellerinden alınmaya gayret gösterilen kazanımlarını kolay hak etmediler. ..


:AHFI:
Emek mücadelesi ekmek mücadelesi ile ayrılmaz bir bütün. Çalışanlar bu gün ellerinden alınmaya gayret gösterilen kazanımlarını kolay hak etmediler. Bu ayrı bir yazı konusu olacak kadar uzun ve kapsamlı bir konu ben bu yazımda 1 Mayıs hareketinin kaynağını ve yurdumuzda hep kanlı olarak anımsadığımız bizim 1 Mayıslarımızı sizlere hatırlatmaya çalışacağım.
(*) 1 Mayıs'ın Kökenleri Nedir?
“Gerçekten işçilere, kendi kendilerine kararlaştırdıkları bir anda, kitle halinde işi bırakmaktan daha fazla cesaret ve kendi gücüne güven duygusunu ne verebilirdi? Fabrikaların ve atölyelerin ebedi kölelerine, kendi öz birliklerini toplamaktan daha fazla ne cesaret verebilirdi? Böylece, proleter bir kutlama günü düşüncesi hızla benimsendi ve Avustralya'dan diğer ülkelere yayılmaya başladı, ta ki sonunda tüm proleter dünyayı fethedene dek”.
1886'da 1 Mayıs'ın evrensel bir iş bırakma günü olması fikri ABD işçilerince kararlaştırıldı. 1888'de polis ve idari baskılara rağmen,
1890 Mayıs ayında daha büyük eylemler yapmak üzere kara aldıkları bir tarihtir.
Geri kalan gelişmeleri yine aynı kaynak şöyle anlatır.” Bu sırada Avrupa'daki işçi hareketi de güçlendi ve canlandı. Bu hareketin en güçlü ifadesi, 1889'da toplanan Uluslararası İşçiler Kongresi oldu. 400 delegenin katıldığı bu Kongrede, sekiz saatlik işgünü talebinin en başta yer alması gerektiği yolunda karar alındı. Bunun üzerine Fransız sendikalarının temsilcisi, Bordeaux'lu işçi Lavigne, bu talebin tüm ülkelerde evrensel bir iş bırakma ile dile getirilmesini teklif etti. Amerikan işçilerinin temsilcisi, yoldaşlarının 1 Mayıs 1890'da grev yapılması yolunda aldığı karara dikkat çekti ve Kongre bu tarihte uluslararası bir proletarya gününün kutlanmasına karar verdi”.
İlk eylem 8 saatlik iş günü talebi üzerine kurulmuştu, bu hak alındıktan sonrada 1 Mayıs tüm dünyada emek mücadelesi günü olarak kutlana gelmiştir.
Tüm dünyada emek bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs ülkemizde nasıl algılanıyor, biraz da ona değinelim.
(**)Türkiye'de 1 Mayıslar ya kanlı ya da yasak
Türkiye'de ilk 1 Mayıs'ın Osmanlı İmparatorluğu'nun çözülme yıllarına denk düştüğü ve 1909'da Üsküp'te kutlandığı biliniyor. İstanbul'daki ilk 1 Mayıs'ın tarihi ise 1912. İttihat Terakki'nin 1913'te sıkıyönetim ilan etmesi ve 1. Dünya Savaşı nedeniyle 1921 yılına kadar yedi yıl boyunca 1 Mayıs gösterileri yapılmadı.
1921 yılında ise işgal kuvvetleri 1 Mayıs'ı yasaklasa da, Tramvay, Vapur ve Haliç Tersanesi işçileri iş bırakma eylemiyle kutlamalarını gerçekleştirdi. Yine 1922 yılı, 1 Mayıs'ta İstanbul ve Ankara'da iş bırakma eylemleri ve mitingler düzenlendi. 1923'te toplanan İzmir İktisat Kongresi'nde 1 Mayıs'ın Türkiye İşçileri Bayramı olmasını benimsedi ve tarım dışı işlerde çalışma süresi de sekiz saat olarak belirlendi. Bu kararlar dünya çapında son derece ileri özellikler taşısa da, kâğıt üzerinde kaldı. 1923'teki olumlu hava sayesinde mitingler düzenlense de, hükümet 1924'te 1 Mayıs gösterilerini yasakladı. Gazeteler toplandı, tutuklanan işçiler oldu. 1925'te Şeyh Sait isyanı gerekçe gösterilerek çıkarılan Takrir-i Sükun Kanunu'nu 1 Mayıs'ı yasaklamak için de kullanıldı”.
Uzun yıllar1926'dan 1975'e kadar, 1927 yılındaki Kâğıthane kutlamaları hariç, 50 yıl boyunca kitlesel bir gösteri yapılamadı.
1975, yılında ilk yasal 1 Mayıs İstanbul Tepebaşı'nda bir düğün salonunda gerçekleştirildi,
1976, 1 Mayıs'ın yeniden alana çıktığı yıldır,
1977, 'Kanlı 1 Mayıs' olarak tarihe geçti,
1980, yılı 12 Eylül darbesi. 1 Mayıs'ın kutlanmasına izin vermek bir yana, o günü tatil olmaktan da çıkardı.
1988'de sendikacılar yeniden Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isterler,
1989 1 Mayıs kutlamalarının yasaklı yıllarının devamıdır...
Liste ve kutlamaların seyir halini az çok hepimiz biliyoruz. Emek mücadelesini yapan insanlarımız bu yılda 1 Mayısta alanlarda haklı taleplerini dile getirirken aralarına sonradan karışan yâda uzun yıllardır sırtlarında taşıdıkları sözde emek dostlarının provaktif söylem ve eylemlerinin, kendi onurlu mücadelelerine gölge düşürmesine izin vermemelidirler. Bu bilinç ve olgunlukta olan tüm emekçi dostların 1 Mayıs gününü şimdiden kutluyorum.
(*)- Rosa Luxemburg, Sendika.Org
(**)-RUHİ SANYER’ in anılarından
ERTUĞRUL MAVİOĞLU, http://www.radikal.com.tr/haber.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplumsal olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yunan Megalo İdea" Sı ve İnsan Hakları
Kktc" de Neler Oluyor?

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Nu Ninda - An Ezzateni, Watar - Ma Ekuteni
Yaratıcı Drama
Duru Bir İnsan, Yılmaz Duru" Ya Vefasızlık…
Claude Monet' İn Yaşamı Üzerine Bir Deneme
Putin mi Medvedev mi Rusya"nın Gerçek Lideri Kim?
Seç Beğen Her Çeşit Öğretmen Var!
Beşir"le Vals
Fransa (Soykırım) Yapmamıştır
Sarı Gelin
Sokak Çocukları

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aşık Veysel [Şiir]
Bir Sevdam Var [Şiir]
Kızlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Işık! [Öykü]
Angut Kuşunun Vefası [Öykü]
Ah İsmail Ah [Öykü]
Aramızdaki Hainler (Şahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnız Bir Yıldız [Öykü]


eyyüp yıldırmış kimdir?

1959 Divriği/Sivas doğumluyum.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © eyyüp yıldırmış, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.