..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Cemal Zöngür




8 Eylül 2018
Düþüncenin Geliþimi ve Toplumsal Körleþme  
Nitelikli Düþünce Doða ve Canlý Yaþamýný Temel Almaktýr, Niteliksiz Düþünce Her Þeyde Yüksek Menfaat Demektir.

Cemal Zöngür


Biyolojik edim ve güdü tüm canlýlarda mevcut olsa da, maymunlarýn dýþýnda diðer canlýlarýn beyin hacmi ve nöron sayýlarý, insan beyin kapasitesinin çeyreði bile deðildir. Bu yüzden hayvan türlerinin edim ve güdülenmesinde, öznel ya da nesnelliðin varlýðý (Ontoloji) söz konusu deðildir.


:AACI:

Düþünce geliþimi söz konusuysa; toplumsal körelmenin olamayacaðýný ifade edecekler olabilir. Ancak dünya yüzündeki 8 milyar insanýn düþünce niteliðini net olarak bilmesek de, mevcut yaþananlar körelme ve yozlaþmayý gösteriyor.

Örneðin insandaki doðal egonun tamamen ölüp süperegonun hakimiyet saðlamasý. Bu duygu “Acýktýðý zaman doymayacaðýný, doyduðunda acýkmayacaðýný düþünen” çertefilli insan ortaya çýkarmýþtýr.

Ýnsan topluluklarýnýn en az %90'ý yeme, içme, konuþma, üreme, kazanma ve kabaca kendini ifade etmeyle düþüncesinin geliþtiðine inanýr. Diðer taraftan büyüyen çevre ve doða felaketlerini görmemezlik nasýl ifade edilebilir ki?

Üstelik bu kitlenin, kendinden daha aç gözlü, doyumsuz cambaz siyasetçi, yönetici ve dini kiþilerin arkasýndan sürüklenmeleri, düþüncenin ne olup olmadýðýný sorgulatmaya yetiyor.

Bu gerçeklerden yola çýkarak düþüncenin insan bilincinde nasýl oluþtuðunu, geliþim ve deðiþim aþamalarý incelendiðinde, her þeyi daha net anlayabiliyoruz.

Düþüncenin (Ýdealizm) insana has bir duygu olduðunu herkes bilir. Bunun insan beyin hacminin diðer tüm canlardan büyüklüðü ve milyarlarca nörona sahip olmasý sonucunda ortaya çýkan doðal bir güdüdür.

Vücuttaki biyolojik enerji, beyin nöron mekanizmasýný harekete geçirerek, bilinçte nesnel ve öznel düþünselliði oluþturur. Mevcut beyin yapýsý insan türünün doðuþundan itibaren tarif edilen hacim ve kapasitededir.

Biyolojik edim ve güdü tüm canlýlarda mevcut olsa da, maymunlarýn dýþýnda diðer canlýlarýn beyin hacmi ve nöron sayýlarý, insan beyin kapasitesinin çeyreði bile deðildir. Bu yüzden hayvan türlerinin edim ve güdülenmesinde, öznel ya da nesnelliðin varlýðý (Ontoloji) söz konusu deðildir.

Ýnsaný; hayvandan ayýran temel varoluþsal (Ontoloji) yapý, öznel ve nesnel düþünce olduðuna göre, bunun evrimleþme, geliþim ve deðiþimini, insanýn yaþamsal ifade þekillerinden daha net anlamak mümkün.

Düþünsel varoluþsallýk çok iyi analiz edilmelidir. Çünkü her türlü imkan ve olanaklara raðmen, uygarlaþmýþ insanýn süperegoyla aptallaþtýðý realitesi söz konusudur.

Ýnsan beynini bir makine veya bilgisayar þeklinde düþünelim. Ana kumanda merkezine yüklenen küçük metal parçalar, aldýðý enerjiyi kapasite ve özellikliðine göre dönüþtürerek yapýlmak istenen iþe cevap verir.

Ýþte insan beyinindeki nöronlar; beslenme ve hareket yoluyla alýnan enerjinin %20'sini kullanýr. Ayný þekilde beyne giden ses, ýþýk, koku, hava ve yüklenen bilgilerin niteliklerine göre, nöronlar bilinçte düþünme ve hareket yetisini geliþtirir. Böylece düþüncenin nitelikli veya niteliksiz olduðu ortaya çýkýyor.

Çaðýmýz insanýnýn nöronlarýna ve bilince yüklenen bilgiler daha çok hükmetmek, bencil, ukala, kuralsýz ve ahlaksýzca her þeye sahip olma þeklindeyken, bu asla gerçek düþünce olarak görülemez. Gerçek düþünce için beyne depolanan bilgilerin nitelikli olmasý þarttýr.

Örneðin M.Ö.12 milyon ve 65 bin yýllarýnda, insanlarýn edim ve güdüsel istemleri düzenleyen beyin nöronlarýnýn hareket ve düþündürme kapasitesi, hayvanlarýnkiyle ayný noktada idi. Çünkü insan türü ilk dönemler hayvanlardan daha sýnýrlý hareket yeteneðine sahiptiler.

Aradan geçen milyonlarca yýla raðmen hayvanlarýn edim ve güdüsel biyolojik yapýlarý ayný kalmýþtýr. Bazý hayvan türlerinin fizik yapýlarý çeþitli popülasyon ve mutasyonlarla deðiþim göstermiþ olsa bile, beyin ve istemsel güdüleri deðiþmemiþtir.

Ýnsan ise hem düþünsel hem de biyolojik fiziksel evrimleþmeyle, olaðanüstü bir deðiþim göstererek günümüzdeki þeklini aldý. Ýnsandaki bu nesnel ve öznel güdüler bütünü düþünselliðinin, yaþama yansýmasý iki temel felsefeyle ifade þeklini almýþtýr. Bunlar somut materyalist düþünme ve soyut metafizik düþüncedir.

Somutsal materyalist Ýdea; insanýn biyolojik enerji hareketiyle, bilinçte oluþan maddi güdü ve edimlerden açlýk, doyum korunma gibi yüzlerce egoist düþünsel fiillerin nesneye uygunluðunu tarif eder. Ayný zamanda bu yapý soyut öznelliði de geliþtirendir. Somut nesnellik yeterli þekilde geliþmeden, sürekli soyutlaþarak anlam kaymasýna neden olan öznel ideanýn ortaya çýkmasý düþünülemez.

Soyutsal metafizik idea ise; insan bilincinde oluþan enerjik edim ve güdüsel duygularýn, bilinçte kendiliðinden dönüþemeyeceðine inanarak, tanrýsal Metafizik öznellikle ifade eder.

Ancak bu soyut düþünce, ayaklarý üzerine yürümeyi dahi bilmeyen insan türünün, milyon yýllar sonra yürüyebildiði, bundan daha geç düþünmeye baþladýðýný sorgulama ihtiyacý duymaz. Sürekli ütopyaya dayanýr.

Halbuki insan öðrendiði her þeyi ve hayal ettiklerini ilkel (Primitiv) deneme (Emprizm) yöntemiyle aþamalý þekilde anlam ve deðerlendirebilmiþtir.

Düþünebilme ve toplumsallaþmanýn kendisini tamamen gösterdiði dönemle birlikte, dinsel düþünce biçimi olan metafizik ideanýn ütopyasý büyük bir hýz kazanmýþ oldu.

Metafiziðin insana katmýþ olduðu en büyük fayda, insanýn hayal (Ütopya) gücünü sürekli kýlmasýdýr. Bunun faydasý kadar zararlý olduðunu da hesap etmek durumundayýz.

Ýnsanýn bilinç yapýsýndaki maddi ve manevi idealar, önce zýtlarýn birliði ilkesiyle var olurlar. Daha sonra zýtlarýn mücadelesi þeklinde derin bir ayrýþmayla hareket ettiði görülmekte.

Böylece nesnel düþünsel yapý, materyalist felsefenin somutsal gerçekliði üzerine insaný yönlendirmiþtir. Öznel düþünsel yapýysa; metafiziðe dayanarak kiþi ve topluma göre kavramlarý daha çok soyutlaþtýrýp yaþama yön vermesi.

Her iki felsefi düþünceyle ortaya çýkýp devlet ve toplumu yönetenlerin, toplumsal körleþmeyi þu þekilde gerçekleþtirdiklerini görüyoruz.

Soyut idealist öznellikten hareketle, hiçbir þeyi kanýtlama ihtiyacý duyulmamasý. Sýrf dünyadaki her þeyi tanrýnýn insan için var ettiðine inanýp sýnýr, kural, ilke ve yeterlilik tanýmadan süperego doðrultusunda talancýlýðý teþvik etmesi.

Somut materyalist düþünce ise, nesnelliði rehber almasýna raðmen teknolojiye hastalýk derecesinde sarýlýp, doða ve canlý yaþamýný hiçe saymasý. Her iki felsefenin düþünce ve yaþam yapýsýný sorgulamayan insan topluluklarý, körleþmemiþse aptallaþmýþ demektir.

Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þehitlik Duygusu ve Yitip Giden Canlarýn Aðýrlýðý
Kime Göre Ahlak Neye Göre Ahlaksýzlýk
Kariyerizm ve Kýskançlýk Kiþilik Bozukluðu Mudur?
Türkiye Burjuvazisi Artýk Konuþmasýn (2)
Ýnsan, Üst Ýnsan ve Ýkiyüzlülük
Ýnsan Beyninde Ýyilik ve Kötülüðün Düzeni
Akýl ve Oluþum
Ýnsan, Düþünce, Alt Düþünce ve Üst Düþünce
Ýnsan Niçin Yaþar
Alevilikte Ýnsan Tanrý ve Tanrýsal Baðlýlýðýn Özü

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Geri Kalmýþlýk ve Ýrrasyonalist Siyaset Nedir?
Ýlkeli Mücadelenin Felsefi Diyalektiði
Siyaset ve Fetiþizm
Kadýn Katliamlarý Neden Önlenemiyor?
Faþizmin Tarihi ve Türleri
Kuran'a Göre Ilýmlý Ýslam Mümkün Mü?
Ýslam Mezhepler ve Tarikatlar
Ýslam'da Güncelleme (Reform) Mümkün Mü?
Ýnsanýn Dine Ýnanýþý, Dinden Kaçýþý
Kuzey Kore Ýnsanlýðýn Sonuna mý Ýþaret Ediyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.