..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Kâmuran Esen




1 Haziran 2006
Ýþte Trt Farký / Eleþtiri  
Dolmabahçe Sarayý Ve Yýldýz Porselen

Kâmuran Esen


Teþekkürler TRT.


:BIAD:
Bu akþam, bir yakýnýmýn beni bilgilendirmesi sayesinde, TRT’de bir program izledim. Dolmabahçe Sarayý’ný ve Yýldýz Porselen’i tanýtan bir program.

Dolmabahçe Sarayý’ndaki o mükemmel porselenleri izledim. Yemek takýmlarý, çay takýmlarý, vazolar, avizeler, þekerlikler, lâmbalar, meyve tabaðý görünümde objeler ve daha birçok eþya. Vazo deyip geçmek haksýzlýk olur aslýnda.Bir vazo vardý ki, boyu yüzelli dokuz santimmiþ. Bir diðerinin boyu, iki metreye yakýn. Porselen vazonun üzerindeki el emeði iþlemeler, resimler büyüledi beni. Resimlerin birinde, Türk - Yunan savaþýna ait figürleri vardý. Bir diðerinde; bir sonbahar günü, sonbaharýn büyülü ve buðulu ýþýðýnda, elindeki bir tutam otla iki kuzuyu eteklerine dolaþtýran güzel bir köylü kýzý. Bir baþkasýnda kuðular, renk renk çiçekler, gölde yapýlan sandal sefasý vs. Resimlerdeki desenle, kullanýlan renkler, çizgiler, figürler; insaný oturduðu koltuktan alýp, vazonun üstündeki resmin atmosferine götürüyordu.

Adeta çakýldým ekran karþýsýna. Gözlerimi kýrpmadan izledim. Programý sunan, izleyiciyi Dolmabahçe Sarayý’nýn ve Yýldýz Porselen’in o büyülü mekânlarýnda dolaþtýran yaþýný baþýný almýþ o deðerli beyefendi...Önder Küçükerman…Mimar Sinan Üniversitesi , Endüstri Tasarýmý Bölüm Baþkaný…Zaten kendisinin görgüsü, bilgisi, kültürü; yüzüne, konuþmasýna ve vücut diline yansýmýþtý.TRT’nin ciddiyetini, sanata ve sanatçýya verdiði deðeri, iþte bu programý izlerken bir kez daha idrak ettim. Daha doðrusu TRT hissettirdi bunu bana.

Sonra düþündüm; bu program baþka bir kanalda olsaydý, nasýl sunulurdu diye. Sorunun yanýtý çok açýktý. Programý; ya bir manken – ayný zamanda sunucu, þarkýcý, film yýldýzý-, ya bir dizi filmdeki ilk ve tek oynadýðý karakterle ünlü olan bir bayan yýldýz sunardý. Üzerinde son derece þýk, ama mutlaka ille de mutlaka derin dekolteli (ki, göðüsleri görünmeli) giysisiyle yürek hoplatan ( hep öyle derler ya) bir güzel bayan... Ve sizler- özellikle erkekler-, o açýk saçýk giysili dünya güzeli sunucuyu izlerken, sarayýn tüm güzelliklerini kaçýrýrdýnýz. Caným ne önemi var Dolmabahçe Sarayý’nýn, Yýldýz Porselen’in güzelliklerinin! Ne önemi var sanatçýlarýn emeðinin! Geçin bunlarý efendim, geçin. Sunucu, ne þaklabanlýklar yapardý size. Þöyle aðzýný yaya yaya konuþur, bozuk ve cývýk Türkçe’siyle gülmekten mest ederdi sizi(!). Bir ses, saraydaki sanat eserlerinin mükemmelliðinden söz ederken, kamera; sunucunun ya derin dekoltelisine, ya da derin yýrtmacýnýn daha da derinliklerine çekerdi dikkatinizi. Gözünüz gönlünüz açýlýrdý(!).Tüm stresinizi, günün yorgunluðunu atardýnýz üstünüzden. Böylece, Dolmabahçe Sarayý’nda eþsiz sanat eserleri, Yýldýz Porselen’deki sanatçýlarýn emeði kaynayýp giderdi arada.

O güzel eserleri üreten sanatçýlarý izlerken, hayran kaldým. Ellerinde kýl kadar ince fýrçalarla desen çiziyorlar, boyuyorlar, o mükemmel sanat eserlerini meydana getiriyorlardý. Hani, el emeði, göz nuru deriz ya, aynen öyle. Ýnce desenleri boyayabilmek için büyüteç kullanýyorlardý. Peki ama, kaç kiþinin bu sanatçýlardan haberi var? Bu deðerli sanatçýlar ne kadar para alýyorlar, ne yiyorlar, ne içiyorlar? Ýstanbul gibi yerde geçim sýkýntýsý çekiyorlar mý? Aybaþýný nasýl getiriyorlar? Söylediði kýytýrýk üç – beþ þarký için bir gecede dünyanýn parasýný alan sanatçýlar(!) zevk ve sefa içinde yaþarken; bu sanatçýlar kaç para kazanýyorlar? Çalýþma ortamlarý ne derece uygun?

Kim düþünür bunlarý? Bizim derdimiz, ilgimiz baþka. Biz; askerlik sorunumu hangi kulüp hallederse, ben o takýma giderim diyen futbolcuyla ilgiliyiz. Görevi býraktýðýný söyleyen bir spor kulübünün baþkanýnýn, görevine dönüp dönmeyeceðinin merakýyla yaþýyoruz. Saçma sapan kadýn programlarýný izlemekle meþgulüz. Ellerindeki tabanca ve tüfekle ekranda terör estiren dizi film kahramanlarýnýn cazibesine ve büyüsüne kapýldýk.

TRT’deki bu güzel programý acaba kaç kiþi izledi? Diðer kanallardaki maç, magazin, film, dizilere yenik mi düþtü? Elbette yenik düþtü. Bundan hiç þüpheniz olmasýn.Türkülerle ilgili programda; halk türkülerimizi yozlaþtýran, türkü söylemeyi – dinlemeyi sadece çalkalamak olarak deðerlendiren türkücüyü( güya) izlemek varken, kim izler veya kaç kiþi izler Dolmabahçe Sarayý’ný, kim izler Yýldýz Porselen’i!

Bu duygu ve düþünceler içindeyken program bitti. Sustum….Sanki bir rüyadan uyanmýþ gibiydim. Programýn etkisi henüz üzerimdeyken, ‘’Bodrum yanýyor’’ haber baþlýðýný internette okuyup, ‘’Yine mi orman yangýný?’’ sorusuyla haberi týkladýðýmda; bikinili bayanlarýn fotoðraflarýyla karþýlaþtým.Dolmabahçe Sarayý’ndan, bikinili güzellerin ortasýna düþtüm. Meðer orman yangýný deðilmiþ sözünü ettikleri. Fotoðraftaki bikinili bayanlarý görünce anladým ki; yanan Bodrum veya orman deðil, zavallý(!) güzellermiþ. Peki ya erkekler mi?Onlardan bir haber yok. Çünkü erkekler bikini giymiyorlar. Biz bikini giymeyenlerle, cesur(!) göðüs dekoltesi olmayanlarla ilgilenmiyoruz...Hem ne demiþ atalarýmýz : ''Senin derdin, inekle dana; benim derdim , sürmeyle kýna.''

Zavallý Türkiyem! Senin için çok üzülüyorum, çooook!

31 / Mayýs / 2006 / Mudurnu


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Haklýsýnýz...
Gönderen: ceren burçak dað / Ýstanbul/Türkiye
15 Temmuz 2006
Düþünceleriniz, bizim ev ortamýnda da sürekli konuþulanlar bu nedenledir ki, konuya oldukça yakýn hissediyorum kendimi. Yaþýmdan dolayý, televizyondaki programlarýn eskiden nasýldý, þimdi nasýl olduðunu arasýndaki farký pek bilmiyorum ama özellikle babamdan ve yakýn çevreden duyduklarýmla tam olarak ne gibi farklar olduðunu kestirebiliyorum. Biz de sürekli TRT'de Anadolu'yu tanýtan programlar izliyoruz. Bunun dýþýnda sanýrým tüm Türk kanallarý içinde sadece TRT'de belgeseller oluyor. Bence bu konuda kanallarýn daha hassas olmasý lazým. Gerek çocuklarýn gerek yetiþkinlerin yaþadýklarý bu dünyayla daha yakýndan ilgilenebilmeleri ve bilgiler kazanabilmeleri için belgesellerin üzerinde durulmalý diye düþünüyorum. TRT'de ara sýra izlediðim Pazar sabahlarý klasik müzik konçertolarýnýn da yaygýnlaþtýrýlmasý gereken baþka bir program olduðuna inanýyorum. Baþarýlý anlatým biçiminiz ve üzerinde durduðunuz konunuzdan dolayý sizi kutluyorum ve beni bilgilendirdiðiniz için de size teþekkür ediyorum :)

:: Aaah ah TRT
Gönderen: Filiz Özyazgýn / Diðer/Nikaragua
28 Haziran 2006
Trt de þaþýrtýyor artýk Hocam. Çocukluðumun en sevdiðim çizgi filmi Winnie The Pooh'un içinde Piglet isimli bir domuz karakteri olduðu için kaldýrýlmýþ olmasýnýn yarattýðý hayal kýrýklýðýný anlatamam. Oysa küçücük çocuklarýn hayal güçlerini zorlayabilen, arkadaþlýðý öðreten harika bir çizgi filmdi. Trt yozlaþma, yobazlaþma kurbaný oluyor ne yazýk ki. Böylesi bir saflýðý ve masumluðu yok etme pahasýna.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Televole Yüzünden Bu Çocuklar Bu Hale Geldi
Konumuz Televizyon
Caný Sýkýlana Ýþte Eðlence!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.