..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




5 Kasým 2008
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 4  
Rüya mý gerçek mi?

Kâmuran Esen


Saçma bir rüya iþte.


:AGCB:
Dün gece bir rüya gördüm yine. Bir tavþanlar ülkesi var rüyamda. Ben de bu ülkeye tatile gidiyorum motorsuz uçakla. Rüya bu ya, baþtan sona saçmalýk dolu. Ülkenin baþbakaný, cumhurbaþkaný, bakanlarý da var.Var olmasýna var ama, bu unvana sahip tavþanlar ülke yönetiminde pek söz sahibi deðiller. Boyunlarýnda, ucu kaplanýn elinde olan bir ip var. Böyle acayip bir rüya.

Kaplanlar Ülkesi’ nde yaþayan megaloman kaplan, tavþanlarý uzaktan kumanda ediyor, onlara her dediðini yaptýrýyor. Kaplanýn haberi olmadan zavallý tavþanlar havuç, lâhana bile yiyemiyorlar. Kaplan ne derse, o oluyor. Kaplan; tavþanlarýn evini bile gözetliyor, kendisinin aleyhinde konuþan tavþanlarý dinliyor, sonra da akla gelmeyecek cezalar veriyor. En son da atýyor saðlý sollu pençelerini. Zavallý tavþanlar sakat kalýyorlar bu saldýrýlar yüzünden. Üstelik, acayip bir korku daðlarý sarýyor. Tavþanlar toplantý yapamaz, eðlence düzenleyemez, sohbet edemez hale geliyorlar. Rüyanýn þu saçmalýðýna bir bakýn hele.

Bu durumu baþbakan tavþana, bakan tavþanlara iletiyorlar. Biz bu kaplandan þikâyetçiyiz diyorlar. Taaa Kaplanlar Ülkesi’ nden bizi idare ediyor. Hani bizim demokrasimiz, hani bizim özgürlüðümüz diye bas bas baðýrýyorlar. Onlarla beraber ben de baðýrýyorum. Bunun üzerine baþbakan tavþan, cumhurbaþkaný tavþan, esip gürlüyor. ” Kimse bizim iç iþlerimize karýþamaz. Burasý demokratik bir ülke, bizim Allah’ tan baþka kimseden korkumuz yok. Kimseye ümüðümüzü sýktýrtmayýz .” diyorlar. Sonra da korkak, endiþeli gözlerle etraflarýna bakýyorlar. Buralarda bir gözetleme evi, gizli kamera var mý acaba diye her yeri kontrol ediyorlar. Aslýnda ben de korkuyorum, hatta titremeye baþlýyorum. Rüya bu ya, saçmalýk iþte.

Vatandaþ konumundaki tavþanlar, bu kaplandan kurtulmanýn yollarýný aramaya baþlýyorlar. Gecenin karanlýðýnda sessiz miting düzenliyorlar. Hiç sessiz miting olur mu ! Rüyada oluyor iþte. Kaplanýn saldýrýlarýndan sakat kalan zavallý yüzlerce tavþan ön sýralarda saf tutmuþlar. Her biri tekerlekli sandalyede. Korkularýndan baðýramýyorlar ama, içlerinden ve topluca ” Kaplan kaplan ! Yeter artýk, yeter; yat da geber ! ” diye geçiriyorlar. Hatta bazýlarý, bu cümleyi çok yavaþ fýsýldamaya bile cesaret ediyor.

Ýþte, zavallý vatandaþ tavþanlar bu haldeler rüyamda. Kaplandan kurtulmanýn, bildikleri bir yolu yok. Daha doðrusu, bildikleri yoldan gitmelerine cumhurbaþkaný ve baþbakan olan tavþan izin vermiyor. O kaplan bizim çok eski dostumuz. Hem onu kýzdýrmaya gelmez. Bir kýzarsa, dünyamýzý baþýmýza dar eder diyorlar.

Ama, günlerden bir gün Allah tavþanlarýn sesini duymuþ olmalý ki; zorba kaplan yaþlandýðý için, yerine genç bir kaplan geçiyor. Bizim salak tavþanlarda bir sevinç bir sevinç, anlatýlýr gibi deðil. Zorba kaplandan kurtulduklarý için, üç gün üç gece eðlence düzenliyorlar. Sevinçten göbeklerini kaþýyorlar. Tonlarca havuç, lâhana yiyorlar. Ben de katýlýyorum aralarýna, tavþanlarla birlikte çiftetelli oynuyorum.

Birkaç gün sonra, göreve yeni gelen kaplan tavþanlara – güya - dostluk ziyaretine geliyor. Kaplanýn yakýþýklýsý olmaz ama, rüya bu ya, çok yakýþýklý bir kaplanmýþ. Kaplan, þöyle bir bakýyor tavþanlara. Siz ne diye dört ayak üstünde yürüyorsunuz, sizin neden býyýklarýnýz var, ön ayaklarýnýz neden kýsa diye önüne gelen tavþana saldýrýyor. Çýkýp üstlerine tepiniyor. Pençeleriyle tavþanlarýn yüzünü – gözünü yýrtýyor. Ben de kaçacak delik arýyorum korkudan. Genç olduðu için çok güçlü olan kaplan, birkaç dakika içinde onlarca tavþaný yaralýyor, kimini de sakat býrakýyor. Þaþýrýyorlar zavallý tavþanlar. Yedikleri tekmelerin, aldýklarý pençelerin etkisiyle yere kapaklanan tavþanlar, saatler sonra güçlükle yerlerinden doðruluyorlar. Aðýz birliði etmiþçesine þu cümle dökülüyor dudaklarýndan :
“ AH ! YANDIM ANAM ! KAPLAN FARKLI AMA, PENÇESÝ AYNI. ”

Zavallý tavþanlarýn aðlama sesiyle uyanýyorum. Bir bakýyorum, sýcak yataðýmdayým. Haberleri izlemek için tv’yi açýyorum. Aðzý kulaklarýnda bir muhabir, mutluluk dolu bir yüzle konuþuyor : “ Amerika’nýn yeni Baþkaný Obama, seçmenlerine teþekk…….”
Çat kapatýyorum televizyonu.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...........teþekkürler
Gönderen: Emel Sude Serence / , Türkiye
5 Ocak 2009
sanki obama Tüm Amerikan politikalarýný sýfýrlayýp yeni düzen kuracak...neden bu sevinç bu kurban kesimleri vs vs anlam veremiyorum ...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.