..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > eyyüp yýldýrmýþ




8 Temmuz 2009
Sen Mutluluðun Resmini Yapabilir misin Abidin?  
eyyüp yýldýrmýþ
sen mutluluðun resmini yapabilir misin Abidin” Yukarýdaki dizelerle baþlayýp biten þiiri hepimiz biliriz. Abidin’ e bu soruyu soran Türk þiir ustasý Nazým Hikmetten baþkasý deðildir...


:AIBD:
Yukarýdaki dizelerle baþlayýp biten þiiri hepimiz biliriz. Abidin’ e bu soruyu soran Türk þiir ustasý Nazým Hikmet'ten baþkasý deðildir. Mutluluk tartýþmalý bir konu olsa da mutluluk üzerine kafa yormayanýmýz yok gibidir. Kimi raký þiþesinde balýk olmayý mutluluðunun niþanesi sayar kimi para da pulda arar bazýlarý eriþir mutluluk mertebesine çoðu bu yolda heder olur gider heyhat. Oysa beyin bilimcisi Jeffrey M. Stibel mutluluðun öðrenilebilir olduðunu düþünüyor. Ona göre birkaç basit adým atarak mutlu çalýþanlar yaratmak mümkün.

Bana ilginç geldi paylaþmak istedim.

1- Gülün: Gülmenin mutlulukla doðrudan bir iliþkisi var. Bu iliþki bir korelasyonla baþlamýþ olabilir ancak beyin zaman içerisinde ikisi arasýnda baðlantý kurdu. Bana inanmýyorsanýz þunu deneyin: Yüzünüze kocaman ve güzel bir gülücük oturtun ve negatif bir þey hakkýnda düþünmeyi deneyin. Ya gülmeyi býrakacak ya da olumsuz düþünceyi aklýnýzda tutmayý beceremeyeceksiniz.

2- Endiþelenmeyi býrakýn: Endiþe insanlýðýn en iyi özelliklerinden biridir. Öngörü, planlama ve tahmin yeteneðinin arkasýnda bu duygu yatar. Endiþeleniriz çünkü henüz gerçekleþmemiþ bir olay belirsizdir ve endiþe duygusu o iþi nasýl ele alacaðýmýzý düþünmeye baþlamak için bizi teþvik eder. Sorun örneðin ekonominin gidiþatý gibi kontrolümüz dýþýnda geliþen olaylarla ilgili çok fazla endiþeleniyor olmamýzda. Ruhsal birçok hastalýðýn tetikleyicilerinden biri de endiþe. Bugünlerde endiþelenecek çok konu olduðu bir gerçek. O yüzden derin bir nefes alýn ve küçük þeylerle ilgili endiþelenmeyi bir kenara býrakýn.

3- Mola verin: Özellikle geliþmiþ ülkelerde insanlar çok fazla çalýþýyor. Fazla çalýþmak çaðýn “bilgi iþçileri” için ters tepen, amaca zararlý bir durum. Bu kiþilerin bitkin düþecek kadar çok çalýþmasý onlardan verim almaya çalýþmanýn en kötü yoludur. Mola vermek düþünüp taþýnmak ve kendini dinlemek için iyi bir fýrsat yaratýr ve böyle zamanlarda en iyi fikirler, en derin içgörüler açýða çýkar. Öðle yemeklerinin mutlaka ofis dýþýnda yenmesi konusunda ýsrar ediyorum. Adýna ‘siesta’ ya da mini tatil deyin, fark etmez. Tek baþýna bu bile daha mutlu insanlar yaratmak için oldukça iþe yarýyor.

4- Ýþleri farklý yöntemlerle yapýn: Birçok çalýþan için sorunun bir parçasý da can sýkýntýsý ve býkkýnlýktýr. Ofisten girdiðimiz andan itibaren defalarca ayný þeyleri yaptýðýmýz bir rutine sýkýþmýþ gibiyiz. Ýþleri farklý yollardan icra ederek heyecan ve hevesinizi yeniden kazanýn. Her adýmý öðrenmek, büyümek ve kendinizi zorlamak için atýn. Daha fazla sorumluluk alýn ve daha önce becerebileceðinizi tahmin bile etmediðiniz yeni bir þeyler yapmayý deneyin. Eðer sorumluluklarýnýz esnekliðe çok fazla müsaade etmiyorsa var olan sorumluluklarýnýza farklý bir yaklaþým getirmeyi deneyin.

5- Yönetmeyi býrakýn liderlik edin: Eðer yönetim ekibindeyseniz çalýþanlarýnýzý motive ve teþvik etmenin yollarýný bulmalýsýnýz. Ama nasýl? Beyinlerini esnetin. Onlara daha fazla sorumluluk, karar verme gücü ve özerklik vererek ekibinizi güçlendirin. Kapsayýcý olun ve onlarý süreçlere dahil edin. Þirketin genelinde neler olup bittiðini çalýþanlarýnýza açýklayýn ve onlara yaptýklarý iþin, þirketin genel operasyonunu nasýl etkilediðine dair daha geniþ bir perspektif verin.

6- Delege edin: Küçülme dönemlerinin en yýkýcý ve ters tepen yan etkilerinden biri de korkudur. Çoðu yönetici kendilerini kullaným dýþý býrakacaðý korkusuyla kontrolü elden býrakmaktan korkar. Eðer böyle düþünüyorsanýz çoktan devre dýþý kalmýþsýnýz demektir. Kontrol etmek fiziksel ve ruhsal saðlýðýnýz için kötü olmasý yanýnda iþin kendisi için de kötüdür. En iyi liderler kendilerinden daha iyi, daha akýllý ve yetenekli insanlarla çalýþmayý tercih eder.

7- Eðlenin: Eðer yaptýðýnýz iþi beðenmiyorsanýz o iþi yapmayý býrakýn. Hayat eðlenceyi bir kenara atmak için çok kýsa. Sevdiðiniz iþi yapmalý ve onu sevmekten vazgeçmeye baþladýðýnýz an baþka bir iþe yönelmelisiniz. Bu ekonomik ortamda bile eðer yaptýðýnýz iþte iyiyseniz ve üstelik o iþi yüzünüzde bir gülümseme ile icra edebiliyorsanýz her zaman sizi talep eden þirketler olacaktýr.

Bunlar bana göre deðil derseniz siz bilirsiniz, uygular da mutluluða ererseniz eðer, haber edin bizde sizin mutluluðunuzdan kendi mutluluðumuza düþen payý alalým sayeniz de.

Kaynak: Hüsniye GÜNGÖR, husniye.gungor@sabah.com.tr





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Payeleri Onos" Tur Ama Eþek Desen Kýzarlar…
Toplumun Refleksi
Yaklaþan Anneler Günün" de Kadýn" A Düþen Yine "Hakk-ý Sükut" Olmamalý
Yaþam Serüvenimiz ve Yaþlýlýk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Coþkun Aral" I Kim Bilmez?
Nöropeptit
Attila József, Þizofren Bir Þair" Ýn Dizeleri
Hillary Yeni Abd Dýþiþleri Bakaný
Ceviz Aðacý Üçlemesi (1)
Aðlayan Ankaraydý Nisanda Ben Deðil
Bir Þehri Sevebilmek
Alexis Kardeþim, Peki Livia Jaroka Neyim Olur?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.