..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Emine Piþiren




26 Nisan 2010
Bir Damla Mürekkep Bir Milyon Kiþiyi Düþündürebilir. - 2 -  
Emine Piþiren
Beðenilen taklit edilir, sevilenin ardýndan gidilirmiþ… Çünkü insan kiþiliði bir sünger gibi bilgileri emer ve bir bukalemun gibi edindiði bilgilere göre beðeni ve algý renkleri deðiþir...


:AEHB:
“Aslýnda her kitap yalnýzca yazarýn dostlarý ve sevdikleri için yazýlmýþ”-Goethe-

Kaplumbaða gibi baþýmýzý içimize çekerek, kendi kiþilik kabuðumuzda sýð düþüncelerden ýraklaþýp aklý zenginleþtirmeliyiz. Eski bilgilerimiz paslanmadan, belleðimizi okumayla zenginleþtirmeliyiz. Ruhun gýdasý olan kitaplar, gerçek dostlarýmýz olacaðý gibi karanlýðýmýzý aydýnlatan en iyi yol göstericidirler.

Okumakla karakterimizdeki rengin gök-kuþaðý gibi zarafetine kavuþacaðýmýz gibi yakýn çevremiz ve sosyal çevremizde de fark-edilecektir. Hem de bir içimlik kahve tadýnda..Hatta, hoþ sohbetli gönül dostlarýmýzýn aranýlan konuðu olmayý baþarýp, yalnýzlýklarýmýzdan da sýyrýlmýþ da olacaðýz.
Aksi halde tekrarlar ile zamaný üleþir olur, sýðlaþýp, týkanýrýz. Üç sözcük sonrasý da konuþmanýn tadý kaçar, týpký sulu yemek gibi…

Nedense bir çoðumuz kitap okuma konusunda, batý ve uzak doðu ülkelerine nazaran zafiyet geçirmekteyiz. Ne acýdýr ki, zengin Türkçe-miz Türk insanýnýn zamanýný tükettiði internet ve görsel medyaya olan baðlýlýklarýndan erozyona uðramaktadýr.

Osmanlý Ýmparatorluðu dönemin en okuyan padiþahý Yavuz Sultan Selim zamaný olmuþtur. Uyumaz ve günde en az sekiz saatini kitap okumaya adardý. Kýtalarý fetheden ve düþünme yetisi oldukça zengin, hitabet sanatýnda baþarýlý olan bir padiþah olmuþtu.

Ya Atatürk… O bir dahi, O bir dünya lideriydi… Uyuyan ve gaflete düþmüþ, yok olacak bir ulusu kurtarmýþ ve yaþamasýný saðlamýþ, donanýmlý bir kültüre, duru görüsü oldukça yüksek bir potansiyele sahip deðil miydi? O muhteþem aklýyla yurtta ve dünyada barýþý saðlamýþ, bir dahi deðil miydi?

Neden?

Okurdu… Uyumazdý… Onun uykusu okumaktý adeta… Çünkü okumayla dinlenir ve dahi düþünceleri, fikirleri ile demlenirdi belleðinde…
Ýnsanlýða hükmetmiþ dâhileri ve liderleri düþündüm; okumayý seven, tüm yaþamýný okuma sevdasýna adamýþ liderler düþü-verdi usumdan ve indiler tek tek sahneye…
Örneðin;

Hz. Musa hiç çýkmazmýþ ki Mýsýr-daki kütüphaneden… Tüm çocukluðunu adeta Mýsýr-daki kütüphanenin ikliminde solumuþ…

Uzakdoðu’dan Sidartha- Conficyüs ne çok okuma aþkýyla devirmiþler kütüphaneleri…

Ya Benjamin Franklin? Onun muhteþem bilgi dolu aklý ve kývrak zekasý þaþýrtmadý mý insanlarý?…

Sosyalist devrimci lider Marks-Lenin-de peþinden sürüklemedi mi kitleleri? Ýdeallerinin izinde binlercesi kan dökmediler mi?…

Ýngiltere-nin lideri Churchill-de “Bir ulusun en deðerli hazinesi, onu yükselten yayýnýdýr. “ derken okuma ve okutma aþklarý yok muydu yüreklerinde?

Peki ya Latin lider Che Guevera neden hala seviliyor ve konuþuluyor? Gerilla savaþý baþlattýðý özgürlük eylemlerinin ilk yýllarýnda,

"Bir yalan, hangi amaç için söylenmiþ olursa olsun, her zaman, en kötü gerçekten daha kötüdür." sözleri ile bir ulusun peþinden gelmesine neden olmuþ; ölmeden önce katiline karþý onurlu bir duruþla;

"Vur, korkak herif, sonuçta sadece bir adam öldüreceksin." dedikten sonra unutulmaz bir tarih kahramaný olmuþtur.

Beðenilen taklit edilir, sevilenin ardýndan gidilirmiþ…

Çünkü insan kiþiliði bir sünger gibi bilgileri emer ve bir bukalemun gibi edindiði bilgilere göre beðeni ve algý renkleri deðiþir... Bulunduðu, yaþadýðý, sosyal çevrenin normlarýna kýsa bir süre sonra alýþýr ve benimser. Bir süre sonra konuþma ve diksiyonlarý da yöre lisanýna göre deðiþir. Su göðün rengini alýrmýþ.

“Bir kitap, içimizdeki donmuþ denize indirilmiþ bir baltadýr. “ derken Franz Kafka insan ruhunun gizemini çözmüþtür, sanki.

Beðendiðini almak-tatmak- ve kiþilik doðasýndaki tek tutku ile kuþanmýþtýr, “sahip olmak” ister. Bir kez okuma ateþiyle tutuþmaya görsün insan, V.Hugo’nun “ barut gibidir okumak, bir kez tutuþunca artýk sönmez.” Sözlerine katýlmamak mümkün mü?

Okuyan insan yalnýz kalmaz, düþünür, üretir ve uygular insanlýk adýna. Ortaçað kapanmadý mý Fatih Sultan Mehmet Ýstanbul-u fethettiðinde. Aslýnda bir gerçek vardý ki o da onu yetiþtiren ve ilk çaðdaþ ve aydýnlýk fikir ve bilgi tohumlarýný eken Lalasý Akþemsettin deðil miydi? Avrupa-da geliþen kültür ve sanat akýmlarý Rönesans ve geliþen bir dem baþlamýþ, insanlýk sürecinde çaða uymuþ ve aydýnlýða okumakla ulaþýlmadý mý?

Okumaktan neden korkulur ki?
Okumak insaný yalnýzlýktan sýyýrdýðý gibi özgürlüðü solumasýný saðlar.
Bilgenin biri kitaplarýna gömülmüþ ve oradan geçen bir dostu;

“Yalnýzlýktan sýkýlmýyor musun?” dediðinde;

“Sen gelene kadar farkýnda deðildim yalnýzlýðýmýn” demiþ.

Shakespeare’nin “kitaplarým bana yetecek kadar büyük bir krallýktýr” sözleri ile kendi duruþunu bizlere ifade ederken;

“Mümkün olsaydý her karýþ topraða buðday eker gibi kitap ekerdim. “ Horace’nin sözlerine yabanýl deðildir, geçmiþteki Beyazýt sahaflarýndaki kitap tozlarýný koklarken duyumsadýðým hazlar…

Doðunun usta ve bilge siyasetçisi neredeyse bir peygamber gibi sevilmemiþ mi?

“ Tanrým bana kitap dolu bir evle çiçek dolu bir bahçe ver” derken acaba hangi düþünceye hangi insana ýþýk tutacaktý.

Seneca’nýn “Kitapsýz yaþam kör, saðýr ve dilsiz yaþamaktýr. “ sözleri bana en sadýk ve benimsediðim favori düþüncedir. Ve Bacon;

“Okumak bir insani doldurur, insanlarla konuþmak hazýrlar, yazmak ise olgunlaþtýrýr. “ derken insaný felsefenin erdem basamaðýna taþýndýðýný kanýtlar gibiydi.

Aslýnda “Okunacak en büyük kitap insandýr.” Diye Hacý Bektaþ Veli öðrencilerini okumayla aydýnlýða ulaþtýrýrken çok manidar bir sözünü de esirgememiþ dobra dobra… Özellikle “kýz çocuklarýný” okula göndermeyen ve “na-mahrem” diyerek, toplumdan soyutlamak isteyen ailelere de asýl olaný betimlemiþ.

“Erkek diþi sorulmaz muhabbetin dilinde/Hakkýn gözünde her þey yerli yerinde/Eksiklik de noksanlýk da senin görüþlerinde.”

Sonuç:

Yeteneklerimizi korumak adýna dünyanýn neresinde olursak olalým her bilgiyi öðrenmek ve paylaþmak bir insanýn en önemli özelliklerinden biri olmalý.
Kitap okumaktan çocuklarýmýzý korkutan sistemin deðiþmesi gerekmez mi?
Bunun için eðitim ve öðretim görevlilerine iþ düþtüðü gibi sistemin de yeniden yapýlanmasý için kökten bir yapýlanmasý gerekiyor. Felsefe ve psikoloji gibi sözel derslerin müfredattan kaldýrýlmasý deðil kazanýlmasý geliþtirilmesi gerektiði kanýsýndayým.
Çünkü bilgi baþarýnýn anahtarý olduðu gibi; kin, kibir, bencillik ve nefretten uzak tutar, sevgiye ulaþtýrýr, kuþkulardan kurtarýr ve karanlýktan aydýnlýða kavuþturur.

Ve son sözü; Ýskoçya'nýn romantik bir kahramaný, lirik þiirleriyle, felsefi manzum oyunlarýyla tanýdýðýmýz, romantizmin öncüsü þair ve yazar Lord Byron'a býrakacaðým:

“Bir Damla Mürekkep Bir Milyon Kiþiyi Düþündürebilir. “

Emine Piþiren/Akçay
29.03.2010


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: iyidir
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
30 Nisan 2010
Okumak iyidir. Güzel bir yazý Emine Haným. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Hadi Yýkayalým Ruhumuzu!..
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaþýyorum Ben Anne?
Sinerji... (- I - )
Ben Yaþarken Ölmüþüm de Haberim Yokmuþ!..
Utandým Ýnsan Oluþumdan
Anasýný Öpen Kadý Olursa...
Acýdan da Zevk Alýrýz
Kadýnýn Özü O Yasak Kelime
Yüzlerce Hayattan Biri...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -
Kýsa Kes Aydýn Havasý Olsun!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.