..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Aşk eski bir masaldır ama her zaman yepyenidir. -Heine
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Tayyibe Atay




26 Eylül 2002
Zor Yıllar -12-  
Tayyibe Atay
Gelecek korkunç göründü bana!...


:AGGA:
Çocukluğumun bayramları ne hoştu!..

Bizim yaşlarımızdaki herkes, böyle başlar nedense bayramları anlatmaya. Bu da bizim geleneğimiz oldu sanırım. Gelecek kuşaklar sahiplenirse eğer,devam edip gidecek. Benim fikrimi soracak olursanız; sahiplenmeye hiç niyetleri yok derim..Çünkü; bayramların öteki günlerden farkını kapattı yeni kuşak! Onlar için bir cumartesi pazar..Hatta dokuz günlük bir tatil fırsatı!..’Hükümetlerin yaptığı en yararlı iş bu’ diye düşünürüm üç günlük Şeker;dört günlük Kurban Bayramlarını dokuz güne çıkarmalarını..’Vay be!..’ derim, ‘bu kuşağı en çok hükümetler anlıyor galiba!..’

İş bulamamaktan yorulan, aşındırmadık siyasi kapı bırakmayan, ayak tabanları su toplayan, artık canından bezmiş ve isyan durumuna gelmiş insanımızı ne de güzel uyutuyorlar.Lamsiz cimciz siyasetçi kimliklerinin kitabını yazıyorlar doğrusu. Önce işsiz bırakıp “iş ara”; sonra da “çok yorulmuşsun, dinlen!..” diye uzatıveriyorlar tatili!.Kendilerini de kurtarıyorlar tabii böyle yapmakla. Falanca tatil köyünde, filanca otelde, adı saklı sevda yataklarında geçiriyorlar tatillerini...Kimi çiçek suluyor, kimi Susurluk yaratıyor!..(Kıskanmadım desem, yalan olur.Bu dünyada parası olmayanın aşkı da , yatacak yatağı da yok çünkü..)Kimi de Ankara-İstanbul TEM yolunda, ters yönde trafiğe zorlanıp kazaya kurban ediliyor. Seni sevmiştim be Adnan Kahveci!..Sanırım bu yazımı okuyanlar arasında beni de yanına postalamak isteyenler olacaktır.Ölürken ayağında bulunan ucu delik ayakkabını çıkarmadan karşıla beni, emi!..Bu dünyada tokalaşma fırsatı bulamamıştım seninle; tokalaşırız değil mi!?

Bayramla siyaset pisliğinin ilişkisi yok elbet!..Yeri geldi de bulaşmadan edemedim işte! Asıl konu çocukluğumun bayramlarıydı; dağıldım gene...Affınıza sığınırım...

Akşamdan yıkardı bizi annem. Sonra da ellerimize kına yakıp yatırırdı. Işıksız odanın seçilmeyen tavanına bakar, hayaller kurardım.’Yarın bayram!..’tümcesinin dilimde tekrarlana tekrarlana eskimesinden sonra yorulan ağzımı kapar,uyurdum...Düşümde ise; çiçekli fistanımın ceplerine ev ev dolaşarak toplayıp doldurduğum kağıtlı şekerleri bir sincap,yada bir fare gelip, çalıp giderdi. Korkuyla açardım gözlerimi ..Gece bitmemiş olurdu ve ben şeker meker toplamamış olurdum daha...

Sabaha yakın kalkardık yatağımızdan..Babam abdest aldıktan sonra, biz de kınalarımızı yıkar, bin bir zorlukla alınan çiçekli fistanlarımızı giyerdik.Genelde belden kesik, iki cepli, uzun kollu ve topuklarımıza kadar etekleri vardı elbiselerimizin...Kir tutmasın diye koyu renkliler seçilirdi hep!..Bombol olduklarından en az üç dört yıl giyerdik onları..Giydiğimizde ise,palyoçalara döndüğümüzden çok komik olurduk doğrusu!..Eğer diktirilecekse “aman dar olmasın !” diye tembihlenirdi terzi.Terzi de Ebe Halamın, amca kızı olan geliniydi. Halamın oğlu, amcamın kızıyla evliydi yani..İki kuzen!..Bu çapraşıklığın ne anlama geldiğini öğretmen okulunda okurken kavradım.Bu yüzden teyze oğlundan aldığım evlenme teklifini kabul etmedim.

Gelecek korkunç göründü bana!..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Zor Yıllar -1-
Zor Yıllar -2-
Zor Yıllar -4-
Zor Yıllar -8-
Zor Yıllar -14-
Zor Yıllar -20-
Zor Yıllar -24-
Zor Yıllar -17-
Zor Yıllar -13-
Zor Yılar -16-

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Amma Uçmuşuz
Sinekler
İmam Olacağım
Ey Hayat
Zırlamayı Bırak
Zamana Kırıntı
Selam Efendim
Ah Canım
Bitanemi
Dedüdü Dedüdü

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Araba [Şiir]
Bizim Otobüs [Şiir]
Masa 2 [Şiir]
Bostan [Şiir]
Pezoooo [Şiir]
Köprü [Şiir]
Tavşan [Şiir]
Ötanazi [Şiir]
Damlacıklar 4 [Şiir]
İçsel Haber [Şiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni şiirin,uzun yıllar yazmama rağmen yeni şairiyim. İnternet ortamı sayesinde okuyucu önüne çıktım henüz. Ne kadar şair olduğumun yanıtını ise okuyucuya bırakıyorum. Bayan yazarların çok az olduğu bir ülkede,duygu ve düşüncelerimi,şiirin ruhu okşayan ,elleyen tarafıyla anlatmaya çalışıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.