..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Pek çok doktorun yardýmý ile ölüyorum. -Büyük Ýskender
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Yûþa Irmak




20 Mart 2023
Devletler Nasýl Ölür?  
Yûþa Irmak
Ferdin dini olur ama devletlerin ve þirketlerin dini olmaz. Zaten Abbasiler de bir Ýslam devleti deðildi. Abbasi Devleti’ydi; Müslümanlar tarafýndan kurulmuþ yine Müslümanlarýn zaaf ve hatalarýyla tarihten silinmiþlerdi.


:DJJ:
Devletleri insana benzeten Ýbn-i Haldun’a göre devletlerde insanlar gibi doðar, büyür, yaþlanýr ve ölür… Ýnsandaki fiziksel ve biyolojik deðiþiklikler kendi elinde deðildir. Devletleri devlet adamlarý kurar, büyütür ve öldürür. Bu sözün altýný doldurmak için Abbasi Devleti’ni örnek gösterebiliriz.

Kavmiyetçilik Emevi Devleti’nin yýkýlmasýna, Abbasi Devleti’nin kurulmasýna neden olmuþtu. Abbasilerin en güçlü devrinde Mutezile mezhebi devletin resmi görüþüydü. Me’mun (öl. 833), Mutasým (öl. 841) ve Vasýk (öl. 847) gibi halifeler, Mutezile mezhebinin yaygýnlaþmasý için çalýþýrken farklý görüþlerin hepsine karþý çýkmýþlardý. Emevi ve Abbasi halifelerinin çoðu, deðil Allah’ý Peygamber’i temsil etmek, kendi þahsi zaaflarý yüzünden Ýslam dinine topyekün gölge düþürmüþlerdi.

Ferdin dini olur ama devletlerin ve þirketlerin dini olmaz. Zaten Abbasiler de bir Ýslam devleti deðildi. Abbasi Devleti’ydi; Müslümanlar tarafýndan kurulmuþ yine Müslümanlarýn zaaf ve hatalarýyla tarihten silinmiþlerdi.

Abbasi Devleti’nde de gayrimüslimler vardý; devlet, onlarýn da devletiydi. O gayrimüslimler göðüslerini gere gere: “Biz Hýristiyanýz” veya “Mecusiyiz” derken “Abbasiyiz” de diyebiliyordu. Yani Abbasi kelimesi her ýrký, her dini kendi bünyesinde toplayýp, üç kýtaya yayýlabilmiþ ve böylece dünyanýn en büyük imparatorluklarýndan birisi haline gelmiþti.

Ýmam Ebu Hanife (700-767), Ýmam Malik (712-795), Ýmam Hambel (780-855) ve Cahýz (776-869) gibi imam ve ilim insanlarý halifelerin döneminde iþkence görüp, can verirken; halife Me’mun (hilafeti 813-833), açýk fikirliliði ve cömertliði ile birlikte halka sert davranmýþ; Greek düþüncesiyle Ýslam inancýný birbirine karýþtýrýp Mutezile mezhebinin yayýlmasýný saðlamýþtý. Devlet bu haliyle taraf olunca karþýsýna Abdullah bin Ali, Harici; Berberi, Mukanna, ve Babek gibi insanlar ve topluluklar çýkýp isyan etti. Halifelerin söz konusu yönetimleri her geçen gün sarsýlýrken Ýdrisiler, Rüstemiler, Aðlebiler gibi devletçikler ve beylikler Abbasi sýnýrlarý içinde çýban baþý gibi ortaya çýkmýþtý. 1258 yýlýnda Ýlhanlýlar ise Abbasileri tarihten en vahþi þekilde kökten yok etmiþti.

Demem o ki tarih, insanlarý ve topluluklarý bir bir anlatýr. Ýnsan ise her zaman, her yerde insandýr. Bu sebeple tarihi olaylarýn hepsi birer þablondur. Demek ki her zaman ayný þartlar ayný sonucu vermiþse aklýmýza takýlan sorularýn cevaplarýný tarihe bakarak çabucak bulabiliriz.

Evet, Abbasiler en güçlü zamanlarýnda hem ilim adamlarýna hem de isyanlara karþý çýkarak, hedef ve gayelerini yitirmiþlerdi. Devletin mezhebi olan Mutezile de tenkide uðrayýnca; devlet, taraf olmak zorunda kalmýþtý. Taraf olan devlet kavganýn içine girmiþ artýk barýþ teklif eden kimse de kalmamýþ, koca devlet parçalandýðý gibi, Hülagu’nun ordusu da onlarý yerleyeksan etmiþti. Ýbni Teymiye: “Biz Ýslam’ýn hangi emrini yapmadýk ki gayrimüslimlere maðlup olduk.” diye üç yüz eser kaleme almýþtý.

Bugün geliþmemiþ ülkelere bakýldýðýnda bu devletlerin ideolojisi olduklarýný görürüz. Sistem ve rejim isimleri putlaþtýrýlarak, devletten taraf olmuþlardýr. Ancak geliþmiþ ülkelere baktýðýmýzda onlarýn daha çok ilme, tekniðe önem verdiklerini, hukukun üstünlüðünü yücelttiklerini, ekonomi, kültür ve inançlara tam baðýmsýzlýk ve özgürlükler tanýdýðýný görüyoruz. Bu özgürlüklerin politika ve siyasete de güç kattýðýna böylece devletlerin de ömrünü uzattýðýna tarihte yaþananlara bakarak rahatlýkla anlayabiliriz.

Globalleþen dünyada geliþmiþ ülkelerin, geliþmemiþ ülkeleri pazar olarak kullandýðýný görüyoruz. Böylece dünya devletlerinin tutum ve davranýþlarýný haber olarak görmüþ olsak da bunun altýndaki baþarýnýn ferdi baþarýlardan kaynaklandýðýný rahatlýkla söyleyebiliriz. Yani milletleri ve devletleri ayaða bireysel baþarýlar ayaða kaldýrabilir ve var edebilir diye düþünüyorum. Bunun bu ülkede en güzel örneði olarak Selçuk Bayraktar’ý (Baykar) gösterebiliriz. Þayet onlarýn akibeti sol zihniyet tarafýndan bir þekilde durdurulmazsa ülkemizin kýsa sürede büyük sýçrama yapacaðýna ben adým gibi eminim.

Ýþte bu noktalardan bakýlýnca devletleri devlet adamlarýnýn kurduðunu onlarýn güçlendirdiðini, yine devlet adamlarýnýn destek yerine köstek olmalarýyla yok ettiklerini tarih sayfalarýndan devþirdiklerimi not defterime kayýt etmiþim… Bugün de bunlarý gönül gönüle sizlerle bugün paylaþmak nasip oldu…

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýz
Nesli Dijital’in Ortadoðu Devrimi…
Türk Erkeði Mevzusu Üzerine
Para, Din, Kitap, Allah, Kelam…
Ýdeolojilerin Dostluk ve Düþmanlýk Anlayýþý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sefil Tarihçilerimiz!
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?
Baþörtülü Cadýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.