..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yı ayılttılar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Türkiye > KERİM ALİ




8 Mayıs 2009
Yolsuzluk Ekonomisi  
Toplumda kurallar yerine kuralsızlığın eğemen olması güvensizlik ortamı olarak değerlendirilmekte ve bunun sonuçları irdelenmektedir.

KERİM ALİ


Toplumda kurallar yerine kuralsızlığın eğemen olması güvensizlik ortamı olarak değerlendirilmekte ve bunun sonuçları irdelenmektedir.


:AFGI:


Ekonomik faaliyetlerin canlanması ve modern anlamda zenginliğin temelinde güven vardır. Eski çağların çalma ve yağmalama zihniyeti yerine düzenli bir şekilde çalışma ve sahip olunan akli yetenek ve emekle zenginleşme yolu kapitalist gelişmenin motorudur. Güven insanların bir sisteme inanmaları ve belirli bir davranış tarzını beklemeleridir. Bu zenginleşme yolu ancak insan ilişkilerinde güvene dayalı bir sistemle kurulmuştur. Modern hukuk öğretisinde iyi niyet ve suçluluğu ispat edilene kadar masumiyet karinesi de bu anlayışın en önemli göstergelerindendir.

Türk insanının zenginliğe bakışı bu anlamda henüz modern ekonomik sistemlerin öngördüğü anlayışa erişmemiştir. Kısa yoldan zengin olma, köşeyi dönme ve siyaset ve bürokrasinin zenginleşme aracı olarak algılanması genel geçer değer ve anlayışlar olarak hala başattır. İnsanımız henüz uzun soluklu bir mücadele sonunda hayat standartlarını geliştirebilme umudunu beslemekte zorlanmaktadırlar. İnsanlar sisteme güvenmemektedirler.

Dilimizde pek çok deyim ve söyleyişe toplumsal sisteme olan güvensizlik yansımaktadır. Zengine bakış genel olarak “Çok laf yalansız çok mal haramsız olmaz” veya “Az gâvurlukla çok zengin olunmaz” gibi deyişlerle dile gelen şüphedir. Kişiler zengine şüpheyle bakmaktadır. İnsanlar kendilerinin ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar zengin olamayacaklarına inanma eğilimindedirler. Bu sistem insansımızın genel kanısına göre aslında kurallara uymayanları zengin etmektedir. Kurallara uyanların zenginleşme şansı yoktur.

Her gün gazete sayfalarında ve televizyon ekranlarında yayınlanan yolsuzluk haberleri, magazin sayfalarını süsleyen görgüsüzler ordusu bu kanıyı güçlendirmektedir. Ekonomi sayfaları holding patronlarının resimleriyle ve onlarla ilgili haberlerle doludur. Sıradan bir vatandaşın tamamen dışında kalan bir dünya dönmektedir ve onun o dünyada yeri yoktur. Siyaset esasen bir ekonomik çıkar savaşı olarak algılanmaktadır.

Normalde dürüst olmak esas değer iken, bizim toplumumuzda aranan bir değer haline gelmektedir. Dürüstlere bu toplumda yer yoktur anlayışı beslenmektedir. Toplumda kuralı ve bunun sağlayacağı güveni hakim kılmak arzulanan gelişme ve zenginleşmeyi sağlayacaktır. Modern anlamda zenginlik olan maddi ve fikri üretim gücü ancak böyle sağlanabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Batman

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İki Darbe Bir Kitap
Neşet Ertaş / Yolcu
Şeftali Ağacı
Katil
Rahatsız Beyinler
Zamanın Sahibi Olmak ve Memento Mori
Ala Kargalar ve Özgürlük
Yazmak Üzerine
Kırılma
Çakıl Taşları

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yakup Ağa/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallık Seçimi [Öykü]
Berlin Kuşatması Üzerine [Eleştiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleştiri]
Sıfır Nedir? [İnceleme]
Sıfır Tabanlı Düşünme [Bilimsel]


KERİM ALİ kimdir?

İyi bir okuyucuyum. İlgi gösterdiğim alanlarda derinlemesine okurum. Yazılarım esas itibariyle gözlemlerim ve düşünce dünyamda oluşan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamış sorular ararım. Yazmak bence düşünmenin en önemli aracıdır. Okurken yazarla birlikte düşünür, yazarken de okuyanla birlikte düşündüğümü düşünürüm.

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Altan'ın tarzını seviyorum. Tarihi romanları atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardır.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © KERİM ALİ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.