..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaşam var mı? -Duvaryazısı
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Estetik > ALİ YERLİ




12 Mart 2010
Hayalperest  
ALİ YERLİ
Kim bilir! Yazıların kaderi böyledir işte. Zihinden kâğıda döküldükten sonra okuyanın malı olurlar. Kim ne anlarsa hikâyede odur.


:AHCE:
İnsan niçin yazar? Büyük ihtimalle konuşacak kimsesi olmadığından diye düşünüyorum. Konuşacak etrafında bunca kalabalık varken ve sabahtan akşama telefon kulağında konuşurken konuşamadığından yazmak çelişkili gibi gelebilir. Önemli olan senin konuşmak istediklerini konuşabileceğin kişinin olup olmamasıdır. Lakırdı başka, konuşmak başka…
Şu aralar konuşacak kimsem yok. Konuşmak istediklerimi konuşabileceğim o birisi de davetlerime cevap vermiyor. İşte ondan yazıyorum. Yazıyorum çünkü konuşamıyorum. Yazmak konuşmak yerine geçer mi onu da bilmiyorum.
Geçenlerde yeni bir kitap aldım. Kitap benim için yeni ama kendisi çok eski. Dostoyevski’nin bir öyküsü; “Beyaz Geceler” . Öykü bir hayalcinin bir kadınla tanışması ve bir tür çözümleme. Öykü şuna benzer bir sözle biter; o bir an için hayatı yaşamaya değer. Hayatın geri kalanını hep öyle olmasını istediğin bir anı için yaşamış olmak! Tüm hayat sadece o anı yakalamak için yaşanabilir… Öykü kahramanı için o an böylesine kıymetli. Bana çok müthiş geldi doğrusu.
Sonra düşündüm. Öykü kahramanının hayal âleminden çıkarak bir an da olsa hayatın gerçekliği içinde mutluluğu yakaladığı gibi bir anım benim de oldu mu? Ben nasıl bir an için hayatın tamamını yaşamaya veya feda etmeye razı olabilirim? Bir kadının bir hayalperesti dinlemesi ve onun dünyasını bir anlığına sevmesi nasıl oluyor da bir ömre eş olabiliyor? İnsan bu kadar yalnız mıdır? Veya yaşadığı bir anın hatırası ile ömrünün geri kalanını geçirebilir mi?
Sorular ve sorular… Düşününce bunca hengâmenin içinde bir şey parlıyor. Düşünce ve hatıra yığınlarının arasından titrek titrek bir şey orada duruyor. Bir avuç çeşitli taşın içinde koyu kırmızı parlak bir mercan taşı gibi. Seçiliyor zihninde. Tüm diğer taşları deruni rengiyle kendi etrafında toplayan o taş. O derin kırmızılık olmasa diğer tüm taşlar renklerini bulamayacaklar.
Dostoyevski bu öyküyü yazarken muhtemelen benim düşündüklerimi düşünmemiştir. Belki gözlemlediği bir karakteri öykü yapmıştır. Ne bileyim belki kendisini tarif etmiştir. Kim bilir! Yazıların kaderi böyledir işte. Zihinden kâğıda döküldükten sonra okuyanın malı olurlar. Kim ne anlarsa hikâyede odur.
Yaşadığın bir an veya yaşamak istediğin bir an veya hayatın her anının öyle olmasını istediğin anlar tüm gerçekliğimiz değil midir? Aslında her birimizin hayatı o anın mutluluğunun arayışı olamaz mı? Düşündüğünde mutlu olduğun anlar. Hep o anlardan istersin.
Aklıma Yahya Kemal’in “Bir daha gelmek hayal edilse bile” diyen dizeleri geliyor. Gerçekten de böyle bir hayal ile avunmak istemez miyiz? Belki de şair hep o yaşadığı veya yaşamak istediği anlarla avundu durdu. Belki hepimiz yaşadığımız birkaç an ile avunup duruyoruz. Gücünüze gitmesin ama hepimiz aslında birer hayalperestleriz.
O koyu kırmızı kan rengine yakın derinden parlayan taş… Orada duruyor ve her şey onunla kendi rengini buluyor.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Teşekkür
Gönderen: ALİ YERLİ / , Türkiye
13 Mart 2010
Yorumunuz ve katkınız için teşekkür edrim. İnsan hayal ettiği müddetçe yaşarmış

:: Selam..
Gönderen: Şenol Durmuş / , Türkiye
12 Mart 2010
Toplumda yaşamak ve sonra yalnız kalmak belki yazarın kaderi oluyor.Sanki doğa kanunu gibi..Yazdıkça daha da çoğalıyor yalnızlık..Yalnızlığın en büyük dostu da herhalde hayal kurmak..Daha sonra yazar kurduğu hayallerle topluma dönüyor diye düşünüyorum..Yazılarınızın takipçisiyim Ali bey..SAYGIMLA..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İki Darbe Bir Kitap
Neşet Ertaş / Yolcu
Şeftali Ağacı
Katil
Rahatsız Beyinler
Zamanın Sahibi Olmak ve Memento Mori
Ala Kargalar ve Özgürlük
Yazmak Üzerine
Kırılma
Çakıl Taşları

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yakup Ağa/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallık Seçimi [Öykü]
Berlin Kuşatması Üzerine [Eleştiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleştiri]
Sıfır Nedir? [İnceleme]
Sıfır Tabanlı Düşünme [Bilimsel]


ALİ YERLİ kimdir?

İyi bir okuyucuyum. İlgi gösterdiğim alanlarda derinlemesine okurum. Yazılarım esas itibariyle gözlemlerim ve düşünce dünyamda oluşan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamış sorular ararım. Yazmak bence düşünmenin en önemli aracıdır. Okurken yazarla birlikte düşünür, yazarken de okuyanla birlikte düşündüğümü düşünürüm.

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Altan'ın tarzını seviyorum. Tarihi romanları atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardır.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ALİ YERLİ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.