..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > hasan tülüceoðlu




25 Ekim 2011
7. 2"ler Kader Mi?  
hasan tülüceoðlu
Ýþte size çýkarýlan kanunlarý uygulayýcýlar! Ve ben memuriyetimin henüz dördüncü yýlýndayken bu ülkenin en fazla bu kadar olabileceðine karar vermiþtim.


:AIJB:
7.2’LER KADER MÝ?

Hasan TÜLÜCEOÐLU

Teröre verdiðimiz 24 þehidimizin þokunu henüz atlatamamýþken bir Pazar ikindi vakti Van’da 7.2’lik deprem þokuna tutulduk.

17 Aðustos 1999 Depremi bu ülkeyi çok sarsmýþtý. Devamý birkaç yýl depremle yatýp kalktýk. Deprem bilimcilerini tanýdýk; deprem gerçekleri ve ayrýntýlarýný öðrendik. Bir doðal afette komplo teoriler ürettik. Bilimcilerin yönlendirmesiyle 99’dan bugüne hep bir Ýstanbul depremi bekledik. Bazý deprem bilimcilerinin yakýn zamanda iþaret ettikleri üzere beklenti, yüksek þiddette doðunun en mamur yeri Van’da gerçekleþti.

99 Depreminden sonra devlet deprem gerçeðini ciddiye alýp ciddi yasalar çýkardý. Yasalar çýkmaya çýktý da ‘bir þey olamaz’ ve ‘yan cebime koy’ zihniyetine sahip yüksek kar baþarýcý inþaat sektörümüzde ne derece uygulandý tartýþýlýr. Yýllar önce, Adýyaman’da müstakil bir köy ortaokulunda görevliyken devlet tek katlý okul binasýna bir ikinci kat yapacaktý. Ýnþaat denetiminde görevli mühendis yaklaþýk 80 km’lik yolu baþlangýçta devletin resmi arabasýyla haftada iki üç kez gelip gitmeye baþladý. Hatta bir ara müteahhidin yaptýðý birkaç sýra duvar örgüsünü yýktýrdý. Saf olmakla birlikte içlerinde bazýlarýnýn uyanýk olup þüpheci düþündüðü Anadolu insanýmýzýn kürt köylüleri, ‘mühendis, müteahhitten cebini doldurmasýný istiyor’ ifadesini dillendirdiler. Ben o zaman ‘nasýl olur bir devlet memuru devletin kendine verdiði yetkiyi kanunsuz ve haksýz olarak cebini doldurmada kullanýr’ diye, doðru ama köylüler açýsýndan safça düþünmüþ ve buna kesinlikle ihtimal vermemiþtim.

Baþlangýçta 80 km’lik yolu haftada iki defa kat eden mühendis, yaklaþýk altý yedi ay süren inþaat yapým sürecinde bir defa bile gelmedi. Ve köylüler, ‘müteahhit, mühendisi görmüþ’ dediler.

Ýþte size çýkarýlan kanunlarý uygulayýcýlar! Ve ben memuriyetimin henüz dördüncü yýlýndayken bu ülkenin en fazla bu kadar olabileceðine karar vermiþtim.

99 Depreminin günah keçisi kýsa sürede bulunmuþtu: Veli Göçer. Koca bir Marmara coðrafyasýnda yýkýlan tüm binalarý sanki Veli Göçer yapmýþtý. Baþka hiç müteahhit, mühendis, þirket ve onlarýn yapýp devletin yetkili memurlarýnýn kontrol ettiði bina yoktu.

Elbet Van’da da bir günah keçisi Veli Göçer bulunacaktýr. Çürük binalar ona havale edilip diðerleri özellikle rahmetli Özal’ýn ‘benim memurum iþini bilir’ dediði yetkili memur, amir ve müdürlerimiz tertemiz aklanýp gün yüzüne çýkacaklardýr.

Üst üste bu ülke gerçeklerini gördükten sonra ben ‘bu böyle gitmez’ diyecek birilerinin artýk çýkacaðýna inanmýyorum.

Japonlar, bizim yaþadýðýmýz deprem sýkýntýlarýný yýllarca önce aþmýþ ve 9 þiddetinde depremlere dayanýklý binalar yapmýþlar. 11 Mart 2011 dokuz þiddetindeki Japonya depreminde bunu gözlerimizle gördük.

Deprem elbet Allah’ýn koyduðu bir kaderdir. Yani Allah, Kuran-ý Kerim’inde ifade ettiði gibi ‘biz her þeyi belli bir ölçüye göre yarattýk’ ayeti (Kamer suresi, 49.ayet) gereði tüm yaratýþlarýnda doðal esaslar, yasalar koymuþtur. Deprem, yeryüzünü yaratýþta Allah’ýn koyduðu bu kanunlardan biridir. Bilimcilerin ifade ettiði gibi deprem esasýnda insaný öldürmez ama bina öldürür.

Binalarý Japonlar gibi çok saðlam yapsanýz da bir açýdan depremin Tanrýsal ikaz tarafý vardýr. Ne kadar tedbir alýnsa da deprem sonuçta Allah tarafýndan gönderilen doðal afettir. Japonlar binalarý çok saðlam yaptýlar ama Ýlahi afet ve uyarý bu defa hiç hatýrlarýna gelmeyen denizden geldi.

Bu anlamda deprem bir kaderdir. Ama bu kaderi alacaðýmýz tedbirlerle, dürüst ve akýllý hareketle kýyametimizle sonuçlandýrmaya biliriz.

Allah, ‘baþýnýza her ne musibet gelirse, kendi yaptýklarýnýz yüzündendir’ buyurmaktadýr. (Þura Suresi 30. Ayet)

Yukarda bahsettiðimiz üzere baþýmýza gelen milli felaketler, hep milli hata ve günahlarýmýz nedeniyledir.

Ýfade ettiðim üzere hiç ümidim kalmasa da ben yine bana düþeni söyleyeyim. Bu milli hata kusur ve günahlarýmýza ‘dur’ diyelim artýk.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kelebek Etkisi
Birileri Bu Milletin Manevi Deðerleriyle Fena Oynuyor!
Yerli Arabadan Teknolojimizi Kurmaya Cumhuriyet Ýdeolojimiz
Balans Ayarý ve Terör

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mezapotamyanýn Nemrutlarý ve Mýsýrýn Firavunlarýndan Postmodern Batýlý Yeni Sahiplerin Kýsmý Demokrasi Vaadeden Yeni Ortadoðu Düzenine
Ýlk Batýlýlaþma Kahramanýmýz: II. Mahmut
Allah"tan Tanrý"ya, Tanrý"dan Rabbe!
Yoksa Ýstanbul, Hiç Bizim Olmadý mý?
"Muhteþem Yüzyýl"ýn Masumiyeti
Asým’ýn Nesli Akif’i Býraktý mý?
Mithat Paþa"dan 28 Þubat"a, Ehl - Ý Beyti Hanedanlaþtýrma
Seçmeli Kuran Dersleri Bedrin Aslanlarý Kadar Þanlý mý?
Geçmiþle Teselli Edilmek
Kaddafi Tamam da Masum Halk ve Müslüman Halklarýn Geleceði Ne Olacak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tülücüler Ýlkokulu [Öykü]
Otoyoldan Tren Gelmiyor [Deneme]
Hz. Ömer"in Demokrasisi [Ýnceleme]
Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi [Ýnceleme]
Lale Devri'nin Demokrat Havasý [Ýnceleme]
Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri [Ýnceleme]
Dizisine Bak Toplumunu Anla [Ýnceleme]
Yüzde Ellinin Kodlarý [Ýnceleme]
Ýktidar, Uçkur ve Huri [Ýnceleme]
Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere [Ýnceleme]


hasan tülüceoðlu kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.