..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




23 Kasým 2012
Vatandaþa Lüzumsuz ve Müjdeli (!) Haber Verme Yarýþý  
Kâmuran Esen
Ýnternette, güncel ve önemli haberleri okurken; gündemle hiç ilgisi olmayan haberler iliþir gözüme. Hani þu fýndýk kabuðunu doldurmayan türden haberler. Diyeceksiniz ki, OKUMA! Keþke o kadar basit olsa.


:AJBE:
Ýnternette, güncel ve önemli haberleri okurken; gündemle hiç ilgisi olmayan haberler iliþir gözüme. Hani þu fýndýk kabuðunu doldurmayan türden haberler. Diyeceksiniz ki, OKUMA! Keþke o kadar basit olsa. Bu haberleri okuyucunun gözüne sokacak þekilde yazdýklarý, manþeti yarým cümle halinde býraktýklarý için, merak eder, okursunuz . Böylece, sizin asýl ilgilendiðiniz haber ve konu, ikinci sýraya düþer. Zaten, bazý gazetelerin ( iktidar yanlýsý diyebiliriz) amacý; sizi gerçek gündemin dýþýna çekmek, gerçeklerden uzak tutmaktýr.

Örneðin; þehit haberlerini okurken, ikinci bir el devreye girer ve saçma sapan haberleri gözünüzün içine sokar. Bu haberlerin çoðu, medya maymunu haline gelmiþ ve adýna sanatçý(!) dedikleri kiþilere aittir; bir de baþbakana. Burada elbette ki baþbakaný suçlayamayýz. Suçlanmasý gereken kiþiler; fýndýk kabuðunu doldurmaz olaylarý, gündemin önemli konularýný unutturmak amacýyla haber yapanlardýr. Ancak; gazeteleri, iktidar yanlýsý haber yapmak zorunda býrakan siyasi güç de, gazeteler kadar suçludur.

Açlýk grevinin Öcal’in emriyle bitirilmesi, Öcalan’ýn PKK üzerinde nasýl söz sahibi olduðu haberini okurken; süslenmiþ püslenmiþ ve haber cümlesinin yarým býrakýldýðý baþka haber baþlýðý dikkat çeker: ” Kazanan Türk siyaseti, kaybeden Fenerbahçe oldu.” Bu da ne? Neymiþ efendim, baþbakanýmýza gençliðinde Fenerbahçede’den telkif gelmiþ ve baþbakan kabul etmemiþ. Fenerbahçe çok þey kaybetmiþ. Üzerinden yýllar geçmiþ, olan olmuþ; ramazan aþý gibi konuyu ýsýtýp ýsýtýp ortaya sürmenin sýrasý mý, gündemde onca vahim konu varken?

Neymiþ, “ Baþbakan, M.A. Birand’ýn saðlýðýna kavuþmasý için Sultanahmet’te dua etti.” Yok efendim, baþbakanýn imzasýnýn anlamýný biliyor muymuþuz? Hemen her gün þu baþlýðý atarlar: “Baþbakandan önemli açýklamalar.” Elbette önemli olur. Çünkü kendileri baþbakandýr, aðzýndan çýkan cümleler önemli olacaktýr. Hele hele, her dediðinin- her istediðinin ferman gibi deðerlendirildiði düþünülünce. Hani, sýradan vatandaþ öldürülür, cinayet olur; ünlü biri ve bir siyasi öldürülünce suikast olur ya, onun gibi.

Hele bir gazete var ki; iktidara yaranmak için yalan- yanlýþ- lüzumsuz haber yapmadaki birinciliði kimseye kaptýrmaz. Üstelik; yalan, yanlýþ, kýytýrýk müjde verir. Bu gazetede her gün birkaç tane ” Vatandaþa Müjde” haberi okursunuz. Parmaðýnýzý oynatsanýz, müjdeli habere çarparsýnýz. Okuyunca da þaþýrýr kalýrsýnýz. Çünkü; müjde dedikleri haberler þunlardýr:
“Memura müjde.” Müjde dediði, bayram tatilinin uzatýlmýþ olmasýdýr. Memur, Haziran geldiði halde Ocak zammýný alamamýþtýr. Temmuzda almasý gerek ikinci zam vardýr. Bu gazete, bu haberi, utanmadan “Memura, emekliye çifte müjde.” diye verir. Daha ortada fol yok, yumurta yokken; “Asgari ücretliye müjde.” der. Güya asgari ücret vergi dýþý býrakýlacaktýr. Maliye bakaný, böyle bir çalýþmalarýnýn olmadýðýný söyler. Fakat gazete, yalan haberi için okuyucudan özür dilemez. Þimdi bu gazete girip bakacaðým, bakalým bugünün müjdeli haberleri nelermiþ. Durun, bakýp geleceðim.

Hýh! Geldim. “Ýþçiye Maaþ Müjdesi.” Güya; yeni yýlda her iþçi kaç lira maaþ alýyorsa, bordrosunda gösterilecekmiþ. Asgari ücretli gösterme dönemi sona erecekmiþ. Daha tasarý halinde yani konu. Üstelik maaþ artýnca, vergi dilimi de deðiþiyor ve böylece daha çok vergi kesiliyor. Alýnan zam, vergiye gidiyor.

“Bakan Müjdeyi Verdi.” Öðrencilere yurtlarda hýzlý internet hizmeti verilecekmiþ(müjdeye bakýn). Öðrencilerin kredi ödemeleri, sigortalý iþe girince baþlayacakmýþ.....Daha önce de harçlar kaldýrýldý diye müjde vermiþlerdi. Meðer harcýn adý deðiþerek, yine alýnýyormuþ öðrencilerden, ''Öðrenim Gideri'' adýyla. Hadi iþin bu boyutunu yazmadýnýz diyelim; Kurban Bayramý öncesinde, Suriyeli sýðýnmacýlara harçlýk verilip de memur emeklilerine maaþ verilmediðini neden yazmýyorsunuz?

Onlarda geri mi kalacaðým? Þimdi size bir müjde(!) vereceðim: ”Ben yurt dýþýndayken bile, köþemi okuyabileceksiniz.“ Mudurnu Belediyesi’nin onaylanan projesi çerçevesinde, iki haftalýðýna yurt dýþýna gidiyoruz. Ben yokken köþemi okuyabilesiniz diye, yazýlarýmý hazýrladým. Müjdemi isterim. Bu nasýl müjde demeyin. Benim verdiðim müjdenin, okuduðum o müjdeli haberlerden pek farký yok. Eee, ne demiþ atalarýmýz: “Sarý öküzün yanýnda duran; ya huyundan alýr, ya suyundan.” Körle yattýk, þaþý kalktýk, sizin anlayacaðýnýz.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.