..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Osman AKTAÞ




27 Eylül 2024
Ýrade ve Kudret  
Osman AKTAÞ
Ýnsan hiç bilmediði bir yolda yürürken karþýlaþtýklarý, kendisini ya mazlum, ya zalim olmaya zorluyor. Bu oluþumda fýtratý da önemli bir yere sahip.


:AD:

Ýnsan hiç bilmediði bir yolda yürürken karþýlaþtýklarý, kendisini ya mazlum, ya zalim olmaya zorluyor. Bu oluþumda fýtratý da önemli bir yere sahip.

Benim aklým da zaman zaman karýþýyor. Kaderle, iradeyi ayýrmakta güçlük çekiyorum. Bir buçuk, iki yaþýnda Trakya'da tecavüz sonucu ölen çocuk nasýl bir acý yaþadý ve sonsuz merhamet duygusu olan güç bunu seyrederken ne hissetti? Gözyaþý mý döktü, umursamadan seyretti mi? Hani isteði olmadan yaprak kýmýldamýyor ya... Bunu aklým ve yüreðimde bir yere oturtamýyorum.

Baþka bir þey, o çocuða tecavüz edip öldüren cani, týpký tecavüz edip öldürdüðü çocuk gibi bir zamanlar masum ve bir kucaða sýðýnmayý düþünen çaresiz bir varlýktý. O günden bugüne neler yaþadý ki, böyle bir canavara dönüþtü.

Birkaç gün için geziye çýktým. Önce Bursa, sonra Ýzmir ve Söke'ye gittim. Dün döndüm. Ýzmir'de dinlediðim ve tanýk olduðum bir olaydan söz etmek istiyorum. Kýz kardeþimin bir komþusu var; bütün mahalle mustarip, evden çýkarmak için imza topluyorlar. Eþinden ayrýldýðý ya da eþinin hapiste olduðu söyleniyor. Dünya tatlýsý bir oðlu var. Söylentiye göre madde baðýmlýsýymýþ kadýn.

Þimdi kadýný düþünüyorum; nasýl bir ebeveyn elinde büyüdü? Büyürken komþularý ve arkadaþlarý kimler ve nasýldý?

Kiþi çocukluk dönemi bitene kadar aile ve çevresini seçemiyor. Aile kimlerle görüþüyorsa çocuk için çevre de o demek. Bir çocuðu suç makinesine dönüþtüren aile ve çevre. Bu kadýn kimlerle, hangi þartlarda, ne karþýlýðýnda evlendirildi? Evliliðinde neler yaþadý ve nasýl madde baðýmlýsý oldu? Bu kadýn neden suçlu?

Kadýn, o dünya güzeli çocuðu her gün dövüyor ve evden çýkýp akranlarýyla bir araya gelmesine müsaade etmiyormuþ. Ben birkaç kez çocuðun sokakta oynayan çocuklara pencereden sadece sohbet etmek için seslendiðini duydum. "Ben gelemiyorum Mustafa sen gelir misin?" Ve arkasýndan muhtemelen anasý içeri alýp pencereyi kapatýrken çocuk aðlýyordu. Benim de gözlerim doldu.

Þimdi bu çocuk bu ýstýraplý hayatý yaþayarak neye dönüþecek ve bu çocuk ne kadar suçlu? Sonsuz merhamet vitrinde göstermelik mi?

O'nun planlarý ne üzre kurulduðunu anlama kapasitem sanýrým çok yetersiz. Ýþin içinden çýkamýyorum. Kaderle iradeyi ayýrmakta da zorluk çekiyorum.

Sevgi konusu da ayný; milyonda bir birbirini anlayan ve sevenler bir araya gelmiþ. Gerisi bir tür mecburiyet gibi. Zorla evlendirilmiþ kýzlar ve oðlanlar. Sevdiðine inat olsun diye evlenen ve hayatý zindana dönenler, evlilik olsun da nasýl olur olsunla evlenenler, para þöhret ve mülk için evlenenler, birbirini anlamayan çiftlerle dolu bir dünya.

Yaratýlan bir cennette cehennemin yaþanmasý ve akabinde vaat edilen cennet ve cehennem... Sýrrý çözemiyor ve bocalýyorum. Aklým da, yüreðim de karmakarýþýk. Hikmeti anlamýyorum. Allah'ýn neden bu vahþeti yaratma gerekçesini çözemiyorum.

Sadece insanlar da deðil, hayvanlarýn da birbirini katlettiði bir dünya. Bir ceylaný canlý canlý baðýrtarak yiyen bir sýrtlandan nefret mi edeyim, yoksa ceylana mý üzülmekle yetineyim? Sýrtlan yavrularýna bakýyorum, onlar da ayrý masum ve ceylaný yiyerek hayatta kalýyorlar. Hangisine üzülüp, hangisine sevineyim? Neden böyle bir dünya kurdu Allah? Ýstese kansýz irinsiz, hastalýksýz, ýstýrapsýz bir dünya kurabilirdi. Ýnsanlar için ödül ve ceza niteliðinde cennet ve cehennem var. Oysa hayvanlar için böyle bir karþýlýk da yok. Neden?

Yoruluyorum düþünmekten, çaresizlikten yalnýzlýktan. Hele kalabalýk yalnýzlýk daha çok hýrpalýyor. Yaþamak dikenli bir güle sarýlmak mý? Kötü bir rüyayý iyiye yorma çabasý mý yaþamak? Yalamak kötülük içinde iyi kalmak mücadelesi mi?

26 Eylül 24
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslam ve Rejim
Ýslam ve Rejim
Dinhuriyet Sancýsý
Yoz Meyveden Aþý Ýçin Filiz Almak
Türklerdeki Kalýcý Din ve Geçici Dinler

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Kanlý Temmuz
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eðitim
Bu Vatan
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.