..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Gültekin BAYIR




22 Nisan 2003
Sanýrým birden fazla ben varým !!!  
Koli bandý

Gültekin BAYIR


Zira içimdeki tüm pisliði akýtabileceðim bir korku hikayesi yazmak fikri de bu akþama ait bir düþünce.


:CFDA:
Bir kahve yapmak için odamdan dýþarý çýktýðýmda antredeki masanýn üzerinde duran bir çanaðýn içindeki elmalarý fark ettim. Aslýnda meyve dolayýsýyla da elma sevmem. Ama nedense kafamdaki o ses bana oradan bir elma almamý ve onu yememi söyledi. Þu an elmamdan üçüncü ýsýrýðýmý almýþ durumdayým. Neden bana kafamdaki o sesin hiç ama hiç sevmediðim halde elma yememi söylediðini biliyorum sanýrým. Evet bu sefer biliyorum. Hatta kesinlikle eminim bu sefer. Zira içimdeki tüm pisliði akýtabileceðim bir korku hikayesi yazmak fikri de bu akþama ait bir düþünce. Her ne kadar sevmeyip ayda yýlda bir kabilinden yediðim elmayý yemeden önce hiçte alýþkanlýðým olmadýðý halde yakama , paçama sileceðime lavaboya kadar gidip yýkamamýn da nedeni bu sanýrým. Evet kesinlikle bu.
Deðiþiyorum.
Her ne kadar yaþamým boyunca karþýma çýkan durumlarýn hangisi bana deðiþmem gerekliliðini anýmsatsa ben deðiþmek yerine ; olanca zeka , enerji ve gayretimi bu duruma karþý tezler geliþtirmeye , yahut deðilse de bu durumu sorgulamaya ve gereken deðiþikliði yaþantým ve davranýþlarýmda yapacaðýma ruh halimde gerçekleþtirip geçiþtiriveriyordum durumu. Buna çevremdeki insanlarý inandýrmak iþin en kolay tarafý idi hem de. Ýþ ki ben kabullenivereyim. Ama durum farklý bu sefer. Kafamdaki o sese sus demenin zamaný geldi artýk. Yada gelmiþ. Yine mevcut durumu kendi kontrolüm dahilinde geliþiyormuþ gibi yapmayacaðým ve yukarýdaki seçeneklerden gelmiþi seçeceðim. Zira hep sýðýndýðým ve övündüðüm zekam bu sefer tasarým deðil teþhis aþamasýnda rol oynayabildi sadece.
Evet beni tanýyan insanlar size sesleniyorum. Ben deðiþiyorum. Hem de köklü deðiþikler yaþanýyor bu sefer. Tamamen kötüden iyiye yada bir yerden amacý belli baþka bir yere deðil ,sadece deðiþiyorum ve 32 yýllýk yaþamýmda ilk defa yürekten inanýyorum bu deðiþikliðin gerek ve gerçekliðine. Artýk prensipte temel olarak aldýðým bir takým kalýcý tercihlerin de sorgulanma ve gerek duyulursa vazgeçilme zamaný gelmiþ meðer. Umarým geç deðildir zira erken olduðunu düþünmemekteyim. Ve bu sefer eþsiz zamanlama yeteneðimi düþtüðüm zor durumlardan kurtulmak yerine yeni planlar yaparken kullanacaðým. Büyük bir keyif içimdeki þüphe ve acabanýn ümüðünü sýkmaya baþladý bile þimdiden.
Deðiþim denen rüzgara sýrtýmý verdiðimi bacaklarýmýn yere basarken her zamankinden daha fazla enerji harcamasýndan anlýyorum. Onlar ki bedenimin tüm sorumluluðunu yanlýþ yada istenmeyen bir yöne sürüklenmekten korumaya atýyorlar adýmlarýný temkinin verdiði yavaþlýkla. Ve ben biliyorum ki o adýmlarý sadece kararlýlýk tekrar eski hýzlarýna kavuþturabilir. Ýnsanlarýn ne dediðini umursamamak adýna söyledikleri þeylerin özünde yatan fikirleri hep kaçýrmýþým sanýrým. Ama þükürler olsun ki yinede kendi baþýma öðrenebildiklerimle gelebildim buralara kadar. Buralar nereler mi ? Bilmiyorum ama öðreneceðim zira meþhur "umurum da deðil" fenomenin terk anýdýr bunlar. Yeni olana saygýmýn her yeniyi kabullenirken gösterdiðim bonkör ve önemli ölçüde gereksiz hoþgörüyü sorgulamak zamaný. Nedenler niçinler ve nasýllarýn gerçek anlamlarýný kazanma ve içimde yeniden deðilse de son bir kez daha deðerlendirilme zamaný. Uslanama , ayýklanma , arýnma ve dinme zamaný. Zamanýnýn çoðunu hýzlý düþünerek boþ zaman haline getirebilen bir adamýn beyninde yavaþlatma eylemi gerçekleþtirme zamaný.
Kederlere panzehir olarak oluþturulan temennilerin býraktýðý gerçek üstü kendini iyi hissetmelere veda zamaný. Ve en mühimlerinden biri artýk gerçekten sevme zamaný sanýrým. Aþka aþýk birinin aþktan ayrýlýp tüm sevgisini sevgilisine verme zamaný. Hatalarý görmezden gelmek yerine arama bulma ve yok etme, yaþamýndan ayýklama zamaný. Zira artýk sevilen kiþi aþkýn , sevginin , erdemin þemsiyesine ihtiyaç duyulmadan da sevilebilecek biri. Ne tek baþýna güzel bir kýzcaðýz ,ne hoþ bir hatun, ne hayran olunan bir beden yada ruh. Gerçek bir insan ,gerçek bir kadýn. Her türlü iyi niyet ve mazur görme bakýþ açýsýndan ziyade kendi þahsýna münhasýr bir ÞAHSÝYET. Þok edici yanlarýný bile tasavvuf fýtratýna yakýn bir edada zerk ederken son derce asil ama aleladeliðin erdemini hatýrlatan bir bilge. Onu býrak hiçe saymak yada saygý duymamak en savunmasýz ve pervasýz anýmda bile saygý denen mefhumdan ziyade addetmek bile imkansýz geliyor bana. Nedendir diye düþünmeksizin hayran olmak mevcut kapýlarýmý menteþelerin kýrýlmasý pahasýna sonunda dek açýk tutmak ve bunu yaparken içeri girebilme ihtimali olan ne þeytana nede rüzgara aldýrýþ etmemek.
Ona aþýk olmanýn gücünü bir tek ondan alýyorum. Onu tertemiz duygularla seviyor deðilim. Onun bende oluþturduðu duygular sayesinde içimdeki masumiyeti bile kutsayabileceðimi düþünüyorum. Hatta sizin içinizdeki masumiyeti bile. Ve yine hayatýmda ilk defa kullanarak taþ yürekleri bile eriteceðime inandýðým , dünyanýn en nazlý kadýnýný bile elde edebilirim diye böbürlendiðim yada etkisinden bazen benim bile gözümün yeþerdiði el yapýmý mýsralarýma bile ihtiyaç ve güven duymamak. Bu ne savunmasýz bir savaþ. Zira en iyi savunma teslim olmak bu savaþta. Zira düþman o kadar þefkatli ve akýllý ki ona teslim olmak hem mantýksal hem de duygusal açýdan farz. Sanýrým bu bir savaþ deðil , sanýrým bir düþman da yok. Sanýrým bu aþk. Hem de bu sefer.
GERÇEK AÞK.
Vay anam vay.
Gültekin BAYIR


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: içten bir itiraf
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
20 Þubat 2005
Merhaba Sevgili Gültekin Bayýr; Ýçten kaleme alýnmýþ bir itiraftý."Kýrk yýllýk Kâni, olur mu yani!" derler ama, bu, deðiþemeyeceðiniz anlamýna gelmez..........Severek okudum...Ancak "dahi" anlamýna gelen -de'leri bitiþik yazmanýz, beni rahatsýz etti.Bunun nedeni de, bu kuralý öðrencilerime öðretmek için çok uðraþ vermiþ olmam.Yoksa öðretemedim mi diye düþündüm.....Sevgiyle kalýn...Devamýný dilerim...Kâmuran ESEN

:: iç sesler
Gönderen: beyza ertekin / Ýstanbul/Türk ve Caicos Adalarý
24 Haziran 2004
bu aralar aynen sizin gibi benim iç seslerim de sesini bana raðmen yükseltmiþ durumda...okurken, bir iç sesin ancak bu kadar güzel kelimelere dökülebileceðini düþünüp durdum, tebrik ediyorum..

:: hakikat
Gönderen: güneþinkýzý / senin doðduðun yerler :*)
12 Mayýs 2003
aþk,sezgi ile kavranan bir hakikatse ve hakikate varmanýn yolu yalnýz duyular ve akýl diilse, asl olan inançsa , aþka olan inancýný hiç kaybetmemen dileðiyle , güzel yazýlarýnýn devamýný bekliyorum.

:: baþlýk yazmasam olmaz mý?
Gönderen: safinaz / Ýstanbul / Türkiye
26 Nisan 2003
okuyaný sýkmayan bir iç konuþma...baþlangýçta belli bir kurgusu olan bir yazý okuyacaðýnýzý sanýrken karþýnaza "deðiþiyorum" diye baþlayan cesaret dolu bir itiraf yazýsý çýkýveriyor..:)

:: ...
Gönderen: þila / Ýstanbul
26 Nisan 2003
zira meþhur "umurum da deðil" fenomenin terk anýdýr bunlar. dýþtan içe bakýþýn kelimelere dökülmesi... kim kendini dýþardan izleyebilir? hemde içeriyi bilerek? hamiþ: sadece sýradan bir ziyarteçiyim... yorumcu yada eleþtirici deðil... sadece benim... þila!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sahiden Var mýyým? Yoksa Bu Bir Ýhtiyaçtan Yanýlsama mý?
Öylesine
Karanlýðýn Küçük Kahverengi Lekeleri.
Siz Hiç Bir Kat Yukarýda Öldünüz Mü?
Yaþam Denilen Ve Kaç Bilinmeyeni Olduðu Bilinmeyen Denklem.
Bu aralar ne mi yapýyorum ?
Arka Bahçemdeki Sesler Ve Gecenin Anlaþýlmaz Gizemi.

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Repertuar Çalýþmasý... Devam...
Repertuar Çalýþmasý...
Yapabileceðinin En Ýyisini Yapmamak...
Bilinç, Sanat, Mizah, Eleþtiri, Genel Kültür ve Vidanjörler
Bir ocak gecesinin kederinden arta kalanlar.
Mektup
Baþarýsýz Olmanýn Altýn Kuralý
Ýstikrarsýzlýkta Gösterilen Ýstikrar...
Bir iliþki baþlasýn için mi ?
Ýliþmek midir iliþki yoksa iliþki diye biþi zaten yok mudur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýki Hece [Þiir]
Þiirimsi. [Þiir]
Soru [Öykü]
Deðiþmeli [Öykü]
Koþma Süreyya ! [Eleþtiri]
Komplo Teorilerinin En Teorik Olaný. [Ýnceleme]
“Tanrý’nýn Eli” ve panik halinde üç beþ surat. [Ýnceleme]
Bir Garip Aþkýn Mektubu [Bilimsel]


Gültekin BAYIR kimdir?

Zaman daralýyordu, adeta demir sertliðindeki grimsi akþam karartýlarý etrafýmýzdaki yerlerini alýrken eksik olan metal seslerini bilinçaltýmýz tedarik etmekteydi. Aman tanrým buda mý olacaktý dedi Elophis. . .

Etkilendiði Yazarlar:
T-H-O-S-H-U-N


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gültekin BAYIR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.