..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > seyfullah ÇALIÞKAN




28 Kasým 2003
Yaz Bitti  
seyfullah ÇALIÞKAN
Korkuyordum. O’nu kaybetmekten, iþin sonunun nereye varacaðýnýn bilinmemesinden korkuyordum. Bizimkiler de duyarsa iyi olmazdý. Zaten öðrenciliðim aðýr bir yüktü. Arkadaþlarýmýn hepsi evin geçimini çoktan sýrtlamýþlardý. Ben öðrenci olmanýn tadýný


:CJAG:
YAZ BÝTTÝ
Sevda dediðin dile düþmez. Dost var düþman var. Sen ne yaptýn? En yakýn arkadaþýna söylemiþ. Bütün köy çalkalanýyor. Ben anama ne derim. Babamýn yüzüne nasýl bakarým.  Adiþ’in kýzý bile duymuþ. Nevin duyduysa bütün köy duyar bilmezsin sanki. Bundan sonra beni komþuya bile yollamazlar. Sokaðýmýzdan gelip geçme sakýn bu aralar. Abim deli olur duyarsa. Yolunu keser. Ýki ton sopa yersin. Ayaðýný denk al. Sokaðýn kýzlarýyla düðünlere falan da gelemem. Býrak soðusun ortalýk. Dedikodular el ayak çeksin. Sözlerimi iyi dinle. Dediklerim tutmazsan bir daha bakma yüzüme.
Nedim bu akþam kahvede verdi mektubu. Sanki esrar veriyor. Cebinden aldý, doðru benim ceketin iç cebine kendi eliyle koydu. Kaçýn kurasýyým . Çaktým tabi anýnda manzarayý. Çýkarýp bakmadým bile. Oysa neler yazdýðýný meraktan geberiyordum. Arkadaþlar kaðýt oynadýlar. Oyundan çaylar içip onlarý izledim. Cebimdeki mektup ateþ oldu. Ah bir okuyabilsem. Ne oyun biter? Ne saat geçer. Yarýn pamuk sulamaya gideceðiz. Oyun bizim Pehlivan Osman’da kaldý. Çay paralarýný ödedi. Beþ arkadaþ kahveden birlikte çýktýk. Dýþarýda yaz akþamlarýnýn tatlý kokusu. Güzel serinliði.  Bir tur atalým dediler. Mezarlýk sokaðýna doðru yürüdük. Pamukta kýrmýzý örümcekten, üzümden, kavundan,  traktörden konuþuyoruz. Köye yakýn tarlalardan su motoru sesleri geliyor. Ýnsanlar gece falan demeden ovaya dökülmüþler.
Eve geldiðimde saat on bire geliyordu. Babam evin giriþinde (hayatta) yatýyordu. Biraz söylendi. Sabaha kadar gezilir mi diye. Haklý ama adamcaðýz iþime gelmiyor. Bizimkiler saatler önce uyudular. Banyoya girdim. Bir de sigara yaktým. Ellerim titriyor. Önleyemiyorum. Sanki idam fermaný. Sanki ilk mektup.
Kötü çok kötü. Ýyi de ne yapacaðým þimdi. Sokaðýndan geçmezsem, tarla dönüþü; akþamlarý görmezsem ne yaparým? Görmek yok, konuþmak yok, mektup yok. Nasýl dayanýrým. Ne zaman soður ki bu dedikodular. Tamam ben hata ettim. Ulan Yakup  yapýlýr mý bana bu? Öldürseydin daha iyiydi ulan beni. Gel de kolaysa uyu þimdi.
Korkuyordum. O’nu kaybetmekten, iþin sonunun nereye varacaðýnýn bilinmemesinden korkuyordum. Bizimkiler de duyarsa iyi olmazdý. Zaten öðrenciliðim aðýr bir yüktü. Arkadaþlarýmýn hepsi evin geçimini çoktan sýrtlamýþlardý. Ben öðrenci olmanýn tadýný çýkarýyordum. Üç gün geçti. Yýllar kadar uzun üç gün. Sokaðýndan geçmedim. Ýçimde onu görmek için  duyduðum dayanýlmaz isteðe direndim.  Üçüncü günün akþamý bakkaldan dönüyordu. Okulun yanýndaki köprüyü geçince karþýlaþtýk. Ýnsanlar traktörlerle ovadan dönüyorlardý. Ne zaman ne de yer konuþmaya uygun deðildi. Yüzüne bakýnca anladýklarým beni deli etti. Abisi veya babasý bir güzel dövmüþlerdi. Soramadým. Aklýmda biriken yüzlerce soru vardý. Hiç birini soramadým. “Nasýlsýn?” diyebildim. “Mektubumu aldýn mý?” diye soruyla yanýt verdi.  “Aldým” diyebildim. “Uzak dur benden, haber bekle, ben yazarým” dedi. Yürüdü gitti.
Yüreðimi çiðnedi ayaklarý altýnda. Ezildim . Benim yüzümden dayak yemiþti. Öfke doluydum. Gücüm yetmezdi ama abisini bulsam saldýrýrdým. Aramadý. Mektup bekledim günlerce. Yüzün hatýrladýkça kahroldum. Bir çýkar yol bulamadým. Düþündüm. Köprüde gören olduysa. Acaba yeniden dövdüler mi? Aklýmdan çýkmayan yüzü ve düþündüklerim her gün yeniden kahretti beni.
Yaz bitti ama ne bir mektup, ne bir haber gelmedi. Eylülde yatýlý okuluma döndüm. Gözden ýrak olan gönülden de ýrak. O yediði dayakla kaldý. Bende boþuna beklediðimle. Köprünün altýndan çok sular geçti. Ayýtlý dere seni hiç sevmedim. Köprün de yerin dibine batsýn. Üzerinden her geçiþimde sevgilimin morarmýþ yüzü, umutsuz bakýþlarý gelir aklýma. Hiç konuþmadan anlattýðý korkularý gelir, çaresizliðim gelir.
Sýr tutmayý, sevda saklamayý içimde öðrendim. Çok kolay. Siz de öðrenebilirsiniz. Önce sizi seven genç bir  kýz bulun. Mevsim yaz olsun. Aþýksýnýz ya. Baðýrýn daðlara taþlara. Haykýrýn , söyleyin kurda kuþa. Övünmeyi hak ettiniz. Sizden baþka kimin sevgilisi var? Paylaþýn tüm arkadaþlarýnýzla. Haykýrýn ki kýzýn ailesi de duysun. Ne kadar duyulursa o kadar  çok dövülsün. Sonra da oturun. Eþekliðinize aðlayýn.
Ayýtlý dere seni hiç sevmedim. Köprün de yerin dibine batsýn.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romantizm Delikanlýyý Bozar
Geceye Düþtüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþka Türlü Bir Þey
Canan
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr
Zaman Sen Yalansýn
Nisan"ýn Þuçu
Bahar, Badem, Çocuk
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar
Mevsim Türlüsü 2
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi
Delikanlýyý Bozan Yazýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tabanca [Öykü]
Saman Altýndan Aþk Yürürse [Öykü]
Raký Þiþesine Ejderha Olduk [Öykü]
Gökçeada 3 [Öykü]
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým [Öykü]
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe [Öykü]
Nataþa, Mavra ve Raký [Öykü]
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki [Öykü]
Güvercinli Yazý - 1 [Öykü]
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak [Öykü]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.