..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuşak olma ezilirsin, sert olma kırılırsın." -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > ömer kırat




13 Nisan 2005
Tarihin Başı; Medeniyetler  
Woaho ve Tırnak Makası (S. P. Huntington'a Cevap)

ömer kırat


"Nasıl oldu da bu kadar geliştik" sorusuna "tırnak makası" cevabını vermek isteyenlere büyük kolaylık. Okuyun...


:BFHJ:
Yaşadığı evreni ve içindekileri anlamaya çalışan insanoğlu tarafından inşaa edilmiş çok gelişmiş bir fizik laboratuarındayız. Bugün burada yapılacak deneyin, insanlık bağlamında, herşeyi başlatan olay olacağını kimse bilemezdi.
Laboratuarda çalışan bir Türk profesör vardı. Prof. Haşim Bilir, herşeyi tekrar kontrol etti. Deneyin yapılacağı, neredeyse bir gece kondu büyüklüğünde ve en az onun kadar elektrik tüketen makinenin içine girdi. Herşey yolunda görünüyordu. Ama görünmeyen şey, profesörün tırnak makasının –ki Türk kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır- makinenin içine düştüğüydü.
Makine çalıştırıldı ve bilimadamlarına, evrenin yaşı, geleceği gibi konularda yardımı olacak bazı önemli veriler sağladı. Bu sırada, deneye dâhil olduğu farkedilmeyen tırnak makası, yine farkedilmeyen bir KURTÇUK DELİĞİNDEN geçerek, zamanda geriye doğru bir yolculuk yaptı. Yani bilimadamları aslında zamanda yolculuk yapmak için bir yol keşfetmişlerdi. Ama zaman makinesini keşfettiklerini anlamaları için zamana (epey uzun) ihtiyaçları vardı.
Böylece tırnak makası, insan medeniyetinin ilk zaman yolcusu olmuştu. Gerçi bu tür ilk ve tehlikeli denemelerde, insan kullanmamak alışıldık birşeydi. Ama yine de geçmişe gönderilecek ve medeniyetimizi temsil edecek “şeyin” bir tırnak makası olması, olsa olsa kaderin cilvesiydi.
***
Arkadaşları ona Woaho diyordu. O da arkadaşlarına… Zira türlerinin çıkarabildiği yegâne ses buydu. Bunlar, varolup-olmadığını bilmedikleri beyinlerini kullanarak hayatta kalan ilkel atalarımızdı. Aynen şimdilerde bazı insanların, varolup-olmadıklarını bilemediğimiz kavramları (tanrı, uzaylılar göl canavarları vs.) kullanarak hayatlarını kazanmaları gibi…
Woaho, yiyecek arayışından dönüyordu. Sizi, terden sırılsıklam yapacak kadar sıcak bir gündü. Öyle sıcaktı ki bu mağara adamına, medeni bir insan gibi takım elbise giydirilseydi, gömleğindeki terde yüzebilirdi. Elbette, medeni bir insan gibi giydirilseydi, yaşayacağı panik ve heyecan nedeniyle bu kadar terlemesi için güneşe gerek kalmazdı.
Ayrıca ilkel bir mağara adamı olmasaydı, yerde duran parlak tırnak makasıyla ilgilenmezdi. Zira medeni insanlar, kimsenin onlara “Yerden alan yer köpeği!” demesini istemez. Ki zaten her medeni kişinin yanında, kendine ait bir tırnak makası olurdu. Hem bildiğiniz gibi medeniyetimiz, insanların aynı anda iki tırnak makası taşıdığı bir düzeye ulaşmadı henüz… Zaten başkasının tırnak makasını kullananlar ancak; “ne tür hastalıklar kapacağını bilmeyen, cahiller” veya “daha önce böyle parlak bişey görmemiş mağara adamları” olabilirdi.

Woaho, yerden aldığı garip şeye bakarken, adını tekrarlıyordu. Ama bu sefer, eşine az rastlanır bir şaşkınlık ve merak seziliyordu çıkardığı “Woaho” da…
“Bu ne?” diye düşündü. “Bu” ve “ne” kelimelerini bilseydi, birine sorabilirdi de… Parlaklığı, onu cezbetti. Ansızın, tanıdık bir yüz gördü. Bizler için genelde rahatlatıcı bir şey olan bu deneyim, onu ürküttü. Makasın parlak arka yüzeyi, bir ayna gibiydi. Daha önce su içerken de görmüştü kendi yansımasını. Ama elinde tuttuğu şey suya benzemiyordu. Aslında, daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemiyordu. Gerçi, dünya, onun için “daha önce gördüğü şeylere benzemeyen şeylerle” doluydu. İnanılmaz keşfini alarak mağaraya döndü. Henüz ateşi keşfetmemişlerdi. Bu nedenle güneş batmadan önce mağaraya dönmek daha güvenliydi.
Woaho, diğer Woahoların da orda olduğuna emin olunca, küçük hazinesini çıkardı. Herkes şaşırmıştı. Şaşırmaları pek şaşırtıcı değildi çünkü şaşırmak sıradan bir deneyim hatta bir refleksti onlar için… Daha geçen gece, gökyüzünden, ışıklar saçarak gelen ve içinden, uzun süre aç kaldıkları belli olan yaratıkların indiği, uçan bir kaya görmüşlerdi. Gerçi yaratıklar, karşılaştıkları bu ilkel canlılar nedeniyle, düş kırıklığına uğramışlardı ama yüz ifadeleri (mimikleri) olmadığı için muhtemelen, medeni bir insan bile bunu farkedemezdi.
Herkes, gözünü bu parlak şeye dikmişti. Aslında mecazi anlamda da “göz dikmişler” di. Ama henüz, gerçek anlamlar konusunda bile o denli beceriksizlerdi ki bu mecazi anlamın dikkatlerden kaçması kaçınılmazdı. Bir süre elden ele dolaştırdılar. Ama her elde, daha uzun süre kalmaya başlayınca ortam gerildi.
Woaho (makası bulan) durumu farketti ve tırnak makasını ellerinden aldı. Tüm gözler onun üstündeydi. Popülerlik hakkında iyi şeyler düşünmeyen modern bir insan gibi Woaho da durumdan tedirgin oldu. Grubun genç erkeklerinden biri, zor kullanmanın iyi bir fikir oladuğundan hareketle, harekete geçti. Ardından bir arbede yaşandı. Woaho, ganimeti kurtarmak için dışarıya kaçtı. Diğerleri de peşindeydi. Akşam olmak üzereydi. Daha da kötüsü, fırtına bulutları göğü kaplamıştı.
Woaho, son çare olarak kullandığı yönteme başvurdu. İçlerinde en iyi tırmanan oydu. Yakınlardaki en yüksek ağaca çıktı. Bir süre sonra diğerleri sıkıldı ve mağaraya döndüler. Hava tamamen kararmak, fırtına kopmak üzereydi. Ağacın tepesindeki ilkel adam, mağaraya makasla birlikte dönmemesi gerektiğini düşündü. O yüzden küçük hazinesini, ağacın en ucundaki dala takıp aşağıya indi.
İlkel insanların belki de tek iyi yanı, kin tutmamalarıydı. Zira hafızaları henüz buna uygun değildi. Zaten fırtınadan korunmak için birbirlerie sokulma zorunda olan bu yaratıklar için nefret bir lükstü.
NOT: “Birbirine sokulma”nın, kesinlikle matruşka bebeklerininki ile bir benzerliği yoktu.
***
Rüzğar estikçe esiyor, şimşekler birbiri ardına çakıyordu. Bu böylece sabaha kadar sürdü. İlk ışıklarla birlikte, mağaradakiler uyandı. Dışarı bakarlarken son bir yıldırım, yakınlardaki en yüksek ağaca düştü.
Woaho dehşete kapılmıştı. Dün bulduğu parlak şeyi sakladığı ağaçtı bu… Aslında o sırada ilk paratoneri keşfetmişti. Ama bu keşfin anlaşılması için zaman (epey uzun) gerekiyordu. Aynen zaman makinesinin keşfinde olduğu gibi…
Woaho hemen ağacın olduğu yere koştu. Ağaç ikiye ayrılmış şekilde yanıyordu. İlkkez ateşle karşılaşmıştı. İlkel adam, rüzgârda sallanan bu şeyi tutmaya çalıştı ve tarihte elini yakan ilk insan oldu. Tabi bundan gurur değil acı duydu. Bu yeni şey, ısıtıyordu. Bir dal payçası alıp dürtükledi alevi… Ama dal parçası da yanmaya başladı. Bu şey bulaşıcıydı. Hemen birkaç dal parçası daha yaktı. O sırada diğerleri de olay mahaline ulaştı. Birkaç dakika sonra insanlık tarihi; Ateş Dansı ve Nevruz Kutlaması gibi şeylerin ilkkez ortaya çıkışına tanık oldu.
O esnada, Woaho, yerde duran kararmış tırnak makasını buldu. Hala sıcaktı. Üstüne yıldırım düşen metal nesnelerin genel görüntüsüne sahipti ama ilkel adam bu genel durumdan habersizdi.
Akşamleyin, mağarada gürül gürül yanan bir ateş vardı. Belki tek eksik, Akdeniz Akşamları şarkısını çalan ve gitarla çalınacak daha iyi şeyler olduğundan habersiz bir gitarcı çocuktu. Gitarcı çocuk dedim zira gitarı olan birinin, gitarist olabilmesi için Akdeniz Akşamlarını çalması değil çalmaması gerekir elbetteki…
Woaho ise bir köşeye çekilmişti. Son günlerde olanları düşünüyordu ve bu sırada tırnak makasını açıp kapatıyordu. İlginç bir sesi vardı; “Çıt, Çıt, Çıt…” Aniden içinde, bu sesi taklit etme isteği duydu. Dört, beş denemeden sonra “Çıhış!” benzeri bir ses çıkarabildi. Bu yepyeni bir şeydi. Farklı sesler çıkarıyordu. Neden bunu daha önce düşünmemişti ki? Belki de artık, yeni şeyler bulup, sürekli şaşırmaya bir son vermeliydiler. Zira artık şaşırmak, tüm şaşırtıcılığını kaybetmişti. Şimdi taklit edecekti. Sesleri taklit ederek başlayacaktı…
Woaho düşündü; “Acaba herşeyin sesi var mı?” Diğer yaratıkların ses çıkardığını hatırladı. Suyun şırıldadığını, kayaların bile birbirine çarpınca ses çıkardığını…
Tırnak makası onlara önce“ateşi” vermişti. Şimdi de ses çıkarmaları konusunda bir fikir… Woaho, buluşunu diğerlerine göstermek (duyurmak?) için yanlarına gitti. Ama geç kalmıştı. Zira hepsi “ÇIT” sesi çıkarıyordu. Bu nasıl olabilirdi? Tırnak makası ondaydı ve bu sesi sadece o biliyordu.
Düşünceli bir şekilde, çıtırdayan ateşin karşısına oturdu ve çıtırdayan diğer mağara insanlarına katıldı. Belki de bu olay, insanların bir araya gelip, sessizce oturup ve çekirdek çıtlatmasının nedenini açıklayan, çıkış noktasını gösteren olaydı. Bu davranışın, insanın gelişimindeki yeri ve tarihsel çıkış noktası böylece anlaşılabilirdi. Ne de olsa insan gibi zeki varlıkların bir araya gelip, çekirdek ÇITlatmasının nedeni hep bir fenomen olagelmiştir.
Kısacası, ateşi kontrol altına alışımızın ve iletişim için sesleri kullanmaya başlamamızın hikâyesi böyledir. Sonuçta 2735 yılında; 2005’te bir fizik laboratuarında yapılmış olan deneyde kullanılan teknik ile ilgili tez hazırlayan genç bir fizikçi, bu deneyde kullanılan yöntemle zaman yolculuğu yapılabilineceğini farkedip, insan türünün böyle bir medeniyet kurmasını sağlayan şeyin; “Türk Malı Bir Tırnak Makası” olduğu anlaşılınca, herkes şaşırdı. Bu öyle bir şaşırmaydı ki bir benzerine bundan çoook uzun yıllar önce bir mağara adamı ilk kez tırnak makası gördüğünde rastlanmıştı…
THE END
GELECEK PROGRAM: Muz Kabuğuna Basıp Düşen Maymunun Hikâyesi



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın bilim kurgu kümesinde bulunan diğer yazıları...
Buzdolabı Adam Elma
Frank Einstein
Pişmiş Tavuğun Başına Gelenler
Ayrı Dünyaların İnsanları
Son Dua: S. O. S
Evrim Tarihinin Başarısız Baş Yapıtları
Robotlar
Herkese Kötü Bir Rüya Gibi Gelecek
Bazen İnsanın

Yazarın öykü ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kuran'a Ayak Basan İlk Türk
Noel Baba'nın Gerçek Hikâyesi
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal)
A Playlist Story
Yalnızlık Üzerine Bir Yanılma/yanılsama
Ordu Olmayan Adam
Bill Clift'in Karısının Anlatacakları Var!
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam
Bana Ne! (Cinayet Nedeni)
Hilkat Garibesi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sherlock ve Watson [Roman]
Hâlâ Emekleyen İnsanlık [Deneme]
Dünya Kadınlar Dünü [Eleştiri]
Türban Bağlamında Korunmasız Dinsel İlişki [Eleştiri]
Bir Mayıs İşçisi Gibi Yayılmak Meydanlara [Eleştiri]
Numeroloji [Bilimsel]
Koçların Arabaları & Tanrıların Sessizliği [Bilimsel]
Diyet [Bilimsel]
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre! [Bilimsel]
Ödeme Güçlüğü Çekenler [Bilimsel]


ömer kırat kimdir?

Merhaba edebiyat aşıkları! Edebiyata duyduğunuz aşkın karşılıksız olmasına neden olan kişi, yani edebiyatın gönlünü kaptırdığı, dolayısıyla sizin aşkınıza karşılık vermemesine neden olan kişi olarak, büyük bir sorumluluğum olduğunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katkı sağlayacağına, yeni bir soluk ve beniz getireceğine inandığım bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduğum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katkı sağlayacağına inandığımı az önce belirttiğim bu sitedeki yazın serüvenime sizleri de davet etmekten kıvanç duyuyorum ve kıvancın kelime anlamını tam olarak bilemediğim için şaşkınlık yaşıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ömer kırat, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.