..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Güzel birşeyin fazlası harika olabilir -Mae West
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Yûşa Irmak
Yûşa Irmak - yusairmak
Site İçi Arama:


Deneme
  Kadın (Yûşa Irmak) 10 Ocak 2007 Yaşam 

Eski çağlarda, hemen bütün toplumlarda kadının hiçbir hak ve değere sahip olmadığı yaygın bir görüştür. Eski Çinlilerde kadın, kocasının kölesi sayılırdı. Kocası ve çocuklarıyla birlikte yemeğe oturamazdı; Ayakta durur, onlara hizmet ederdi. Mısır’da başlangıçta kadınlar erkeklerle aynı haklara sahip idiyseler de bu fazla uzun sürmemiş, Firavun’un emriyle yine köleleştirilmişlerdir. Batılılar tarafından uygarlığın beşiği olarak gösterilmek istenen Eski Yunan’da ise kadının hemen hemen kölelerle bir tutulduğunu görüyoruz. Koca karısını keyfince dövebildiği gibi başka birisine de armağan edebilirdi. Tüm miras erkek çocuklara kalırdı. Bir erkeğe edilebilecek en büyük küfür, ona “kadın” demekti. Bu aşağılamaların ötesinde ayrıca kadın tüm kötülüklerin kaynağı olarak da kabul ediliyordu. Eflâtun ve Aristo’nun kadının, erkeğin dûnunda/aşağısında olduğunu resmen ilan ettiklerini görüyoruz. Yunan’da bir erkeğin dengi yine bir başka erkektir. Bu bakımdan Yunan töresinde homoseksüelliğin bir fazîlet olarak algılanmasına şaşmamak gerekir… Eflâtun, bu konudaki görüşlerini günümüz homoseksüellerinin el kitabı durumunda olan Ziyafet adlı eserinde açıkca beyan etmiştir. Eski Roma’da ise kadın, babasından kocasına aktarılan bir maldı. Sonraları kadına birçok hak tanınmışsa da, eğitim eksikliği yüzünden bu haklarını kullanamamıştır. Açıkça görülmektedir ki gerek Yunan’da, gerekse Roma’da kadın erkeğin aşağısında kabul edilmiştir.

  Ey Ağlamak Unuttuk Seni (Yûşa Irmak) 3 Ağustos 2007 Toplum 

Esasen bu konu, içi boş sözle değil; ancak göz denen nimetin akıttığı bengisu ile anlatılabilir! Ve yaşadığımız Dünya düzeni, materyalizm, kapitalizm; insanın tüm manevi değerlerini, ananelerini, kalbini ve ruhunu ziru zeber etmiş. Ne kibarlık, ne hassasiyet ve dahi duygulu olmak gibi nitelikler; zamanla deforme olarak yerlerini çıkarcılık, pragmatizm ve eyyamcılıga, hatta hayyamcılık gibi melanetlere terketmiş. Her şey, ağırlığı ve hacmi kadar kıymet buluyor, maddi zevk ve materyalist değerden başka ölçüler geçerli kabul edilmiyor günümüzün modern dünyasında. Haya-günah tanımayan bu ortamda, gözyaşı dökmek, ayıp sayılan bir-iki şeyin başında yer almakta... Bunca zulüm ve perişanlığın, anasını ağlattığı kimseler, bir şekilde ağlama hürriyetini kullanmaya kalksa, alay konusu olacaktır eminim: “Erkekler ağlamaz gardaşım!” “Şuna bak hele karılar gibi ağlıyor.” Sanki günümüzdeki kadınlar, özellikle erkeklerle beraber çalışan, okuyan bayanlar sadece ağlama hakkına sahipmiş gibi...

  Matem ve Ölüm Üzerine… (Yûşa Irmak) 13 Ağustos 2011 Yaşam 

Aslında matemler, alışılmamış ölümlerin süsüdür sevgili okuyucu. Fakat matem ölüye değildir de insanın kendi aczine, kendi yoksulluğuna ağlayışıdır. Yani, bir ölü kendisine matem yakıldığını duyabilse eğer, inanın matemden iğrenirdi belki de. Onun için matem ölünün değil, ölü sahibinin serinliğidir…

  Geçmişe Özlem... (Yûşa Irmak) 13 Ağustos 2011 Yaşam 

Dünyanın içinde yaşayan biz yerliler görmeli ki geçmiş hızla bizden uzaklaşıyorken, gelecek düşüncenin kalıplarını zorlayan yeni çehrelerle bize doğru hızlı bir şekilde yaklaşıyor diyebiliriz.. Evet, denizler berrak maviden bulanık griye dönüşüyor, çocuklar oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşmıyor, babalarda öğüt yerine “ihtiras” sözcükleri dolduruyorsa çocukların kulaklarından beyinlerine, geçmişi özlemek ister istemez daha bir mânâ kazanıyor.

  Kar ve Tipi Sonrası Nefsi Islah Çizgisi (Yûşa Irmak) 3 Şubat 2012 Yaşam 

Ne zaman kış ve kar ile ilgili bir yazı yahut şiir görüp okusam, aklıma hep tedbir almak gelir istemsiz… Kış gelince insanlar tedbir alırlar yollarda, hanelerde, iş yerlerinde! Kar yağınca araçlar kaymasın diye zincir takarlar sürücüler! Yanlarında takoz ve çekme halatı bulundururlar…

  Zaman Su Gibi Akıyor… (Yûşa Irmak) 3 Şubat 2012 Gelecek 

Zaman su gibi akıyor gerçekten. Kapkaranlık hiç ışık görmemiş günahların perdelendiği bir gecenin biraz daha uzamasını dilemenin de hiçbir anlamı yok ki. Fakat aydınlık, er geç cürümümüzün perçeminin bir ucundan yakalayıp, yüzümüzü utanç kırmızısına boyayacak elbette…

  Entelektüel Namussuzluk! (Yûşa Irmak) 3 Şubat 2012 Toplum 

Sizi dinleyen “aydın”ı hala ikna edememişsinizdir. Ne yapardınız? Hiçbir zaman onunla aynı planda bulunmuyorsunuz nasıl olsa... O, şu özel “entelektüel namussuzluk” planında yer alıyor da ondan kendinizi dinletememişsinizdir…

  Modern Kızların Gönül Oyunu… (Yûşa Irmak) 4 Temmuz 2012 Yaşam 

İnsanı yıkayan en temiz suyun kendi teri olduğuna inanmış olacak ki, uzun zamandan beri vücuduna başka su değdirmemeye özen gösterdiği ilk bakışta anlaşılıyordu. Kırçıl saçları öyle yapağılaşmış ki görseniz içiniz acır… İri yapılı, badem gözlü, yüzü çopurlaşmış, buğday rengi yüzünü kapatan 5 aylık sakalı, ağzına doğru sarkan intizamsız bıyığı ile bir insan başından ziyade görüntü olarak adeta yosun tutmuş bir volkanik kaya kütlelerinden bazalt taşını andırıyordu...

  Hayat Çizgilerimiz (Yûşa Irmak) 24 Temmuz 2012 Yaşam 

Evet, günün ışığı kayboluyor, yani gündüzün aydınlığı körleşiyor. Hür türlü eylem ve hareketler hep değişmek zorunda. Aydınlık ve karanlığın farklılığı insanı müthiş değiştiriyor, sarsıyor… Gözbebekleri büyüyor insanın, ruh adeta boyut değiştiriyor. Yarın güneş yine doğacak belki ve belki gözlerimiz ufuk çizgisini bir daha yakalayacak… Ama bugün bitmiş olacak ve bugün bir daha yaşanmayacak…

  Tok Karnına (Yûşa Irmak) 24 Temmuz 2012 Yaşam 

Hiçbir güç, büyümeyi önlemeyi mümkün kılamaz ve büyüyen yalnızlıklarımızı… Zira, büyüdükçe yalnızlaşıyor insan. Kendine dönüyor, aynaya bakmaksızın kendini görmeye yöneliyor. Yoğun bir arayış bu. Yaratıldığı çamuru, yaşamanın gerçeğini arama senfonisi. Adem’e ulaşmak istercesine zorluyor insan kendini, bunalıyor, gerginleşiyor, asabileşiyor.

  Herkesin Ağzında Sakız Olan O Kelime : (Yûşa Irmak) 24 Temmuz 2012 Yaşam 

Hani biri gelecekmiş gibi, o pencereden bu pencereye telaş içinde koşuşturmalar içindedir insan… Gözleri, aşağıdaki yokuşu arşınlar sürekli. İstem dışı bir tike uğramış gibi ayakları koşuşturup durur devasa evin kendisine dar gelen odalarında. Kulaklar kapıya dayanmış, bir “tık” sesinin yoğun özlemindedir. Saniyeler zamanı örerken, hep aynı kelime desenlenir onun üzerinde. Hep bir bekleyiş anı şiirinden ilham alır tabii ki örücü…

  İstanbul’un Soluğu Her Zaman Canlıdır… (Yûşa Irmak) 24 Temmuz 2012 İstanbul 

İstanbul’da bir insan olarak solumak ne zor imiş. Elbette bir bedeli var bu memlekette yaşamanın üstelik bedelini nefeslerimizle ödüyoruz. Çünkü, yaşamlarımız, beklenmedik çizgiler arasında zikzaklar çizen bir oyun bu şehirde. Bir anda yükselişler, inişler, bir anda seslenişler ve susuşlar, bir anda yaşananların iyiliği kötülüğü ve yine beklenmedik yahut düşünülmedik garip, ani, ölümler… Yani, hayat bir var, bir yok İstanbul’da…

  Yaşamak ve Onu Anlamak… (Yûşa Irmak) 6 Ağustos 2012 Yaşam 

Ne demek: “Yaşamak” Nefes alıp vermek, hava ile dolan ciğerler, kalbin ritmi, kanın küçük ve büyük damarlarda dolaşımı, hücreler, vitaminler, enzimler, sinir uçları ve daha ötesi… Sempatik sistem, duygular, duygulanmalar, beyin fonksiyonları, gelecekte bir nokta, umut, umuda doğru koşmak, başarılar, gurur ve hüzün veya heyezan… Sayılamayacak kadar kelime ve kavram. Peki, yaşamak kavramlar mı yani sadece? Veya hepsini yaşayabiliyor muyuz gerçekten? Yaşarken anlayabiliyor muyuz biz bunları?

  İnsanoğlu İz Bırakmalı Sözcükleriyle Kalpten Kalbe (Yûşa Irmak) 6 Ağustos 2012 Gelecek 

Rüzgâr, geçtiği yerde ince dalları kırar. Bulutlar ise gökten yeryüzündeki toprağa sesleniverir, toprak ise suya kanınca toprak olur imiş… Hani, kozasından çıkan kelebekler, bir uçumluk ömürlerinde nakış nakış süslerler yerzüyünü, binlerce esin kaynağı olurlar şairlere, ressamlara, gerçek sanat erbaplarına… Hüzün ise derin bir çizgi bırakır insanın alnına, ölüme dek taşınacak. Her şey, bir şey bırakır geçtiği yerde yani bu iz, belki hoş bir sedâdır aslında…

  İlk Ders: Masallar ve Gerçekler (Yûşa Irmak) 6 Ağustos 2012 Düşler 

Bütün kandırmacalar bu ülkede çocuklukta başlıyor. Tüm gerçekler bir bir saklanıyor, gözardı ediliyor her nedense… Aklı ermeye başlarken, kurmaca dünyaların içine itiveriyoruz başta çocuklarımızı. Sonra ütopyalarla, tatlı yalanlarla aldatıyoruz hem kendimizi, hem yavrularımızı… Fakat insan büyüdükçe gerçeklere yaklaşıyor, yaklaştıkça da kaçıyor bu gerçeklerden. Şaşırıyoruz, beynimiz adeta dumura uğruyor ve bir çıkmazın dehlizinde buluyoruz kendimizi. Gerçekten, gerçekler masallara hiç mi hiç benzemiyor…

  Duyarak Yaşamak (Yûşa Irmak) 18 Aralık 2016 Günlük Olaylar 

Nefes alıp vermek, hava ile dolan ciğerler, kalbin ritmi, kanın küçük ve büyük damarlarda dolaşımı, hücreler, vitaminler, enzimler, sinir uçları ve daha ötesi… Sempatik sistem, duygular, duygulanmalar, beyin fonksiyonları, gelecekte bir nokta, umut, umuda doğru koşmak, başarılar, gurur ve hüzün veya heyezan… Sayılamayacak kadar kelime ve kavram. Peki, yaşamak kavramlar mı yani sadece? Veya hepsini yaşayabiliyor muyuz gerçekten? Yaşarken anlayabiliyor muyuz biz bunları? Ya ölüm? Kalbin durması, kanın damarlar içinde donması, sönen gözler, havasız bir ciğer, ölüm katılığı ve sarılığı, kokuşma veya daha ötesi… Yeni hayatlara yaşama hakkı tanıma, toprağı doyurma, yeryüzü mutluluklarının bitimi, belki bir acının başlangıcı, matem, ölmeyenler için? Ölüm, hayatın bittiği nokta ve aynı zamanda hayatın bir parçası. Kimileri için hayatın anlamı. Ölüm bir ders, zorlu bir hayat bilgisi değil mi?

  Cüz'i ve Kapsamlı Laiklik (Yûşa Irmak) 18 Aralık 2016 Toplum 

"Laiklik" kelimesi, İngilizce "secularism" kelimesinin tercümesidir. Kelime aslen alem ya da dünya anlamına gelen ve kilesinin karşılığı olarak kullanılan Latince "saeculum" kelimesinden türemiştir. "secular" kavramının kullanımı, ilkin 1648'de imzalanan Vestfalya anlaşması -Avrupa'da ki en uzun din savaşını bitiren anlaşma- ve çağdaş laik devlet ortaya ilk çıkışıyla birlikte gündeme gelmiştir. Kilise mallarının, dini olmayan yöneticilere yani sivil medeni devletin yöneticilerine devri anlamında "laikleştirilmesi"ne işaret etmek üzere kullanılmıştır. Kelimenin anlamını, laikliği "insanın durumunun düzeltilmesinin, ret ya da kabul anlamında inanç meselesine dokunulmaksızın maddi yollarla çözülebileceğinin mümkün olduğuna inanmak" olarak tanımlayan Jhon Holioc'un (1817-1906) elinde genişlemiştir.

  Kafayı Gerçekten Bulmak (Yûşa Irmak) 18 Aralık 2016 Yaşam 

“Bizler buradayız ve an bu an. Bunun ötesindeki bilgi, boş lakırdıdır.” H.L Menchken “Gereksiz bilgi de olsa kafasını doldurmalı insan ki kafasını gerçekten bulabilsin.” Böyle bir tezim vardır yıllardan beri söyler dururum fakat önemli bir konu olduğunu maalesef içinde yaşadığım toplumun yadırgayacağını düşünerek tartışmak istemedim. Çünkü kalıp halindeki meşhur sözleri duymanın benim gibi düşünceden midesi ülser olmuş insanlara haksızlık olarak gördüğüm için konuyu kendime yazarak anlatmanın daha sağlıklı olacağına karar verdim.

  Kafayı Bulduk! Sıra Cesarette! (Yûşa Irmak) 18 Aralık 2016 Yaşam 

“Dürüst eleştirinin hazmı zordur, hele de bir akraba, bir dost, bir iş arkadaşı ya da bir yabancıdan geliyorsa..” Franklin P. Jones. Bir önceki yazımda kreatif insanların iki temel özelliğinden bahsetmiş “Merak” duygusunun önemli bir nimet olduğunu, meraklı insanların işlerini nasıl yürüttüğünü anlatmıştım. Tahin ve pekmez nasıl ayrılmaz bir ikiliyse, “merak ve cesaret”de bir insanda olmazsa olmaz iki önemli haslettir diyebilirim. Cesaret nedir? Ya da nasıl cesur olabiliriz?

  Sevgi Nesin Sen? (Yûşa Irmak) 16 Kasım 2019 Sevgi ve Aşk 

Sevgi… Son günlerde su yüzüne çıktı, artık aksi gözlerimde; yıllarca kendimden bile sakladığım bu aziz sevgilinin. Aynada o, seherde o… Sevgi… İsmini anmak bile içimi yakıyor. Nedir bu? Nedendir? Hiçbir mana veremiyorum. Ona biçtiğim her kılıf kifayetsiz, her his, her atıf yarım.

  Aşık, Istırap Yumağıdır (Yûşa Irmak) 16 Kasım 2019 Sevgi ve Aşk 

Bazı aşklar vardır ki o hakiki bir ıstırap yumağıdır. Konu aşk ve yanan bir gönül ise ıstırap yoksa zaten bu duruma aşk demenin de bir kıymeti-harbiyesi yoktur. Aşkı göğsünde taşıyan da yumağın sarıldığı kirman (yünün sarıldığı tahtadan araç)dır. Aşık, aşk karşısında kıla bağlı değirmen taşını taşıyan derviş teslimiyeti ve tevekkülü içinde olandır. Her gün, her an, her dem acı ve ıstırap duymaktan kendini alamaz, kanayan yarasına, yârin muhabbetinden başka bir derman da şifa olamaz. Bu yüzden aşk dediğimiz şey bir: “netice”dir. Çaresizlik ise bu aşkın zirveleşmesine, korlaşmasına, tefanileşmesine sebep olan bir argümandır.

  Gökyüzü Gözlüm (Yûşa Irmak) 16 Kasım 2019 Sevgi ve Aşk 

Biliyor musun ne zaman içli bir türkü dinlesem direk sen geliyorsun aklıma. Yani o kocaman gözlerin, ceylan bakışın… Bir muhabbet çağlayanısın bunda hiç şüphe yok… Bana “Seni çok seviyorum” diye söylediğin her kelam, naylon asrın, naylon insanlarına vedâhi suni âşıklarına meydan okur…

  Hayat Hikayesi (Yûşa Irmak) 16 Kasım 2019 Sevgi ve Aşk 

Dünyanın hangi coğrafyasına giderseniz gidin göreceksiniz ki hep hüzünlerden hikayeler çıkartırlar.. Üstelik uzun uzun, en ince ayrıntısına kadar… Bazen başkalarının hayatındaki bu acıklı hadiselerde, dramlarda kendimizi bulur, iyi hisseder, bazen de kor gibi yakıcılığı yüzünden yüreği delen acıları sükûnetle sindirerek ruhumuzun alevini dindirmeye çalışırız… Halbuki baştan sona bir mutluluk hikâyesi ne güzel olurdu değil mi? O zaman da bu bir hikâye değil olsa olsa masal olabilirdi. Belki masal dahi olamazdı. Küçücük yürekler için yazılan masallarda bile acı, keder, hüzün, sıla, gurbet ve ayrılık illa ki var… İşte insanoğlunun hiçbir zaman kaçamadığı, yalnızca gaflet örtülerine bürünerek telafi etme­ye çalıştığı büyük bir imtihan gerçeği: AYRILIK…

  Tahayyül Mülküm (Yûşa Irmak) 16 Kasım 2019 Sevgi ve Aşk 

Kara vurup akseden güneş ışıkları ruhumda ıstırap hâline geldiği anda aklıma bir düşüş düşersin ki Leyla… An olur hayalimde o kadar yakın hisseder yasemen kokunu alırım ciğerlerimin keseciklerine… An olur uzakla olmanın hicranıyla iki büklüm göklere yağarım fütursuzca…

  Yarınlar İçin (Yûşa Irmak) 16 Kasım 2019 Sevgi ve Aşk 

Ahh bu gecenin parmaklarıdır, sokak lâmbasının sisli ve puslu ışığından süzülüp yüzümü yalayarak gezinen o esinti… Ruhum böylesine sıkılmışken “neden?” diye isyan edemem ki gecelerin karalığına ve böylesine yudumlamışken ıstırabı çay, cigarayı şifa niyetine; saatler hasreti gösteriyormuş kimin umurunda? Veya gece yarılanmış çoktan. Kimi de hayatının gecesini yaşıyormuş şu sıralar. Mevsimler baharı gösterirken benim umut ağacım hazan yaşarmış dört mevsim, ne fark eder?

  Şehir Ağlıyordu, Sen Ağlıyordun, Ben Ağlıyordum (Yûşa Irmak) 16 Kasım 2019 Sevgi ve Aşk 

Söz vermiştim artık yazsam da yaşamadan yazmayacağımı. Çünkü o öğretmişti yaşamadan yazılanların bir tesiri olmayacağını. Yasemin kokulu odaların gecesinde onun iri gözlerine bakmaktan alamıyordum kendimi. Gah, gözlerimizin ıslak ışıklarını buğusuna kaptırdığımız sıcak çayı ben, bir avuç kuru üzümü o yerken düşünüyorduk.

  Dilencinin Dilenciye Dilendiği Şehirden Selam Ola… (Yûşa Irmak) 16 Kasım 2019 Unutulamayan Dönemler 

Ateşin denizden çekildiği akşam kadar selametli bir gecenin otağındayım şimdi. Kıyamet geçirmiş halimi nasıl anlatabilirim ki bilmiyorum! Aracın camından baktığım her şeyde Leylim var, özüm var, sözüm var… Gözlerim gönlümden akan kana doymadı bu gece! O mu benden zalim, ben mi ondan zalim bilemedim, bilemeyeceğim…

  Mekke Gönlüm, Medine Gözlüm! (Yûşa Irmak) 9 Aralık 2019 Sevgi ve Aşk 

Ey benim Medine gözlüm, Ey benim Mekke gönlüm, Ey benim Kâbe övüncüm, Ey benim Yektanem… Dinle beni bu gece… Söylemek isterim bu gece, yağmak isterim gönül bağına; müsaade et ki yaklaşayım huzuruna anlatacaklarım var benim sana… Susacağım, artık hiç konuşmayacak hatta hiç yazmayacağım demiştim uzun zaman önce... Evet, ben yine sözümü tutamadım, yine yapılması gerekeni yapamadım. Ne diyeyim ki vallahi taç senin, taht bir başkasının olsun. Dünyanın hiçbir şeyi ilgimi çekmiyor ki şu aşağılık dünyada herşeyi gördüm, herşeyi yaşadım, herşeyi tatdım da bir tek senin ateşinle yanmış şu gönlüme olup bitenleri kavrayamadım...

  Kahveye Kaside (Yûşa Irmak) 8 Ocak 2020 Yaşam 

Ahh kahve… sen nasıl Habeşî bir dilbersin söyler misin? Ahh seni gidi kara içecek! Nedir sendeki bu sır?

  Kör Karanlıklar İçinde Terennüm (Yûşa Irmak) 24 Ocak 2020 Yaşam 

Biliyordum içimdeki sıkıntıyı. İsyanın verdiği ezikliği parça parça hissediyordum yüreğimde. Biliyordum kalbimin neden neşesiz olduğunu ve bedenimin küskünlüğünü. Penceremdeki sarmaşıklara güveniyordum. Mavi mor şapka gibi açmış sarmaşıklara. Ve ruhumu çepeçevre saran yalnızlıklara. Yalnızlıklara inanıyordum. Beni bir an huzura erdiren seraplara.

  Sevgin Yüreğimde Mihenk Taşı (Yûşa Irmak) 11 Şubat 2020 Anılar 

Sen, sevginin çiçeğini değil, bütün haş­metiyle dikenini göstermek istedin bana, fakat ben koşuyordum sonunu bilmedi­ğim yolda, O’na doğru var gücümle... Sen yetişmek için arkamdan, mahmuzlamıştın atını. Geliyordun dörtnala, ama neye yarardı ki, ben uçuyordum burak misali leyl-i sevdalara tülden kanatlarla... Sen, sevginin gönlümdeki mihenk taşı­nı ç-almak istedin benden, bense, kalbimi ikram etmiştim sana bütün saflığıyla...

  Kendimle Konuşmalar (Yûşa Irmak) 3 Nisan 2020 Düşler 

Evet bu satırları telefonumun word dosyasına yazarken, şöyle bir yerdeyim -yerin tasvirine geçmeden önce, zamanı da yazmam gerekeceğini önce düşünememiştim-. Şimdi, ilk cümlemi yazdıktan sonra hatırıma geldi: Telefonumun saati öğleden sonra dördü gösteriyor. Karşımda Yassı ve Sivriada bana bakıyor. Yassı ve Sivriada için wiki hazretleri: “Demokrasi ve Özgürlük Adası ya da bilinen adıyla Yassıada, Marmara Denizi’nde İstanbul’a yakın küçük bir adadır. Biri sivri, diğeri yassı görünümlü olan, birbirine yakın iki metruk adadan yassı olanıdır.” der. İşte bu iki ada bana öylesine yakınlar ki, hani biraz daha genç olsam ya da yanımda sevdiğim ve güvenebileceğim bir can dostum olsa, “Yüzerek gidelim mi?” dese, hiç düşünmeden suya atlar yüzmeye başlarım… Şimdi ben bir kayanın üstünde paçaları sıvanmış bir kot pantolonla oturuyorum. Denize de çok yakınım hani ayaklarımı biraz uzatsam suya değecek. Yassıada’nın kıyılarından itibaren, benim -şöyle bir kara insanı tahmini- iki yüz yetmiş beş adım ötemin yukarısında diyebilirim. O parıltılı bir yere kadar devam ediyor, sonra o pırıltı yavaş yavaş açıklara doğru sönüyor.

  Gel - Git Zaman (Yûşa Irmak) 5 Eylül 2020 Anılar 

Uzaklaştıkça uzaklaştı herşey. Aslında uzaklaştırılmıştı. Olmaması gerekiyor muydu? Bundan tam olarak emin değilim. Şimdi aracımı İstanbul’un en berbat mahallesinde derme çatma bir sahil evinin en karanlık tarafına park ediyorum… Saati söylemeliyim. Saat: 03:15 ve günlerden 28 Ağustos 2020 sabahı… Sahile yürüyerek iyice yanaşıyorum. Cebimden bir dal sigara çıkarıyorum. Ateşliyorum. Bir gıdım ciğerlerime çekip düşünüyorum. Neden faili meçhullerin gazetelerde boy boy resimlerinin yayınlandığı bu kıyıdayım? Mahallenin tinercileri, evsizleri beni sorgusuz sualsiz öldürür ümidiyle geldiğimi hatırlıyorum. Ancak en zalimi bile hal hatır sorduktan sonra: “evin yoksa gel benim yatağımda yat gardaş”- diyor…

  Sükût Suikasti (Yûşa Irmak) 5 Eylül 2020 Sevgi ve Aşk 

Bazen kar bazen yağmur yağan aynı buluttan, Sükût kötü sözden hoş, güzel söz de sükuttan… diye iki satırı karalıyordum rüyamda… Sonra çığlıklar yükseldi bu satırları yazarken… Her zamanki sıradan çığlıklardan biriydi bu! Belli ki biri daha uykuya dalmıştı…

  Yedi Emirler Sokağı, Fatih (Yûşa Irmak) 5 Eylül 2020 İstanbul 

Fatih’in merkezinde bir sokaktayım. Saati söylemeli miyim? Evet söylemeliyim. Saat gece: 03:15 günlerden 7 Ağustos Cuma. Buraya Yedi Emirler Sokağı diyorlar. Bu sokak, Anadolu’nun merkezine açılan bir kapı! Öyle Akmerkez ya da onun militanı Mayadrom gibi Avrupa’nın merkezine açılan kapılardan değil…

  Kitap Değil, Makale Değil, Mektup… (Yûşa Irmak) 5 Eylül 2020 İtiraflar 

Kastamonu’da askerim. Cumartesi pazar günü sivil kıyafetlerle çarşı iznine çıkıyoruz. Saati de söyleyeyim. 9’a yakın çıkıyoruz. Yılı da söylemeliyim 2002’idi sanıyorsam. İzin kağıtlarımızı alır almaz tüm arkadaşlar Çil yavrusu gibi sağa sola dağılırdık. Arkadaşlardan bazıları; karnın doyurmaya, bazıları kız tavlamaya, bazıları ailesi ile buluşmaya, bazıları kafayı çekmeye, Ben ise tek başıma Erol Abi’nin nargile kafesine giderdim. Benim takıldığım yer her zaman belliydi. Bulmak isteyen, görmek isteyen gelir beni orada bulurdu.

  Olup Bitenler (Yûşa Irmak) 5 Eylül 2020 Anılar 

“… acaba sahi mi?” diye üzülüyordum. Önümden okunmuş gazeteleri toplayan Niğdeli Yasin amca: – Evladım, ne darlanıp duruyorsun? dedi. Herifin biri saçlarını kestiriyormuş! Berbere ha bire “Usta, saçım ak mı, kara mı?” diye sorarmış. Berber de dayanamamış ensesinin köküne basmış silleyi!

  Tasvir-i An (Yûşa Irmak) 5 Eylül 2020 Sevgi ve Aşk 

– Onun gözleri en güzel… diyor ve o “levha-i an”ın sath-ı bediinden gözlerini ayırarak bana bakıyordun. O levha hakikatten pek güzeldi, bilhassa o kahverengi gözler… o kadar güzeldi ki, sanki senin gözlerindi. Sonra ilave ediyordun; – Yüzünün güzelliği de doğal değil mi?…

  Doğruluk (Yarım Perdelik Komedi) (Yûşa Irmak) 5 Eylül 2020 Gülmece (Mizah) 

Politika kökenli yeni bir müdüre görevi tevdi edilir. Görev değişimi yaşanmadan önce halka şeffaf olacağını söyleyen yeni müdür kameraların karşısında “Mal Beyanı”nda bulunmak ister. Yeni müdür ile mal beyanını yazan memur arasında geçen bir diyalog Ve perde açılır…

  Fırtına (Yûşa Irmak) 31 Ekim 2020 Yaşam 

Her fırtına içinde bir güzellik taşır. Bu sebeple rahmetin de habercisidir fırtına… Öyle görüntüsüne bakıp korkmayın zira hemen yağmur gelecektir ardından; bağrı yanmış toprak, susuz kalmış bitki, dilsiz hayvan ve düşünen insanlar bu bereketten dilediği kadar istifade edecektir. Böylece yer ile gök arasında bir bağ kurmamızı da sağlayacaktır fırtına…

  Gurbettir Bestemin Adı (Yûşa Irmak) 31 Ekim 2020 Yaşam 

Yapayalnızsın! Dört duvar arası bir pencereli küçük bir odada. Kilitli kapılar ardındasın. Sen ve sana bakan duvarları seyredip ağlayacaksın. Uzaklardan, ta uzaktan kopup geldin. Ana, baba, sıla ve yardan ayrıldın. Artık garip bir kuşsun bu gurbet odasında. Kanadı kırılmış, mecali kalmamış yaralı bir kuş… Bağrına “gurbet” adlı hançer saplanmış. Çekip çıkarmaya yetmez ki gücün… İstanbul’la aranda sıra sıra sarp, geçit vermez, üzerleri karlı, başları efkârlı, dumanlı dağlar var. Bu dağların ismi de “gurbet”. Artık geriye dönüşün yok. Şimdi tek hakiki arkadaşın; yalnızlık ve gözyaşların…

  Milliyetçilik Üzerine Lakırdılar (Yûşa Irmak) 31 Ekim 2020 Toplum 

Her ülkenin içinde yaşayan insanlarının yetişme tarzına göre güzellikleri, tatları ve nevi şahsına münhasır belli çizgileri vardır. Bu sebeple o ülkenin tüm şehirleri birbirine benzerlik gösterir. Örneğin, Isparta’nın pembe gülü, Bursa’nın kırmızı gülü, Amasya’nın kırmızı elması, Tokat’ın sarı elması, İzmir’in beyaz çekirdeksiz küçük üzümü, Antep’in siyah iri çekirdekli üzümü sevilir. Bir şehrin halısı, öbür şehrin kilimi; aynı şehrin dut pekmezi, öbürünün pestili; diğerinin fındığı, öbürünün cevizi; birinin divan sazı, diğerinin bağlaması ünlüdür…

  Susuz Gözler, Kurak Yüzler (Yûşa Irmak) 31 Ekim 2020 Yaşam 

Dudakların kuruluğunu anlarım; susuz kalınca dudaklar kurur ve zamanla çatlamaya başlar. Buna kim ne diyebilir veya kim bir şey söyleyebilir? Terlemeyen alınları da anlamak mümkün; böyleleri de asla yorulmaya gelmez. Çünkü cılızdır bedenleri, güçsüzdür bünyeleri. Belki alınlar kirlenir, cer akıtmaz. Bununla beraber damlaların alıp dışarı attığı lekeler kalır nasiyelerde. Bir parça solgun yüzlere de bir şey diyemem. Bir hastalık falan uğramıştır kişiye ve süzülmüştür benzi… Bunlar da hep olağan hâller, gördüğümüz durumlar…

  Enstantane (Yûşa Irmak) 20 Kasım 2020 Yaşam 

Kalemi elinize alıyorsunuz, başlıyorsunuz düşünmeye… Önünüzde duran boş kâğıdın asla merhamet etmeyen beyazlıkları, altı ay devam eden bir kutup gündüzünün sonsuz ve ucu bucağı olmayan hareketsizliği ile büyüyor, kıvranıyor ve asabileşen parmaklarınız saçlarınızı karıştırıyor, nihayet sinir tavan yapınca da yazmak için oturduğunuz masanın başından kalkıp hava almaya gidiyorsunuz… Çoğunuzun başınıza gelmiş olması muhtemel bu durumun birebirini bugün yaşadım…

  Haberin Gerçek Yüzü ve Gerçeğin Önündeki Engeller (Yûşa Irmak) 20 Kasım 2020 Toplum 

“İyi günler sayın seyirciler!… Şimdi de sizlere Haber Merkezimizin hazırladığı ana haber bültenini sunuyoruz…

  Yalnızız (Yûşa Irmak) 20 Kasım 2020 İlişkiler 

Yapayalnızız. 80 milyonun yaşadığı ülkede herkes gibi yalnızlık çekiyoruz.. Çünkü cep telefonlarımız, internetimiz var. Facebook, twitter, instagram velhasıl kelam sosyal medya hesaplarımız var. Kendi hobilerimiz, kendi fobilerimiz var. Yapayalnızız bir başımıza, yapayalnız...

  Leyla Ne Demek? (Yûşa Irmak) 23 Kasım 2020 Yaşam 

Bir Gerçeklerden sıyrılıp hayallerde yaşamak mı, yoksa gerçekleri kabullenip hayallere hapsolmak mı? Bu soru uzun süre kafasını karıştırıyordu. Aslında bu soru aklından geçen yüzlerce sorudan birisiydi sadece. Fakat insanı nasıl da can evinden vuruyordu. Nasıl da Leyla’yı gözbebeklerinden kıskıvrak yakalıyor, müthiş sancılarla bir boşluğa savuruyordu.

  Sesler (Yûşa Irmak) 1 Ocak 2021 Yaşam 

Ses, fiziki bir olaydır. Titreşimle oluşur ve bu titreşimi enerjiye dönüştürür. Ses, çeşitli frekansta dalgalar ile havada yol alırken ayrı ayrı frekansta insan kulağına gelir; bazen hoş, bazen nahoş!

  Vakt-i Şiir (Yûşa Irmak) 9 Ocak 2021 Sanat 

Başka konularda biraz fazla eğleştim mi, dostlarım sesleniyor oradan: “Şiire dön Yuşa abi , şiire…” Evet, şiirin geniş, kuşatıcı ve diriltici evrenine çağırıyor aslında dostlarım… İnsanı kirlerden, belki yaşadığımız günlerin kara’sından ancak şiirin temizleyebileceğine inanıyor. Haksızlar mı?

  Vatan Bilinci (Yûşa Irmak) 10 Ocak 2021 Türkiye 

“Vatan sevgisi imandandır” (Hadis-i Şerif) Vatan, uğruna ölünmeyi hak eden kutsal bir emanettir millete. Atalarımızın şanlı mirası, gelecek kuşakların henüz yaşanmamış ideal hatırasıdır…

  "Acemoğlu Köprüsü’nü Bir Melek Beklermiş" (Yûşa Irmak) 24 Ocak 2021 Yaşam 

Zaman denen girift bilmecenin bir dönemecinde Sancak Merkezi olan Kemah’tan Erzincan’a doğru giderken, hemen yanınızda size vefalı bir dost gibi Fırat Nehri refakat eder. Bu ahbaplık; mevsimine göre kabına sığmayan acele ve köpüklü sularındaki ürperti veren korkuyla olabildiği gibi, yorgun ve durgun akışındaki kemaliyle ömrünün hazanını yaşayan bir piri faninin irfanı ve ümranı şeklinde de olabilir.

  Bir Cumartesi Akşamı, (Yûşa Irmak) 5 Şubat 2021 Yazarlar ve Şairler 

Bu hayatta iki şeyi çok severim, birincisi; ruhum, özüm, kelamım, hitabım, canım, cananım, nigar yüzlü, Bestemin dudaklarından dökülen herhangi bir şiiri dinlemek, ikincisi kitaplığımdan elime aldığım o kitabı okumak…

  Kendi (M) ile Tanışmak… (Yûşa Irmak) 20 Şubat 2021 Anılar 

“Bir varmış bir yokmuş” diye başlardı masallar… İlk önce var olması gerekenler anlatılır, arkasından olmaması gerekenler sıralanır, sonra büyük sevinçle dolan minik yürekler anlatılan masalın huzur verici içtenliği ile gözlerini kapatır tatlı hayallerle uyurlardı…

  Caz Müziği ve Hüzün (Yûşa Irmak) 25 Şubat 2021 İlişkiler 

Behçet Necatigil (Mehmet Behçet Gönül)’den ilhamla söyleyeyim bazı aşklar nasıl bazı yaşları beklerse kimi dizeler de anlaşılmak için bazı zamanları bekler imiş…

  Kıskanmak (Yûşa Irmak) 1 Mart 2021 Yazarlar ve Şairler 

Boş lafları satın alan ve ne konuştuğu hakkında en küçük bir fikri olmayan geveze insanları oldu bitti sevmem. Yani bana yapılacak en büyük işkence, herhalde çenesinin şirazesi kaçmış birini uzun süre dinletmek olurdu. Böyle birine katlanmaya mecbur kaldığımda ruhum daralır ve üstüme garip bir fenalık çöker. Daha da devam ederse oradan uzaklaşmak hatta kaçmak ve kaçarken de avazım çıktığı kadar bağırmak isterim…

  İstanbul; Erguvan, Lale ve Plastik Çiçek (Yûşa Irmak) 5 Mart 2021 Yaşam 

Tanpınar; “Yaşadığım Gibi”deki bir yazısında; “Sonra bir gün asıl baharla, halkın dilindeki baharla karşılaşırsınız.” diyor. Sanıyorum İstanbul’da bu günlerde o bahar tütmeye başladı… Tabii ki görmesini bilenler için bu böyle.

  Fatih’te Bir Mahallenin Sokağında Hatırladıklarım (Yûşa Irmak) 6 Mart 2021 Unutulamayan Dönemler 

Özellikle pandemi sürecinden önce her haftasonu kendime de zaman ayırıp İstanbul’un kitaplara hatta tarihe konu olmuş mahallelerini, sokaklarını motosikletimle yavaşça dolaşır o yazarların hissedip dile getirdiği gibi ben de aynı duyguları yaşamaya çalışırdım…

  Cluphouse’da Konuşmak (Yûşa Irmak) 8 Mart 2021 İnternet 

Rusların büyük şairi Vladimir Mayakovski sıkılıp bunaldığı bir anda: “İnsanlar hiç konuşmasa birbirleriyle geçinmeleri kolaylaşır, yeryüzünde bu kadar felaket de olmazdı.” demiş. Yine Fransız şairlerinden Francis Jammes de bir şiirinde: “Tuhaf! Biz neden böyle düşünüp konuşuruz? Gözyaşları, öpüşler, onlar konuşmazlar ki!… Ama gene anlarız; ayak sesini bir dostun, En tatlı sözlerden de daha tatlı değil mi?” diye konuşmak yerine, hissedip yaşamayı tercih ettiklerine şahit oluyoruz.

  Dünya Bile Eksik (Yûşa Irmak) 12 Mart 2021 Yaşam 

Hakiki bir acı, insanı yapay bir sevgiden ve sevinçten daha dirayetli tutuyor. Bu yüzden acılarıma, sevinçlerime, dertlerime, zaaf ve kusurlarıma ortak ettiğim okuyuculara selam eder, okuma zahmetinde bulundukları için teşekkür ederim… Neylersiniz, insan baştan aşağı kusurlarıyla yine de insan, yine de insan… Dünyamız bile tepeden tırnağa kusur içinde ve bunu bizler geç fark ediyoruz gibi geliyor bana.

  İçtenliğin Karşılığı… (Yûşa Irmak) 23 Mart 2021 Yaşam 

Şu sıralar kendimden ara sıra da olsa şüphe etmiyor değilim… Özellikle içimde yeşerttiğim, yaşattığım, büyüttüğüm derin duyguları dizginleyememek beni düşündürmüyor değil… Yaşı kırklara karışmış hatta kırkını aşmış biri olarak ben de hislerimi, düşüncelerimi sevdiklerime veya okuyucularıma dile getirirken delikanlıca yazmaya çalışıyorum. Fakat bunca zaman ne bir delikanlının ne de canımdan çok sevdiğimin dikkatini henüz çekebilmiş değilim…

  İlhan Berk ve Düzyazı (Yûşa Irmak) 30 Mart 2021 Yapıtlar 

İyi bir şair, usta bir yazar dünyamızı terk ettiğinde ona değil, kendimize yanmalıyız dostlar. Onu bir daha sokakta göremeyecek oluşumuza üzülelim…

  Geri Dönmemek Üzere Gitmek (Yûşa Irmak) 30 Mart 2021 Sevgi ve Aşk 

Bahtsızdır bazı insanlar… Nereye dokunsa hüzün bulaşır… Çocukluğumdan beri ben de bahtsızım. Neye sevgi duymuş, neye gönül vermişsem hüzün bulaşır… Sanırım ruhumu elinde tutan beni böyle seviyor, belki de yalvarmam hoşuna gidiyordur. Oysa benim O’na yalvarmam O’nda neyi fazlalaştırır ya da neyi eksiltir? Her ne ise, girmek istemiyorum böyle şeylerin derunine…

  Açık Deniz Kenarında (Yûşa Irmak) 6 Nisan 2021 Yazarlar ve Şairler 

Geçen hafta pazar günü kitaplığımı karıştırırken Necatigil okumayı canım çekti… İnsanın canı yazar okumayı çeker mi? Yani âşıkların birbirini görmeyi canı nasıl çekebiliyorsa yazarı da pekâlâ çekebilir değil mi? Her ne ise, yazarın kitaplığımda neredeyse bütün şiir kitapları varmış. Hangi ara almışım bu kitapları hatırlamıyor olsam da elimdeki tüm kitapları bir araya getirip her haftasonunda kendim için Necatigil okuma günü planladım hızlıca…

  Bayrama Hakkımız Var mı? (Yûşa Irmak) 2 Mayıs 2021 Yaşam 

Aşağıdaki hadis-i şerifi (1) Taberanî (2) ve ondan naklen de Aclunî (3) zikrediyorlar. Baştan sona ibret ve hikmetle dolu bu hadis–i şerifi birlikte okuyalım: Avf b. Malik’ten: “Hz. Peygamber -salat ve selam üzerine olsun-, şöyle buyurdular: – Sizin için altı şeyden korkarım, 1. Sefihlerin yönetimi 2. Kan dökme 3. Hükmün satılması 4. Akrabadan ziyaretin kesilmesi 5. Bir grubun çıkıp Kur’an’ı nağme aracı yapmaları (Kur’an’ı mizmar edinmeleri) 6. Kolluk kuvvetlerinin çoğalması.”

  Sevmeyi Yaşamak (Yûşa Irmak) 2 Mayıs 2021 Sevgi ve Aşk 

Bir gün sormuşlar alp erenlerden birine: -Sevginin sadece sözünü edenlerle onu yaşayanlar arasında ne fark vardır? -Bakın göstereyim, demiş o yiğit adam.

  Hüzün Garında… (Yûşa Irmak) 2 Mayıs 2021 Yaşam 

Issız bırakılmış yurtlarda kadim zaman insanlarıyla buluşmak ister misiniz!? Bir yolculuğa çıkalım o halde bugün; yıllarca önce terk edilmiş bir diyara doğru?!..

  Nezakete Davet!.. (Yûşa Irmak) 2 Mayıs 2021 Toplum 

Konfuciuz (Konfiçyus), hayatın anlamını şu iki kavram ile özetler: “Kendine hakim olmak ve nezaketli olmak.” Sonra açıklar, “kendine hakim olmak, insaniyetli olmak demektir.”

  Hayır Olsun İnşallah!.. (Yûşa Irmak) 6 Mayıs 2021 Düşler 

Sizler de sık sık rüya görür müsünüz? Gördüğünüz rüyaları hatırlar mısınız uyandığınızda veyahut unutur musunuz rüyanızı hatırlamayı? Buruk bir tat yahut derin ıstıraplar veren rüyalarınız var mıdır sizin de?

  Font ile Hat Arasında Geçen Yıllarım… (Yûşa Irmak) 9 Mayıs 2021 Unutulamayan Dönemler 

97 yılında İstanbul’a yeni gelmiş henüz 17, yaşında her işi koşarak; heyecanla, aşkla ve şevkle yapmaya gayret gösteren bir gençtim… O yıllarda Ortadoğu Gazetesi’nde işe girmiş henüz 2-3 aylık bir emekçiydim.

  Mihr ile Mâh (Yûşa Irmak) 12 Mayıs 2021 Yapıtlar 

Esasen Batlamyus kuramına göre şekillenen orta çağ şark astronomisi dünyayı merkeze koyarak, isimlerini gezegenlerden alan üst üste yedi kat felek tabakasından bahseder. Buna göre, 1. katta Mâh (Ay, Kamer) feleği, sonra sırasıyla Utarit (Merkür), Zühre (Venüs, Çoban Yıldızı, Kervankıran), Mihr (Güneş, Şems), Mirrih (Merih, Mars), Müşteri (Bercis, Jüpiter) ve Zühal (Satürn) felekleri bulunur. Yine şarkın hüsn-i ta’lil geleneği, göklerdeki bu düzen ile toplumsal hayata yön veren şahsiyetler arasında bir paralellik kurarak Güneş’i göğün ve feleğin sultanı olarak düşünür. Ay onun veziri, Utarit kâtibi, Mirrih başkumandanı, Müşteri kadısı, Zühal bekçisi ve Zühre de çalgıcısıdır.

  Resimli Roman Çağları (Yûşa Irmak) 17 Mayıs 2021 Unutulamayan Dönemler 

Geldiler… Sözü şerh edip renk katmaya geldiler. Daha iyi anlaşılsın diye sözler sayfa sayfa nakışladılar kitapları. Aşk hikâyelerinin duygusallığını, fabllerin öğreticiliğini, efsanelerin hayalperestliklerini ve siyerlerin kutsallıklarını kendi anladıkları şekilde resmettiler, daha iyi anlayalım diye okuduklarımızı.

  Gerçek Temizlik… (Yûşa Irmak) 17 Haziran 2021 Yaşam 

“Nezafet”(paklık, arılık, temizlik), doğal temizlik anlamı taşır ve bütün varlığı kuşatıcı ontolojik bir olguyu temsil eder. Bu kelime, maddi çağrışımlar ile birlikte esasen maneviyatımızla da ilgilidir.

  Başlamadan Biten İlişkiler (Yûşa Irmak) 21 Haziran 2021 Yaşam 

Bu ülkede, ne zaman bir erkek ile bir hanım, biraz ileri düzeyde arkadaşlık etmeye başlasa, ikinci dereceden ne kadar akraba, eş, dost ve arkadaş varsa, hemen hepsi büyük bir yaygara koparır. Hatta olayla ilgili, ilgisiz, herkes işin içine karışır ve sanki kıyamet kopmuşçasına bir telaş ve panik içerisinde, konu ile aslen hiç ilgisi olmayan insanlar fikir beyan edip, tarafları yalan, yanlış, kâh kötüler, kâh över, bu durum daha yeni birbirini tanımaya ve sevmeye çalışan bu insanların başına bir kâbus gibi çöker ve insan yeni bir ilişkiye mi başladığını, yoksa mahkemeye mi çıktığını anlayamaz.

  Yaşamak Nedir? (Yûşa Irmak) 27 Haziran 2021 İtiraflar 

“Yaşamak buysa, yaşayalım ama bu değilse, o zaman yaşamak neredeyse oraya gidelim.” Bu sözü ilk duyduğumda sevmiştim. Hala etkili bir söz olarak bir kenarda durur benim için. Çünkü sözün sahibi rahmetli Suzan Akay ile aynı duyguları farkında olmadan ben de hissederek yaşamışım. Benim de ne zaman canım sıkılsa, O’ndan bir haber alamasam, birbirimizi göremeyecek oluşumuz kelamın her sözcüğünü içimde hissetmeme sebep olmuştur…

  Metropol İnsanlarının Sosyal Medya Molası (Yûşa Irmak) 21 Temmuz 2021 İnternet 

Kendimi, ağzına kadar dolu ofislerde, süpermarketlerde, yollarda, asansörlerde kimseyle konuşmayan biri olarak fark edince; “kimlerle konuşuyorum ben” diye düşünmeye başladı iyi eğitilmiş ama çok kilometre yapmış yaşlı belleğim…

  Ver Elini Gidelim (Yûşa Irmak) 9 Ağustos 2021 Anılar 

Bütün ‘ilk’ler şirindir, tatlıdır ve güzeldir! Hatta bütün ilk gözağrıları da öyledir. Adını unuttuğumuz şairlerden biri olan Celâl Sahir Erozan’ın da dizesinde dediği gibi: “Bir genç şair ilk yazdığı şiiri nasıl severse”… diye başlar şiirine… İşte öyledir ilkler, ilk gözağrıları..

  Bizi Birleştirenler (Yûşa Irmak) 18 Ağustos 2021 Yazarlar ve Şairler 

Neruda’nın şiir kitaplarından birini elime ne zaman alsam, derdimi sıkıntımı unutuveririm. Okuduğum bu kitapta yazarla adeta karşılıklı konuşup, dertleşir gibi hissedip bir nevi terapi olurum…

  Tanpınar’ın Şark ve Garp Çıkmazı Üzerine… (Yûşa Irmak) 18 Ağustos 2021 Yazarlar ve Şairler 

Doğu ve Batı üzerine birçok esere imza atan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın takdire şayan çabası, yaşadığı dönemde maalesef pek anlaşılamamış… Hatta döneminin birçok yazarları tarafından ortaya koyduğu bu eserler küçümsenmiş, yadırganmıştır. Söz konusu bu çabanın bugün bile yeterince anlaşıldığını sanmıyorum maalesef…

  Gen’ellemeler (Yûşa Irmak) 3 Eylül 2021 Doğa ve Dünya 

Şöyle bir düşünelim, genellemeler olmazsa; detaylardan, tüme varmaya çalışan yazarlar ne yazardı hiç düşündünüz mü? Ya da edebiyat sürekli olarak size, yaşam kalitesi için -şiir değilse-, vasiyetiniz kadar özel sırlarınızı “giriş – gelişme ve sonuç” noktasında daha da acıklısı anafikri olan bir düzyazıya dönüştürme mecburiyetini dikte etseydi ne yazardınız acaba?

  Şair, Birhan Keskin’e (Yûşa Irmak) 21 Eylül 2021 Gelecek 

Stefan Zweig, Rainer Maria Rilke’nin ardından: “… tek avuntumuz, bizler onunla yaşadık, diyebilmek…” diye yazmıştı. Ben de onu taklitle: biricik avuntumuz, bu hissizleşmiş, derisi kalınlaşmış modern çağda, vicdanın “Yazın sıcak karnında kendisuyukendineyeten Arizonalıbirkaktüs” olmadığını söyleme cesareti gösteren bir şairle yaşadık, yaşıyoruz diyorum…

  "Zaman Dursun" Demiştim İşte Durdu Zaman (Yûşa Irmak) 21 Eylül 2021 Yaşam 

Ve benim her akşam korkunç bir yılgınlıkla, çaresiz eve nasıl geldiğimi de bilemezsiniz. Zaman ışık hızıyla akıp geçiyor ve onu yavaşlatacak hiçbir güç yok bu dünyada. Bizim çaresizliğimiz de onu büsbütün şımartıyor, küstahlaştırıyor olsa gerek. Yüzümüze bile bakmıyor artık, baksa da mütemadiyen kızgın… Bize günlerin soluk fotoğraflarını bırakıyor, ısırılıp atılmış meyveler gibi, bir yığın yaşanmamış, dokunulmamış, zarfı açılmamış anlarla başbaşayız… Arkasından bakıp kalıyoruz yazık.

  Kış İçin Bir Sandık Dolusu Kitap (Yûşa Irmak) 21 Eylül 2021 Yüzleşme 

Genel de çoğu kişi yaz tatilinde kitap tavsiyesinde bulunur ama ben böyle düşünmüyorum. Çünkü bana göre kitap okumanın herhangi bir mevsimi yoktur. Okumak isteyen için yazın, kışın da pekâlâ kitap okunur. Hem, Borges; “Ben kendi payıma hazcı bir okurum; bugüne kadar tek bir kitabı bile yalnızca eski olduğu için okumuş değilim. Kitabı, bana sunduğu estetik coşkular için okurum; o kitapla ilgili yorumlara ve eleştirilere aldırmam.” demiyor mu?

  İhtiyarlara Yer Var! (Yûşa Irmak) 22 Eylül 2021 Yaşam 

Onca tanıdığım insan, okuduğum onca kitap beni huzurlu bir emniyet duygusuyla kuşatamazken, uzaktan gördüğüm bir ihtiyar kadına, beli bükülmüş bir pîri faniye yakınlık duyuverişimi yadırgamayın lütfen… Çok yakın bir zamanda bizim de onlar gibi olacağımız kuşku götürmez bir gerçekken hem.

  Onun Sonbaharı (Yûşa Irmak) 24 Eylül 2021 Sevgi ve Aşk 

İstanbul’un tepelerini, cüce dağlarını, ormanlarını gezerken gördüm ki bütün bir varlık yakın zamanda değişerek, renkten renge girecek. Kimi fısıltıyla, kimi sesini karşı tepelerde çınlatarak o ezeli değişim şarkısını söyleyecek…

  Yazma Üstüne Bir Güzelleme (Yûşa Irmak) 5 Ekim 2021 Estetik 

Herhangi bir düşünceyi veya his ve duygularınızı kaleme almak için yalnız olmanız gerekir. Bir insan güzel bir yazı yazabiliyorsa bilin ki o gerçek bir yalnızdır.

  Güz Yaprakları (Yûşa Irmak) 5 Ekim 2021 İlişkiler 

Her ne kadar Antep’de doğmuş, Adana’da büyümüş olsam da kendimi hep İstanbul’da doğmuş ve yetişmiş gibi hissederim. Neden böyle bir duygu taşıyorum bilemiyorum ama bu kentten bir hafta ayrılmak mecburiyetinde de kalsam hemen yüreğim sıkılıverir…

  İlişkilerde Ekonomik Boyut (Yûşa Irmak) 6 Ekim 2021 İlişkiler 

Bayadır kadın-erkek ilişkilerinin ekonomik boyutuna yönelik yazı yazmak istiyordum. Ancak konu çok hassas ve derin olduğu için elim bir türlü klavyeye varmadı. Fakat geçen hafta bir arkadaşımla bir alışveriş merkezine gittik ve oradaki mağazaları dolaştık. Hele bir tanesinin içerisindeki çeşit bolluğu ve ürünlerin ilk bakıştaki çekiciliğini görünce, son yıllarda özellikle bazı kadınların eş seçerken ön plana çıkardıkları değerlerin nedeni konusunda kafamda bir şeyler oluştu.

  Aramızdaki Şeyler (Yûşa Irmak) 13 Ekim 2021 Yazarlar ve Şairler 

Hüzün ve kederle, tahin ile pekmez gibi ayrılmaz bir ikili olduk, çıktık… Böyle düşünceli, kederli anlarda insan, sığınacak bir liman bulamayınca, kitaplığına, kitaplarına sığınıyor… Dün gece ben de tam da böyle hüzün sellerinde kulaç atarken kitaplığımdaki “Dokuz Öykü” kitabına sarılarak rahatlamaya çalıştım..

  Deneme Ustası Evliya Çelebi (Yûşa Irmak) 20 Ekim 2021 Yazarlar ve Şairler 

Şu fani dünyaya ısmarlama bir insan olarak gelen Evliya Çelebi'nin daha ana rahmine düşmeden ne olacağı hakkında meydana gelen hadiselere baktığımızda böyle bir insan olacağını hemen sezebiliriz aslında..

  Görmeyi Öğrenmiş Gözler (Yûşa Irmak) 25 Ekim 2021 Yapıtlar 

İçim – dışım, sağım – solum, önüm – arkam garip bir hüzünden ibaret… Mıknatısın demiri kendine çektiği gibi ben de nerede bir hüzün varsa üstüme çekiyorum… Arkadaşlar bile “neden düşünceli” olduğumu soruyorlar. “Yapım böyle takılmayın bu ifademe” desem de inandıramıyorum kimseyi… Sanıyorum bu dünyayı ve içinde yaşam sürenleri fazlasıyla ciddiye alıyorum.

  Azerbaycanlı Bir Gardaşın İstanbul İzlenimleri… (Yûşa Irmak) 22 Kasım 2021 Yerler 

Yaklaşık 6 yıl önce birkaç arkadaşla birlikte Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği bir fotoğraf sergisini gezmeye gitmiştik. Bu sergide kendi fotoğrafları da sergilenen Azerbaycanlı fotoğraf sanatçısı Ramiz Samidov isminde sanatçı arkadaşla tanışmıştım…

  Tolstoy’un Karısı (Yûşa Irmak) 22 Kasım 2021 Yazarlar ve Şairler 

Edebiyat tarihi bir gün bazı kadınların itibarını iade edecekse, söz konusu listenin başında Lev Tolstoy’un hayatını kararttığı söylenen Sofya Hanım yer almalıdır. Zira biz onu, Tolstoy’u ömrünün son zamanlarında evden kaçırtıp bir istasyonda acılar içinde ölüme terk eden acımasız, vahşi ve huysuz bir kadın olarak tanımıştık.

  Kurumuş Ağacı Yeşertmek (Yûşa Irmak) 6 Aralık 2021 Yaşam 

“Edebiyat marangozluktan farklı bir iş değildir.” demişti Gabriel Garcia Marquez; 1981’de, Meksiko City’nin görülmeye değer, renk renk çiçekleriyle dolu eski ve şirin semti San Angel Inn’deki evinin hemen arkasındaki ofisinde, Paris Review dergisinden Peter H. Stone’a verdiği o uzun söyleşide. (Yazarın Odası, Timaş, Çev: Öznur Ayman)

  İyi ve Kötü Krallar (Yûşa Irmak) 6 Aralık 2021 Yüzleşme 

XIII. yüzyılda eski bir Çin denemesinde Wang An-şı şöyle sorar: “İnsanlık, hakseverlik, iyi davranış, sadakat, dünyanın ahlak esaslarıdır. Bu noktada krallarla diktatörler birdirler. Kralla diktatör ameli faaliyetlerinde birdirler; peki nasıl oluyor da şöhretleri başka başka oluyor?”

  Aklımın Çengeline Takılanlar… (Yûşa Irmak) 24 Aralık 2021 Toplum 

Çok sıradan bir öğle yemeğiydi bizimkisi. Yeni evlenen hanım bir arkadaşımla; havadan, sudan, işten, geçmişten, gelecekten sohbet ediyor bir taraftan da ne güzel kahvelerimizi yudumluyorduk… Ne ara konu “zamanın kıymeti”ni bilmeye geldi inanın ben de anlamadım ama tam iki saat boşa geçirilen saatleri konuştuk…

  Yeşil Gözlüler Dünyayı Yeşil mi Görür? (Yûşa Irmak) 24 Aralık 2021 Yaşam 

Bütün doğrular ve yanlışlar oldukları yerde duruyor. Onlara farklı anlamlar yükleyen, sürekli hareket hâlinde olan biz insanlarız kuşkusuz…

  Hiç Bitmeyen Deneyim (Yûşa Irmak) 31 Aralık 2021 Yaşam 

Küçük bir çocukken bir an evvel büyümek için sabırsızlandığımı düşünüyorum şimdi… Belli ki bir şeylerden hoşnut değildim. Yani, 7 kardeşin en küçük olanıydım ve annemle babamdan sonra büyük kardeşlerimin ayak işlerinin hepsini ben yapmak zorunda kalıyordum. Her ne kadar bu duruma sinir oluyor olsam da kardeşlerim tavır alırlar endişesiyle yapmak zorunda kalıyordum.

  Ruh-i Revanım (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Düşler 

Söze değer veren, kem sözle kırılan, az sözle küsen, çok sözle yorulan yolcum; yurduma kurulmuştu bunca yıldır tüm dertleriyle… Şimdi sustu da ne oldu, ne çıktı?

  Şarkılar Neyi Söyler? (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Sanat 

Bu zamana kadar üretilmiş ve bundan sonra üretilecek olan tüm sanat ürünleri, üretildikleri ve üretilecekleri dönemin rengi, nüktesi, duygusu ve sorunlarıyla dolu olacaktır…

  Yalnız Yıllar (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Yaşam 

Büyümeyi önlemek mümkün değil ve büyüyen yalnızlıklarımızı… Büyüdükçe yalnızlaşıyor insan. Aslında kendine dönüyor, aynaya bakmaksızın kendini görmeye çalışıyor kendi içinde. Kendisini aramaya ve bulmaya yöneliyor. Yoğun bir arayış bu. Yaratıldığı çamuru, yaşamanın gerçeğini arama durumu..

  "Her Şeyin Yok Olduğu Anda Bile Umut Vardır" (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Yapıtlar 

Roberto Bolano, sürgün yazarlar üzerine bir denemesinde, insanoğlu cennetten kovulduğuna göre herkesin “sürgün insanlar” olduğunu dile getirip; “sürgün yazarlar” diye bir sınıflandırmanın anlamsızlığından dem vurmuştu.

  Abdülbaki Gölpınarlı (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Yazarlar ve Şairler 

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar Türkiye’de “Eski İstanbul Kahvehaneleri”ne aydın, akademisyen, yazar ve şairlerin büyük bir ilgisi vardı. Özellikle Laleli’de ki; “Acemin Kahvesi” ve Beyazıt’ta ki; “Marmara Kıraathanesi” son dönem yazar ve şairlerin düşünce insanlarının uğradığı sayılı mekânlar arasında yer alırdı.

  Ekmekten Kaçan Aç Var Mıymış? (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Post-Modernizm 

Tren… Ulaşım vasıtalarının en estetiği, en nostaljiği. Kendisini teknolojik yeniliklere ne kadar uydursa da bütünüyle modern zamanlara ait olamıyor. Bir yanı hep eski zamanlardan akıyor. Güzergâhı, hatları, durakları, kendisini hareket ettiren mekanizma ve taşıdığı yolcunun hâlet-i ruhiyesi sabit kaldığından mı aynı hat üzerinde aynı seyahat tekrarlanıp duruyor? Sırtında taşıdığı onca roman sahnesi, onca yaşanmışlık ve tarih ile trenin eski zamanlara aidiyetini kaybetmesi mümkün değil.

  80’ler Ölebilir mi? (Yûşa Irmak) 14 Şubat 2022 Toplum 

Bugün günlerden cumartesi! Aslında hiç halim olmamasına, vücudumda garip bir ağrı, sızı ve içten içe üşümeye bağlı titreme olmasına rağmen elime aldığım bir kitabın arasından 2004 yılına ait bir gazete kupürü düştü.

  Tolstoy’un İtirafları (Yûşa Irmak) 12 Mart 2022 Yapıtlar 

Evet Almanya’nın, Hollanda’nın, Fransa’nın halkına bakıldığında gelir seviyeleri oldukça yüksek ve içinde bulundukları şartlar ve sunulan nimetlerden en iyi istifade eden milletler arasında yer alıyorlar. Peki nasıl oluyor da bunca gelire, imkana ve nimete rağmen bu şehirlerin sokaklarında adım başı psikiyatri klinikleri var?

  Refik Halid’in Ahmed Midhat Efendi’si (Yûşa Irmak) 12 Mart 2022 Yazarlar ve Şairler 

Felâtun Bey ile Rakım Efendi’de, Rakım Efendi’yi, onun değerlerini, yaşama biçimini savunduğu için bağnaz bir Doğu yanlısı sayılmış Ahmed Midhat Efendi. Hatta Tanpınar, Ahmed Midhat’a bildiğin mesafeli duruyor. Eserden yola çıkarak, edebiyatımızın ilköğretmeninin hayata dar bir perspektiften baktığını ileri sürüyor.

  Günde 25 Dolar Artı Masraflar (Yûşa Irmak) 12 Mart 2022 Yazarlar ve Şairler 

Her ne kadar Leo Malet gibi bir Fransız ustaya sahip olsa da kara roman, kara mizah daha ziyade Amerika’yla özdeşleşmiş türler arasında yer alır. Kara roman; klasik polisiyenin tersine, suçu istisnai bir hal olmaktan çıkarıp, toplumun geneline yayılmış bir karabasan olarak ele alır.

  İncir Çekirdeğini Doldurmak Ya da Doldurmamak (Yûşa Irmak) 12 Mart 2022 Yüzleşme 

Acaba “yazdıklarım bir incir çekirdeğinin içini dolduruyor mu” diye kendi kendime soruyorum… sonra yazıp çizdiklerime bakınca doldurmayacak şeyler olduğunu düşünüyorum. Küçük, basit ve önemsiz konulardan söz açıyormuşum, onlar üzerinde zaman kaybediyormuşum gibi geliyor bana…

  Öylesine Cümleler (Yûşa Irmak) 24 Mart 2022 Yaşam 

* Süre giden bir tanışıklık sürecinde “sevmek” ilk andan beri vardır. Ama “farketme ânı” sevmenin başlangıcı değil var olan fakat bilinmeyen bir sevginin fark edilişidir. Hani: “Seviyorsun ama sevdiğini bilmiyordum.” demiştin ya sebebini daha iyi anladım.

  "Zeytinliklerin Altında Sükûn Yok!" (Yûşa Irmak) 28 Mart 2022 Doğa ve Dünya 

Sinemanın “Yeni Gerçekçi” yönetmeni İtalyan Giuseppe Di Santis’in “Zeytin Ağaçlarının Altında Sükûn Yok!” adlı 1950 yılında beyazperdeye aktardığı filmin başlığı ile makaleme başlamak istiyorum…

  Neden "Sevincin Sesi Çıkmıyor" (Yûşa Irmak) 4 Nisan 2022 Düşler 

Bir günü diğer bir gününe uymaz insanın… Bırakın gününü, saati bile saatine uymaz. İnsan bu, bir bakarsınız neşelidir, umut doludur, bir bakarsınız moral sıfır, surat mahkeme duvarı…

  Tadı Damağımızda Kalan Tatlar (Yûşa Irmak) 29 Nisan 2022 Unutulamayan Dönemler 

Her insanın yemek, kitap, renk zevki farklıdır. Hani bilmiyorum ama acaba ağız tadına benzer bir zihin tadı da var mıdır insanların? Mutlaka olmalı diye düşünüyorum… Yoksa insan okuduklarını, gördüklerini; “iyi, “güzel”, “çirkin” ve “kötü” diye nasıl ayırabilir ki?

  Tesirsiz Sözler! (Yûşa Irmak) 29 Nisan 2022 Yaşam 

Herkesin önceliklerini şaşırdığı garip bir çağda yaşıyoruz. Adına yaşam denilecekse bu hayatın içinde yaşıyor olmak boğuyor artık beni… Kimileri kelinin, kimileri belinin, kimileri makamın, kimileri şanın, şöhretin, kimileri paranın, pulun peşinde at gibi koşturuyor… En yakınlarımız da değil! Sen, ben de değil! Yeryüzünde yaşayan insanlar zıvanadan çıkmış durumda. Sanki herkes birbirini delirtmek için yaşıyor bu hayatı…

  Tesirsiz Sözler 2 (Yûşa Irmak) 6 Mayıs 2022 Yaşam 

13 kişilik mülteci bir ailenin Fatih’te yaşadığı 55 metrekare yarı bodrum; küflü, nemli bir dairenin içi gibi kafam…

  Tesirsiz Sözler 3 (Yûşa Irmak) 6 Mayıs 2022 Yaşam 

Bir insan olarak kendimden hiç bu kadar tiksindiğimi hatırlamıyorum… Evet! Senden, ondan, bundan, şundan, ırkçıdan, yalancıdan, talancıdan, düzenbazdan, fırsatçıdan, sahtekardan değil! Bizzat kendimden tiksiniyorum…

  Boş Çerçeve (Yûşa Irmak) 13 Mayıs 2022 Yaşam 

Şimdi çaresizlikler içindeyiz ikimiz de. Ne onun hali var bir selam vermeye ne de benim… Orhan Veli’nin dediği gibi: “…anlatamıyoruz”. Ne o suskunluğunun nedenini anlatabiliyor ne de ben…

  Füsun Akatlı’nın Öldüğü Gün (Yûşa Irmak) 18 Mayıs 2022 İtiraflar 

Gün aşmıştı. 2010 yılıydı. Telefonum çaldı. Arayan iş yerinde yıllarca birlikte çalıştığımız baş editörümüz Mustafa abiydi. Neşeyle açtım. “Mustafa, sesin çok yakından geliyor hayrola!” (Oysa yıllık iznin de Ceşme’deydi) demeye kalmadan, o sesin içinden soğuk bir rüzgâr geçti. Kekeleyerek, zorlanarak “Canım çok sıkkın Yuşa! Sen tanımıyorsun ama ben çok iyi tanıyorum. Hocam, Füsun Akatlı vefat etti.” diyordu…

  Tesirsiz Sözler 4 (Yûşa Irmak) 8 Haziran 2022 Yaşam 

Soluk bir ten, asık bir surat, her şeye kayıtsız bir sıfat! Bugünün yüzü böyle…

  Şairlerin Kendi Seslerinden Ölümü (Yûşa Irmak) 9 Haziran 2022 Yazarlar ve Şairler 

Anladım ki bir şair, ölüm üstüne yazar en güzel şiirini. Son şarkısı gibi kuğunun. En son ve en güzel… Ondan öncekiler hep buna hazırlık, hep bunun provası. Bir kuğu, bir şair son şarkısına mı saklar en manidar nefesini?

  Verem Edebiyatı (Yûşa Irmak) 24 Haziran 2022 Yazarlar ve Şairler 

Yahudi asıllı Amerikalı yazar Susan Sontag’ın eseri “Bir Metafor Olarak Hastalık”ı hafızam beni yanıltmıyorsa bundan 5 yıl önce bir arkadaşın tavsiyesi üzerine okumuştum… “Bir Metafor Olarak Hastalık” kitabı 1988 yılında Dr. İsmail Murat tarafından Türkçe’ye çevrilerek BFS (bilim-felsefe-sanat) yayınları tarafından basılmış.

  Eskimek (Yûşa Irmak) 29 Haziran 2022 Yapıtlar 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, 20 Mart 1960’ta Adalet Cimcoz’a kaygılar içinde yazmış olduğu bir mektubu var. Paris’te o dönemde birden bahar geliyormuş… Önce; “kaygı” söz konusu değil, yol boyu giderken, çiçek hali çıkıyor şairin karşısına. Divan edebiyatının şükûfenâmelerini ha­tırlıyor. Sonra, adlarını bilmediği otuz çiçek. Bu renk ve şekil şöleninden oldukça mutlu ve mesut…

  İlla da Ben… Ben!.. (Yûşa Irmak) 5 Temmuz 2022 Yazarlar ve Şairler 

Çoğumuzun “Çeşmeler Kâşifi” veya “İstanbul Seyyahı” olarak tanıdığı Ruşen Eşref Ünaydın’ın “Diyorlar ki” kitabını lise çağlarımda okumuştum. Hatta 10 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı bu eseri ortaöğretim öğrencileri için tavsiye eserler arasına alınca sevinmiştim. Ancak benim kadar sevinmeyen arkadaşlarım olduğu gibi bir sürü yazarın kitabın tavsiye edilmesini eleştirdiklerini hatırlıyorum…

  Tesirsiz Sözler 5 (Yûşa Irmak) 22 Temmuz 2022 Sevgi ve Aşk 

Kendimi su bardağının içine istemeden düşmüş, çıkmak için can havliyle çırpınan bir sineğe benzettim uyanınca…

  El Ruido de Las Cosas Al Caer (Düşen Şeylerin Gürültüsü) (Yûşa Irmak) 26 Temmuz 2022 Yapıtlar 

Kitap: Toplumdan, ferde -bazen tam tersi- ilerleyen dikenli bir yolda insanın geçmişiyle yüzleşmesinin tarifsiz, derin acılarını anlatıyor diyebilirim kısaca. Diğer taraftan yazarımız, İspanyol bir yazar değil, esasen Kolombiyalı bir gazeteci ve çevirmen…

  "Suya Kanat" Ummana Karışan Şiirler (Yûşa Irmak) 27 Temmuz 2022 Yazarlar ve Şairler 

Her ne ise, hem kitapları bilirsiniz, bıraktığınız köşede, evet tam da oracıkta bir kedi gibi sessizce bekler, bir insan elinin ciltlerine, insan gözünün içlerine bakmasını isterler… Kitapların bu bakışına kayıtsız kalamadığım için şöyle minik, şirin bir çırpıda okuyabileceğim kitabı kitaplığımdan alıp okudum. Hacmi küçük ama etkisi büyük bir şiir kitabına denk geldim… Şimdi sizlere bu eser hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum...

  Tesirsiz Sözler 6 (Yûşa Irmak) 6 Ağustos 2022 Sevgi ve Aşk 

Oysa bu deni dünyada temiz ve uyanık kalmanın, vicdani ve ahlaki çürümeye karşı durabilmenin, “toplumu meşru kılabilmenin”, hatta kişisel gelişimin bile mihenk taşı aşk, sevgi ve muhabbetten başka birşey değildi…

  Kıssalardan Hisseler (Yûşa Irmak) 18 Ağustos 2022 Türkiye 

Dün gece uyku tutmadı. Üstüne; çayı, kahveyi fazlaca kaçırınca uyku, biri gibi aldı başını gitti…

  Budalalık Nedir, Nasıl Keşfedildi? (Yûşa Irmak) 24 Ağustos 2022 Yapıtlar 

Edward Said, “Şarkiyatçılık”ta, “bilginin yozlaşmasına ve insani çabanın beyhudeliğine ilişkin bir çeşit ansiklopedik güldürü romanı olan “Bilirbilmezler”de Gustave Flaubert’in, 19. yüzyıl Burjuvazisinin kendi eşitleştirici yetersizliklerinin, sıradanlıklarının acemi kurbanları haline getiren o hayal kırıklığına uğratıcı deneyimlerinin bütününü ele almıştır.

  Soytarılar (Yûşa Irmak) 25 Ağustos 2022 Meslekler & İş Yaşamı 

Prof. Dr. Mina Urgan’ın “Elizabeth Devri Tiyatrosunda Soytarılar” adlı eserinde; “soytarılık güç meslektir” der. Gerçekten de soytarılık sanıldığı gibi öyle kolay bir meslek değil, aksine çok güç bir meslektir.

  "Anlamı Yok Tüm Sözlerin" (Yûşa Irmak) 27 Ağustos 2022 Yazarlar ve Şairler 

Fikret Kızılok’un en çok sevdiğim artık kült bir şarkısı olan: “Bu Kalp Seni Unutur mu?”da geçen bu dize zaman zaman dilime takılır… Başlıktaki söz ve şarkının tamamını mırıldanınca; halin susup, dilin konuştuğu ve sözün çürümeye başladığı bir zamanın bedbahtlarından bir bahtsız olarak, sessizliğin kalbindeki o sükunete giremediğimi de bilvesile paylaşmak isterim. Bizlere bunun gibi nice güzel şarkıları miras bırakan usta sanatçının acılarından ve anılarından söz etmek ve biraz da olsa sevgiliye halimi bugün bu şekilde anlatmak istiyorum…

  Eylül’de İstanbul (Yûşa Irmak) 22 Eylül 2022 Yaşam 

İstanbul, rahmetli Topbaş zamanında her mevsim usulüne uygun bir şekilde süslenir, püslenir, sokakları, yolları, caddeleri, araçları, tertemiz ve koordinasyonlu bir şekilde yönetilmeye çalışılırdı. Şimdi öyle mi? Değil…

  Tükenmek (Yûşa Irmak) 7 Ekim 2022 İlişkiler 

İlk cümleyi nasıl kurmalıyım, nasıl başlamalıyım diye düşüncelere dalıyorum… Giderek yazamayacağımdan, konuşamayacağımdan, hayal edemeyeceğimden korkuyordum ki korktuğum şeyler başıma gelmeye başladı…

  Rehberinde Değil Kalbinde Yer Ver (Yûşa Irmak) 10 Ekim 2022 Sevgi ve Aşk 

“İnsanın hayatı, insanın hayalidir” diyor André Gide. Öyle mi gerçekten? Bu ifade aslında bir bakıma doğru. Ya da bu ifadeye “doğru” diyebilmek için birçok sebep olmalı.

  Dilaver Cebeci (Yûşa Irmak) 16 Ekim 2022 Yazarlar ve Şairler 

Şairlik yolu güç yoldur, taliplisinden hayatını ister, her babayiğit o yükün altına giremez, heveslisi çok, gerçeği kuyrukluyıldız gibi azdır; bu azlardan birisi de bu ülkede yaşamış Dilaver Cebeci’dir!

  Hastalıklar ve Gamsız Çingeneler (Yûşa Irmak) 20 Ekim 2022 Yaşam 

"Bana ister inanın ister inanmayın, yakın bir gelecekte ülkemin insanları da tıpkı Avrupalılar gibi akıl hastanelerinin koridorlarını dolduracaklar. Hatta bu hastaneler isteklere cevap bile veremeyecek..."

  Soru Sormayı Sever Misiniz? (Yûşa Irmak) 29 Ekim 2022 Yaşam 

Soru sormaktan vazgeçtiğimiz gün “kendimiz” olmaktan çıktığımız gündür. Yaşamın akışına, olup bitene, kendine dair sorular sordukça “ayakta” kalır insan.

  Kurtuluşumsun (Yûşa Irmak) 16 Aralık 2022 İlişkiler 

Ağzımdan çıkan tüm kelimeler, cümleler ölü gibi… Bir tek anlamım varsa o da yakıştırdığın dünyanın en yüce, en soylu yapıtı “en”im artık ben…

  Başkaların Hayatı (Yûşa Irmak) 1 Şubat 2023 Yaşam 

Onların ne doğumu ne yaşantısı ne de ölümü haber değeri taşır bu ülkede.. Onlar ki gözlerinin karası kadar derin ve sessiz yaşarlar hayatı.. Öyküleri de bu sebepten her zaman meçhuldür ve sadece kendilerinde saklıdır… Onlar, başkalarının gündemine ancak “3. sayfa” haberi olarak girebilirler.

  Uzak Nasıl Yakın Edilir? (Yûşa Irmak) 6 Şubat 2023 Yapıtlar 

Yazıya yazılan’lar var, bir de ‘yazı yazan’lar… Bu ikisi arasında da farklar var. Yani, ‘Yazıya yazılan’da, yazı ile yazıcısı arasında herhangi bir mesafe yoktur; yazan, yazıya konu olmuş şeyi sadece muhayyilesinde taşımaz, o konunun içinde yaşar ve konunun adeta kendisi olur.

  Günlere Yerleşen Solgunluk (Yûşa Irmak) 10 Şubat 2023 Sevgi ve Aşk 

Düşünüyorum da acaba seninle konuşmamın özel bir zamanı olsa ve senin günlük vakit anlayışına, duyguna nasıl dahil olup karışabilirim? Seni yalnız kafamda yaşatmıyorum.

  İçe Mecburi Dönüş (Yûşa Irmak) 27 Şubat 2023 Yaşam 

Birkaç gündür İstanbul soğuk… Hatta haberlere bakılırsa kar bile tekrar yağabilirmiş… Keşke yağsa. Hatta önce güzel bir yağmur, ardından kar, yeryüzünü beyaza bürüse.

  Seni Solumaktan Başka Hiçbir Şey Gelmiyor Elimden (Yûşa Irmak) 20 Mart 2023 Sevgi ve Aşk 

Uzun zamandır yazmıyorum, hatta okumuyor, konuşmuyorum. Aslında bugün yazmasam ne olurdu ki? Hiç… Yazmaya, konuşmaya değil de susmaya, dilsizliğe teşneyim çünkü.

  Kadere Kırgın Olmak İstemeyenlere; "Viktimoloji" Öneriyorum (Yûşa Irmak) 2 Nisan 2023 Yaşam 

İlk duyduğumda çokça garipsediğim hatta anlam veremediğim bir kelimeydi “viktimoloji”. Kime bu kelimeyi söylediysem ilk tepkileri hiçbir fikirlerinin olmadığı yönündeydi.

  Tesirsiz Sözler 7 (Yûşa Irmak) 26 Nisan 2023 Sevgi ve Aşk 

Keşke şu dünyada herkes birbirinin sıkıntısını omuzlasa da kimsenin sorunu, sıkıntısı kalmasa.

  Şiirdeki Roman… (Yûşa Irmak) 2 Mayıs 2023 Yapıtlar 

Roman duygusu hayatıma ne zaman karıştı, ne zaman giriş yaptı kestiremem, bilemem.. Bu ro­man duygusu da neyin nesi diye soracak olsanız, net bir şekilde yanıtlayamam. Ancak sezgilerle birkaç selam, kelam, hüsnü hitam…

  Şerefle Şanla!.. (Yûşa Irmak) 2 Mayıs 2023 Türkiye 

Bu makalemi başka bir konuda yazmak olmayacaktı. Güreşi seven, hatta gençliğinde iyi de güreşen birisi olarak elinde Türk bayrağıyla şampiyonlara teşekkür etmiş biri olarak düşündüklerimi de sizlerle paylaşmamak olmayacaktı… Aklımdaki sorularla sizi de huzursuz etmezsem huzur da bulamayacaktım.

  Onun Ahlakı Benim Ahlakım (Yûşa Irmak) 7 Mayıs 2023 Yaşam 

Belki de bizlere bahar diye dayatılan tüm sistemler bir aldatmacadır. Geçmiş zamanlardaki o sıcak ilişkiler, aile, komşuluk, sokak, mahalle, akrabalık velhasıl toplumda eşitliği gerçekleştiren o dayanışma ruhunun bugün nereye gittiğini hepimiz aramıyor muyuz? “Onunla şunca yıllık hukukumuz var!” sözünü nedense artık duyamaz olduk!

  Nasıl Bir İnsansınız? (Yûşa Irmak) 7 Mayıs 2023 Toplum 

Ahlaki bunalımların baskısı vicdanınıza dokunmuyor mu? Dokunmuyor mu? Halkın sosyal bağlarının çözülüşünü görürken bir eziklik hissediyor musunuz? Hissetmiyor musunuz?

  İnsanlara Bakmaya Alıştım (Yûşa Irmak) 5 Haziran 2023 Yaşam 

Ne kadar anı, ne kadar ayrıntı varsa büyüyor, hayali başka bir şey yaratıyor sanki. İçimde kendisiyle başbaşa kalmış tuhaf tuhaf karakterler.. Ya da kentin tamamı ruh sağlığı hastanesi, boyutlarını ancak deli edenlerin bildiği…

  Yaz İzlenimleri (Yûşa Irmak) 5 Haziran 2023 Yaşam 

Yaz, Necatigil’in “Kır Şarkısı” şiirinin sonundaki dizeleriyle söyleyecek olursam; “sakin, dinlenmiş, rahat” bir şekilde bitecek benim için. Ya da tam tersi olacak..

  Ankara’ya Övgü (Yûşa Irmak) 23 Haziran 2023 Türkiye 

Denizi olmayan bir kenti sevebilir miyim? Bu soruyu geçen sene sormuş olsaydılar hiç tereddüt etmeden “sevmem” derdim. Bugün bir arkadaşım sorunca pekâlâ “sevilir” dedim. 1997 yılından beri İstanbul’da yaşıyorum. Az da olsa İstanbullu sayılırım. Bu kenti neden seviyorum? Elbette sırf denizi olduğu için değil, medeniyetlerin başkenti olduğu için seviyorum.

  Batılı Şiiri Bize Nasıl Sevdirdiler? (Yûşa Irmak) 23 Haziran 2023 Yapıtlar 

... Şeyh Galib’in çıtasına erebilen şairin çıkmayışı bir yana, Nedim gibi söyleyebilen adamlar da yok olmuştu.

  Mutluluk (Yûşa Irmak) 18 Temmuz 2023 Sevgi ve Aşk 

Bunca yıl.. ne olmuştu, nerede kalmıştık? Şimdi su içtikten sonra nefes nefese kalan bir adam gibiyim. Üzerimde taşıdığım bu yavaşlık; halsizlik, uyuşukluk yüzünden bir gün aniden organlarımın tümü çalışmayı bırakacak görenlerde beni canlı sanacaklar diye endişe ediyorum..

  Çekyataltı Romanlar (Yûşa Irmak) 18 Temmuz 2023 Anılar 

Nurullah Ataç’ın zamana meydan okumuşluğunu kim yadsıyabilir? Ataç’ın eserlerini okuduğunuzda onunla için için tartışır, dil konusundaki görüşlerinden irkilirsiniz!

  Çekyataltı Romanlar II (Yûşa Irmak) 27 Temmuz 2023 Anılar 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Hep O Şarkı”sını okudukça, “Roman” diyordum kendi kendime, “silinip gitmiş, herkesin artık unutmuş olduğu acıları anlatmalı…” Niye peki? Vallahi hiç bilmiyordum niyesini, nedenini, nasılını… Başkalarının fark etmediği, hissedemediği acıları yüzlerine çarpmak hoşuma gidiyordu belki de kim bilir…

  "Babil’de Ölüm, İstanbul’da Aşk" (Yûşa Irmak) 18 Ağustos 2023 Yazarlar ve Şairler 

Şu bir gerçek ki ilim adamlığı ve sanatkârlık aynı insanda çok zor bulunan iki vasıftır.

  Zamanı Tende Durdurmak, Ruhu Cumada Diriltmek (Yûşa Irmak) 18 Ağustos 2023 Yaşam 

Şehir ve hız! Birbirine ruh ve ten gibi bağlı. Yavaşlığın keşfi bu şehirde belki de yüzyıllar alacak sanırım.

  Kendini Çimdiklemek! (Yûşa Irmak) 25 Ağustos 2023 Yaşam 

Bazen derin düşüncelere daldığımda göğsümün ortasına garip bir sancı çöker. Bu öyle kötümser bir sancı değil, tersine rahatlık veren bir sancıdır..

  Duanın Gizemli Yolculuğu (Yûşa Irmak) 27 Ağustos 2023 Din 

Herkes gibi benim de uzakta, çok uzaklarda sevdiğim, değer verdiğim insanlar var. Ne zaman onlar için dua etsem gözümün önünden yaşadıklarımız film şeridi gibi geçer ve onlar için dua ederek tüm özlemimi, hasretimi gidermeye çalışırım…

  Sevgili (Yûşa Irmak) 15 Eylül 2023 Sevgi ve Aşk 

Sanıyorum İslam’ın iç sesi, yeryüzünün halifesi olan insanın, Allah için yaratıldığını, geri kalan her şeyin de insan için yaratıldığını fısıldıyor hepimize..

  Antakya (Yûşa Irmak) 18 Eylül 2023 Yerler 

Antakya’da Mesihiyyetin bir başka sevdalı şehidi, sonsuzluk yolcusu sevgili Dülger, Habib Neccar Hazretleri var. Antakya’nın ilk İsevilerinden, İseviliğin Antakya’da ilk şehitlerindendir, Habib Neccar. İnsanlık için gönül verdiği dava uğrunda canını, malını infak eden bir iman abidesidir.

  Elveda Bilgi Elveda Akıl (Yûşa Irmak) 18 Eylül 2023 Toplum 

Bilgi çağına girdiğimiz geçen yüzyılda bilginin ve aklın uğradığı ihaneti görmek, çok hüzünlendiriyor beni. Yaşantısıyla, sözleriyle “çağdaş ve modern” olduğunu iddia eden insanlar, bilgi ve bilgiyi kullanmaya bir sokak kedisi kadar değer vermiyor.

  Körleşme (Yûşa Irmak) 18 Eylül 2023 Yapıtlar 

Elias Canetti’nin romanı “Körleşme” 40-50 yıl önce ilk Ahmet Cemal’in çevirisiyle yayınlandı. Yaklaşık yarım asırlık kitabı ömrüm boyunca ya bir ya da iki kez üzerinde düşünmeden, tartmadan okudum. Şimdi yine elimin altında ve tekrar not olarak okuyorum…

  Yabancı Gözüyle Türkler (Yûşa Irmak) 18 Eylül 2023 Yapıtlar 

İnsan zor tanır kendini. Kendi hakkında hüküm verirken ne kadar subjektifse, bir millete mensup bir kişi de milletini değerlendirirken o derece subjektiftir aslında.

  Çılbır (Yoğurtlu Yumurta) (Yûşa Irmak) 18 Eylül 2023 Unutulamayan Dönemler 

Aslen Gaziantepliyim. Övünmek gibi olmasın ama “yeme-içme” denildiği zaman bu ülkede başkaca bir şehrin mutfağı hiç dikkatimi çekmez. Çünkü biz de patlıcanın bile elli çeşit yemeği yapılır. Bilmem ruh halimi anlatabiliyor muyum?

  Dünyaya Açılan Yol (Yûşa Irmak) 29 Eylül 2023 Yaşam 

Çoğumuz için ev, sadece bir evin içi değil; mahalle, kasaba, köy veya bir adadır.. Hatta milyon metre karelik bir memleket toprağı..

  Kendini Anlatma Şekli (Yûşa Irmak) 26 Ekim 2023 Yaşam 

Aynaya baktığınızda gördükleriniz dışında, göremediklerinizi de sunabilirsiniz okura. Ama ilkinde karşınızda dikizciler bulursunuz ve kendi imgenizi onların göz ucuna hapsediverirsiniz. İkincisinde ise bir paylaşım bulursunuz. Kendini anlatmakla ifade etmek arasındaki o ince çizgi burada yatıyor bence.

  Eski Kitaplar Neden Okunur? (Yûşa Irmak) 3 Kasım 2023 Yapıtlar 

Gençlere klasikleri neden okuturlar? İstanbul’a geldiğim yıllarda Donkişot’tan niyeyse çok sıkılmıştım. Yirmilerimdeydim; Kemal Tahir’in her fırsatta Donkişot’u övmesine bir türlü anlam veremezdim. Zaten onu da çok iyi tanımazdım.

  Bir Çığlık (Yûşa Irmak) 6 Kasım 2023 Yazarlar ve Şairler 

Çoğu kitapseverin Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü kendisine verildiğinde adını duyduğu Prof. Dr. Saadettin Ökten, benim hayatımda gerek yaşamı gerekse eserleriyle örnek aldığım, gıpta ettiğim yazarlar arasında yer alır…

  Yürek Evinde Oturmak (Yûşa Irmak) 14 Kasım 2023 Yaşam 

Tüm insanlığın ilk evi olan Kâbe (Beytullah)’yi bir düşünelim.. Yeryüzünde insan eliyle yapılmış en sade, en yalın küp bir ev ve içinde neredeyse hiçbir şey yok. Ne ölümsüzlüğe soyunmuş bir firavunun, ne de bir peygamberin mezarı..

  "Güzel"in Anadilini Konuşursak Ne Olur? (Yûşa Irmak) 22 Kasım 2023 Yaşam 

Merak ediyorum. Gerçekten çok merak ediyorum. Yani üzerimize serpilen bu ölü tohumları toprağıyla birlikte süpürmek için illa ölçüsüz bu çirkinliğin ve başıbozuk bir kötülüğün dilini, metaforlarını kullanmak zorunda mıyız?

  İstanbul Dinmeyen Bir Esinti Bir Devam Ediştir (Yûşa Irmak) 25 Kasım 2023 İstanbul 

Taksim Meydanı’nda sıra konakların, Bağdat Köşkü’nün çinilerinin, Baruthane Deresi’nin, Kozyatağı’ndaki arabacılar kahvesinin, suyu akan çeşmelerin İstanbuludur bu dizelere ruhunu estiren… Kendi dünyasından bir anı sonraki nesiller için sonsuzlaştırmıştır dizelerinde şair. İstanbul, dinmeyen bir esinti ve bir devam ediştir…

  Güzelliğin Evine Kurulmak (Yûşa Irmak) 29 Kasım 2023 Yaşam 

Oysa bakılan şeyi kavrayabilmek, anlayabilmek, sindirip olgunlaştırmak için; eskilerin tabiriyle onda “tefani” olmak gerekir. Yani, onda erimek, onunla bütünleşmek onda yok olana dek var olmak…

  Birey mi, Bencil mi? (Yûşa Irmak) 2 Aralık 2023 Toplum 

Bugün görünen o ki yurdum insanının çoğu, maddi anlamda kendi çıkarını her şeyin üzerinde görmeye öncelik veriyor. Oysa bu milleti manen inşa eden o; “nezaket”, “saygı”, “hoşgörü”, “yardımseverlik”, “fedakârlık” gibi benzeri kelime ve kavramların, hayatımızdan çıkartılmış olmasını çok acıklı buluyorum..

  Mektup (Yûşa Irmak) 9 Aralık 2023 Sanat 

Bugün 08.12.2023 Cuma… Okuduğunuz bu denemeyi aslında pazartesi gününden beri karalıyorum ama bir türlü bitirememiştim. Bu sefer ki konu gönlün ayinesinden kağıtlara yazılan o içli, içi dolu, özü tatlı mektuplar…

  High – Rise (Gökdelen) (Yûşa Irmak) 15 Ocak 2024 Yapıtlar 

Herşey, eşinden yeni boşanan doktor ve tıp fakültesinde öğretim görevlisi olan Robert Laing’in Londra’nın şehir merkezinden uzak yeni yapılan lüks ve yüksek katlı bir binanın 25. katına taşınmasıyla başlıyor.

  "İyi", "Kurt", "Ceberrut", "Sosyal" Değil "Kerim Devlet" (Yûşa Irmak) 1 Mart 2024 Türkiye 

20 kasım 2023 yılında başkan Erdoğan’ın yaptığı bir konuşmasında: “Türkiye Cumhuriyeti devleti “kerim devlet” vasfına tam manasıyla ilk kez bizim dönemimizde kavuşmuştur.”

  Sözcükler İçindeki Evren (Yûşa Irmak) 4 Mart 2024 Estetik 

Şiir de diğer bütün edebiyat türleri gibi sözcüklerle yazılır, söylenir ancak şiir, sözcüklerden ibaret değildir. Her sözcük, “şiir hali”ni duyuran bir dildir.

  Ağaç Deyip Geçme! (Yûşa Irmak) 6 Mart 2024 Doğa ve Dünya 

Haberlere göre gökyüzüne cemre düşmüş. Yakın bir zaman sonra yeryüzüne de düşecektir muhakkak. Bir de bakmışız ilk bahar, sonra yaz ayını bitirmiş daha sonra sonbahar ve kışın tekrar gelerek içimizi titretmesini bekleyeceğiz…

  Anıların da Meskeni Var (Yûşa Irmak) 12 Mart 2024 Türkiye 

Yaptığım gezilerde köy ve kasabalarda sıkça denk geldiğim o kerpiç evlerin çoğu; su sesinin duyulabildiği, dut, incir ve ceviz ağaçlarının altında dinlenebileceğiniz, avlusunda huzur bulabileceğiniz, penceresinden gökyüzüne bakabildiğiniz yerlere yapılmıştı.

  İki Burçlu Bir Kale: Zaman! (Yûşa Irmak) 30 Mart 2024 Yaşam 

Hava kapalı, deri ciltli sözlüğüm de. Havayı açamam ama sözlüğümü açabilirim. Elimi çağırıyorum. Kelimelere çağırıyorum parmaklarımı. Artık mevsim de döndü. Şimdi başıma gelen ne varsa hepsini hayra yorma zamanı… “A” ile “Z” arasında gidip geliyor dünya.

  Üç Elma, Üç Yıldırım (Yûşa Irmak) 15 Nisan 2024 Düşler 

Kim demiş masallarla uyunur! Masallarla uyanır aslında insan. Kulaktan kulağa yüzyıllarca esen büyülü rüzgârla, kalbinde uçuran sayfaları. Esasen tek bir masaldır bütün masallar. Ele avuca sığmaz soz konusu kahramanları var. Kısadırlar ve hiç unutulmazlar.

  "Bu Dünya İşi Oyundur Oyun" (Yûşa Irmak) 15 Nisan 2024 Unutulamayan Dönemler 

Bir zamanlar söz sahipleri korkardı dilin kemiksiz oluşundan. Korkmaya korkarlardı da başkasına değil, önce kendilerine sallarlardı işaret parmaklarını: “Sözü çok söyleme, sırasında ve az söyle; binlerce söz düğümünü bu bir sözde çöz!” Ya kalkarsa arslan eşikten! Ya parçalarsa sözün sahibini.

  Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düşündürdükleri (Yûşa Irmak) 17 Nisan 2024 Yaşam 

Button doğduğunda adeta bir mahluk gibi, korkunç bir yaratığa benziyordu. Yaşlı biriydi, sıra dışıydı ve bildiğiniz sahtekâr bir o kadar da tehlikeliydi. Hayatı, bu dünyada süregelenin tersine işleyerek her geçen gün daha da genç görününüyordu. Hakikaten çok tuhaftı bu.

  İstanbul’u Düşünmek (Yûşa Irmak) 22 Nisan 2024 İstanbul 

Şimdi saat sabahın dördü. Hava sert. Rüzgar esiyor. Ha yağdı yağacak bir hava var gökyüzünde. Balkonum soğuk, bu soğukluk sanki onu hüzünlendirmiş, hani bir şeylerden korkup çekiniyormuş gibi bir ruh haline bürümüş…

  İşlenmemiş Cevherler Ülkesi: Türkiye (Yûşa Irmak) 26 Nisan 2024 Yüzleşme 

Neden insanlarımız kendi kabiliyetlerini geliştirmenin yollarını merak edip aramaz? Ya da neden insanlarımız kendi yeteneklerini geliştirip beslemek için yan desteklere ihtiyaç duymaz?

  Gülmek İçin Krala Ağlamak İçin Filozofa Gitmek (Yûşa Irmak) 6 Mayıs 2024 Toplum 

Doğduğu zamanlarda tebessüm ediyordu Doğu, Batı ise hiçbir zaman vazgeçmedi kahkahadan. Sırf bu yüzden perdeler diktirdi kahkahaları giydirmek için ve alkışlattı onu. Ciddiyet kadar komik bir şey yoktu! “Ciddi Olmanın Önemi ” adlı oyunu seyredenler kırıldı kahkahadan...

  Abdülhamid, Abdülhak Hâmid ve Karındeşen Jack (Yûşa Irmak) 7 Mayıs 2024 Yazarlar ve Şairler 

Her insanın okuma alışkanlığı farklı farklı. Bendeniz bir eseri sindire sindire okumayı severim. Geç olsun ama anlayayım, düşüneyim, kitapla konuşup dertleşeyim isterim.

  Hakikati Hakikat Olduğu İçin Sevmek (Yûşa Irmak) 13 Mayıs 2024 Yüzleşme 

Diyelim ki bir düğüne davet edildiniz. Eğer düğüne gitmek için; “Evet” dediyseniz bu size aksiyon kazandıracak ve birtakım yolların açılmasına vesile olacaktır. Ama bu yolların açılması düğünde olabilmek için yeterli değildir.

  Hallerinden Memnun Cevherlerimiz (Yûşa Irmak) 17 Mayıs 2024 Toplum 

Bir kere insanın kendine saygısı varsa bu yaptığımız işe, söylediğimiz söze, aklımızın kibarlığına, gönlümüzün genişliğine ve vicdanımızın bizleri rahatsız etmemesine etki edecektir.

  Gidene Yol, Kalana Yer Vermek (Yûşa Irmak) 17 Mayıs 2024 Sevgi ve Aşk 

Düşünüyorum. Çokça düşünüyorum… Sanki aklımın bugüne kadar hiç denemediği, şimdiye kadar hiç kullanmadığı tarafıyla düşünüyorum… Günlük yaşadığım olaylar, konuştuğum kelimeler, yaşadığım anıların vücuda getirdiği hayalleri algılayıp bir bütün haline getirebilmekten acizim.

  Eşek Edebiyatı (Yûşa Irmak) 23 Mayıs 2024 Yapıtlar 

Eşek, edebiyatın ve felsefenin olduğu kadar geometrinin ve sosyolojinin de en gözde mecazları arasında yer almış. Birçok şair, yazar, düşünce insanı, filozof, bilim insanları hatta folklor da eşekten vazgeçmemiş.

  Ezberlerin Bilimsel Kılıklısı Bir Felakettir (Yûşa Irmak) 3 Haziran 2024 Toplum 

Bir dönem sağ cenah yazarların duygu dünyalarından süzülen en kötü eseri, sol cenah yazarların en iyi, en popüler eserlerine tercih ederdim. Sol düşünür veya yazarların ne dünya görüşünü ne hayat biçimini ne de yaşam felsefesini zerre kadar merak etmezdim.

  Kaygı ve Endişe İnsanı İnsanlıktan Çıkartır (Yûşa Irmak) 13 Haziran 2024 Yaşam 

Gerçek şu ki, insanları kaybetme, üzme korkusu ya da onların ihtiyaçlarını karşılama ve yetersiz arkadaşlıkları sebebiyle; yalnızlığı, sessizliği tercih ediyor oluşunuzun tek sebebi kafanızdaki; “…mı acaba” ve birtakım “endişe”lerden başka bir şey değildir. Kaygı ve endişenin insanı insanlıktan çıkardığına onlarca kez şahit oldum…

  O Kelime! (Yûşa Irmak) 22 Haziran 2024 Günlük Olaylar 

Şimdi Santorini’de uzaklara bakıp zihnimin içini boşaltıp, yüreğimin ağrılarını tamir ederken, Capote’nin Yerel Renkler’ini nereden ve niçin hatırladım, bilemiyorum…

  Ruhu Vurgun Yemiş Dalgıçlar (Yûşa Irmak) 18 Eylül 2024 Yazarlar ve Şairler 

İyilik ile kötülük bir halatı iki ucundan çekerken, hüzün ile neşe, dinginlik ile çılgınlık, teslimiyet ile isyan arasında bir gerginlik yaratır. İşte bu gerginlik, onun insan ruhuna olan büyük çekimini doğurur. Ve her insan bir mıknatıs gibi birbirine çekilir…

  Günbatımı Eski Bir Masada Başladı Her Şey (Yûşa Irmak) 19 Eylül 2024 Yaşam 

Ancak bu evin gün doğumuna bakan tarafı değil de gün batımına bakan bir damı olmasaydı bugün sizlere kitaplar hakkında herhangi bir söz söyleyemeyebilirdim. Evin damındaki o ahşap masada günbatımına her baktığımda hüzünlenmem ve kitaplarımı masaya yaymam için konulmuştu sanki…

  Yağmurda Koşamayanlar (Yûşa Irmak) 9 Ekim 2024 Anılar 

Geceleyin parlayan bir ışıkta seyrettim balkonumdan. Kurgulanmış, saçma-sapan hikayemin esas kahramanı olarak, kurgulamaya çalıştığım hikâyemde bugün hangi kahramanı oynasam diye rol beğendim kendime.

  Sonbahara Birlikte Yürümek (Yûşa Irmak) 9 Ekim 2024 Sevgi ve Aşk 

Ormanın her yerine saçılmış yapraklar, gözlerini son defa kapatmış, kırgın ve üzgün bakıyorlar gözlerime… Beklenilen cümleler tarafından ıskalanmış bir hayat, yaprak dökümü için en iyi fırsattır belki de kim bilir…

  13 - 14 Yaşındaki Kız Çocukları Hakkında… (Yûşa Irmak) 21 Ekim 2024 Toplum 

Bu yaştaki kız çocuklarının annelerinin davranışlarını daha iyi incelediklerine şahit oluyorum. Ve elbette çevrelerinde duran ablalarına! Onların saçlarına, makyajlarına, başörtülerine, hareketlerine, giyim tarzlarına kadar rol model alabiliyorlar.

  Geçmişi Geçmişimiz Olan Şehir: Bosna - Hersek (Yûşa Irmak) 21 Ekim 2024 Yerler 

Bosna-Hersek’in Başçarşı’sını, çeşmesini, dükkanlarını, kendine has tarzda sunulan kahvesini, köftesini, baklavasını, böreğini anlatma işini Influencerlara bırakalım. Bu kadim şehrin camileri, medrese ve tekkeleri, sanat eserleri Osmanlı mirasının gözle görülür âbidelerini anlatan birçok güzel insanla tanıştım.

 

 





 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yûşa Irmak, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

 

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 21.11.2024 11:48:58