..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Yûþa Irmak




15 Nisan 2024
Üç Elma, Üç Yýldýrým  
Yûþa Irmak
Kim demiþ masallarla uyunur! Masallarla uyanýr aslýnda insan. Kulaktan kulaða yüzyýllarca esen büyülü rüzgârla, kalbinde uçuran sayfalarý. Esasen tek bir masaldýr bütün masallar. Ele avuca sýðmaz soz konusu kahramanlarý var. Kýsadýrlar ve hiç unutulmazlar.


:ADH:
Gökten üç elma da düþebilir baþýmýza üç yýldýrýmda. Bu, yüreðimizde sakladýklarýmýzýn yüceliðine baðlý olarak deðiþebilir. Kahramanlarýn nasýl “var” ve “yok” olduklarýna. “Ekmek buldum, katýk yok, katýk buldum, ekmek yok.”, “Odun buldum, kibrit yok, kibrit buldum, odun yok.”, “Para buldum, cüzdan yok, cüzdan buldum, para yok.”, “Bir at buldum, meydan yok, meydan buldum, bir at yok.” Kýlýç sesleri, zýrh sesleri ve ölüm naralarý yok…

Demek ki savaþ henüz baþlamadý. Fakat yaklaþýyor büyük bir fýrtýna. Bulutlarý sýrtýnda, baþý gökte dev bir hamal. Ýndirecek yükünü. Bir at buldum meydan var. Ýlk ok fýrlatýlmadan, fýrlasýn yer yayýndan. Göðe doðru savursun alev yelelerini ki gökyüzü tutuþsun indirip küllerini. Gümüþleri parlatsýn, o kararmýþ gölleri. Diksin bir bir baþýna. Gümüþ maþrapalarla aydýnlatsýn içini.

Ýþte o anda düþsün atýn sýrtýna damla. Süzülüp maþrapadan. Habercisi yaðmurun ölsün atýn sýrtýnda. Fýrlatsýn diye hayvan korkunç kiþnemesini, meydandan göðe doðru. Bakýn nasýl gidiyor terzi makasý gibi susamýþ bu kiþneme. Nasýl kayýyor bakýn, ikiye ayýrarak göðün mavi tenini. Ayýrarak aðzýný çýðlýðýný taþýyor. Bir yer gürültüsü gökte. Sarsarak dallarýný uyandýrýyor bir bir, elma aðaçlarý bu! Al al yanaklarýyla makasý karþýlayan. Ve birbiri ardýndan dövüyor yeryüzünü üç kýrmýzý yýldýrým. Dönerken rotatifler haykýrýyor editör: “Manþetler deðiþecek, baskýlarý durdurun!” Ne kadar gazete varsa dünyada. O gün ayný sürmanþetle çýkýyor. Renk renk milyonlarca göz, sýðýnýyor o kýrmýzý habere: “Gökten üç elma düþtü!”

Biri deri ciltli sözlüðe; “mesel” den geliyor masal, misalden. Kim demiþ masallarla uyunur! Masallarla uyanýr aslýnda insan. Kulaktan kulaða yüzyýllarca esen büyülü rüzgârla, kalbinde uçuran sayfalarý. Esasen tek bir masaldýr bütün masallar. Ele avuca sýðmaz soz konusu kahramanlarý var. Kýsadýrlar ve hiç unutulmazlar. Dili bile dönmez tasvirlerin ve anonimdirler, almazlar üzerlerine hiç bir sorumluluðu. Akýl dýþýdýrlar da aklýn merkezinde de onlar oturur. Ýnanýlamayacak kadar liriktirer, þiirseldirler ve gerçekten güzeldirler. Kâh alimlerin dürbünü, kâh þairlerin tütünü, kâh kahinlerin tütsüsüdürler. Hikâyeyle aralarýndaki bu sýnýrý lehlerine bozmuþturlar.

Hikâye nedir, masal nedir, kim bilebilir!? Onlar kendilerinden emindirler. Kimseyi inandýrmak için uðraþmazlar. Siz onlarýn kapýlarýný çocuklara açtýklarýna bakmayýn sakýn! Çocuklarla aralarýnýn iyi olduðuna da bakmayýn sakýn! Bilirler kim anlatýr, kim okur aslýnda masallarý onlara. Esas iþleri büyüklerledir onlarýn. Kutsal kitaplardan beri çalarlar herkesin kapýlarýný. Bilirler tersleyemez hiç kimse bir masalý, bir masalý huzurdan kovan görülmemiþtir ki hiç. Çünkü meraktan ölür büyükler. Sonunu öðrenemezlerse masalýn… “Bir varmýþ.” Neymiþ acaba o var olan! “Bir yokmuþ.” Yok olan nedir peki? Evvel zaman içinde ne olmuþ? Annesinin beþiðini saðlayan çocuklara sor. Sor anlatsýnlar sana Eski Ahid’den: “Aðaçlar arasýndan bir kral seçmek gerekmiþ; ancak ne zeytin aðacý yaðýyla ne incir aðacý inciriyle ne asma þarabýyla ne de öteki aðaçlar kendi meyveleriyle ilgilenmekten vazgeçebilmiþ; bunun üzerine hiçbir iþe yaramayan karaçalý kral olmuþ. Çünkü onun dikenleri varmýþ can yakabilen.“

Biri ceviz kaplamalý masaya; “Masa”yla “Masal” arasýnda akrabalýk var. Masaya düþen kýpkýrmýzý bir elma “Binbir Gece”den üçüncü geceyi aydýnlatabilir. Ay zehirli bir elmaya döner ve kýzýl ýþýklarýný sandalýn üstüne serper. Balýkçý aðýna takýlan þeyin sarý bakýrdan bir küp olduðunu görünce tepeden týrnaða titrer. Fakat altýn çýkmaz küpten cin çýkar. Yaþlý bir cindir bu yüzlerce yýldýr kurtarýlmayý bekleyen. Nihayet kurtarýcýsýyla baþ baþadýr. Balýkçýnýn gözlerinin içine bakarak tane tane anlatýr: “Bil ki ben asi bir cinim ve ben Davud’un oðlu Süleyman’a baþkaldýrdým. Yenildim.

Davud’un oðlu Süleyman, Tanrý’ya imana çaðýrdý beni, ama ben reddettim. Kral beni bu küpe kapattý ve onun aðzýný Yüceler Yücesinin adýyla mühürledi. Sonra, sadýk cinlerine küpü okyanusun ortasýna atmalarýný buyurdu. Ýçimden, “Kim beni kurtarýrsa onu sonsuza dek zengin yapacaðým” dedim. Ama tam bir yüzyýl geçti, kimse beni kurtarmadý. O zaman kendi kendime, “Kim beni kurtarýrsa ona yeryüzünün tüm sihir sanatlarýný açýklayacaðým” dedim. Ama dört yüz yýl geçtiði halde ben hâlâ denizin dibindeydim. O zaman dedim ki: “Kim beni kurtarýrsa onun üç dileðini yerine getireceðim” Ama dokuz yüz yýl geçti. O zaman çaresizlik içinde Yüceler Yücesi’nin adý üzerine yemin ettim: “Kim beni kurtarýrsa onu katledeceðim. Ölmeye hazýrlan bakalým, ey kurtarýcým!”

Biri perdeyle kaplý göze. Çünkü perdeyi çeker gözden her masal. Ahmed et- Tartûþî Sirâcu’l-Mulûk’ta anlatýr: Evvel zaman içinde bir peygamber yolunun üstünde bir aðla karþýlaþmýþ ve bir kuþun þöyle seslendiðini duymuþtur: “Hey Allah’ýn Peygamberi beni yakalamak için bu aðý buraya asan adamdan daha alýk biri olabilir mi? Beni yakalayacak, öyle mi? Hem de ben bu aðý görürken.” Peygamber yoluna devam eder. Ancak dönüþünde kuþu aða yakalanmýþ bulur. “Ne tuhaf” diye seslenir peygamber. “Kýsa bir süre önce bana yakalanmazlýðýndan, aðý geren adamýn alýklýðýndan söz eden sen deðil miydin?”

“Ey Peygamber!” diye karþýlýk verir kuþ, “tayin edilen saat geldiðinde artýk ne gözlerimiz vardýr ne kulaklarýmýz.“

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendimle Konuþmalar
Ruh-i Revaným
Hayýr Olsun Ýnþallah!..
Neden "Sevincin Sesi Çýkmýyor"
Ýlk Ders: Masallar ve Gerçekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
O Kelime!
Ýþlenmemiþ Cevherler Ülkesi: Türkiye
Gülmek Ýçin Krala Aðlamak Ýçin Filozofa Gitmek
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Hallerinden Memnun Cevherlerimiz
Çekyataltý Romanlar II
Duanýn Gizemli Yolculuðu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.