..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karşıma biri çıkacak ve bana: "Herşey olması gerektiği gibi olmaktadır, efendim" diyecektir. -A. Ağaoğlu, Yazsonu
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Levent Ölçer




27 Kasım 2009
Sorunlara Çözümler  
Sorunları haykırmak çözüm değildir.

Levent Ölçer


Herkes bize "Türkiye'nin şu derdi var. Sizi bundan kurtarcaz" diyor. Birisi bile çıkıp bunu NASIL yapacağını anlatamıyor. Bunlar oy almak için yapılan reklam kokan hareketler. Çözüm istiyorum, bana uzun hava okumayın. Bana RAKAM verin. Sayı görmek, tarih görmek istiyorum.


:AFIB:
Herkes bize "Türkiye'nin şu derdi var. sizi bundan kurtarcaz" diyor. Birisi bile çıkıp bunu NASIL yapacağını anlatamıyor. Bunlar oy almak için yapılan reklam kokan hareketler. Çözüm istiyorum, bana uzun hava okumayın. Bana RAKAM verin. Sayı görmek, tarih görmek istiyorum.

Bu aralar dikkatimi çekti. Türkiye'nin sorunları nedir, nasıl çözülür diye bir düşündüm. Hep yuvarlak laflar edilir; çözecez, edecez, sorunlarımız var, bunlar önemli diye atılır tutulur.. Ama bir türlü adam gibi kimse kalkıp sorunlar bunlar bunlar diye açık açık dile getirmez ya da bu sorunu işte tam da şunu böyle yaparak şöyle çözecez diyemez-demez.

Türkiye sorunlar içinde yüzen bir ülke. Bir dokun bin ah işit. Belki de bu kadar çok sorunumuz olduğundan bir türlü aklımızı başımıza alıp doğru dürüst bir isim koyamıyor ve bunları düşünemiyoruz.. Başımız öyle sıkışmış ki gözümüz burnumuzun ucunu göremez hale gelmiş.

Bi liste yapayım dedim ve işe bir google araması ile başladım.. BAKANLIKLARın listesini aradım. Bir sürü bakanlık ve başkanlık, büro, masa falan filan listesi ile karşılaştım.. Bu Bakanlık ve diğerlerinin listesine bakarken yine bir Google araması ile Türkiye'nin en önemli-büyük sorunlarına dair bir liste bakındım.. sonra elimdekilere bir göz atıp bir öncelik sıralaması ile kendi listem için bunlardan faydalandım.

Bu aşağıdaki liste ve öneriler-yorumlar henüz bitmiş durumda değildir ama bu haliyle bile okuyana birşeyler ifade edecektir. Kazayla bir Bakan filan olursanız bu listeden faydalanın.

Kaba bir öncelik sıralamasıyla işte Türkiye'nin en önemli sorunları ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

*Dokunulmazlık ve Yozlaşma-Yolsuzluk. Milletvekili dokunulmazlığının kürsü haricinde tamamen kaldırılması ve Yozlaşmışlığın-Yolsuzluğun devlet mekanizmalarından temizlenmesi. Devlet bünyesinde yapılan yolsuzluğun büyüklüğü ölçüsünde cezasının da katlanarak artması-zaman aşımına tabi olmaması yönünde kanunların yapılması. Devlet görevlilerinin yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma, yakınlarına ve başkalarına menfaat sağlamak adına yetkilerini kötüye kullanmada hafifletilemez ve aftan muaf ağır hapis cezalarının yasalaştırılması. Rüşvetin özellikle DEVLET görevlileri ve politikacılar için çok çok ağır cezaları olan korkunç bir suç olarak ele alınması. Devleti soymanın caydırıcılığının katlanarak arttırılması.

*İşsizlik ve çalışan kesimin içinde bulunduğu zor koşullar. İstihdam yaratıcı sektörlerin Türkiye'ye uygulanabilirliğinin araştırılması ve çözüm projelerinin ön çalışmalarının sektör işveren-işçiler-eğiticiler-akademisyenleri ile tartışılması. Özellikle turizm ve tarım-hayvancılık alanlarında, bilişim ve teknoloji alanında eğitim verecek nitelikli eğitim kurumlarının süratle kurulması, mevcut işsiz nüfusun nitelik ve kabiliyetinin sürekli olarak güncel biçimde takibi ve nüfusun nitelikleri doğrultusunda mevcut açık istihdam alanlarına yönlendirilip eğitilmesi. Çalışan işsizler olarak değerlendirilebilecek düşük maaşlı ve sigortasız çalışanların haklarının kendilerine verilmesi ve maaş-sosyal güvenlik iyileştirilmesinin yapılması için yasal-uygulamamalı adımların öncelikle atılması.

*Eğitim sistemi ve eğitimli nüfusun duyarsızlığı. Halkın ülke gündemi ve sorunları ile ilgili konularda doğru bilgi edinmesi için özgür basın-yayın haklarının garantilenmesi ve DOĞRU bilgi akışının muhafaza edilmesi. Eğitim sisteminin silbaştan ele alınması ve 25 yıllık bir Milli Eğitim Planını yapılarak süratle uygulamaya konulması: Üniversite sınavının kaldırılıp yerine eğitim hayatının çeşitli safalarında yapılacak “SAFHA sınavları”nın geçme-kalma notlarının ve karne notlarının değerlendirileceği bir sistemin getirilmesi. Öğrencilerin etkin ve ciddi bir REHBERLİK hizmeti ile yetenek ve eğilimleri doğrultusunda doğru okullara ve eğitim alanlarına yönlendirilmesinin sağlanması.

*Gelir dağılımnda adaletsizlik. Emek sömürüsünün ve fırsatçılığın-zorbalığın önlenmesi. Haklıya hakkının ödenmesi. Asgari yaşam standartlarının çalışanların emeğinin karşılığı olarak tesliminin devlet güvencesinde gerçek değerini bulması şarttır. Asgari ücret ve temel hakların yükseltilmesi birinci önceliklerden biridir. İşverenlerin daha çok kar etmek adına işçilerinin emeğinden kısması kabul edilemez. Asgari ücret 2009 Kasım ayı itibarı ile herşey çıktıktan sonra 2000 TL'den aşağı olmamalıdır. Maaşlar arasındaki geniş uçurumların kapatılması ve insanlar arasında parasal adalet huzurunun oluşturulması.

*Vergilerde adaletsizlik. Zalimce vergilerin hafifletilmesi ve vergilerde yasal olarak azami limitlerin oluşturulması. Belli oranın üzerinde vergilendirmenin yasaklanması. Vergi kaçakçılığına çok ağır para ve hapis cezaları. Vergi kalemlerinde ciddi bir azaltmaya gidilmesi ve ipe sapa gelmez yüksek vergi oranlarının işçi ve işverenlerin üzerinden kaldırılması.

*Adalet. Hukukun herkese eşit işlemesi ve Türkiye'nin heryerinde aynı işlemesi. Adaletin iktidardan bağımsızlığının sağlanması. Adaletin hızlandırılması ve cezaların adilleştirilip suça göre yeniden düzenlenmesi. Mahkemelerin süratlendirilmesi için gerekli önlemlerin belirlenmesi ve önlemlerin hayata geçmesi için bir hareket planının oluşturulması.

*Demokratik demokrasi.. Demokrasinin siyasi partilerden ve seçim sisteminden başlayarak inşa edilmesi. Milletvekili seçim sisteminin ve siyasi partiler kanununun SALTANAT hükümlerinin ortadan kaldırılması için devrimsel adımların atılması.

*Karşılıklı saygı. Çoğunluğun Azınlığa, Azınlığın çoğunluğa karşı saygı, sevgi, hoşgörü beslememesi. Birbirimize katlanamıyor oluşumuz. Uyumu ve beraber yaşamayı, paylaşmayı, anlaşmayı bilemiyoruz. Medeni biçimde konuşup asgari bir müşterekte buluşmayı İSTEMİYORUZ. Siyasiler en başta kendileri kavga içinde. Yönetenler ÖRNEK ile yönetmek ve halk içinde gerilimi azaltıp “anlayış ve saygı-dostluk” tohumları ekmelidir. Kaş yaparken göz çıkarılmamalı ve herkesin buluşabileceği bir asgari müşterek çok iyi düşünülerek ve toplumsal huzur gözardı edilmeden bulunmalıdır.

*Bürokrasinin sadeleştirilmesi gereği. Bıktıran, tüketen, sinir hastası eden, komik, gereksiz, salakça evrak ve imza trafiğinin sadeleştirilip elektronik altyapı ile işlemlerin süratlendirilmesi ve sadeleştirilmesi. Vatandaşın ve memurların, işadamlarının önündeki gereksiz evrak engellerinin kaldırılması. Elektronik sistemlerin ve bilgisayar ağının SÖZDE değil günlük hayatta faal olması.

*Dış güçlerce desteklenen siyasetçiler. Bunların ayıklanması ve kanıtları ele geçtiğinde bu kişilerin en ağır biçimde vatana ihanetten ÖLÜM cezası ile yargılanmlarına dair kanun çıkartılması. Dünyanın hiçbir ülkesinde çift vatandaşlıklı bir bakanın bulunduğu hükümetten hayır geldiği görülmemiştir. Partisi yurtdışından mali destek gören bir liderin göbekbağı ülkesini uçurumlardan sürükleyecek kadar tehlikelidir.

*İrtica. Hala Türkiye şeyhler ve imamlar, hocalar tarafından yönetilsin isteyenler ile son derece etkin biçimde mücadele şarttır. Kadrolaşmanın engellenmesi için ağır yaptırımlara sahip koruyucu yasal düzenlemelerin yapılması. İrticaya davetiye çıkartan, kadrolşamaya çanak tutan yasaların değiştirilmesi ve kurumlarda görev alacak personellerin görev alma şart ve niteliklerini-şekillerini düzenleyen çağdaş ve hukuka dayalı bir sistemin oturutulması. Kişilerin değil yasaların Devletin bekçisi olması yasaların güçlendirilip bütün açıklarının kapatılması.

*PKK sorunu . PKK'ya destek sağlayan Uyuşturucu trafiğnin ve kaçakçılık işlerinin sıkı bir biçimde yakın takip ile yok edilmesi. Destekçi ülkelerin-güçlerin desteklerinin kesilmesi için karşı hareketlere ağırlık ve yoğunluk verilmesi. Destek yollarının izlenmesi-kesilmesi-imhası. Askeri olarak sınır bölgelerinde kuş uçmaz bir gözlem ağının MİLLİ bir biçimde 7 gün/24 saat esası ile havadan-uzaydan en kısa sürede oturtularak KUŞ UÇURTULMAMASI. Gördüğün şeyi vurabilirsin. Kuzey Irak'ta savunma amaçlı istihbarata ağırlık verilmesi ve DOSTLAR edinmek kaydıyla gerektiğinde nokta operasyonların sessizce ve karanlıkta yapılabilmesi. PKK'nın iletişim ve istihbarat-bağlantı trafiğinin dökümlenip karşı harekat için bu bilgilerin kullanılması. Orduya “VUR” emrinin verilmesi ve gerekli gördüğü bütün her hareketinin sonuna kadar hükümetçe-devletce desteklenmesi

*Trafikte kuralsızlık ve cezaların yetersizliği, sistemin yozlaşmışlığı. Can kayıplı kazaların yüksek oranı.. Yasaların düzenlenmesiyle cezaların ağırlaştırılması ve Trafik Polislerinin denetimleri geniş çapta yaygınca yapabilmesi için personel koşullarının iyileştirilmesi. Caydırıcılık trafikte esastır. Ağır bir ceza yiyeceğini bilen bir sürücü riski göze almadan önce 99 kere düşünür.

*Uyuşturucu. Uyuşturucu yaşının liselerin aşağısına kaymaya başlaması bir ikaz işaretidir. Esrar sigaraları son yıllarda ciddi biçimde yaygınlaşmaya başlamıştır. Özellikle sınırlardaki köpekli birimlerin sayılarının arttırılıp çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve istihbarat bütçesinin arttırılarak Narkotik birimlere daha yoğun bilgi akışı sağlanması. En küçük ilçeye kadar polislerin her bölgede ciddi bir istihbarat toplama ve operasyon faaliyetine girmesi desteklenmelidir.

*Enerjide sorunlar.. Enerji alanında bağımsızlık ve “Güneş enerjisi” başta bütün yeşil enerjilere tam desteğin sağlanması. Ülkenin dışarıdan enerji alımının %80'den %8'e indirilmesi İLK aşama önceliğidir. Tam bağımsızlık ve enerji satışı ikinci önceliktir. Özellikle GÜNEŞ potansiyeli ÇOK yüksek bir ülke olan Türkiye'de GÜNEŞ enerjisi sistemlerinin önündeki yasal, bürokratik ve vergisel engellerin süratle ortadan kaldırılması.

*Su ve tarım projeleri ile Toprak Reformu-hayvancılık projeleri. Yerli tohum geliştirme projeleri ve dışarıya bağımlılığın asgariye indirilmesi. Yerli ürünlerin korunması ve geliştirilmesi. Çiftçinin ürünlerinin pazar bulmasının önündeki engel ve odakların tespiti-ortadan kaldırılması. Tarımda ve Hayvancılıkta üreticinin emeğinin karşığını alabilmesi için sıkı bir denetimin kurulması ve emeğin devletçe korunması günümüzde Türkiye şartlarında devletin en öncelikli bir görevidir.

*Sağlık ve Sosyal Güvenlik Sistemi; Emekliler, ev hanımları, dullar, gaziler, şehit yakınları, çocuklar ve işsizlerin sağlık ve sosyal güvenlik sorunları. Maaş durumları ve prim ödemelerine, kesintilere, yaş durumlarına dair düzenleme ve iyileştirmeler. Hastanelerin şifa evleri haline getirilmesi için çalışmalar. Maaşların yükseltilmesi ve kesintilerin diplere çekilmesi. En düşük aylıkların 1800 TL seviyesine yükseltilmesi.

*Ermeni sorunu. Ermenistan ile ilişkilerde Azerbaycan ile yakın ilişkiler birinci öncelik olarak gözetilmek kaydıyla ve sözde soykırım iddialarının seslendirilmemesi şartıyla yeni yolların kurulması. Çok canımızı sıkarlarsa diplomatik ve ekonomik ve siyasi bütün ilişkilerin süresiz dondurulması.

*Yunanistan ve Ege meseleleri. Ege'deki komşu ile iyi ilişkilerin ticaret ve turizm alanında özellikle olmak üzere süratle kurulması ve ortak menfaatlerin korunması için girişken biçimde çalışılması. Ortak projelerin geliştirilmesi ve süratle bu projelerin hayata geçirilmesi.

*Kıbrıs sorunu. Bir daha bize Barış Harekatı yaptırtılmaması için gerekli önlemlerin alınması, Kuzey Kıbrıs'ın altın yumurtlayan bir tavuğa dönüşüp ekonomik bir güç haline gelmesi için çok ciddi adımların beraberce atılması. Kuzey Kıbrıs'ın özellikle turizmve bilişim sektörlerinde süratle gelişimi için ortak projelerin üretim ve gerçekleştirilmesi.

*AB meselesi. AB sevdasından vazgeçilmesi ve AB ile ülkemiz menfaatine ilişkileri muhafaza ederken asıl ağırlığın Afrika, Rusya, Çin, Asya gibi daha büyük ve yükselmekte olan pazarlara kaydırılması. AB maceramızı takip eden her gözü açık ve vatansever kişi AB dayatması ile yapılan yasa ve düzenlemelerin büyük bölümünün kapitülasyonlara denk olduğunu ya da ülkemizi esir aldığını söyleyecektir. AB ne yazık ki iddia edildiği gibi bir medeniler topluluğu değil bir sömürgeciler ittifakıdır. Kökü sömürücü bir cemiyet olan Avrupa Kömür Birliğine gider ve AB de zaten Haçlı zihniyeti ile her akşam haberlerde boy göstermektedir. Salaklığın alemi yok. Uyanmak lazım.


Meraklısına işte Bakanlıkların listesi ve diğerleri. Bir göz atın bakalım hangi bakanlık başlığında siz daha ne gibi sorunlar ve çözümler bulacaksınız.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:T%C3%BCrkiye_Cumhuriyeti_Bakanl%C4%B1klar%C4%B1



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tanklamak Ne Demek?
Ya İstiklal Ya Ölüm
Uyanıklık
Türkiye Nasıl Kurtulur?
30 Mart Geçti Şimdi Ne Yapacağız?
29 Ekim Günlüğü ve Bir Avuç Marjinal
Dudakların Hala Kırmızıyken Öp
Türklerin Kısa Yoldan Köşeyi Dönme Sevdası?
30 Ağustos Zafer Bayramı
Abd - İran Savaşı

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sevgi, Mutluluk, Özgürlük ve Hayat Üzerine Felsefe
Ölüm / Kalım
Uzayda Hayat Var mı?
12 Fransız ve Mükemmel Dünya
World Of Warcraft Yazısı
Zenginler Klübünden Bir Şerefsizin Böbürlenmeleri
Yalnızlık Çağı
İzedebiyat Yetkililerine Açık Mektup
Usta ve Çırak
Dünyayı Bitirme Formülü Çok Basit

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Barbar Conan'ın Ölüm Şarkısı [Şiir]
Her İnsan Öldürür Sevdiğini [Şiir]
Tatlı Sert [Öykü]
Zeytin Karası [Öykü]
1996 Yılı [Öykü]
2012: Ölülerin İntikamı [Öykü]
Ufuklar: Kırmızı Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ın Akıncıları: Altıngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaşları (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin İntikamı (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon İldar'da buluşuyor. 07/10/2017 tarihinde şimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadım. . . 2 senedir yazar tarafım ölü. oysa oldugum şeyler içinde olmayı en sevdiğim şey yazar olmaktı :) Toprağı bol olsun.

Etkilendiği Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.